biszkopt - 17572 przepisów (strona:498/1172)

Pyszny Michałek 218

która natchnęła mnie do upieczenia tego ciasta z śmietankowym kremem wzbogaconym o popularne cukierki, dżemem z porzeczki i polewą z mlecznej czekolady dodatkowo posypaną orzeszkami ziemnymi. Mówię Wam pychota. Biszkopt: 5 jaj  szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy(...)cukierków michałki kwaśny dżem (u mnie porzeczkowy) Zimny serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy do zgęstnienia, następnie dodajemy pokruszone lub starte na tarce cukierki. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy dżemem i wykładamy krem. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Polewa: tabliczka czekolady mlecznej (u mnie Terravita) 3-4 łyżki mleka orzeszki ziemne bez soli Czekoladę wraz z mlekiem

Cynamonowe szczęście
Sernik migdałowy 139

Kolejny sernik, już 20 na tym blogu,tym razem migdałowy.  No cóż,mam słabość do serników,bardzo je lubię więc często piekę:) spód: 150 g podłużnych biszkoptów   masa serowa: 600 g twarogu z wiaderka  4 jajka 200 ml śmietanki 30% 100 g zmielonych migdałów 4 łyżki cukru pudru 1 cukier migdałowy (op 16g) 1 budyń śmietankowy(...)ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową.  Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty. Masę wylać na biszkopty i sernik wstawić do piekarnika. Piec 60 minut w tem. 200*C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Zimny

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Kantyczka 156

Składniki: Mąka pszenna 2,5 szklanki Margaryna 1,5 kostki Mak ½ szklanki Jajka 8 szt. Cukier puder 2 szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Kakao 2 łyżki Aromat pomarańczowy Biszkopty okrągłe 2 paczki Dżem malinowy 1 słoiczek Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą(...)jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej 2 łyżki mąki i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą, wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty a na nie po łyżce dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180 stopni  około 35 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem

Tradycyjna Kuchnia
Sernik kokosek na zimno 112

tylko z fotografii moje dziecko zna swoich pradziadków. Patrzy na wyblakłe zdjęcia, czasem postukuje w nie lekko paluszkiem i pyta postaci na zdjęciu: Widzisz mnie prababciu? Składniki 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1200g twarogu (użyłam z Piątnicy z wiaderka) 1 mała puszka mleczka kokosowego 1 torebka wiórków kokosowych (100 g ) ½ szklanki likieru kokosowego 2 wafelki Princessa kokosowe 4 – 4,5 łyżki(...)waniliowy 1 mały kubek śmietanki kremówki Wykonanie Wiórki kokosowe zalewamy mleczkiem kokosowym i likierem, niech moczą sie ok. 2h. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciasno układamy biszkopty. 3. Twaróg przekładamy do miksera, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy. Wlewamy cienkim strumyczkiem likier, następnie dodajemy napęczniałe od mleczka wiórka, olejek. W masie ma być mocno wyczuwalna nuta

Raj dla Podniebienia
Ciasto z kremem oreo. 1064

Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składniki na biszkopt ,blaszka kwadratowa o boku 20 cm 4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 4 łyżki cukru ,płaskie 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,płaska Białka(...)pokruszonych ,razem z kremem Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem na sztywno ,dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia się składników.Dodajemy pokruszone ciastka z kremem i mieszamy .Masą przekładamy przekrojony biszkopt .Można polać polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce

Ladylaura.
Cytrynowiec 143

pianką. Przepis zaczerpnięty ze strony Żródło Przygotowałam dwie blaszki ciasta, dla mnie i znajomej. Jedna blaszka z białymi herbatnikami, druga z kakaowymi i białymi. Z białymi wygląda tak. Składniki : Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: sok z cytryny  3 łyżki 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody Masa(...)łyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: 210 g   herbatników kakaowych 140 g herbatników białych wiórki białej czekolady Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu

Kuchnia Danusi
Wiśniowy sernik na zimno z czekoladową skorupką 189

Składniki: 1 biszkopt ( PRZEPIS ) Do nasączenia: 1/2 szklanki wrzątku + 1/2 małej cytryny + 1 łyżka alkoholu (np. wódka) + 1 łyżka cukru 4-pak serków homogenizowanych (naturalne/waniliowe/wiśniowe) 2 galaretki wiśniowe 2 tabliczki czekolady (1 mleczna, 1 gorzka) 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Upieczony według wcześniej podanego przepisu biszkopt nasączyć. 2. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody(...)pozostawić do wystygnięcia. 3. Gdy galaretki zaczną tężeć, dokładnie połączyć z serkami. Wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając razem z masłem. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Rozsmarować na masie serkowej. Pozostawić w lodówce

