niektórzy TAK JAK JA wiele razy próbowali, i jakoś różnie to bywało, czasem mniej lub bardziej smakowało. Dlatego sernik na zimno proponuję, który szybko się przygotowuje. Biszkoptami, owszem spód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a po dodaniu arbuzowo - truskawkowej galaretki rewelacyjnie smakuje. Taki(...)Składniki na wysoką tortownicę o średnicy ok. 25 cm: spód kruchy: 12 szt. okrągłych biszkoptów, 50 g bardzo miękkiego masła lub rozpuszczonego, 100 g ziaren sezamu, 40 g płatków migdałów, masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego mielonego (1 wiaderko), 150 g cukru pudru Królewski, ok. 8 łyżeczek żelatyny (więcej niż na 1 litr), 200 ml słodkiej śmietanki 30%, + 1 kopiasta
Moniki Smakołykismaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia. Polecam szczególnie do filiżanki ulubionej kawy. Lekka rolada z kremem jogurtowym i jagodami leśnymi. Składniki na roladę długości 35 cm. Biszkopt: 3 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej szczypta soli Krem jogurtowy: 2 kubki jogurtu naturalnego(...)szklanka leśnych jagód cukier wg uznania (można zastąpić słodzikiem, ksylolitem itp) łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Polewa: pół szklanki leśnych jagód 3 łyżki cukru łyżeczka kakao Wykonanie: Najpierw pieczemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, natomiast suche produkty łączymy ze sobą. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, a gdy są już bardzo sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier. Następnie żółtka
Poezja Smaków - blog kulinarnyBiszkopt: 4 jajka 120 g cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Galaretka: 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: białka(...)szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i budyń. Resztę mleka zagotować z margaryną i cukrami. Po zagotowaniu dodać przygotowaną mieszankę i ugotować budyń. Ciepłą masę przełożyć na upieczony biszkopt. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i pozostawić, aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie przygotować truskawki - umyć i przekroić na pół. Poukładać na cieście. Następnie zalać tężejącą
Ewusiowe Smakikażdy weekend ciasto to obowiązkowy deser.Dzisiaj przedstawiam przepis na puszystą kostkę makową z delikatnym kremem i polewą malinową.Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.Zachęcam do wypróbowania. Biszkopt makowy 5 dużych jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku mielonego 1 szklanka cukru DIAMANT łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody Składniki powinny(...)szklanki czarnej herbaty łyżka cukru DIAMANT 3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru waniliowego Herbatę zaparzamy wrzątkiem,dodajemy resztę składników i mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowanie Dobrze wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty.Na tacy lub prostokątnym talerzu ułożyć dolny blat biszkoptu i nasączyć ponczem.Wyłożyć krem i równo rozprowadzić po cieście,przykryć drugim blatem i nasączyć resztą ponczu.Na wierzch rozsmarować zimną
Anielskie wypiekiLekki, orzeźwiający torcik, idealny na upały, nie wymagający odpalania piekarnika, szybki do przygotowania, a jeszcze szybszy do zjedzenia 😃 polecam! SKŁADNIKI: 7 podłużnych biszkoptów 25 dag borówek amerykańskich 1 galaretka niebieska 2 szklanki jogurtu bałkańskiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Borówki opłukać, dokładnie osuszyć(...)wysypać na biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić, zmiksować ze szklanką jogurtu, przelać na borówki. Foremkę wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną żelatynę przelać do miseczki, najpierw rózgą roztrzepać z cukrem pudrem, a następnie z porcjami dodawaną drugą szklanką jogurtu. Masę wylać na niebieską warstwę. Foremkę odstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Kuchenne zapiski EdytyWARSTWA 3 -1 czekolada biała 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30% -łyżeczka cukru pudru -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku DODATKOWO okrągłe biszkopty * Polecam odłamać sobie z każdej czekolady po kostce (do dekoracji) Z każdą warstwą postępujmy tak samo Do garnka dajemy połamaną czekoladę (najpierw gorzką) i kakao zalewamy mlekiem i wstawiamy(...)temp pokojowej,ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy ja do masy (masa jest lejąca na tym etapie) Następie masę wstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała ,bo jakbyśmy zalali biszkopty taką płynną to by się podniosły :) Gdy masa jest lekko gęsta (przypomina budyń) mieszamy ją i wykładamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tak postępujemy z pozostałymi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunajprostszych deserów dla dzieci. Świetnie się sprawdzą na wszelkich imprezach urodzinowych. Warto do nich dodać trochę sezonowych, miękkich owoców takich jak maliny, jeżyny lub jagody. ok 50 g biszkoptów okrągłych 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki malin Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Na dno foremek ułożyć owoce(...)lodówki. W ten sposób owoce nie wypłyną do wierzchu i pozostaną na dnie, a po odwróceniu będą na górze. Kiedy galaretki zaczną gęstnieć, do każdej foremki wcisnąć po biszkopcie. Odstawić do całkowitego stężenia, a następnie wyjąć z foremek. Aby ułatwić wyjmowanie galaretek z foremki, należy przygotować większe naczynie z wrzątkiem i wstawić galaretki do wody na parę sekund. Woda może
