biszkopt - 17572 przepisów (strona:498/1172)

Ciasto cappuccino + film 156

Ciasto cappuccino to wyśmienity deser na bazie biszkoptu przełożony pyszną pianką, który będzie smakowitym, słodkim poczęstunkiem, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta.     składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka(...)pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, budyń, kawę cappuccino oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy

Smakowite Dania
Idealny biszkopt do tortów! - jasny 231

Sukcesem idealnego tortu jest dobrze zrobiony biszkopt. Czasem może sprawiać nie małe kłopoty, bo np. nie wyrośnie, lub opadnie i wtedy mogą pojawić się nie potrzebne nerwy! A więc przedstawiam mój przepis na biszkopt, który zawsze pięknie wyrasta i nigdy nie opada, dodatkowo wychodzi idealnie równy!  Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki(...)minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy ciasto na blat mniej więcej z 40 cm. Wówczas jeśli powstały jakieś wybrzuszenia na wierzchu od powietrza to one znikną, a biszkopt idealnie się wyrówna. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia.  Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami "500 przepisów domowe przysmaki". Zapraszam

Gotuj z Mąką
Domowy jabłecznik 195

Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SERNIK AMARETTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ – BEZ PIECZENIA! 137

płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA klasyczna do nasączenia ciastek – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inka zalewamy wrzątkiem, moczymy biszkopty, wykładamy dno tortownicy. Żelatynę(...)wszystko razem dokładnie miksujemy dolewający przy tym olejek migdałowy. Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę oraz połowę płatków migdałowych i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy delikatnie nasączonymi w reszcie kawy amaretkami i posypujemy płatami migdałów. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zajadamy w towarzystwie Inki! Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką INKA

Ostra na Słodko
Jogurtowiec z gruszkami 297

Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto na bazie jogurtu greckiego. Do tego dodajemy soczyste gruszki i galaretkę i mamy super ciasto do kawy. Polecam na weekend do kawki. Składniki: biszkopt: 1 jajko 1 czubata łyżka cukru 1 czubata łyżka mąki krem: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny (Cykoria) oraz: 4 świeże gruszki (średnie "konferencja(...)gorącej wody a galaretkę w 500 ml gorącej wody, odstawiamy obie do przestudzenia. Obieramy dwie gruszki, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i układamy na ostudzonym biszkopcie. Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy delikatnie przestudzoną i ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelewamy masę jogurtową na biszkopt z gruszkami i wkładamy do lodówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Cytrynowa pychotka 1111

deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 50g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Masa budyniowo-cytrynowa: 3 budynie śmietankowe bez cukru 750 mleka 100ml(...)śmietany 36% 2 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20sztuk herbatników 1 galaretka cytrynowa Dekoracja: 200ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 cytryna listki mięty Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami + film 181

Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami to p rzepyszny, delikatny i aksamitny deser na spodzie z biszkoptów dla wszystkich amatorów słodkości. Sernik gotowany to propozycja, którą można podać nawet na specjalne okazje, znakomicie sprawdzi się również na świątecznym stole.     składniki na tortownicę 23 cm 1 kg twarogu z wiaderka 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 200 g masła(...)łyżki mąki ziemniaczanej 14-15 sztuk okrągłch biszkoptów 25 g rodzynek 25 g pokrojonych suszonych moreli 25 g skórki pomarańczowej 2 galaretki pomarańczowe brzoskwinie z puszki ( ok 8-10 połówek brzoskwiń ) przepis Masło rozpuszczamy w garnku na małym płomieniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy twaróg oraz

Smakowite Dania
Wesołych Świąt i tort czekoladowy z wiśniami. 128

również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie. Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :) Składniki: I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 25 g kakao II. Masa czekoladowa: 75 g mleka(...)cukrowe kratka czekoladowa Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy ok. 20 minut w 210 °C  Odstawiamy do ostygnięcia. Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem

DominikaDolci
Mój tort urodzinowy (orzechowo-jagodowy). 188

przepis tylko na ciasto i kremy. Jeszcze nie czuję się na siłach, aby umieszczać tu instrukcje dotyczące dekoracji, gdyż jest to mój początek i się uczę! Składniki: I. Biszkopt (obręcz o średnicy 18 cm): 5 całych jaj 100 g cukru kryształu 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej II. Nasącz: syrop 30 °  ( zagotować 100 ml wody(...)być zupełnie sztywna. Dodajemy ją do ostudzonej masy orzechowej. Mieszamy.  Jagody podsmażamy na wolnym ogniu, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4 blaty. Przechodzimy do składania naszego tortu.  Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą kawą z rumem

DominikaDolci
Tort waniliowo-jabłkowy. 171

się opisać tego w zrozumiały sposób. Od razu zaznaczam, że osobom robiącym torty od przypadku, do przypadku nie będzie opłacała się inwestycja w potrzebne do tego przybory. Składniki: I. Biszkopt jasny (obręcz o średnicy 18 cm): 5 całych jaj 100 g cukru kryształu 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej II. Nasącz: syrop 30 °  (zagotować 100 ml wody(...)masy waniliowej. Mieszamy.  Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu. Dodajemy cukier i przyprawę. Podgrzewamy, aż owoce zmiękną. Miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4 blaty. Przechodzimy do składania naszego tortu.  Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą herbatą

DominikaDolci
Tort panna cotta 178

Bardzo elegancki i zaskakujący tort. Możemy go udekorować go na wiele sposobów. Przygotowuje się go bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną

AleTorcik
Wuzetka 159

oczywiście) smak słynnego ciastka. Wuzetka z tego przepisu wychodzi o niebo lepsza niż ta z cukierni! Domowa, prawdziwa i przede wszystkim pełna wysokiej jakości składników. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem masła i nasączony wiśniówką, sztywny krem ze śmietany i mascarpone, czekoladowy ganache oraz czereśnia w syropie. Brzmi jak bajka, prawda? A to tylko wuzetka. ;) * SKŁADNIKI dużą formę o wymiarach 22x32(...)kawałków wuzetki) Biszkopt kakaowy: 12 jajek 300 g cukru 240 g mąki pszennej 100 g kakao 80 g masła szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 36 % Bita śmietana: 750 ml śmietany kremówki 36% 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki glukozy* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej* Do nasączenia

Food Square
Kostka śmietankowa z migdałami 167

największy z żelatyną, bo jak zasłyszałam żelatyna nie z każdym się lubi, ale moi drodzy pozytywne nastawienie i będzie dobrze... Przepis podaję na dużą blachę 40x26 cm. Jajka na biszkopt wyjmijcie z lodówki na  godzinę przed pieczeniem aby złapały temperaturę pokojową. Biszkopt: - 6 jaj - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1. Jaja(...)płatków migdałowych - 15 dag cukru - 15 dag masła - 3 łyżki mleka - 2 łyżki miodu 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, gotować kilka minut, lekko przestudzić i nakładać na biszkopt. Konsystencja jest lejąca i taka ma być, wsiąknie w ciasto i będzie bardziej wilgotne po połączeniu. Śmietanka biała: - 500 ml śmietany kremówki - 3 łyżki żelatyny - 2 łyżki cukru pudru - 1/4 szklanki

Apetyczna babeczka
Torcik Gruszkowa finezja 159

Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Składniki: Biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier(...)cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: cynamon 260g rurek waflowych z polewą czekoladową żółte perełki kwiatki cukrowe Poncz: 1łyżka kawy rozpuszczalnej 75ml Amaretto 1/3 szklanki wrzącej wody Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepis na jabłecznik na biszkopcie 119

masz czasu i chcesz zrobisz szybką i bardzo smaczną szarlotkę na miękkim biszkopcie? Sprawdź jak zrobić szybki jabłecznik.  Biszkopt Składniki: 6 jajek 1 i 1/2 szkl. cukru 2 i 1/4 szkl. mąki 6 łyżek oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie:  Ubić pianę z jajek, dodać cukier. Jak już cukier rozpuści się w ubitym białku dodajemy(...)temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:  Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Jak u mamy