A Ty Smakuj Mnie
Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone 230

Pierwszy zrobiony przeze mnie tory w najprostszej wersji "dla początkujących".  Nie wymaga zdolności kulinarnych. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne. W smaku pyszny :)! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe(...)szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki - sok wyciśnięty z połowy cytryny * szklanka ma 250 ml * moja tortownica 25 cm ( składniki na biszkopt pasują na tortownicę 22-26 cm) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę.  Dodawać partiami cukier cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać przesianą mąkę i całość

Kulinarne przygody
TORT MILKY WAY + FILMIK 433

DEKORACJA : 100 g czekolady deserowej + 3 łyżki mleka 5 batoników milky way czekoladki gwiazdki - milky way 2 batoniki crispy rolls PRZYGOTOWANIE :   BISZKOPT - Całe jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy cukier, dalej ubijamy, następnie wlewamy olej i wsypujemy pomieszane mąki z kakao. Biszkopt delikatnie mieszamy, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 ( może być również mniejsza ), wyłożoną folią(...)roztarte. Następnie wlewamy ostudzone mleko z cukrem, po chwili wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Masa stanie się gęsta i gładka. Po chwili zacznie gęstnieć. Biszkopt przecinamy na 3 równe połówki. Pierwszy blat, umieszczamy na talerzu, nasączamy go słodką herbatą, wykładamy część masy, przykrywamy następnym blatem ciasta, nasączamy i masa, znowu ciasto, nasączamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Przepis #132 Mleczna kanapka FIT (bez glutenu) 194

kcal w tym: B: 7,6 g; W: 12,8 g; T: 10,2 g.  Składniki Użyłam formy do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm Biszkopt - 4 jajka - 20 g mąki kukurydzianej - 20 g mąki kokosowej - 2-3 łyżki cukru kokosowego lub dowolnego innego słodzidła - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1-2 łyżki kakao  Nadzienie - duże opakowanie jogurtu(...)greckiego - 15 g wiórek kokosowych - 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę a pod koniec dodajemy słodzidło. Wsypujemy mąki oraz sodę oczyszczoną i kakao. Całość miksujemy dość szybko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut

Health-Fit-Life
Ciasto cappuccino + film 144

Ciasto cappuccino to wyśmienity deser na bazie biszkoptu przełożony pyszną pianką, który będzie smakowitym, słodkim poczęstunkiem, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta.     składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka(...)pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, budyń, kawę cappuccino oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy

Smakowite Dania
Idealny biszkopt do tortów! - jasny 207

Sukcesem idealnego tortu jest dobrze zrobiony biszkopt. Czasem może sprawiać nie małe kłopoty, bo np. nie wyrośnie, lub opadnie i wtedy mogą pojawić się nie potrzebne nerwy! A więc przedstawiam mój przepis na biszkopt, który zawsze pięknie wyrasta i nigdy nie opada, dodatkowo wychodzi idealnie równy!  Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki(...)minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy ciasto na blat mniej więcej z 40 cm. Wówczas jeśli powstały jakieś wybrzuszenia na wierzchu od powietrza to one znikną, a biszkopt idealnie się wyrówna. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia.  Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami "500 przepisów domowe przysmaki". Zapraszam

Gotuj z Mąką
Domowy jabłecznik 180

Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SERNIK AMARETTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ – BEZ PIECZENIA! 118

płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA klasyczna do nasączenia ciastek – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inka zalewamy wrzątkiem, moczymy biszkopty, wykładamy dno tortownicy. Żelatynę(...)wszystko razem dokładnie miksujemy dolewający przy tym olejek migdałowy. Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę oraz połowę płatków migdałowych i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy delikatnie nasączonymi w reszcie kawy amaretkami i posypujemy płatami migdałów. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zajadamy w towarzystwie Inki! Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką INKA

Ostra na Słodko
Jogurtowiec z gruszkami 277

Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto na bazie jogurtu greckiego. Do tego dodajemy soczyste gruszki i galaretkę i mamy super ciasto do kawy. Polecam na weekend do kawki. Składniki: biszkopt: 1 jajko 1 czubata łyżka cukru 1 czubata łyżka mąki krem: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny (Cykoria) oraz: 4 świeże gruszki (średnie "konferencja(...)gorącej wody a galaretkę w 500 ml gorącej wody, odstawiamy obie do przestudzenia. Obieramy dwie gruszki, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i układamy na ostudzonym biszkopcie. Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy delikatnie przestudzoną i ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelewamy masę jogurtową na biszkopt z gruszkami i wkładamy do lodówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne