biszkopt - 17572 przepisów (strona:507/1172)

Deser chałwowa chmurka 236

podzielcie się tym smakiem z domownikami lub gośćmi Składniki: (na 1-2 porcje) 200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 50 g chałwy sułtańskiej – do nabycia tutaj * 2-4 biszkopty 2-4 łyżeczek sosu czekoladowego opcjonalnie beziki, chipsy kokosa, listki świeżej mięty *do deseru można użyć dowolnego smaku chałwy (wybierzcie swój ulubiony) Przygotowanie: Zimną śmietanę ubijamy w misce (często dodaję(...)chwilę z bitą śmietaną (ja to robię partiami – najpierw wkruszam pół chałwy, miksuję dosłownie chwilę, a następnie resztę chałwy i znów chwilę miksuję). Na dno pucharka wykładamy pokruszone biszkopty (u mnie na 1 porcję 2 biszkopty), polewamy je około 2 łyżeczkami sosu czekoladowego i nakładamy porcję chałwowej bitej śmietany. Deser podajemy od razu. Można go dodatkowo ozdobić listkami świeżej

Słodkie okruszki
mini torciki z mandarynką 111

jestem fanką gotowych mieszanek ale czasem z ciekawości coś przetestuję. Ostatnio nadarzyła się okazja wypróbowania mieszanki na biszkopt więc go upiekłam tak po prostu, na dużej blaszce nie mając pomysłu co dalej. I tak sobie później wykombinowałam małe torciki bo ciasto okazało się bardzo fajne. Bardziej wilgotne i zbite niż biszkopt pieczony tradycyjne ale właśnie dzięki temu lepiej się kroiło(...)strzępienia i idealnie się nadało do wycinania foremką.   *na 16 sztuk Składniki: na ciasto: 1 opakowanie mieszanki na biszkopt z mąki Szymanowskiej 4 jajka 4 łyżki wody na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 200 g masła 5 kostek czekolady deserowej puszka mandarynek  Mieszankę biszkoptową wsypać do miski, wbić jajka, wlać wodę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno bez pieczenia 191

serka homogenizowanego waniliowego 4 łyżki cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 4 czubate łyżeczki żelatyny galaretki (po pół z torebki, każda rozpuszczona w 125 ml wrzącej wody) paczka okrągłych biszkoptów owoce, np. truskawki, banany, morele, winogrona… No ok, ale jak to ogarnąć? Zaczynamy od przygotowania blaszki (24 cm średnicy), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy biszkopty(...)długo bo może zrobić się masło) na sztywno, po czym powoli wsypujemy cukier puder, następnie serki homo, a na końcu przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę wylewamy na biszkopty. Całość delikatnie dzielimy na 6 do 8 części (trójkątów) i na każdą z nich na jej wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na godzinę do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie przygotowujemy

Arbuziaki
Tort z polewą lustrzaną (mirror glaze) 202

dżemem wiśniowym. Uwieńczeniem całości jest słodka zielona polewa lustrzana (mirror glaze) , która otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Cudownie odbija światło i jest niezwykle efektowna. Bardzo polecam. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku  z cytryny Krem: 400 g śmietany(...)wody 300 g białej czekolady 1 zielony barwnik spożywczy z tubki (10 g) Poncz: 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g dżemu wiśniowego Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodać cukier, cały czas ubijając dodać kolejno żółtka, sok z cytryny, ocet

Krokusowy Dom
Ciasto z kremem budyniowym i malinami 172

również cudowne ciasto z kremem budyniowym i galaretką. Jeśli jeszcze u Was znajdą się jakieś malinki, to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Miłego pieczenia 😊 Składniki (wymiary blaszki to 23/33): biszkopt: jajka 6 szt, cukier 12 łyżek, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka pszenna 6 łyżek, mąka ziemniaczana 6 łyżek, sól szczypta, masa: budyń śmietankowy lub waniliowy 1 szt, mleko(...)Ciasto wylewamy na blaszkę i równomiernie rozprowadzamy. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min w 170-180 stopniach do suchego patyczka.  Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy z niego papier i umieszczamy go z powrotem w blaszce. Skórkę powstałą podczas pieczenia zawsze ściągam z biszkopta i wylepiam nimi boki blaszki. Budyń gotujemy

kulinarne odsłony pati
Jabłecznik królewski z pianką 181

Uwielbiam ciasta z jabłkami. Taki właśnie pomysł na ciasto zawieruszył mi się między nieopublikowanymi przepisami. I już nadrabiam :) Trzeba będzie go upiec na czasie. Składniki: Biszkopt (24x36cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Jabłka: 1,5 kg jabłek cukier do smaku (w zależności od kwaśności(...)całkowicie pominąć 2 galaretki cytrynowe lub inne (proszek) Masa: 400 ml mleka 2 śnieżki 1 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzona Sposób wykonania: 1. Z podanych składników przygotować biszkopt: białka ubić z solą, dodać cukier, następnie żółtka, a potem proszek z mąką. Na koniec dodać 2 łyżki oleju i delikatnie zamieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Kubuś 244

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki przesiać razem, odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 200 g masła Wszystkie składniki

kulinarnyswiatdomi
Ciasto z kisielową pianką, brzoskwiniami i galaretką 257

tyle. Wyszło pysznie. Taka wersja tego ciasto zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Ciasto jest bardziej stabilne, zdecydowanie lepiej się kroi, a owoce i większa ilość galaretki nadają mu dodatkowej lekkości. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Kisielowa pianka: 2 op. kisielu morelowego bez cukru 5-6 łyżek(...)całkowitego przestudzenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Ostawiamy do stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy z zimnym kisielem, mieszamy łyżką, aż do połączenia. Biszkopt kroimy na dwa blaty, jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Wylewamy całą masę kisielową, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Brzoskwinie kroimy na mniejsze cząstki, rozkładamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy

Smaki Na Talerzu
Tiramisu piernikowe 213

rumem nie  kawowym likierem, ten deser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi  ½ kg sera mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% 6 żółtek 6 łyżek cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka gorącej wody ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki rumu(...)rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie razem z serkiem mascarpone, ubijamy na gęsty krem , dodajemy masę jajeczną, miksujemy krótko, tylko do połączenia. W szklanym pojemniku układamy pierwszą warstwę biszkoptów, skrapiamy równomiernie częścią naparu z kawy, posypujemy grubo przez sitko ciemnym kakao, wylewamy część kremu, układamy drugą warstwę biszkoptów tak sam skrapiamy naparem z kawy, oprószamy kakao, na wierzch rozprowadzamy

Wanilia i Kardamon
Sernik jogurtowy z winogronami 95

Zapraszam Was dziś na ciacho. Jest to sernik na zimno, bardzo prosty do zrobienia i pyszny. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 3 op. bitej śmietanki w proszku 7 biszkoptów podłużnych 200 g winogron bez pestek 1 galaretka przezroczysta tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy. Blaszkę(...)wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Do miski przekładamy jogurt, dosypujemy śmietanki i miksujemy aż masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy. Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto " Słodkie usta " 266

Nazwa ciasta pochodzi od tego że biszkopty przełożone są powidłami śliwkowymi i przekrojone wygląda właśnie jak usta :) Ciasto przerzucam z mojego poprzedniego bloga bo jest przepyszne. Pięknie się prezentuje na stole a więc polecam na spotkania rodzinne, ze znajomymi.   Wymiary foremki : 24 x 29 cm  Czas pieczenia : 30 - 35 minut  Temp. pieczenia  180 C   Składniki(...)Ciasto: ok. 30 dag biszkoptów okrągłych ( ok. 1,5 paczki po 180 g ) słoiczek powideł śliwkowych 250 g masła pół szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem budyń śmietankowy lub waniliowy pół litra mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka łyżka mąki kostka masła Polewa gorzka czekolada 6 łyżek mleka

Różne smaki w kuchni
Ciasto z borówkami i galaretką bez pieczenia 211

tarta. Smak zaskakujący a to zaledwie kilka składników. Pyyycha. Składniki: 350 ml śmietany 30% serek mascarpone 250 g 2 galaretki z owoców leśnych 1 opakowanie borówek (chyba 250 g) biszkopty okrągłe Rozpuszczam 1 galaretkę z owoców leśnych w 1,5 szkl gorącej wody. Ostawiam do wystygnięcia. Miksujemy śmietanę 30%, gdy jest już zmiksowana dodaję serek mascarpone. Miksuję krótko. Dodaję galaretkę(...)owoców leśnych rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody. Odstawiam masę do lodówki żeby szybciej stężała. W formie na tartę układam biszkopty. Wyjmuję masę serową z lodówki, wykładam na biszkopty (konsystencja masy jest jak miękkie masło). Układam borówki. Wkładam całość do lodówki. Gdy galaretka tężeje wykładam ją na owoce. Wkładam do lodówki na godzinę, po tym czasie jest czas start

MojaQchnia.pl
Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną. 94

Dziś proponuję Wam moje ulubione ciasto. Nie ma przy nim dużo pracy, a jest naprawdę pyszne. Jak nie wiem co upiec to robię biszkopt z bitą śmietaną :) Niby taki zwykły, a wszystkim smakuje. Nie jest zbyt słodki, kakao daje lekką gorycz. Do śmietany też nie dodaję dużo cukru, żeby nie było mdłe. Wtedy można więcej zjeść :) Spróbujcie i oceńcie. Składniki(...)biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru waniliowego (ja miałam swojej roboty) Dodatkowo: 2 tabliczki czekolady (200 g.) 6 łyżek mleka Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Następnie wsypać

Agusiowe smakołyki
Ciasto z borówkami 169

końcówkę lata  i niedzielny deser polecam lekkie ciasto z borówkami. To połączenie ciasta biszkoptowego z sernikiem na zimno jest po prostu pyszne. CIASTO Z BORÓWKAMI Składniki: (tortownica 24cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowo-owocowa: 330 ml śmietany 30% galaretka(...)pudru ok. 100 g borówek masa serowa: 250 g serka mascarpone 1 szkl śmietany 30% 1 łyżka żelatyny 1/4 szkl mleka dodatkowo : 1 opakowanie delicji z nadzieniem malinowych Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy olej, przesypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką . Przelewamy do formy  i pieczemy

Bon appetit mon amie
TIRAMISU Z MALINAMI 222

związane, zapraszam przy sobocie, pięknej i słonecznej, na tiramisu z malinami. Kawowo, delikatnie, pysznie... Składniki: 500 g mascarpone 330 ml śmietany 30% cukier puder- do smaku 1 opakowanie grubych biszkoptów do tiramisu kubek 250 ml zaparzonej mocnej kawy naturalnej amaretto- wedle uznania,do smaku 500 g malin Wykonanie: *Kawę przecedzić, dać alkoholu do smaku.  * Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy(...)mascarpone, na koniec do smaku słodzimy cukrem pudrem. Krem dzielimy na 3 części.  *Na blachę 25x25 wykładamy 1 porcję kremu, rozsmarowujemy. Na masę wykładamy biszkopty moczone  w kawie. Następnie wykładamy kolejna porcję kremu, rozsmarowujemy. Przykrywamy kolejnymi biszkoptami nasączanymi kawą, na nie dajemy ostatnia porcję kremu. Wykładamy maliny. Odstawiamy do lodówki na dobre stężenie

Z Majeczką w kuchni