śmietaną, ale tym razem postanowiłam zrobić ciasto nieco uzdrowione i bez nabiału. Świetną alternatywą okazał się budyń jaglany w połączeniu z gęstym mlekiem kokosowym. Pierwszy raz robiłam też bezglutenowy biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra to już tradycyjnie i bez zmian - mnóstwo dużych, czerwonych i słodkich truskawek oraz orzeźwiająca galaretka(...)Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 puszka gęstego mleka kokosowego (trzymanego w lodówce)* 1 szklanka ksylitolu
Healthy food explorerjest po prostu doskonały. Inspirację znalazłam na stronie Kwestia Smaku ( Ciasto ptasie mleczko ), ale oczywiście coś tam od siebie pozmieniałam. Po pierwsze zrobiłam mój sprawdzony i idealny bezglutenowy biszkopt. Natomiast w jogurtowej piance zamiast białego cukru jest ksylitol. Galaretka jak wspomniałam zrobiona jest z czerwonego wina, u mnie było ono półsłodkie, dlatego dodałam tylko 3 łyżki ksylitolu, ale można użyć(...)dałam truskawki, borówki oraz wiśnie - wszystkie owoce były mrożone. Torcik wyszedł pyszny, lekki i orzeźwiający, a wino choć było wyczuwalne to nie zdominowało smaku ciasta. Bardzo gorąco polecam :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jogurtowa: 600 ml jogurtu naturalnego 100 g ksylitolu
Healthy food explorerbyle z lodówki! ;)). Dzisiaj jednak podzielę się z wami przepisem na pyszne, lekkie i orzeźwiające bezglutenowe ciasto z arbuzem idealne na lato Pianka jest wyjątkowo delikatna, a spód to biszkopt z mąki kokosowej barwiony naturalnie na zielono młodym jęczmieniem, bo chciałam uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony do wyglądu arbuza Przepis na bezglutenowe ciasto z arbuzem już dawno powinien się tutaj(...)widzenia A dodaję teraz, bo pewnie… znowu zapomnę i będę musiała czekać kolejny rok na publikację Ciasto z arbuzem – arbuzowa pianka bez cukru tortownica 24 cm Biszkopt: 40 g mąki kokosowej 4 jajka 4 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Erytrytol zmielić w blenderze na puder. Białka oddzielić od żółtek i ubić
Fitkotsprawdzi się równie dobrze w Waszych domach. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO drożdżowe ze śliwkami i kruszonką PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.plPrzepyszne ciasto przepełnione aromatem bananów, przełamane cytrynową pianką Składniki: (forma 32 x 22cm) Biszkopt 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Bananowa 4 banany 2 galaretki cytrynowe Pianka cytrynowa Galaretka cytrynowa 2 białka Wierzch 1 banan 2 galaretki cytrynowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich(...)tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do lodówki aby masa lekko stężała. . Na biszkopt wylać tężejącą masę bananową. Pianka cytrynowa Z białek ubić sztywną piane cały czas miksując dodawać galaretkę rozpuszczoną w szklance wrzątku tak powstałą piankę wylać na masę bananową
RAROSSAktóre było niegdyś bardzo popularne w wersji z samymi brzoskwiniami. Dla wzbogacenia smaku i dodania koloru proponuję połączyć brzoskwinie z takimi owocami jak truskawki, wiśnie lub maliny. Składniki na biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie(...)wiśni (truskawek lub malin) 4 białka 200g kokosu 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, a następnie żółtka, olej, proszek do pieczenia. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia
Praktyczna plLato to czas kiedy możemy cieszyć się świeżymi owocami. Ciasta wtedy przygotowane są bogate w kolory i smaki. To ciasto to kwintesencja lata: czerwone porzeczki, maliny i kakaowy biszkopt uzupełniają się. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo owocowe. Składniki: BISZKOPT: 4 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody(...)łyżeczki żelatyny 250 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. czerwonych porzeczek 100 ml wrzątku WIERZCH galaretka malinowa mały koszyczek czerwonych porzeczek Przygotowujemy biszkopt: Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą masę. Dolać olej z wodą. Zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do ubitych jajek. Wymieszać do połączenia się składników
Kuchnia w oparachwykonałam na wzór batoników "bounty". Batoniki bounty są bardzo mocno kokosowe w środku i na zewnątrz oblane grubo czekoladą. Są słodkie i pyszne. Ciasto bounty to czekoladowy, miękki biszkopt przełożony niebiańskim kremem kokosowym oblany czekoladą. Idealne na następny dzień. Najlepsze i najbardziej podobne do batoników ciasto kokosowe. "BOUNTY" Biszkopt 5 jaj ( w temp. pokojowej ) 2/3 szkl. mąki(...)prostokątną wyłożoną pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20-25 min. do suchego patyczka ( czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika ). Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Krem 3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 200 g. masła 200 g. wiórek kokosowych Do garnka wlać 2 i 1/2 szkl. mleka, zagotować
