biszkopt - 17572 przepisów (strona:488/1172)

Ciasto mozaika 326

Lekkie i kolorowe ciasto śmietankowe. Na biszkopcie kakaowym, z dodatkiem pięciu różnych galaretek. Przygotowanie takiego ciasta nie jest skomplikowane, ale pochłania trochę czasu. Wcale nie dlatego, że jest pracochłonne, tylko wymaga czekania. To głównie galaretki opóźniają cały proces, dlatego warto przygotować je dzień wcześniej. Tak samo biszkopt można upiec w dniu poprzedzającym "składanie" ciasta. Wręcz zalecam(...)zrobić, jak zresztą w przypadku każdego biszkoptu, który ma być potem przekrojony na dwa blaty. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Sernik z brzoskwiniami na zimno 🍑 400

brzoskwiniami. Wykonanie ciasta krok po kroku pokazane jest w filmiku,  serdecznie zapraszam do oglądania. Kto woli przepisy kulinarne w formie pisanej to zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 🍑 paczka biszkoptów 🍑 2 cukry waniliowe 🍑 6 łyżek cukru 🍑 2 galaretki brzoskwiniowe (lub inne, ale pomarańczowe lub żółte) 🍑 3 łyżki żelatyny 🍑 1 kg. sera do serników z wiaderka 🍑 1 puszka brzoskwiń(...)dwie części. Do jednej części dodajemy kilka kropel (wg.uznania) czerwonego barwnika spożywczego i mieszamy do uzyskania różowego koloru masy. 🍑 Na dno tortownicy z otwieraną opaską 24 cm. wykładamy biszkopty namoczone w mleku. 🍑 Na biszkopty wykładamy różową masę serową, równomiernie wygładzamy i tortownicę wstawiamy do zamrażalki na dosłownie 5 minutek. 🍑 Następnie na różową masę wylewamy połowę galaretki z brzoskwiniami i wstawiamy

Rita creative
Sernik gotowany z masą wiśniową 128

kolejną wersję sernika gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam  na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego dnia:) Składniki(...)wszystkie składniki się rozpuszczą. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka  owoce WYKONANIE : blat ciasta kruchego + tężejąca frużelina wiśniowa blat ciasta kruchego zapieczonego z 4 łyżkami frużeliny  masa serowa biszkopty galaretka i dowolne owoce Smacznego

Domowe ciasta
Tort m&m's 236

relacji jej siostry wiem, że smakował- polecam więc i Wam. To wypiek typowy na przyjęcia urodzinowe dla dzieci- „łapie oko”, cieszy wyglądem i smakiem.Sto lat dla Pati! Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy(...)gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując. Dodatkowo: 3 duże opakowania cukierków   m&m's 2 opakowania biszkoptów typu Lady fingers gumka recepturka o dużej średnicy wstążka WYKONANIE: blat biszkoptowy+ dowolne nasączenie+ masa truskawkowa   blat biszkoptowy+ nasączenie+masa czekoladowa   blat biszkoptowy+ nasączenie+masa śmietankowa

Domowe ciasta
Ciasto Egzotyczna Fantazja 151

słodka łyżeczka wspomnień z lata.. A w tym wypadku można nawet rzec, że z egzotycznych wakacji;) Ananasy i brzoskwinie są tego sprawcami. A sam przekładaniec to wielokolorowy biszkopt’( nie jest to jednak tradycyjny biszkopt bo zawiera dodatek oleju) przekładany kremem na bazie budyniu i galaretki, w którym to dumnie prześwitują owocowe kryształy. Pycha! Jeśli znudziły się Wam( chwilowo) tradycyjne(...)maślane kremy- wypróbujcie ten wariant- nada się również do przełożenia standardowego biszkopta. „Egzotyczna Fantazja” to połączenie smacznego ciasta, orzeźwiających owocowych smaków i deserowej, czekoladowej glazury. Składniki na biszkopt kolorowy: 9 białek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2  szklanki oleju Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Domowe ciasta
Ciasto Plaster Miodu 129

miksujemy z cukrami i  1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodajemy cappuccino. Dodatkowo: ok. 26 okrągłych biszkoptów 2 torebki herbatki o smaku rumowym+ 3 łyżeczki cukru+ ¾ szklanki gorącej wody ( całość po zaparzeniu studzimy) 2 pokruszone pierniki lukier pomarańczowy: 6 łyżek cukru pudru ucieramy do lśniącej białości(...)łyżeczkami przegotowanej wody i ok. 3 kroplami olejku pomarańczowego. Gdy będzie gładki i lśniący dodajemy odrobinę barwnika pomarańczowego i  ponownie ucieramy. WYKONANIE: ciasto z kulkami   krem   biszkopty nasączone w herbacie rumowej   lukier + pokruszone pierniki( w szpary między biszkoptami) Smacznego

Domowe ciasta
Śmietanowiec z malinami pieczony na biszkopcie 149

prostu pyszny(?) J Musicie sprawdzić sami… Ja na zachętę mogę tylko powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych wersji „nibysernika” jakie przerobiłam i spośród których jadłam: delikatny, bo na biszkopcie, puszysta śmietankowa pianka i owocowy akcent w postaci malin., które nadają mu nieco soczystości.  Wykombinowałam taką wersję, bo nie miałam wystarczającej ilości mąki, żeby zrobić kruche- tak powstał wariant(...)nibysernika na biszkopcie J Blaszka 22x25 cm. Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru drobnego 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą

Domowe ciasta
Sernik brzoskwiniowy na biszkopcie 147

Przerwa sernikowa trwała stanowczo za długo, więc wracam z kolejną serową słodkością. Tym razem jest to wersja "oszukańca" ze śmietany 18% z nutą egzotyki. Pyszny, nasączony syropem brzoskwiniowym biszkopt, serowa pierzynka, w której skryły się słodkie kawałki owoców brzoskwiń.. Jeśli chodzi o mnie- pasuje mi w 100%- i jak to ostatnio bywa- był to przepis- spontanicznie wymyślony przeze mnie(...)wiecie z sernikami bardzo się lubimy:)Blacha 30x 40 Składniki na biszkopt:  8 jaj  1 1/3 szklanki cukru  1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Domowe ciasta
Mazurek Kajmakowy 164

mojego tegorocznego Mazurka. Na kruchutkim, waniliowym cieście, choć dość niski( jak to mazurek)- to warstwowy. Piętrzy się dumnie warstwa porzeczkowych powideł, przykryta domowym kajmakiem, której wysokość podbiła warstwa okrągłych biszkoptów. Całość starałam się bogato przyozdobić bakaliami- tak by było i ładnie i smacznie...Czy się udało- sprawdźcie! Powiem jedno: było naprawdę słodko:) Składnik na ciasto kruche: 1/2  kg mąki(...)łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło Składniki pozostałe: 1 duży słoik powideł z czarnej porzeczki małe opakowanie okrągłych biszkoptów paczka rodzynek 100 g orzechów włoskich kilka moreli suszonych, daktyli, żurawiny WYKONANIE: blat ciasta kruchego    rozsmarowujemy powidła porzeczkowe biszkopty ( można nasączyć syropem waniliowym) masa kajmakowa bakalie Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto kawowo- serowe z truskawkami 132

Truskawki, truskawki...- już kolejny wypiek  ich głównym udziałem- niestety z mrożonymi. To wersja ciasta a’la sernik bez sera tym razem na czekoladowym biszkopcie z kawowym nasączeniem. Bardzo lekki i delikatny- nie zapycha, warstwa sernikowa idealnie przylega do biszkopta i nie odpada mimo różnych struktur. Truskawki nadają wypiekowi letniego akcentu i soczystości, której często brakuje tradycyjnym, zbitym sernikom(...)Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut

Domowe ciasta
Ciasto kawowe 131

nazbyt sycącego- a idealnego jako deser po świątecznym obiedzie- możecie pokusić się o wykonanie. Niby tort – a lekki i puszysty jak pianka. Pianka z „prądem” J Składniki na biszkopt: 6 jaj           szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno(...)przesianą z proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Z jednego blatu literatką wycinamy biszkopty Masa tiramisu I: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g  serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy

Domowe ciasta
Ciasto Pierrot 169

stworzenia tego ciacha. Nadziany orzechami, osłodzony kajmakiem, nasączony lekko alkoholem… Myślę, że warto się skusić- będzie słodko, z nutą nostalgii do czasów gdy cukierki smakowały beztroską… Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki przegotowanej wody 2-3 krople aromatu rumowego Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy(...)łyżki   cukru 150 g dżemu wiśniowego kajmak z puszki ( krówka )* uwaga przed użyciem można lekko podgrzać puszkę w garnku z gorącą wodą 150 g posiekanych orzechów włoskich WYKONANIE: biszkopt + nasączenie   dżem wiśniowy krem orzechowy       biszkopt + 3/4 ( lub więcej) puszki kajmaku   posypujemy orzechami       Ciasto najlepiej podawać schłodzone.    Smacznego

Domowe ciasta
Cytrynowiec na zimno 105

herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy 70 g masła pół szklanki cukru 9 podłużnych biszkoptów + do nasączenia : 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek przygotowanej wody 2 łyżki cukru pudru masa II: galaretka cytrynowa + 110 ml gorącej wody 330 g jogurtu łyżka cukru pudru(...)miksujemy na najwyższych obrotach. Wstawiamy do lodówki by zgęstniała ( u mnie trwało to ok 20 minut). Kiedy masa zgęstnieje, mieszamy składniki ponczu i na sekundę moczymy w nim biszkopty. Układamy na kremie budyniowym. Na biszkopty wykładamy zgęstniałą masę jogurtową i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody i ją studzimy

Na moim talerzu
Torcik Herbaciany 152

picia, ale i do wypieków, kremów i deserów. Spróbujcie kiedyś sobie zrobić taki krem lub galaretkę z herbaty, albo od razu taki torcik ;) Składniki na tortownicę 18 cm Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 2 łyżki oleju Krem herbaciany(...)herbaty malinowej teekanne zaparzamy w 3/4 szkl gorącej wody 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub zwykłego lub miodu 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny pojemnik wielkości około 15 x 15 cm Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej.  Mieszamy wszystko

Gotowanie...to proste !
Tort kokosowy 118

Składniki : Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych dodatkowo : dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek- według uznania) Poncz: 100 ml likieru malibu 100 ml wody Sposób wykonania: Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną(...)zekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy około 3/4 zimnej czekolady (resztę zostawiamy do oblania wierzchu ciasta)  oraz wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekrawamy na pół. Nasączamy ponczem dolny blat. Smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem. Przykrywamy drugim blatem który również nasączamy. Smarujemy wierzch ciasta resztą rozpuszczonej czekolady. Dekorujemy

Smaki Natalii