łyżeczkę cukru pudru Diamant . SKŁADNIKI 1 szkl. truskawek, 150 g serka waniliowego, 100 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka cukru pudru Diamant , sok z cytryny, prażone płatki migdałowe, 6 biszkoptów, likier truskawkowy, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Truskawki łączymy z sokiem z cytryny, miksujemy na gładki mus. Połowę przekładamy do 2 pucharków. Biszkopty nasączamy w likierze, układamy na musie. Śmietankę(...)ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, dodajemy serek. Wykładamy na biszkopty, zostawiamy trochę do dekoracji. Polewamy pozostałym musem, robimy kleks ze śmietany, dekorujemy płatkami migdałowymi
słodki bratekmiętolił dziurę w brzuchu, aż w końcu uległam hi hi hi i zrobiłam.Może to nie sernik,jabłecznik czy makowiec lecz ciasto wyszło pyszne. Oceńcie sami. Biszkopt: 4 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa z Kubusia: 750 ml soku marchewkowego 3 budynie waniliowe Cykoria 2 łyżki(...)pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia. Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy ostudzony biszkopt na nią. 2. Do garnka wlewamy sok marchewkowy, jedną szklankę soku odstawiamy na bok i wsypujemy do niej budyń waniliowy. Zagotowujemy sok,dosładzamy go cukrem i dopiero teraz wlewamy budyń
Różowa kuchniawarto :-) Tortownica 23 cm Składniki: 800 g serka homogenizowanego u mnie neutralny 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki bezbarwne (mogą być inne) truskawki do środka i na wierzch torcika biszkopty podłużne 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim podłużne biszkopty. 2 galaretki truskawkowe zalewamy 300 ml wrzątku, mieszamy odstawiamy do wystudzenie i lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, koimy(...)tężejące galaretki truskawkowe i miksujemy, żeby składniki się nam się połączą dodajemy truskawki i mieszamy. Całość wkładamy na chwilę do lodówki, jak masa zacznie się nam zsiadać wykładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. 3. Po tym czasie na wierzchu układamy truskawki i zalewamy wszystko tężejącymi, bezbarwnymi galaretkami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego
kruche babeczkiświeżymi truskawkami i galaretką idealnie ochłodzi nas w gorący dzień. Polecam zajrzeć na stronę internetową Uczymy jak słodzić gdzie znajdziecie wiele ciekawostek dotyczących cukru. Składniki: 70 g biszkoptów okrągłych 800 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru, np. Sweet Family 2 płaskie łyżki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody 200 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa w proszku(...)zalewamy 1/4 szkl gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Jogurty przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż połączy się z jogurtami. Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnetylko z truskawkami, ale także z innymi owocami lata, jak maliny, jeżyny, borówki czy leśne jagody. PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWY PIECZONY Składniki na sernik: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 500 g sera twarogowego mielonego 500 g serka mascarpone 200 g śmietany 18% 1 1/3 szklanki cukru pudru 4 jajka(...)czekolady deserowej 50 g masła 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 100 g śmietanki 30 % 150-200 g truskawek Wykonanie sernika czekoladowego: 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej
kolorowotorcikowoekspres. *foremka 23*28 cm Składniki: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 200 ml śmietanki kremówki szklanka cukru kopiata łyżka mąki ziemniaczanej kopiata łyżka mąki pszennej paczka biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki jagód leśnych 3/4 szklanki poziomek łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (można pominąć lub zastąpić skórką) Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Ser, jajka, kremówkę, cukier(...)mąki wrzucić do dużej miski. Wlać ekstrakt z pomarańczy. Wszystko razem zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Wylać na biszkopty. Na wierzch wysypać połowę wymieszanych owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut, Wystudzić. Przed podaniem na sernik wyłożyć resztę owoców
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadworze jest gorąco,nie chce mi się włączać piekarnika. Jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu kilka godzin by się stężało. spód: 200 g podłużnych biszkoptów pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe 300 g truskawek galaretka: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek Blaszkę o wym.35/25 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć biszkoptami(...)galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do płynnego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką. Masę wylać na biszkopty i od razu powtykać połówki truskawek. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia. Na masie ułożyć gęsto truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki
Kolorowa kuchnia ElkiTydzień temu pisałam Wam o imieninach prababci mojego synka, więc dzisiaj prezentuję Wam torcik jaki z tej okazji dla niej przygotowaliśmy. Składniki na biszkopt: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie(...)pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania mas. Zazwyczaj robię to tak że rozpuszczam żelatynę w jednej dużej miseczce a później dzielę
