ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;) Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Czas pieczenia: ok. 20-25 minut Temp. pieczenia: 180 st. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao Masa bananowo(...)się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej . Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę z budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy
Różne smaki w kuchniinspiracji. Z kilku przepisów wykombinowałam takie ciacho. Powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Budyń ugotowany na soku Cymes nadaje lekko orzeźwiającego smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karpatka: 80 g masła 125 ml wody 70 g mąki pszennej(...)mleka) Krem budyniowy: 750 ml mleka 8 łyżek cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 80 g mąki ziemniaczanej 80 g mąki pszennej 300 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować
Ala piecze i gotujeSkładniki: wiśnie mrożone 300 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 180 ml, biszkopty okrągłe 10 sztuk z dużej 2 litrowej butelki plastikowej po soku odciąć ostrym nożem wlot, tylko tyle, aby można było wkładać biszkopty galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wlać do butelki, dodać(...)część wiśni mrożonych bez pestek, schować do stężenia w lodówce galaretkę agrestową rozmieszać w 300 ml gorącej wody, dodać jogurt, wymieszać, schłodzić, na galaretkę truskawkową położyć kilka biszkoptów, wlać jogurt, schować do lodówki pozostałe odmrożone już wiśnie wsypać z sokiem do pojemnika z miarką, teraz wlać do innego naczynia tyle gorącej wody ile brakuje do 450 ml z wiśniami
W Mojej Kuchni Lubięskładamy najserdeczniejsze życzenia stu lat życia w zdrowiu i szczęściu. Dla Was dzisiaj torcik czekoladowo - miętowy. Niebo w gębie! Polecam. Tort czekoladowo - miętowy Składniki na 3 blaty 20cm: Na biszkopty: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na krem miętowy: 300g mascarpone 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru(...)nasączenia: szklanka herbaty miętowej, wystudzonej 2 łyżeczki cukru Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny 3 łyżki kakao Wykonanie: Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą
Smak mojej kuchniTorcik przygotowany dla koleżanki, na szybko i z niczego. Taki na ostatnią chwilę. Ale podobno był pyszny! Składniki : * biszkopt z 3 jajek : 3 jajka, szklanka mą ki pszennej, pół szklanki cukru , łyżeczka proszku do pieczenia * 1 galaretka malinowa * 500ml śmietany kremówki * 3 łyżki cukru pudru * 2 śmietan-fixy * sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu * owoce i ozdoby(...)dekoracji Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wylać na płaski talerz i wystudzić. Upiec biszkopt, wys tu dzić i przekroić na 3 blaty. Każdy nasączyć. Ubić kremó wkę z cukrem i fix-em. Na pierwszy b lat wy łożyć galaretkę i krem. Przykr yć drugim blatem i kremem oraz trzecim i cały tor cik wyrównać kremem. Udekorować owocami
Magiczne Życie Martydźwięcznej nazwie Kryształek :-) Ciasto ślicznie wygląda w przekroju, jest kolorowe, lekkie i szybkie w przygotowaniu.Połączenie ptasiego mleczka z sernikiem na zimno. Polecam :-) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -6 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA -1 kubeczek śmietanki 30% czyli 330g -400g serka waniliowego homogenizowanego -2 łyżki(...)galaretek dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Ostudzone wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia) Następnego dnia wyciągamy galaretki z pojemników i kroimy na dość sporą kostkę. BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolejny pomysł na zbliżające się Święto Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :) Miłej niedzieli! Składniki Biszkopt 10 dużych jajek 300 g cukru pudru 100 g gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić(...)whisky skórka otarta z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i zmiksować. Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić
Słodkie inspiracjeOddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i miksując dodawaj po łyżce wody, a następnie po kolei po jednym żółtku, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt z 180 stopniach/45 minut. W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku obrać jabłka do momentu, aż się rozpadną, wyłączyć gaz i dodać galaretkę.Jeśli jabłka z galaretką będą zbyt blade(...)wystudzić przykrywając folią spożywczą,aby nie wytworzył się kożuch. Ubić śmietanę z fixem, na koniec ciągle ubijając dodać zimny budyń. Zmiksować na gładką masę. Do blachy włożyć cienki biszkopt, posmarować masą budyniową. Przycisnąć drugim biszkoptem, wyłożyć na niego jabłka. Posypać zmiksowanymi ciastkami i np.polać polewą czekoladową i posypać orzechami włoskimi. Włożyć do lodówki. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipowinno sprawić Wam trudności. Jest to przepis prosty, nieskomplikowany. Czekoladowy spód do tarty przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki(...)tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć w blenderze. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Dodać
kolorowotorcikowociasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem. Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta z soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo(...)cukrem, do gotującego wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Złożenie ciasta: Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Wierzch można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęściejakimś ciastem, takim żeby i mąż była zadowolony, bo lubi jabłka i młody, bo coś słodszego i z kokosem też. Tak powstało to ciasto. Ciasto, jabłka z galaretką, biszkopty okrągłe, masa z kokosem i ciasto, wierzch polewa z gorzkiej czekolady. Od Helio dostałam ostatnio kilka produktów w tym wiórki kokosowe, które jak najbardziej się przydały :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka(...)Mieszamy i gotujemy do momentu, aż zrobi nam się budyń. Odstawiamy, studzimy, budyń może być letni. 2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe. Dodatkowo: biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki) 1/2 opakowania gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli
kruche babeczkiłyżki zimnej wody Dodatkowo: dowolny poncz, np. herbata z cukrem i cytryną ok. 300 g marmolady kilka kostek białej i ciemnej czekolady Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki oraz wlać olej i aromat, delikatnie wymieszać(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 równe blaty nasączając je, np. herbatą z cukrem i cytryną. Krem czekoladowy: Żelatynę zalać zimną wodą, po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by się rozpuściła. Przestudzić. Schłodzoną
Nastoletnie Wypiekanieswego czasu ciasto kopiec kreta ale w wersji rodzinnej czyli na dużą blachę. W sam raz na większe i mniejsze uroczystości, podzielne i po prostu pyszne ciasto. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru 2 budynie czekoladowe 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszając delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na dużą blachę (37 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Gdy biszkopt ostygnie, ostrym nożem przekrawamy go wzdłuż na pół. Dolny blat posłuży nam za podstawę naszego ciasta, górny blat kruszymy w rękach. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli
Cukiernia PychotkiZwykły biszkopt, bez cudowania... tak jak napisałem w tytule :) ... jest to bardzo prosty przepis. Skład: 10 czubatych łyżek mąki, 10 jajek, 10 łyżek cukru, szczypta soli, mikser, blaszka i piekarnik:) Jak zrobić: jajka miksujemy ze szczyptą soli, potem wsypujemy cukier i jak się już dobrze połączy, to dodajemy mąkę...tak zmiksowane ciasto przelewamy do formy. Pieczemy(...)czasie ciasto ładnie urośnie i powinno być upieczone :) sprawdzamy patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika... spuszczamy na podłogę z wysokości 50 cm dla pozbycia się pary. Następnie studzimy biszkopt minimum 90 min, kroimy na pół i dodajemy krem, polewę...itd :) Smacznego
chleba naszegozamiast alkoholu i świeżymi malinami, ale to już nie byłoby to samo! Ciasto jest eleganckie i wysokie; składa się z wielu przepysznych warstw; wygląda bardzo zachęcająco, smakuje obłędnie. składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem(...)partiami, wciąż ubijając dosypywać cukier. Do lśniącej masy wsypać kokos, dodać ocet i delikatnie wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (tę/taką samą w jakiej piekliśmy biszkopt). Włożyć do rozgrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, suszyć ok 1,5 godz (im dłużej potrzymamy bezę w środku, tym będzie bardziej krucha). Galaretkę rozpuścić zmniejszając o 1/4 szkl
6niebo