https:KKuchniaMniamłyżeczkę cukru pudru Diamant . SKŁADNIKI 1 szkl. truskawek, 150 g serka waniliowego, 100 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka cukru pudru Diamant , sok z cytryny, prażone płatki migdałowe, 6 biszkoptów, likier truskawkowy, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Truskawki łączymy z sokiem z cytryny, miksujemy na gładki mus. Połowę przekładamy do 2 pucharków. Biszkopty nasączamy w likierze, układamy na musie. Śmietankę(...)ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, dodajemy serek. Wykładamy na biszkopty, zostawiamy trochę do dekoracji. Polewamy pozostałym musem, robimy kleks ze śmietany, dekorujemy płatkami migdałowymi
słodki bratekmiętolił dziurę w brzuchu, aż w końcu uległam hi hi hi i zrobiłam.Może to nie sernik,jabłecznik czy makowiec lecz ciasto wyszło pyszne. Oceńcie sami. Biszkopt: 4 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa z Kubusia: 750 ml soku marchewkowego 3 budynie waniliowe Cykoria 2 łyżki(...)pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia. Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy ostudzony biszkopt na nią. 2. Do garnka wlewamy sok marchewkowy, jedną szklankę soku odstawiamy na bok i wsypujemy do niej budyń waniliowy. Zagotowujemy sok,dosładzamy go cukrem i dopiero teraz wlewamy budyń
Różowa kuchniawarto :-) Tortownica 23 cm Składniki: 800 g serka homogenizowanego u mnie neutralny 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki bezbarwne (mogą być inne) truskawki do środka i na wierzch torcika biszkopty podłużne 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim podłużne biszkopty. 2 galaretki truskawkowe zalewamy 300 ml wrzątku, mieszamy odstawiamy do wystudzenie i lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, koimy(...)tężejące galaretki truskawkowe i miksujemy, żeby składniki się nam się połączą dodajemy truskawki i mieszamy. Całość wkładamy na chwilę do lodówki, jak masa zacznie się nam zsiadać wykładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. 3. Po tym czasie na wierzchu układamy truskawki i zalewamy wszystko tężejącymi, bezbarwnymi galaretkami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego
kruche babeczkiświeżymi truskawkami i galaretką idealnie ochłodzi nas w gorący dzień. Polecam zajrzeć na stronę internetową Uczymy jak słodzić gdzie znajdziecie wiele ciekawostek dotyczących cukru. Składniki: 70 g biszkoptów okrągłych 800 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru, np. Sweet Family 2 płaskie łyżki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody 200 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa w proszku(...)zalewamy 1/4 szkl gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Jogurty przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż połączy się z jogurtami. Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnetylko z truskawkami, ale także z innymi owocami lata, jak maliny, jeżyny, borówki czy leśne jagody. PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWY PIECZONY Składniki na sernik: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 500 g sera twarogowego mielonego 500 g serka mascarpone 200 g śmietany 18% 1 1/3 szklanki cukru pudru 4 jajka(...)czekolady deserowej 50 g masła 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 100 g śmietanki 30 % 150-200 g truskawek Wykonanie sernika czekoladowego: 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej
kolorowotorcikowoekspres. *foremka 23*28 cm Składniki: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 200 ml śmietanki kremówki szklanka cukru kopiata łyżka mąki ziemniaczanej kopiata łyżka mąki pszennej paczka biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki jagód leśnych 3/4 szklanki poziomek łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (można pominąć lub zastąpić skórką) Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Ser, jajka, kremówkę, cukier(...)mąki wrzucić do dużej miski. Wlać ekstrakt z pomarańczy. Wszystko razem zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Wylać na biszkopty. Na wierzch wysypać połowę wymieszanych owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut, Wystudzić. Przed podaniem na sernik wyłożyć resztę owoców
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadworze jest gorąco,nie chce mi się włączać piekarnika. Jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu kilka godzin by się stężało. spód: 200 g podłużnych biszkoptów pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe 300 g truskawek galaretka: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek Blaszkę o wym.35/25 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć biszkoptami(...)galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do płynnego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką. Masę wylać na biszkopty i od razu powtykać połówki truskawek. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia. Na masie ułożyć gęsto truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki
Kolorowa kuchnia ElkiTydzień temu pisałam Wam o imieninach prababci mojego synka, więc dzisiaj prezentuję Wam torcik jaki z tej okazji dla niej przygotowaliśmy. Składniki na biszkopt: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie(...)pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania mas. Zazwyczaj robię to tak że rozpuszczam żelatynę w jednej dużej miseczce a później dzielę
Życie zaczyna się w kuchni