przełożone są aksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób mu odmówić ;) SKŁADNIKI Biszkopt 150 g suchego maku (zmielonego) 100 g cukru 75 g bu ł ki tartej 16 g cukru waniliowego 5 jajek Krem 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka(...)ciasta delikatnie wmieszamy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Budyń gotujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy w rumie ok. 30 minut, następnie odcedzamy
La grande e la piccola cuocaSkładniki: twaróg półtłusty 1 kg, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 2 krople, jajka 6 sztuk "L", kasza manna 3 łyżki, żurawina suszona 100 gram, biszkopty 200 gram cukier puder do posypania w misie robota żółtka, cukier, aromat utrzeć do białości z 4 minuty na najwyższych obrotach (twaróg powinien być zmielony na bardzo drobnym sitku w maszynce do mięsa) do masy(...)zawsze ubijam o temperaturze pokojowej ale powinny być świeże) tortownica 24 cm z papierem do pieczenia i forma silikonowa keksówka 20 cm (dla męża do pracy), na dnie poukładać biszkopty piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, wstawić formy i piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, w formach dobrze wystudzić serniki, przed podaniem posypać pudrem cukrem
W Mojej Kuchni Lubięozdobą świątecznego stołu. Wśród ciężkich makowców i pierników to ciasto będzie przyjemnym orzeźwieniem. Zazwyczaj do tego ciasta piekę spód, ale tym razem poszłam na skróty i wykonałam je na biszkoptach. Zabieg ten sprawił, że ciasto stało się delikatniejsze i mniej kaloryczne. Shrek może być bez owoców, ale ja je bardzo lubię i zawsze dodaję zielone winogrona bez pestek lub dojrzałe(...)cukru (120 g razem) Masa ze śmietany: 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 2 - 3 łyżki cukru pudru galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 150 g okrągłych lub podłużnych biszkoptów 2 opakowania delicji 3 dojrzałe gruszki Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto Shrek bez pieczenia? W 300 ml soku rozmieszać budynie
Kuchcik gotujemusu z jabłek i żurawiny -2,5-3 łyżeczki agaru -ksylitol Dodatkowo -tabliczka czekolady Super krówka truskawkowa lub kokosowa/pomarańczowa - krówki żurawinowe Super krówka -praliny w kakao (resztki biszkoptu zagnieść z mlekiem roślinnym i odrobiną oleju kokosowego) PIERNIK Z BURAKIEM 1. Buraka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na wióry w blenderze. 2. Mąki, kakao i proszek do pieczenia(...)całość dobrze dusić lub można nieco zblendować aby nie było w nim dużych kawałków. 12. Agar rozpuścić w 1/4 szkl. wody, wlać do musu i całość zagotować. 13. Biszkopt wyrównać u góry („ścinki” wymieszać z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym do powstania masy dającej się formować w kulki, które obtoczyć w kakao). 14. Biszkopt podzielić na dwa równe blaty
Candy Pandaskcal w tym: B: 67 g; W: 78, T: 110 g. Do wartości odżywczych nie wliczam dekoracji tortu. Czas wykonania: 60 minut Składniki (forma o średnicy 16 cm) Biszkopt - 4 białka jaja - 160 g zmielonych z łupinkami migdałów - 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła Masa - 250 g serka mascarpone/ricotty/twarogowego - 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła - 2 kostki(...)gorzkiej czekolady bez cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych lub ziemnych Wykonanie Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy ksylitol lub inne słodzidło i miksujemy przez chwilę. Następnie wsypujemy zmielone migdały i mieszamy wszystkie składniki łyżką. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy
Health-Fit-Lifejednym żółtku. Wsypujemy mąkę z makiem i mieszamy czas 1 min/obr.2. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem. Przelewamy masę do tortownicy. Biszkopt pieczemy 45 min w 180 stopniach. Tortownice wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Biszkopt po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Wykonanie kremu: Do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kostki czekoladę oraz(...)będzie sztywna. Z ubijaniem śmietany musimy uważać aby jej nie przebić. Dlatego należy stan ubicia obserwować przez otwór w pokrywie. Ubitą masę dajemy do lodówki na ok 10 min. Biszkopt kroimy na 3 części. Na spodzie tortownicy kładziemy jeden blat biszkopta, nasączamy go herbatą i nakładamy część ubitego kremu. Nakładamy drugi blat i robimy tak samo jak z pierwszym blatem
Themo przepisyPyszności tyle powiem :) Kto jeszcze nie robił musi go koniecznie zrobić, może na święta ....;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm biszkopt: 4 jajka kl L 1/2 szkl cukru 2 łyżki płynnego miodu 3/4 szkl mąki pszennej 1 duży budyń bez cukru o smaku krówka albo toffi 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kakao krem budyniowy: 1 opak. budyniu(...)temp. pokojowej nasączenie: 1/3 szkl gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej masa krówkowa z orzechami: 1/2 puszki gotowej masy krówkowej około 100 g orzechów posiekanych Pieczenie biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier do utrwalenia, a następnie po jednym żółtko cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem, kakao