Życie zaczyna się w kuchniproszku + 1/2 szklanki zimnej wody Sos karmelowy: 1/2 szklanki cukru 2 kopiate łyżki naturalnego miodu (użyłam gryczanego) 125ml śmietanki kremówki 36% 40g masła 2 łyżki wody Dodatkowo: 70g okrągłych biszkoptów 7-9 łyżek likieru cytrynowego lub cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę(...)Blaszkę o średnicy 20cm i wysokości 9cm (jeśli nie mamy wysokiej blaszki, proszę użyć szerszej o średnicy około 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładać biszkopty i skropić je likierem. Wylać parę łyżek masy owocowej, aby przykryła biszkopty i na środku ułożyć ptysie (około 6 ptysiów, patrz FILM ). Następnie wylać całą masę owocową, wyrównać i lekko stuknąć
Mała Cukierenkadalszy-dziś przepis na niezawodne ciasto z kremem,truskawkami i galaretką-można by rzec klasyk :P Polecam idealne ciasto na ciepłe letnie dni SKŁADNIKI *Duża tortownica 24cm BISZKOPT 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia KREM 2,5 szkl mleka (szkl 250ml) 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3 żółtka 200g masła DODATKOWO 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa BISZKOPT Białka ubijamy na pianę,dodajemy cukier-miksujemy,potem żółtka-miksujemy.Przesiewamy mąkę i proszek-miksujemy krótko na najniższych obrotach. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia-dno. Pieczemy około 20-25 min do suchego patyczka. studzimy KREM 2 szkl
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 kg sera z wiaderka 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1/2 kg świeżych truskawek Sposób wykonania: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy biszkopty. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance zimnej wody, mieszamy do momentu(...)woda do połowy szklanki, mieszamy i czekamy, aż żelatyna wystygnie. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Z kolei do sera wlewamy małym strumieniem wystudzoną żelatynę. Na biszkopty wylewamy połowę masy serowej, układamy połowę umytych i oczyszczonych truskawek. Przykrywamy drugą połową masy. Na wierzch układamy resztę truskawek, pokrojonych na połówki i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik wstawiamy do lodówki
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki Ciastka ,u mnie biszkopty na wyłożenie dna tortownicy,wyłożonej papierem 680 g, sera zmielonego w temperaturze pokojowej 300g śmietany kremówki 1 łyżeczka ekstraktu wanilii skórka z jednej cytryny cukier puder do smaku 15 g żelatyny owoce do dekoracji Wykonanie Wyłożyć dno tortownicy papierem i poukładać lekko skruszone biszkopty Serek ubijać z cukrem , aż cukier się dobrze połączy. Dodać ekstrakt(...)ostudzić . Ubić śmietanę ,pod koniec dodawać pomału ostudzoną żelatynę . Za pomocą łopatki delikatnie połączyć połowę bitej śmietany z masą twarogową,wymieszać , a następnie dodać drugą połowę. Całość wyłożyć na biszkopty ,ułożyć owoce , umieścić w lodówce przez co najmniej 6 godzin,a najlepiej na noc. Podawać
w mojej kuchnigalaretką. Tym razem przygotowałam pyszny torcik z masą śmietanowo- czekoladową, truskawkami i galaretką. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Ciasto zniknęło z talerza w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 białka, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan(...)łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, ½ szklanki wody, 1 tabliczka białej czekolady, Dodatkowo: 400g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej, 1 litr wody, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję cukier i ocet. Następnie dodaję obie mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem
Tradycyjna kuchnia Kasicałą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła) 1 duże opakowanie petitków 1 duże opakowanie krakersów Ciemny biszkopt: 4 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą(...)tiramisu: 130 g śmietany 30% – schłodzonej 1 mały serek mascarpone 50 g cukru pudru Śmietanę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone- chwilę miksujemy. Biszkopt wykładamy z formy, usuwamy papier do pieczenia, wkładamy z powrotem do formy. Na biszkopt wykładamy 1/2 kremu (tego z garnka), na krem układamy na całości petitki (normalnie – małymi dziurkami
MojaQchnia.plZnakomity pomysł na wykorzystanie zbędnych biszkoptów, ciastek, babek… Odrobina bakalii i ponownie cieszymy się słodkimi ciasteczkami - kuleczkami. Wystarczy kilka minut aby zaskoczyć swoich gości. 0,5 kg ciemnego biszkoptu 1/3 szklanki mleka 100 g margaryny 1/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 250 g dżemu truskawkowego 0,5 szklanki rodzynek sułtańskich 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilka kropel aromatu waniliowego(...)łyżki suszonego berberysa 100 g mlecznej czekolady 2 szklanki wiórków kokosowych W garnku podgrzewamy mleko, margarynę, cukier i kakao. Gdy wszystko się rozpuści odstawiamy do przestudzenia. Kawałki ciemnego biszkoptu blend ujemy na pył w blenderze lub malakserze. Przesypujemy do miski. Wlewamy mleko z margaryną. Dodajemy dżem truskawkowy, aromat waniliowy oraz bakalie: orzechy, rodzynki, berberys. Wszystko mieszamy lub zagniatamy. Gdy masa
VioletoweKucharzenie