czekoladą: 200 g śmietany 36% 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe lub malinowe 3 szklanki wrzątku 200 g malin Wiśniowe brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C. Do garnka wlewamy sok wiśniowy. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia(...)Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Warstwa z galaretką: W wrzątku rozpuszczamy galaretki, dokładamy maliny. Galaretki odstawiamy do delikatnego stężenia. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat biszkoptu. Następnie równomiernie rozsmarowujemy mus malinowy, dociskamy drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietankowy z białą czekoladą, posypkę biszkoptową oraz wylewamy delikatnie stężałą galaretkę z malinami. Cały tort chłodzimy w lodówce (najlepiej
VioletoweKucharzenieziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml śmietany 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu ( po 12 g ) 200 g wiórków kokosowych 15-18 sztuk okrągłych biszkoptów przepis Wafelki princessa siekamy na niezbyt drobne kawałki. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz(...)wiórków kokosowych i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie równe części. Jedną część masy równomiernie rozprowadzamy na wystudzonym cieście a na masie kokosowej układamy biszkopty. Na biszkoptach równomiernie rozprowadzamy drugą część masy. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Artykuł Ciasto kokosowa Princessa + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite Daniachrupiącymi płatkami migdałowymi jest przepyszne. Polecam! (Tortownica o średnicy około 20-22 cm) 2 galaretki na 500 ml wody (o dowolnym, ale takim samym smaku) Dodatkowo: 10-20 większych biszkoptów (*) Wierzch: 200g czekolady (u mnie deserowa) 50 ml mleka 2-3 garście płatków migdałowych Galaretki rozpuścić w 900 ml i po ostudzeniu schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężały. W formie(...)wysłanej papierem do pieczenia lub wyłożonej folią spożywczą umieścić warstwę biszkoptów. Na ciastka przelać delikatnie sztywniejące galaretki i następnie ponownie ułożyć kilka lub więcej biszkoptów. Całość wstawić do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka i po lekkim przestudzeniu przelać na ciasto. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi oraz opcjonalnie udekorować (**). Ciasto
Di gotujeSkładniki/ok. 4 porcje : – ok. 120 g biszkoptów (okrągłych) – 500 g mascarpone – 400g malin i truskawek (świeżych lub mrożonych) – 3 łyżeczki cukru – 2 żółtka Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. Połowę owoców włóż do miski, polej sokiem z cytryny i posyp łyżeczką cukru. Odstaw na ok. 20 minut. Następnie połącz(...)resztą owoców i zmiksuj. Biszkopty maczaj w zmiksowanym sosie owocowym i układaj na dnie małych pucharków. Ułóż warstwę sosu i przełóż masą mascarpone. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w sosie, wyłóż serek mascarpone. Udekoruj wierzch świeżą miętą. Smacznego ! Artykuł Owocowe tiramisu pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEbzika, na tym punkcie :) W każdym bądź razie, myślałam i wymyśliłam :) Nazwałam to ciasto porzeczkowy raj, ponieważ krem jest z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, natomiast do biszkoptu. dodałam wiórki kokosowe, a kokos kojarzy mi się z rajem :) Nie jest to, jakiś mój super wynalazek. Kiedyś moja kuzynka, zrobiła tort z podobną masą. Też z dżemem porzeczkowym, a dżemów(...)nowych :) Ciasto wyszło naprawdę dobre. Syn już sobie zażyczył następne, ale truskawkowe :) Zachęcam do wypróbowania tego ciacha, bo jest proste w wykonaniu, dobrze smakuje i efektownie wygląda. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych Na krem: 900 ml. śmietany
Agusiowe smakołykidziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne ciasto, które na pewno Was zachwyci. Składa się z masy czekoladowej, kawowej z serkami i mlekiem w proszku, całość zdobi korona z biszkoptów i galaretki :) Dlatego nazwałam je Mały Książę :) Ciasto pięknie wygląda super się kroi i zachwyca smakiem. Jest bez pieczenia :) Zapraszam i bardzo, bardzo polecam :) Szybkie i idealne na trwający długi weekend(...)serka homogenizowanego waniliowego -2,5 szklanki mleka w proszku pełnego -1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej -125ml wody -1,5 łyżki żelatyny DODATKOWO -herbatniki ok 30 sztuk -okrągłe biszkopty 1 paczka -2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe Dno blaszki wykładamy herbatnikami (mi weszło 15 sztuk na jedną warstwę) Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzapomniałam zrobić zdjęcia w przekroju ale musicie mi na słowo wierzyć, że był OBŁĘdNIE pyszny. W końcu czekolada i truskawki to połączenie godne bogów:) *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy(...)była zamoczona) i mieszając rozpuścić. Zdjąć z nad pary. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i dokładnie zmiksować. Krem podzielić na trzy części. Na paterze położyć dolny biszkopt, zapiąć wokół niego rant. Posmarować dżemem. Położyć trochę owoców, posmarować jedną częścią kremu, przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Przełożony tort wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć, zdjąć rant i boki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKrem: 2 szklanki mleka 6 żółtek 300g śmietany 30% 60g cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 220g masła lub margaryny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 1 puszka masy kajmakowej 400g 2 wafelki Princessa kokosowa *** Przygotowujemy ciasto: wafelki oraz płatki migdałowe drobniutko siekamy lub mielimy w malakserze *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy(...)zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu *** *** Na cieście rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Na kremie układamy biszkopty, pozostawiając małe odstępy między nimi *** *** W szparach pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy masę kajmakową *** *** Na to wykładamy resztę kremu budyniowego *** *** Wierzch ciasta obsypujemy posiekanymi wafelkami *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej
Blog z Apetytemlanguage:EN-US;} Moje wypieki na Wielkanoc oprócz dobrego smaku muszą także wyglądać naprawdę świątecznie i wiosennie 😊 Przed Wami pierwszy z moich autorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik , a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle , że może zostać odebrany jako(...)śmietanowiec 😊 Jak łatwo się domyślać jego nazwę zaczerpnęłam od pięknego wielobarwnego motywu łowickiego. Bo jak Święta – to kolorowo! I słodko! Biszkopt : 9 jaj 250 g cukru 250 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem
Domowe ciastazimnego już budyniu ciągle mieszając (nie miksować bo mus może się zważyć). Masa śmietankowa: Wszystkie składniki zmieszać ze sobą w misce i ubić dokładnie aż masa stanie się sztywna. Biszkoptu nie wyciągać z formy. Na zimny biszkopt wyłożyć najpierw warstwę musu, odstawić do tężenia. Następnie wyłożyć na to masę śmietankową. Całość udekorować np. startą na tarce czekoladą i ciasto Kubuś(...)model charakteryzuje się większą oszczędnością miejsca oraz wygodnym rozwiązaniem jakim jest misa na produkty wraz z oznaczeniami poziomów. *przepis na ciasto Kubuś po modyfikacjach, związanych z ilością jajek w biszkopcie oraz zamianie sztucznego soku na świeżo wyciskany pochodzi ze strony mojewypieki.com Artykuł Ciasto Kubuś+ nasze sposoby jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
ArbuziakiBiszkopt: 5 opakowań budyniów waniliowych/śmietankowych/malinowych 6 jajek 1 szk cukru 1 łyżeczka proszku. do pieczenia Masa: 4 opakowania serków Danio 500 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa/brzoskwiniowa Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,a następnie po jednym żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy budynie. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy(...)Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Do śmietany dodajemy serki – po jednym – a następnie wlewamy galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części Jeden blat ciasta układamy w formie której piekliśmy biszkopt, na pierwsze ciasto wylewamy masę, przykrywamy drugim blatem. Wkładamy do lodówki, a pózniej jeszcze posypujemy cukrem pudrem
Moje Wyrobypokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto. Ser w wiaderku zalegał w lodówce i postanowiłam go użyć w moim serowym cudzie. Składniki na biszkopt 4 duże jaja 12 dkg mąki 12 dkg cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krok po Kroku 1 Oddzielamy jaja. Białka ubijamy na sztywną pianę jednocześnie powoli dodając cukier(...)ubitej smietamy dodajemy ser i żelatyne i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Górę ciasta pokryłam dodatkowo 2 paczkami herbatników i połową puszki masy kajmakowej. Do nasączenia biszkoptu użyłam około 100ml wody z połówką cytryny. Wierzch polałam przezroczystą galaretką. Składanie ciasta – Krok po Kroku 1 Biszkopt nasączamy ponczem cytrynowym i kolejno wykładamy masę nr 1, a na nią masę
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyserka mascarpone 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka otarta z 2 limonek sok z 1,5 limonki spora garstka listków mięty 1 łyżeczka herbaty matcha Spód 10-12 szt. okrągłych biszkoptów 5 łyżek mleka Wierzch 1 zielona galaretka (u mnie gruszkowa) owoce, listki mięty (u mnie winogron bezpestkowy, pitahaya, limonka, mięta) Uwaga: Jeśli użyjesz tak jak ja tortownicy o średnicy(...)musisz mieć taką z wysokimi brzegami lub wspomóc się dodatkową obręczą do tortów. Możesz też użyć tortownicy szerszej, ale torcik będzie niższy. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami i nasącz je mlekiem. W mleku rozpuść żelatynę i cukier waniliowy, podgrzewaj aż całkiem się rozpuści i doprowadź do wrzenia. Następnie ostudź, aż będzie letnie. 3 żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem (około
Delicious Placedodać pianę z białek. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć na formę, wyrównując powierzchnię. Piec 8 - 10 minut. Po upieczeniu od razu oderwać papier (zostawić go, bo jeszcze się przyda) od biszkoptu i zwinąć w suchą ściereczkę. Odstawić do ostudzenia. Na blacie rozłożyć papier po pieczeniu biszkoptu. Rozwinąć na nim ciasto. Biszkopt posmarować serkiem z chrzanem. 4 rzodkiewki zetrzeć na tarce
Weekendy w domu i ogrodziemniej przypominały ciastka z resztek. Bajaderki w czekoladzie są najbardziej wykwintne ze wszystkich, które do tej pory zrobiłam. Do ich przygotowania można wykorzystać suche kawałki babki, biszkoptu bez kremu albo specjalnie upiec biszkopt. Namoczone w rumie rodzynki dodają im ciekawego smaku, a gorzka czekolada bardzo elegancko wieńczy całość. Bajaderki w czekoladzie Składniki (na ok 15 sztuk): 2 szklanki suchego(...)drobno mielonego ciasta (biszkopt, babka, chałka, herbatniki) 3 łyżki kakao 100g rodzynków 100g tartych orzechów laskowych 1 łyżka startej skórki pomarańczy sok z połowy pomarańczy 50ml rumu 100ml śmietanki 30% 50g masła opcjonalnie: 50g cukru (jeśli ciasto nie jest zbyt słodkie) polewa: 150g gorzkiej czekolady (min 70% kakao) 1 łyżka oleju kukurydzianego (lub masła) opcjonalnie: orzechy lub wiórki kokosowe
Obiad gotowy