wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – ciasto czekoladowe z gruszkami – tort czekoladowy z owocami – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM
nietylkopasta.plSkładniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 9 łyżek maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie: 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 5 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii lub esencja waniliowa Krem czekoladowy: 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (40g) 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 500 ml mleka 1 łyżka kakao(...)olejek spirytusowy rumowy 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki czekoladowe jajeczka kolorowe posypki (żółta, różowa, fioletowa, biała) kamyczki karmelowe Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel
Ciastka - domowe słodkościKREM: 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 4 łyżki kaszy manny 20 dag kokosów ORAZ: 0,5 opakowania kakaowych herbatników (z dużej paczki) 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy słoik wiśniowego dżemu (z kawałkami owoców) kakao do posypania KREM: Masło wyciągamy z lodówki. Mleko gotujemy razem z cukrem, wiórkami i kaszą manną do momentu(...)układamy w formie lub rancie, można wyłożyć spód papierem lub folią. Nasączamy kawą. Smarujemy większą połową dżemu oraz większą połową kremu kokosowego. Wygładzamy a następnie układamy zamoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wykładamy pozostały dżem a na wierchu smarujemy kremem. Wyrównujemy i posypujemy kakao. Chowamy na 2-3 godzinki do lodówki. Po tym czasie można już kroić, ale ciasto najsmaczniejsze
Pani na deserjeden kawałek gdyż nie jest również zbyt "ciężkie". Śnieżki możecie zamienić na śmietanę kremówkę i też będzie pysznie (ja po prostu trzymałam się rodzinnego przepisu). Blaszka 25x30 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 0,5 l kompotu wiśniowego 0,5 l wody 2 łyżki(...)cukru 2 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe Pianka wiśniowa: 2 opakowania śnieżki 1 galaretka wiśniowa 300 ml mleka Biszkopt : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier i mieszać, aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca. Wówczas dodawać po jednym żółtku a na samym końcu wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem
My simple kitchenpieczeniem na bakier, bo jednak trzeba mieć dużą cierpliwość. Tym razem powstało pyszne ciasto z małą niespodzianką. Oczywiście, wszystko kupione…i?!? Mąki ziemniaczanej nie ma. Help! Składniki: Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki gorącej wody 125 g cukru 50 g mąki 50 g mąki z tapioki 5 g proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru(...)łyżki nasion chia 100 g truskawek Pozostałe: 2 galaretki przezroczyste 300 g borówek amerykańskich Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijamy na sztywno z gorącą wodą, powoli wsypujemy cukier. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, na wolnych obrotach mieszamy, przekładamy do blaszki (u nas 18x28 cm). Pieczemy 30 min. w temperaturze 180°C . Studzimy i kroimy wzdłuż na pół. Masa
R'n'G Kitchenczekoladą: 200 g śmietany 36% 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe lub malinowe 3 szklanki wrzątku 200 g malin Wiśniowe brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C. Do garnka wlewamy sok wiśniowy. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia(...)Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Warstwa z galaretką: W wrzątku rozpuszczamy galaretki, dokładamy maliny. Galaretki odstawiamy do delikatnego stężenia. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat biszkoptu. Następnie równomiernie rozsmarowujemy mus malinowy, dociskamy drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietankowy z białą czekoladą, posypkę biszkoptową oraz wylewamy delikatnie stężałą galaretkę z malinami. Cały tort chłodzimy w lodówce (najlepiej
VioletoweKucharzenieziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml śmietany 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu ( po 12 g ) 200 g wiórków kokosowych 15-18 sztuk okrągłych biszkoptów przepis Wafelki princessa siekamy na niezbyt drobne kawałki. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz(...)wiórków kokosowych i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie równe części. Jedną część masy równomiernie rozprowadzamy na wystudzonym cieście a na masie kokosowej układamy biszkopty. Na biszkoptach równomiernie rozprowadzamy drugą część masy. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Artykuł Ciasto kokosowa Princessa + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite Daniachrupiącymi płatkami migdałowymi jest przepyszne. Polecam! (Tortownica o średnicy około 20-22 cm) 2 galaretki na 500 ml wody (o dowolnym, ale takim samym smaku) Dodatkowo: 10-20 większych biszkoptów (*) Wierzch: 200g czekolady (u mnie deserowa) 50 ml mleka 2-3 garście płatków migdałowych Galaretki rozpuścić w 900 ml i po ostudzeniu schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężały. W formie(...)wysłanej papierem do pieczenia lub wyłożonej folią spożywczą umieścić warstwę biszkoptów. Na ciastka przelać delikatnie sztywniejące galaretki i następnie ponownie ułożyć kilka lub więcej biszkoptów. Całość wstawić do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka i po lekkim przestudzeniu przelać na ciasto. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi oraz opcjonalnie udekorować (**). Ciasto
