adwokatowego. Dlatego krem ten polecam jedynie do lekkich tortów bez masy cukrowej i ciężkich dekoracji. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekoladę z czekoladek w śmietance. Dzień 2: Robimy krem czekoladowy i adwokatowy, składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). Dzień 3: Tynkujemy tort kremem i dekorujemy czekoladą. Dzień 4: Podajemy tort gościom(...)Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt ‘rzucany’ (tortownica śr 18cm): 4 białka + szczypta soli (rozm. ‘L’) 120 g drobnego cukru 4 żółtka 98 g mąki pszennej 35 g skrobi ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek
Słodki Pomysłszklanka cukru 1/2 szklanki oleju skórka otarta z pomarańczy dodatkowo: 3-4 łyżki dżemu pomarańczowa 50 g kokosu łyżka masła 2 łyżki cukru Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną(...)pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty a następnie każdy pokroić na w miarę równej wielkości paski. Masa serowa: Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasno, następnie ucierając dodawać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakwiecień a to oznacza,że Wielkanoc tuż tuż. Czas już pomyśleć o świątecznych wypiekach. Co powiecie na taki wiosenny torcik? Myślę,że pięknie będzie prezentował się na wielkanocnym stole. biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: 700 ml zielonego soku typu Pysio lub Kubuś 2 op budyniu śmietankowego(...)tortownicy o śr. 24 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Budyń rozpuścić w 200 ml soku,resztę soku zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy wlać do wrzącego soku,energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Gorący budyń wylać na upieczony
Kolorowa kuchnia ElkiLekkie, delikatne, puszyste, orzeźwiające jednym słowem można by powiedzieć "Ciasto, które rozpływa się w ustach". Musicie je koniecznie zrobić. Na zdjęciach Porcelana Bogucice . Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 7 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem pina colada: 0,5 l kremówki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl(...)miksować. Dodać odsączony i pokrojony ananas, wiórki kokosowe, płatki migdałów i wymieszać łopatką. Na wierzch: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Warstwy ciasta: Biszkopt nasączony syropem z ananasa, krem pina colada, drugi biszkopt nasączony syropem z ananasa, bita śmietana. Ciasto po przygotowaniu włożyć na kilka godzin do lodówki
Ala piecze i gotujeSkładniki/ ok. 4 porcje: – 120 g biszkoptów (okrągłych) – 250 g mascarpone – 100 g pokrojonych drobno pistacji – 40 g cukru – 2 jajka – 1 ½ łyżki gorzkiego kakao – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – ¾ szklanki mocnej ostudzonej kawy Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. W osobnej misce ubij białka na sztywną(...)pianę i delikatnie połącz z serkiem mascarpone. Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na dnie małych pucharków ( u mnie kiliszki na wino), przełóż masą mascarpone i pokrojonymi drobno pistacjami. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż serek mascarpone posyp kakao. Na koniec ułóż kolejną warstwę i udekoruj wierzch
I LOVE LIFEwielu umiejętności kulinarnych, każdy sobie z nią poradzi. Jest wyjątkowo delikatna i wilgotna a do tego cudownie pachnie jabłkami i cynamonem. Polecam jako szybki deser do kawy na weekend :) Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 spore jabłka 2 łyżki cukru łyżka cynamonu Jabłka obrać i pokroić(...)koniec dodać cukier i ubijać aż będzie lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Biszkopt wylać na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut. Biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika przykryć czystą ściereczką, deską i odwrócić. Jeszcze gorący zwinąć
Smakołyki Asiktóremu nie oprze się żaden czekoholik. *foremka 23*23 cm Składniki: na warstwę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 300 ml śmietanki kremówki 200 g biszkoptów 100 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 3 kieliszki wódki 2 łyżki kakao na piankę: 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 ml śmietanki kremówki Rodzynki zalać(...)wódką. Dodać skórkę pomarańczową, orzechy i pokruszone biszkopty. Czekoladę połamać do miski, zalać 300 ml śmietanki i wsypać kakao. Miskę ustawić na garnku z wolno gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Wlać do biszkoptów i wymieszać. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć do niej masę. Wygładzić i wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 200 ml wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTorcik z puszystą masą śmietanową, orzeźwiającym mango, słodką konfiturą z moreli oraz chrupiącymi, przełamującymi słodkość pistacjami to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Biszkopt : 2 jajka 100g cukru 50g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 70g cukru pudru Pozostałe składniki: 380g(...)konfitury z moreli 2 łyżki likieru morelowego 2 dojrzałe mango 4 łyżki posiekanej pistacji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowanej olejem
Szalona Kuchnia EwelinyMoja najnowsza propozycja na ptasie mleczko. Dzięki cytrynie rozpływa się w ustach Biszkopt: Składniki: 3 jajka 85 g mąki tortowej 70 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną, mąkę z proszkiem(...)puder przesiany przez sitko oraz sok z cytryny i skórkę. Delikatnie utrzeć. Porcjami dodawać śmietanę i delikatnie miksować (na małych obrotach). Na koniec wlać przestudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać mikserem. Biszkopt posmarować marmoladą malinową lub o dowolnym smaku. Wlać masę serową na biszkopt. Polewa: 8 kostek czekolady 8 łyżek wody Wszystkie składniki rozpuścić, nie gotować. Do gorącej polewy dodać 1 łyżeczkę
Przepisy Babciskładniki na biszkopt: 6 jajek, białka oddzielone od żółtek 120 g mąki 180 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki- tortownicy ok. 22 cm średnicy. Pieczemy przez ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrawamy na trzy blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przełożeniem. składniki na poncz: 50-100 ml amaretto 150 ml wody wykonanie: Składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem do przełożenia: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g masy kajmakowej, schłodzonej 200 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej dodatkowo: ok. 400 g gruszek z syropu ( przepis ), osuszonych
Domowy Smak Jedzeniadelicji, A deserowa polewa tylko to podobieństwo podkreśla… Kremowy akcent w postaci słusznej warstwy waniliowego kremu, sprawia , że pobędzie w towarzystwie tej Słodkiej Delicji nieco dłużej 😉 Składniki na biszkopt: 7 jaj szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej(...)gotujemy z cukrem. Roztworem budyniowym zalewamy gotujące mleko z cukrem. Gotujemy budyń 😊 . Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dostajemy ostudzoną masę budyniową. Dodatkowo: polewa deserowa WYKONANIE: biszkopt nasączony ponczem cytrynowym+ masa jabłkowa Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Domowe ciastaFioletowa panienka...to lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia - jagodowy sernik na zimno...bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach z jagodową galaretką na wierzchu. Nikt jej się nie oprze... Niewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuje zarówno jako niedzielny deser jak i na przyjęcie np. w formie tortu. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie to również ładnie się prezentuje(...)pewno posmakuje każdemu, nie tylko amatorom słodyczy 😉 Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 450 g jagód mrożonych lub świeżych 400 g jogurtu typu greckiego szklanka śmietanki 36 % 3-4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: Jagody myjemy i suszymy, a gdy mamy mrożone to odmrażamy ok. 250-300 g. Pozostałe odkładamy do galaretki, ich nie musimy odmrażać. Następnie
Kuchnia MagdaLenymasła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki białego maku ok. 80 g orzechów włoskich ok. 80 g migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 6 podłużnych biszkoptów 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% ok. 20 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy(...)garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go. Orzechy i migdały drobno siekamy. Biszkopty kruszymy na miałko. Do zmielonego maku dodajemy posiekane bakalie, pokruszone biszkopty, cukier puder oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe
Kuchnia MagdaLenyNiezawodny, rodzinny przepis na biszkopt. Do tego masa malinowa z mrożonych, zeszłorocznych malin i zrobiło się prawie letnio :) Składniki : Biszkopt : - 6 jajek, - 3/4 szklanki cukru, - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, - 1/4 szklanki kakao, - 2 łyżki mąki pszennej, - łyżka proszku do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki, kakao i proszek przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą(...)lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurt i zmiksować z galaretkową masą malinową. Całość odstawić do ponownego lekkiego stężenia. Wmieszać resztę malin i masę wylać na przekrojony biszkopt. Przykryć górą i cisto schłodzić w lodówce
Przepisy Mikołajażółtych kwiatków akacji złotej która we Włoszech zakwita tuż przed dniem kobiet. Kwiatami obdarowywane są kobiety a ciasto jest dopełnieniem tego święta. Zapraszam po przepis! Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 6 łyżek drobnego cukru odrobina żółtego barwnika lub kurkumy szczypta soli Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, ubić z odrobiną soli(...)delikatnie mieszać szpatułka. Przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 min w temp 175C. Pieczenie kontrolujemy. (każdy piekarnik piecze inaczej) Biszkopt pieczemy dwa. Ja barwnik dodałam tylko do jednego. Każdy biszkopt po ostudzeniu kroimy na pół. Powinny być 4 blaty. Składniki na krem; 6 żółtek 10 dag cukru 5 dag mąki
Radość kipiąca uśmiechem.