biszkopt - 17572 przepisów (strona:517/1172)

Rolada truskawkowa 156

Rewelacyjne połączenie smakowe truskawek, śmietany i czekolady. Na prawdę trudno się oprzeć. A te truskawki! Ciasto po prostu pachnie latem. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Nadzienie: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżki cukru 2 śmietan-fixy 2 listki żelatyny 500 g truskawek Dekoracja: 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżeczek mleka kilka truskawek WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodawać

Passions hobbies life
Tort Wielkanocny 209

orzech mielone. Gotowe ciasto wylej do tortownicy średnica 24 cm, wyłożonej papierem pergaminowym i piecz placek przez 20-25minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na dwa równe placki.  Biszkopt możesz nasączyć wodą z cukrem i cytryną lub kawą z rumem. Obie wersje są bardzo fajne i polecam nasączenie biszkoptu. masa ucieramy

Niezły Młynek
Śliwki w czekoladzie 125

odstawiłam na 12 godzin, ale może być krócej , jeśli chcecie mieć mniej alkoholowy posmak ciasta :)) Po wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu. Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy(...)wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika) Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę  kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej. Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało

Różne smaki w kuchni
Puszysty sernik z jogurtów greckich 115

Składniki: 5 jaj 1/4 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 800 g jogurtów greckich ( 2 opakowania po 400 g ) 2 budynie waniliowe  1 cukier waniliowy biszkopty ciasteczka korzenne ( można również ciasteczka kakaowe tak jak było w oryginale Sposób przygotowania : Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch. Do ubitej masy dodajemy olej , cukier waniliowy i po jednej(...)Następnie wsypujemy budynie i całość mieszamy. Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej i dokładnie wszystko mieszamy. W foremce pokrytej papierem do pieczenia układamy biszkopty , posypujemy pokruszonymi ciasteczkami , tak aby pokryć wszystkie biszkopty. Wylewamy masę i pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C Smacznego

Różne smaki w kuchni
Orzechowiec z kremem dyniowym 175

kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30-40 min Składniki Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 łyżki(...)cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Do żółtek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę. Orzechy mieszamy z kaszą i bułką tartą. Dodajemy składniki suche do masy żółtkowej i miksujemy. Na koniec

Różne smaki w kuchni
Leon ciasto siostry Anastazji 1888

Miodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw(...)cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka  Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia

Różne smaki w kuchni
Ciasto a'la Kopiec kreta 153

ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;) Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Czas pieczenia: ok. 20-25  minut Temp. pieczenia: 180 st. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2  łyżki kakao Masa bananowo(...)się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej . Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę z budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy

Różne smaki w kuchni
Karpatka na biszkopcie 273

inspiracji. Z kilku przepisów wykombinowałam takie ciacho. Powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Budyń ugotowany na soku Cymes nadaje lekko orzeźwiającego smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki orkiszowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia Karpatka: 80 g masła 125 ml wody 70 g mąki pszennej(...)mleka) Krem budyniowy: 750 ml mleka 8 łyżek cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 80 g mąki ziemniaczanej 80 g mąki pszennej 300 g masła Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować

Ala piecze i gotuje
deser galaretkowy z wiśniami z butelki... 125

Składniki: wiśnie mrożone 300 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 180 ml, biszkopty okrągłe 10 sztuk z dużej 2 litrowej butelki plastikowej po soku odciąć ostrym nożem wlot, tylko tyle, aby można było wkładać biszkopty galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wlać do butelki, dodać(...)część wiśni mrożonych bez pestek, schować do stężenia w lodówce galaretkę agrestową rozmieszać w 300 ml gorącej wody, dodać jogurt, wymieszać, schłodzić, na galaretkę truskawkową położyć kilka biszkoptów, wlać jogurt, schować do lodówki pozostałe odmrożone już wiśnie wsypać z sokiem do pojemnika z miarką, teraz wlać do innego naczynia tyle gorącej wody ile brakuje do 450 ml z wiśniami

W Mojej Kuchni Lubię
Tort czekoladowo - miętowy 124

składamy najserdeczniejsze życzenia stu lat życia w zdrowiu i szczęściu. Dla Was dzisiaj torcik czekoladowo - miętowy. Niebo w gębie! Polecam. Tort czekoladowo - miętowy Składniki na 3 blaty 20cm: Na biszkopty:  5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na krem miętowy: 300g mascarpone 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru(...)nasączenia:  szklanka herbaty miętowej, wystudzonej 2 łyżeczki cukru Na polewę:  3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny 3 łyżki kakao Wykonanie:  Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą

Smak mojej kuchni
Mały torcik z galaretką 121

Torcik przygotowany dla koleżanki, na szybko i z niczego. Taki na ostatnią chwilę. Ale podobno był pyszny! Składniki : * biszkopt z 3 jajek : 3 jajka, szklanka mą ki pszennej, pół szklanki cukru , łyżeczka proszku do pieczenia * 1 galaretka malinowa   * 500ml śmietany kremówki  * 3 łyżki cukru pudru  * 2 śmietan-fixy * sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu * owoce i ozdoby(...)dekoracji    Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wylać na płaski talerz i wystudzić. Upiec biszkopt, wys tu dzić i przekroić na 3 blaty. Każdy nasączyć. Ubić kremó wkę z cukrem i fix-em. Na pierwszy b lat wy łożyć galaretkę i krem. Przykr yć drugim blatem i kremem oraz trzecim i cały tor cik wyrównać kremem. Udekorować owocami

Magiczne Życie Marty
Sernik na zimno kryształek (z galaretkami) Lekki i pyszny :-) 318

dźwięcznej nazwie Kryształek :-) Ciasto ślicznie wygląda w przekroju, jest kolorowe, lekkie i szybkie w przygotowaniu.Połączenie ptasiego mleczka z sernikiem na zimno. Polecam :-)  SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -6 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA -1 kubeczek śmietanki 30% czyli 330g -400g serka waniliowego homogenizowanego -2 łyżki(...)galaretek dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.  Ostudzone wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia) Następnego dnia wyciągamy galaretki z pojemników i kroimy na dość sporą kostkę. BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.  Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort truflowy (mocno czekoladowy) 118

Kolejny pomysł na zbliżające się Święto Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :) Miłej niedzieli! Składniki Biszkopt 10  dużych jajek 300 g cukru pudru 100 g gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić(...)whisky skórka otarta z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i zmiksować. Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić

Słodkie inspiracje
Biszkopt z jabłkami i masą śmietanowo-budyniową 103

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i miksując dodawaj po łyżce wody, a następnie po kolei po jednym żółtku, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt z 180 stopniach/45 minut. W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku obrać jabłka do momentu, aż się rozpadną, wyłączyć gaz i dodać galaretkę.Jeśli jabłka z galaretką będą zbyt blade(...)wystudzić przykrywając folią spożywczą,aby nie wytworzył się kożuch. Ubić śmietanę z fixem, na koniec ciągle ubijając dodać zimny budyń. Zmiksować na gładką masę. Do blachy włożyć cienki biszkopt, posmarować masą budyniową. Przycisnąć drugim biszkoptem, wyłożyć na niego jabłka. Posypać zmiksowanymi ciastkami i np.polać polewą czekoladową i posypać orzechami włoskimi. Włożyć do lodówki. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Truskawkowa tarta bez pieczenia 252

powinno sprawić Wam trudności. Jest to przepis prosty, nieskomplikowany. Czekoladowy spód do tarty przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki(...)tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć w blenderze. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Dodać

kolorowotorcikowo