Di gotujeSkładniki/ok. 4 porcje : – ok. 120 g biszkoptów (okrągłych) – 500 g mascarpone – 400g malin i truskawek (świeżych lub mrożonych) – 3 łyżeczki cukru – 2 żółtka Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. Połowę owoców włóż do miski, polej sokiem z cytryny i posyp łyżeczką cukru. Odstaw na ok. 20 minut. Następnie połącz(...)resztą owoców i zmiksuj. Biszkopty maczaj w zmiksowanym sosie owocowym i układaj na dnie małych pucharków. Ułóż warstwę sosu i przełóż masą mascarpone. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w sosie, wyłóż serek mascarpone. Udekoruj wierzch świeżą miętą. Smacznego ! Artykuł Owocowe tiramisu pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEbzika, na tym punkcie :) W każdym bądź razie, myślałam i wymyśliłam :) Nazwałam to ciasto porzeczkowy raj, ponieważ krem jest z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, natomiast do biszkoptu. dodałam wiórki kokosowe, a kokos kojarzy mi się z rajem :) Nie jest to, jakiś mój super wynalazek. Kiedyś moja kuzynka, zrobiła tort z podobną masą. Też z dżemem porzeczkowym, a dżemów(...)nowych :) Ciasto wyszło naprawdę dobre. Syn już sobie zażyczył następne, ale truskawkowe :) Zachęcam do wypróbowania tego ciacha, bo jest proste w wykonaniu, dobrze smakuje i efektownie wygląda. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych Na krem: 900 ml. śmietany
Agusiowe smakołykidziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne ciasto, które na pewno Was zachwyci. Składa się z masy czekoladowej, kawowej z serkami i mlekiem w proszku, całość zdobi korona z biszkoptów i galaretki :) Dlatego nazwałam je Mały Książę :) Ciasto pięknie wygląda super się kroi i zachwyca smakiem. Jest bez pieczenia :) Zapraszam i bardzo, bardzo polecam :) Szybkie i idealne na trwający długi weekend(...)serka homogenizowanego waniliowego -2,5 szklanki mleka w proszku pełnego -1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej -125ml wody -1,5 łyżki żelatyny DODATKOWO -herbatniki ok 30 sztuk -okrągłe biszkopty 1 paczka -2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe Dno blaszki wykładamy herbatnikami (mi weszło 15 sztuk na jedną warstwę) Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzapomniałam zrobić zdjęcia w przekroju ale musicie mi na słowo wierzyć, że był OBŁĘdNIE pyszny. W końcu czekolada i truskawki to połączenie godne bogów:) *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy(...)była zamoczona) i mieszając rozpuścić. Zdjąć z nad pary. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i dokładnie zmiksować. Krem podzielić na trzy części. Na paterze położyć dolny biszkopt, zapiąć wokół niego rant. Posmarować dżemem. Położyć trochę owoców, posmarować jedną częścią kremu, przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Przełożony tort wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć, zdjąć rant i boki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKrem: 2 szklanki mleka 6 żółtek 300g śmietany 30% 60g cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 220g masła lub margaryny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 1 puszka masy kajmakowej 400g 2 wafelki Princessa kokosowa *** Przygotowujemy ciasto: wafelki oraz płatki migdałowe drobniutko siekamy lub mielimy w malakserze *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy(...)zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu *** *** Na cieście rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Na kremie układamy biszkopty, pozostawiając małe odstępy między nimi *** *** W szparach pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy masę kajmakową *** *** Na to wykładamy resztę kremu budyniowego *** *** Wierzch ciasta obsypujemy posiekanymi wafelkami *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej
Blog z Apetytemlanguage:EN-US;} Moje wypieki na Wielkanoc oprócz dobrego smaku muszą także wyglądać naprawdę świątecznie i wiosennie 😊 Przed Wami pierwszy z moich autorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik , a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle , że może zostać odebrany jako(...)śmietanowiec 😊 Jak łatwo się domyślać jego nazwę zaczerpnęłam od pięknego wielobarwnego motywu łowickiego. Bo jak Święta – to kolorowo! I słodko! Biszkopt : 9 jaj 250 g cukru 250 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem
Domowe ciastazimnego już budyniu ciągle mieszając (nie miksować bo mus może się zważyć). Masa śmietankowa: Wszystkie składniki zmieszać ze sobą w misce i ubić dokładnie aż masa stanie się sztywna. Biszkoptu nie wyciągać z formy. Na zimny biszkopt wyłożyć najpierw warstwę musu, odstawić do tężenia. Następnie wyłożyć na to masę śmietankową. Całość udekorować np. startą na tarce czekoladą i ciasto Kubuś(...)model charakteryzuje się większą oszczędnością miejsca oraz wygodnym rozwiązaniem jakim jest misa na produkty wraz z oznaczeniami poziomów. *przepis na ciasto Kubuś po modyfikacjach, związanych z ilością jajek w biszkopcie oraz zamianie sztucznego soku na świeżo wyciskany pochodzi ze strony mojewypieki.com Artykuł Ciasto Kubuś+ nasze sposoby jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
Arbuziaki