przykrywają wafelki, a wierzch zdobią "kostki lodu" no i oczywiście %%%%% ;). Po prostu nie może się nie udać. A efekt wizualny jest rewelacyjny. SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Biszkopt idealny : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru Kostki lodu 😉 2 galaretki(...)krystaliczne Dodatkowo: 500 g wafelków w czekoladzie małe butelki z alkoholem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej
RAROSSAciasta bez pieczenia ,ponieważ szybko sie je robi . Oto jedno z moich ulubionych. Składniki 2 galaretki pomarańczowe 500 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru 2 puszki mandarynek biszkopty okrągłe Sposób przygotowania przepisu: 1. Mandarynki odsączyć na sicie . Do soku uzyskanego z mandarynek dolać wodę aby było 600 ugotować galaretkę i ostudzić aż lekko zacznie gęstnieć(...)Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru dodać partiami połowę galaretki Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami . Na biszkopty wyłożyć połowę śmietany i troszkę mandarynek, resztę śmietany. A na górę ciasta dać pozostałe mandarynki i drugą połowę galaretki . Ciasto schłodzić w lodówce
W królestwie smaków Beatyoknem gorąco więc to ciasto jest idealne. Zimny, delikatny wierzch i puszysty biszkopt idealnie się komponują. Sernik na zimno jest prosty więc każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na ten deser sprawdzi się przy grillu aby osłodzić sobie ten czas. Spód ciasta to biszkopt na Palma firmy Bielmar . Dzięki temu ciasto jest puszyste, miękkie i ma delikatnie maślany smak. Taki(...)biszkopt przygotowywała moja mama. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Sam sernik to też wspomnienie dziecięcych letnich dni. Kiedy wracałam zmęczona po zabawie na podwórku a za oknem upał dawał w kość mama w lodówce już trzymała sernik na zimno. Raz był to klasyczny sernik a innym razem owocowy lub czekoladowy. Jako, że mamy wiosnę przygotowałam sernik na zimno, którego
Kuchnia w oparachktóre posiadają specjalny certyfikat. Dzięki Marcinowi Jurczykowi z Firmy Swojski Wyrób przygotowałam Rogale świętomarcińskie. Składniki na masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki(...)się połączą, następnie dodajemy zmielony mak i smażymy (cały czas mieszając, na małym ogniu) przez ok. 10 minut. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Masę makową ucieramy dodając okruchy (zmielone biszkopty), następnie wbijamy po 1 jajku. Kolejne dodajemy, gdy poprzednie zostanie dokładnie wmieszane. Masę mamy gotową. Wieczorem wkładamy do zamrażarki 300 g masła, które dodamy do ciasta podczas wałkowania. Kolejny etap
mojewypiekiinietylkoktóre lubią słodkości, więc jeśli lubicie słodkie desery to radzę dać więcej cukru do masy 😉 Składniki: 500 g truskawek 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietanki 30% 1 op. biszkoptów okrągłych 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru pudru Polewa: 50 g masła 100 ml śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy(...)miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami mus truskawkowy, nie przerywając miksowania. Gotową masę wylewamy do blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm. Na wierzch układamy biszkopty, jeden koło drugiego i wkładamy do lodówki, do zastygnięcia masy. Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą. Następnie zestawiamy z ognia i powoli dodajemy śmietankę, cały czas mieszając. Umyte
Kuchnia MagdaLenyproste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki! Składniki (na dużą blachę) Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki(...)biszkopta Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Odkładamy do przestudzenia i lekkiego stężenia do lodówki. Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać
Tradycyjna Kuchniakażdy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1-2 łyżki kakao 2 kopiaste łyżki żelatyny 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: około 20 okrągłych biszkoptów około 20 dag kruchych okrągłych ciasteczek w czekoladzie Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy(...)dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno blaszki wykładamy biszkoptami, a na biszkopty równomiernie masę serową. 2. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Wystudzony kroimy na takie kawałki jakie chcemy
IzabelawkuchniSkładniki: Biszkopt wiśniowy: 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 budynie wiśniowe bez cukru 40 g lub 2 budynie wiśniowe 64 g 1 łyżka proszku do pieczenia Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody 150 - 200 ml przygotowanej zimnej wody(...)mleka 250 g margaryny 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej posypka waflowa np. żółta Przygotowanie: Biszkopt wiśniowy - Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę
Ciastka - domowe słodkościprzepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1,5 paczki okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1,5 łyżki kakao owoce (u mnie(...)utrzeć z masłem na puszystą, gładką masę. Masę podzielić na dwie równe części - do jednej dodać kakao i zmiksować. Wykonanie - Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty delikatnie nasączać w galaretce, i układać pojedyńczą warstwę na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, namoczonych delikatnie w galaretce. Przykryć je kremem
Domowa cukiernia Ewyprzypominające puszyste ptasie mleczko, z dodatkiem moreli. Bardzo łatwe do zrobienia i szybkie! Jest świetnym pomysłem na lato – wspaniale orzeźwia, a jednocześnie zaspokaja zachciankę na słodkości. Polecam! SKŁADNIKI: * biszkopty podłużne – 200 g * ser biały 3xmielony – 1 kg * galaretka cytrynowa – 2 op * cukier puder – 3-4 łyżki * śmietana 30% słodka – 300 ml * gorąca woda(...)DODATKOWO: * galaretka przezroczysta – 2 op * gorąca woda – 500 ml * brzoskwinie /morele ( z puszki ) – ok. 400 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Na blasze układamy biszkopty, delikatnie nasączamy np. wodą z cytryną. Galaretki cytrynowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do wystudzenia. Ser miksujemy z cukrem pudrem i wystudzoną galaretkę, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę – mieszamy ( już nie mikserem a szpatułką ). Zalewamy biszkopty
Ostra na SłodkoUwielbiam zapach poziomek, jest po prostu cudowny. Ta delikatna woń, zarazem słodka i zniewalająca :) Dziś mam dla was ciasto z poziomkami,myślę ze zachęcę waz do zrobienia, Składniki na biszkopt: 4 jaja m 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki cukru Dodatkowo: 600 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru galaretka wiśniowa 3 szt na 1 litr wody 1 litrowy słoik(...)ubitymi jajami i delikatnie mieszam w tym samym czasie). Blaszkę prostokątną smaruje tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.Przekładam masę biszkoptową. Piekę 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmuje biszkopt z blaszki i ściągam papier do pieczenia.wkładam folie aluminiowa do blaszki i na to biszkopt.Ubijam śmietanę z cukrem, przekładam na biszkopt na to zmrożone poziomki i zalewam tężejącą galaretką
Różowa kuchniaktóra natchnęła mnie do upieczenia tego ciasta z śmietankowym kremem wzbogaconym o popularne cukierki, dżemem z porzeczki i polewą z mlecznej czekolady dodatkowo posypaną orzeszkami ziemnymi. Mówię Wam pychota. Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy(...)cukierków michałki kwaśny dżem (u mnie porzeczkowy) Zimny serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy do zgęstnienia, następnie dodajemy pokruszone lub starte na tarce cukierki. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy dżemem i wykładamy krem. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Polewa: tabliczka czekolady mlecznej (u mnie Terravita) 3-4 łyżki mleka orzeszki ziemne bez soli Czekoladę wraz z mlekiem
Cynamonowe szczęścieKolejny sernik, już 20 na tym blogu,tym razem migdałowy. No cóż,mam słabość do serników,bardzo je lubię więc często piekę:) spód: 150 g podłużnych biszkoptów masa serowa: 600 g twarogu z wiaderka 4 jajka 200 ml śmietanki 30% 100 g zmielonych migdałów 4 łyżki cukru pudru 1 cukier migdałowy (op 16g) 1 budyń śmietankowy(...)ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty. Masę wylać na biszkopty i sernik wstawić do piekarnika. Piec 60 minut w tem. 200*C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Zimny
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: Mąka pszenna 2,5 szklanki Margaryna 1,5 kostki Mak ½ szklanki Jajka 8 szt. Cukier puder 2 szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Kakao 2 łyżki Aromat pomarańczowy Biszkopty okrągłe 2 paczki Dżem malinowy 1 słoiczek Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą(...)jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej 2 łyżki mąki i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą, wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty a na nie po łyżce dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem
Tradycyjna Kuchniatylko z fotografii moje dziecko zna swoich pradziadków. Patrzy na wyblakłe zdjęcia, czasem postukuje w nie lekko paluszkiem i pyta postaci na zdjęciu: Widzisz mnie prababciu? Składniki 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1200g twarogu (użyłam z Piątnicy z wiaderka) 1 mała puszka mleczka kokosowego 1 torebka wiórków kokosowych (100 g ) ½ szklanki likieru kokosowego 2 wafelki Princessa kokosowe 4 – 4,5 łyżki(...)waniliowy 1 mały kubek śmietanki kremówki Wykonanie Wiórki kokosowe zalewamy mleczkiem kokosowym i likierem, niech moczą sie ok. 2h. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciasno układamy biszkopty. 3. Twaróg przekładamy do miksera, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy. Wlewamy cienkim strumyczkiem likier, następnie dodajemy napęczniałe od mleczka wiórka, olejek. W masie ma być mocno wyczuwalna nuta
Raj dla Podniebienia