Cześć! Propozycja by sobie umilić wolne chwile albo nawet czas w pracy takim oto cytrynowym, orzeźwiającym ciastkiem. Goście byli zachwyceni lekkością tego ciasta. Składniki: * Na biszkopt: * 5 jajek rozm. L * 5 łyżek mąki * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: * 2 szklanki wody * 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło(...)gotującego się soku i wody z cukrem. Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostygnięcia. Mikserem utarłam masło i po łyżce dodawałam cytrynowy budyń. Utarłam na puszystą masę. Wyłożyłam na biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany
Pieprzyć z Fantazjąteż na moim stole w te święta zagościła orzechowa rolada. Uznałam, że świetnym jej uzupełnieniem będzie krem pomarańczowy, bo w końcu cytrusy królują we święta na naszych stołach. SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek szczypta soli 120 g cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki tartej bułki 70 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kieliszek wódki 1 łyżeczka cukru 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Krem: 1 pomarańcza 1 galaretka pomarańczowa 1 łyżeczka żelatyny 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier
Passions hobbies lifeśmietany 30% 8 jajek 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie o smaku toffi 1,5 szklanki cukru łyżka masła sól puszka kajmaku – ok. 400g paczka biszkoptów garść orzechów włoskich Delikatny sernik toffi – przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną(...)pianę. Budynie rozpuszczamy w mleku. Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę biszkoptów. Na biszkopty wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Jak sernik odrobinę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do momentu aż krem zgęstnieje. Ugotowany krem studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Na jednym rozsmarowujemy tężejącą galaretkę z dżemem malinowym. Gdy galaretka zastygnie rozprowadzamy na niej 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Pozostały krem budyniowy rozsmarowujemy(...)wierzchu biszkoptu i posypujemy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce
Cynamonowe szczęściemasy: jedna kawowa a druga krówkowa. Rozpływające się w ustach. Ta kompozycja zaskakuje i z chęcią się do tego ciasta wraca. Polecam! Składniki na blaszkę 25/30 lub podobną: Biszkopt ciemny: 3 jajka ¾ szklanki drobnego cukru 15 dag mąki tortowej Młynomag 2 pełne łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wody 5 łyżek oleju Poncz(...)łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 35 dag biszkoptowych języczków Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie ciasta: Ciemny biszkopt: Całe jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej jasnej masy, zwolnić obroty miksera, wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Wanilia i KardamonCiasto Marcello, czyli biszkopt z bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi i migdałami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm: Składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 500ml śmietany 30% 3 śmietan-fixy 2 białe czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki wiórków kokosowych(...)suchego patyczka). 2. Białą czekoladę roztopić w 3 łyżkach mleka, ostudzić. 3. Śmietany ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać czekoladę, wiórki i migdały. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wierzch ciasta udekorować startą, gorzką czekoladą. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciwymiarach 24x40cm: Składniki: 1kg jabłek 3 budynie śmietankowe 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 150g wiórków kokosowych Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać(...)suchego patyczka). 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. 3. W 1l wody ugotować jabłka z dodatkiem cukru. Jabłka odcedzić, przestudzone wyłożyć na biszkopt. 4. W szklance wody rozpuścić budynie, wlać do gotującej się wody po jabłkach. Następnie ciepłą masę budyniową przełożyć na biszkopt z jabłkami. 5. W rondlu rozpuścić masło z dodatkiem
Danka PichciTiramisu to włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Całość posypana jest startą czekoladą lub kakaem. Ja postanowiłam nieco ten deser zmienić i dodałam do niego wiórki kokosowe oraz białą czekoladą. Całość wyszła niesamowicie pyszna, koniecznie wypróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 ml śmietanki 30% 2 żółtka(...)serka mascarpone lub ricotta 60 g wiórek kokosowych 50 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru około 120 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych 1 szklanka czarnej kawy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Zaparzyć szklankę kawy, przelać do miseczki i odstawić do ostudzenia. 2. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, ale nie rumienić. 3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno
Danka PichciBiszkopt : 8 jajek, 250 g cukru pudru, 250 g wiórków kokosowych, ½ łyżki octu 3% lub 1 łyżka soku z cytryny, 40 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z jednej cytryny, sól krem : 500 g serka mascarpone, 1/2 chili, 800 ml pulpy mango bez cukru, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 łyżki cukru, 12 g żelatyny, do nasączenia : 150 ml mocnego naparu(...)herbaty, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki brandy (opcjonalnie) Biszkopt : żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet lub sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze do pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli. Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać wiórki
królestwo garówmandarynkowe 10. Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 11. Sernik z brzoskwiniami 12. Ciasto cielak 13. Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 14. Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 15. Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami 16. Tort z owocami i bitą śmietaną 17. Sernik z pomarańczami 18. Piernikowe ptysie z kremem 19. Ptysie z bitą śmietaną (przepis(...)ptysie) 20. Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami 21. Sernik pomarańczowy z bakaliami 22. Sernik kajmakowy – z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą 23. Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki 24. Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 25. Rolada biszkoptowa z lodami i malinami 26. Ciasto kokosowe z pianką i owocami 27. biszkopt z owocami 28. Styropian (ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 75 g suszonych śliwek Nasączenie cynamonowe: 100 ml gorącej wody 300 ml przygotowanej zimnej(...)łyżka syropu pomarańcza z goździkami i cynamonem Herbapol Dodatkowo: zielony cukier błyszczący różowy cukier błyszczący dekoracja cukrowa w formie zielonych choinek dekoracja cukrowa w formie żółtych gwiazdek Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka
Ciastka - domowe słodkościRolada w świątecznym klimacie, bo pachnąca pomarańczą i korzennymi przyprawami :). Puszysty biszkopt z dodatkiem przyprawy do piernika i lekki krem pomarańczowy na bazie budyniu i śmietany kremówki. Kropką nad i jest polewa czekoladowa ( u mnie w postaci paseczków ), bo jak wiadomo pomarańcza i czekolada to połączenie ponadczasowe ;). Bardzo polecam na święta i nie tylko :). Składniki na biszkopt: 5 dużych jajek(...)dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego ) 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 30 % lub 36% Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Opowieści z piekarnikaCześć! Propozycja by sobie umilić wolne chwile albo nawet czas w pracy takim oto cytrynowym, orzeźwiającym ciastkiem. Goście byli zachwyceni lekkością tego ciasta. Składniki: * Na biszkopt: * 5 jajek rozm. L * 5 łyżek mąki * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: * 2 szklanki wody * 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło(...)gotującego się soku i wody z cukrem. Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostygnięcia. Mikserem utarłam masło i po łyżce dodawałam cytrynowy budyń. Utarłam na puszystą masę. Wyłożyłam na biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany
Pieprzyć z Fantazją