WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki podstawowe: Biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty Przepis tutaj :) Składniki kremu: 350 g śmietany 30%, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru. Nasączenie: kawa - 3 łyżeczki rozpuszczone w 120 ml wody (przestudzona). Dodatkowo: 400 g masy(...)kawą. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach). Pierwszy blat smaruję 1/2 kremu, kolejny masą kajmakową, ostatni blat pozostałym kremem. Biszkopt dekoruję złotymi perełkami i śnieżynkami. Chłodzę w lodówce
JejKuchniaSkładniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej cukier puder do smaku 1/2 l kremówki kilka kostek gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny podwójne espresso łyżka likieru amaretto kilka ziarenek kawy do ozdoby Sposób Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl. wrzątku, zostawić do wystygnięcia. Przygotować podwójne espresso, pozostawić do wystygnięcia. Biszkopty nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej sporządzonym z dodatkiem(...)ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut. Masę przelać na biszkopty, odstawić do lekkiego stężenia. Gotowe ciasto udekorować pozostawioną śmietaną oraz ziarenkami kawy. Całość posypać startą gorzką czekoladą
Kuchenne aromatykomponuje i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3 duże banany 1 puszka masy krówkowej Herbatniki maślane kakaowe Mleczna czekolada Mleko Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36
My sweet a lifecukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal w tym: B: 81,3 g; W: 17,7 g; T: 2,2 g. Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do piecznie bezglutenowego lub sody oczyszczonej - 2-3 łyżki cukru/słodzika Masa "krówkowa" - 120 g daktyli namoczonych we wodzie Biały(...)łodzika Dodatkowo - kilka kostek startej gorzkiej czekolady Wykonanie Dzień wcześniej jogurt grecki układamy na ręczniku papierowym na sicie położonym na misce tak by odsączyła się z niego serwatka/woda. Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia
Health-Fit-Life100ml espresso lub mocnej kawy 15g agartyny lub ok 25g żelatyny Krem chałwowy: 250ml słodkiej śmietanki 30% 200g chałwy waniliowej 250g mascarpone Dodatkowo: ⅓ tabliczki czekolady deserowej 24 małe, okrągłe biszkopty 1 filiżanka espresso Sposób przygotowania Spód: Herbatniki pokruszyć a następnie połączyć z roztopionym masłem, masą kajmakową oraz rodzynkami. Wyłożyć na spód formy, wyrównać, schłodzić. Sernik kawowy: Ser miksujemy z cukrem(...)żelatynę zalewany mlekiem, mieszamy do napęcznienia. Powoli do substancji żelującej wlewamy mocną i gorącą kawę. Mieszamy do rozpuszczenia i lekko przestudzone łączymy z masą serową. Wylewamy na spód, układamy biszkopty moczone w espresso i ponownie chłodzimy. Krem chałwowy: Krem najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej, wieczorem. Śmietankę wraz z pokruszoną chałwą stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając, rozpuszczamy. Nie gotujemy
Kuchnia w czekoladziecukru 500ml śmietany 30 lub 36% 15g masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru 50g migdałów 100g biszkoptów (najlepiej podłużnych) 100g płatków migdałowych (do dekoracji) Wykonanie: Tortownicę wyłożyć biszkoptami i skropić delikatnie łyżką rumu. Mak zalać wrzątkiem i gotować go ok. pół godziny. Następnie odcedzić i zmielić(...)dodać do niej powoli (cienką strużką) mieszankę żelatynową (zahartowaną łyżką śmietany) cały czas miksując. Śmietanę dodać do masy maskowej miksując ją na małych obrotach. Masę nałożyć na przygotowane wcześniej biszkopty. Posypać płatkami migdałowymi (płatki można wcześniej lekko uprażyć na patelni). Odstawić całość do lodówki na co najmniej 2 godziny. Do przygotowania przepisu użyłam blendera kielichowego Amica BTK 5011 IN . Świetnie
Mania Wypiekaniawody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców) 4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa) Przygotowanie: Ciasta: (Obydwa ciasta wykonujemy identycznie): Z podanych składników pieczemy biszkopt. Formę o wymiarach 33 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na bardzo gęstą i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kuchennej, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć wzdłuż szerszego boku. (Rolada ma mieć mała średnicę i być długa). Odłożyć do wystygnięcia. Z drugim ciastem postępujemy analogicznie. Dokładny opis przygotowania biszkoptu: Biszkopt Po wystygnięciu ciasta delikatnie rozwinąć, zdjąć ze ściereczki. Każde posmarować połową słoiczka i ponownie ciasno zawinąć. Owinąć ciasno folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki
My sweet a lifeprzepis ewoluował i powstało niezwykłe połączenie kremu cappuccino, bitej śmietany i kokosowej bezy. Ciasto to często gości na uroczystościach rodzinnych i zawsze szybko znika ze stoła. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na blat kokosowy: 8 białek szczypta soli 1 i 1/4 szklanki cukru(...)śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2-2,5 łyżeczki żelatyny Na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny lub masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrami do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać na blaszkę o wymiarach
My sweet a lifepochłoną, co do ostatniego kawałka i będą ubolewać nad brakiem dokładki. Połączenie malin i masy ze śmietany i mascarpone, okazało się istną rozkoszą dla podniebienia. Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem śmietanowy: 330 ml śmietanki(...)jeśli chcemy, by masa szybciej stężała, np. kiedy chcemy podać ciasto za 2-3 godz. W innym wypadku jest on zbędny, gdyż mascarpone powinno wystarczająco usztywnić masę. Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie
My sweet a lifeCytrynowiec Ciasto orzeźwiające w smaku i mocno cytrynowe. Zdecydowanie dla wielbicieli kwaśnych smaków. Nieco czasochłonne w wykonaniu, ale przynajmniej w mojej rodzinie jedno z ulubionych ciast. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe(...)śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30
My sweet a lifeCiasto Advokacik Ciasto zdecydowanie spełni swoje zadanie na imprezach dla dorosłych. U mnie wzbudziło zachwyt gości. Ciemny biszkopt, wysoko procentowa masa advocaatowa, łagodna masa śmietanowa, a wszystko zwięczone galaretką advocaatową. Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao(...)łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3-4 łyżki cukru pudru Na galaretkę: 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 100 ml likieru advocaat Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36
My sweet a lifeCiasto Kubuś Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Nie za słodkie, idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego(...)cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36
My sweet a lifedodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem) Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem do góry, przykrywamy ścierką i zwijamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Konfiturę podgrzewamy w garnku dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie tężeć rozprowadzamy na biszkopcie(...)zwijamy ponownie biszkopt w roladę. Dostawiamy aż zastygnie. krem: Żelatyną rozrabiamy w ciepłej wodzie (ilość taka, aby pokryła żelatynę) i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Mascarpone miksujemy, a kiedy zrobi się puszyste łączymy partiami z ubitą śmietaną. Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy Wykonanie: Roladę kroimy w plastry
Bon appetit mon amiemałych pucharkach. Tak podanym tiramisu z pewnością zaskoczycie swoich gości. Składniki: 500 g mascarpone 4 żółtka 100 g cukru 20-30 ml amaretto 2 białka około 15-20 podłużnych biszkoptów około 300 ml espresso * kakao do oprószenia Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy espresso i schładzamy. Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem. Żółtka z cukrem ucieramy na puszysto tak by cukier się rozpuścił(...)samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy by masa się połączyła i była jednolita i puszysta. W kieliszkach na dnie układamy połamane na mniejsze kawałki biszkopty nasączone espresso, wykładamy warstwę masy i oprószamy kakao. Robimy kolejną warstwę i tak do wyczerpania masy. Kończymy masą i oprószamy sporą ilością kakao. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy bezpośrednio
Ala piecze i gotujeFirmy Helio i wiecie co, to był świetny pomysł. Masa jest bardzo smaczna, świetnie zmielona i do tego jeszcze ma w sobie bakalie. Gorąco polecam. Składniki na biszkopt: 1 puszka masy makowej Helio 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych i włoskich 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)pieczenia formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z formy i przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części. : Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać
Gosia gotuje