Kuchnia Paulettespieczenia. Sernik galaretkowy z dodatkiem truskawek i borówek amerykańskich to super pomysł na słodki podwieczorek lub deser a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: 100 g biszkoptów 400 g serka homogenizowanego waniliowego 150 g serka śmietankowego 200 g jogurtu naturalnego greckiego 2 galaretki truskawkowe oraz: kilka truskawek 100 g borówek amerykańskich 1 galaretka owoce leśne tortownica o śred(...)rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Serek homogenizowany, śmietankowy i jogurt mieszamy razem w misce do połączenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy biszkopty. Ostudzone galaretki dodajemy do masy serowej i miksujemy razem przez chwilę. Przelewamy sernik na biszkopty i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 1 godz. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnedługo). Gęstą masę porcjujemy łyżeczką wkładamy do środka orzech i formujemy niewielką kulę. Obtaczamy w kakao. Żadna bombonierka nie może się równać z takimi truflami. 100 g biszkoptów, 500 g mascarpone, 4 żółtka wiejskich jajek, 4 łyżki drobnego cukru, 1 szklanka zaparzonej kawy, 1/3 szklanki prosecco, świeże maliny (mogą też być truskawki), kakao do posypania Dla osób, które nie lubią(...)macie dostępu do sprawdzonych jaj, to warto to robić na parze) i na końcu, gdy powiększą objętość oraz zbledną, wmiksowujemy mascarpone. Przygotowujemy 5-6 pucharków i do każdego wkładamy biszkopt – namoczony w kawie i podzielony na 3-4 kawałki. Następnie wsypujemy kilka malin i dodajemy 2-3 łyżki masy jajecznej. Na wierzchu układamy kolejną porcję namoczonego przez kilka sekund
Poezja smakuzamrozić lub użyć do zrobienia bezy. Składniki (forma 30 x 20 cm): około 200 g malin 3 żółtka 2 serki mascarpone (Piątnica, każdy po 250 g) 2 paczki długich biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kakao 4 łyżki amaretto 2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj(...)łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki będę dobrze połączone, krem odstaw. Kawę rozpuść w 2 szklankach wody (najlepiej w płaskim naczyniu). Gdy kawa przestygnie, dodaj amaretto. Przygotuj formę. Biszkopty mocz przez chwilę z obu stron w kawie z amaretto, wyłóż nimi dno formy. Wyłóż połowę masy, rozsmaruj ją, posyp kakao i wyłóż maliny. Następnie dodaj drugą warstwę nasączonych biszkoptów
Moja pasja smakuOryginalne połączenie sera z jagodami jest świetnym pomysłem na wyśmienity, lekki deser na niedzielne popołudnie. Składniki: Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 0,5kg sera białego sera w wiaderku 0,5l śmietany 36% 5 łyżek żelatyny 4 łyżki mleka ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka jagód 1 galaretka(...)jagodowa Mus jagodowy: 1 szklanka jagód 1 galaretka jagodowa ½ szklanki wody Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru jagody do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do formy (u mnie kwiatka 23 cm) i upiec w piekarniku nagrzanym
Szalona Kuchnia EwelinyJabłecznik na biszkopcie z masą śmietanową. "Niebo w gębie". Koniecznie wypróbujcie i upieczcie takie wspaniałe ciacho. Ciasto przygotowuje się szybko i jest łatwe do zrobienia. Polecam Wam również jabłecznik na kruchym cieście, który znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA oraz inne smaczne wypieki. Jeśli przygotowaliście potrawy z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)bardzo dziękuję. Biszkopt 6 jajek rozm L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką
O kuchni z uczuciemPolub mnie na Facebooku Składniki: * Serek homogenizowany 600 g * śmietanka 30 % 200 ml * Biszkopty okrągłe pół opakowania * galaretka truskawkowa * galaretka krystaliczna * truskawki 350 g Przygotowanie: Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty a na bokach tortownicy połówki truskawek przykładając przekrojoną częścią do ścianki tortownicy ( zobacz film poniżej). Galaretkę krystaliczną rozpuścić w szklance wrzącej wody(...)muszą być wystudzone ale płynne. Śmietankę ubić na sztywno następnie dodawać partiami serek homogenizowany i wymieszać łyżką na koniec dodać krystaliczną galaretką i ponownie wymieszać. Gotową masę przelać na biszkopty i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyjąć z lodówki i ułożyć na na masie pokrojone na plasterki kawałki truskawek. Zalać wystudzoną galaretką truskawkową i całość włożyć do lodówki
Kulinarne przygodybezą. Całość naprawdę jest prosta w przygotowaniu. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO kruche z truskawkami i bezą PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.pl