Gotowanie...to proste !fajne, tanie na małą blaszkę ciasto grysikowe z galaretką i owocami. Składniki: 850 ml mleka 180 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny 200 g miękkiego masła paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wody i odstawiamy do zgęstnienia. Do garnka wlewamy 600 ml mleka, wsypujemy kaszę manną i mieszamy energicznie(...)małym ogniu tak długo aż kasza zgęstnieje. Odstawiamy kaszę aż całkowicie ostygnie. W formie 24 x 24 ( moja była 20 x 20 ) wykładamy biszkopty moczone wcześniej w 150 ml mleka które nam pozostało, i wykładamy nimi dno blaszki. Masło wraz z cukrem pudrem miksujemy na puszystą masę i porcjami dodajemy kaszę maną tworząc grysikowy krem, który wykładamy na biszkopty
W Moim Magicznym Domuhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na tortownicę o śr. 18cm Biszkopt makowy: 4 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu ½ szklanki posiekanych drobno włoskich orzechów 3 łyżki kaszy manny 150g mielonego maku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku(...)300ml soku ze świeżych pomarańczy Skórka otarta z 1 pomarańczy ½ szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny 250ml słodkiej min. 30% śmietanki Dodatkowo: 1 tabliczka deserowej czekolady Wiórki kokosowe Sposób przygotowania Biszkopt makowy: Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Odciskamy z nadmiaru wody, mieszamy z miodem i orzechami. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy
Kuchnia w czekoladziegalaretki. Ciasto Shrek to to świetny pomysł na domowe uroczystości, znakomicie sprawdzi sie na świątecznym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( po 40 g) 1 litr zielonego napoju typu Frugo 350 g ciastek typu delicje pianka 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki zielone zielony(...)kiwi 1 łyżka cukru kryształu 2 zielone galaretki 1 szklanka wody przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Do miseczki wlewamy około 200 ml napoju i rozpuszczamy w nim budynie dokładnie mieszając, pozostałą część napoju wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia
Smakowite Daniakuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl' biszkopt dyniowy: 4 jajka małe 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru trzcinowego 70 g mąki tortowej 70 g puree z dyni pieczonej galaretka dyniowa: 400 g dyni hokkaido(...)nasion, układam na blaszce na papierze i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż będzie miękka. Jak przestygnie miksuję blenderem i przecieram przez sitko. Biszkopt dyniowy: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki . Białka ubijam na sztywno dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem już tylko chwile. Dodaję
wesoła kuchniasmaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko. *mała foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego(...)Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Drugą galaretkę rozpuścić w 100 ml wody. Odstawić aż ostygną. Z większej galaretki odebrać 3-4 łyżki i nasączyć nią biszkopt. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć z cynamonem i cukrem, wystudzić. Do jabłek dodać ser i mniejszą galaretkę, wymieszać i wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMaliny i czekolada czyli delikatny, puszysty, a zarazem kaloryczny deser w którym się zakochałam. Składniki na biszkopt: 3 jaja 3 łyżki cukru 75g mąki 15g kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu Składniki na mus czekoladowy: 250ml śmietanki 30% 1 czekolada deserowa 1 łyżeczka cukru pudru 0,5 opakowania serka mascarpone Składniki na mus śmietankowy(...)250ml śmietanki 30% 1 biała czekolada 0,5 opakowania serka mascarpone Ponadto: amaretto maliny wiórki czekoladowe Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę i kakao. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie
Słodki Zakątekwaniliowego 2 szklanki pełnotłustego mleka w proszku Polewa czekoladowa: 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej ok. 6 łyżek mleka opcjonalnie: 50g białej czekolady + 3 łyżki mleka *** Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Gdy piana będzie już lśniąca dodajemy po kolei żółtka, ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem(...)dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimne mleko, a następnie mleko w proszku. Całość mieszamy delikatnie mikserem, aż uzyskamy gładki krem *** *** Jedną część biszkoptu umieszczamy w blaszce i smarujemy kremem. Całość zakrywamy drugim biszkoptem *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę mleczną oraz gorzką wkładamy do małego garnka, zalewamy mlekiem, podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolady całkowicie
Blog z Apetytem