biszkopt - 17572 przepisów (strona:496/1172)

Brzdąc kokosowo truskawkowy 410

poprzestaniemy. Wbrew pozorom jest proste do zrobienia. Zalecam dodać czekoladę gorzką, ciasto ma lepszy smak. Nie dodaję już cukru do kremu bo rurki są słodkie, a czekolada też. biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mąki pszennej tortowej płaskie 1 łyżka kakao/ kakao i mąki w sumie razem 1/2 szklanki/ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa(...)czekoladowa: 1 litr śmietany 30 % 250 g mascaropne 200 g czekolady gorzkiej 4 łyżeczki płaskie żelatyny 280 g rurek z nadzieniem kokosowym dekoracja: truskawki czekolada starta melisa Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier po łyżce stopniowo, kolejna łyżka cukru jak przedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca i cukier rozpuszczony dodaję żółtka

wesoła kuchnia
Truskawkowiec 174

dzisiejsze świętowanie mam dla Was pyszne ciasto z truskawkami i galaretką. Składniki: biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego masa - 500 ml mleka - 250 g masła - 2 budynie waniliowe z cukrem polewa - 1 kg truskawek - 3 galaretki truskawkowe oraz - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Na początek zabieramy się(...)pieczemy około 30 minut w 180 C. Dwie galaretki rozpuszczamy i studzimy. Truskawki miksujemy, podgrzewamy, wsypujemy trzy galaretki i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia galaretek. Masę odstawiamy. Gdy biszkopt i truskawki stygną możemy przygotować masę.  Mleko przelewamy do garnka (odlewamy pół szklanki) i zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie i słodzimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Zainspirowana w kuchni
Najprostszy tort z truskawkami 194

Składniki: ( tort wielkości 24 cm) Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: * 500 g mascarpone * 400 ml śmietanki 30 % * 4 łyżki cukru pudru * 350 g truskawek Poncz: * 150 g truskawek * 1/3 szklanki wody ok. 10 łyżek Dekoracja * ażurki z czekolady * 500 g truskawek Białka ubić na sztywną pianę.  Dodawać partiami(...)całość wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut lub do "suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta).  Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. ( biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień lub po kilku

Kulinarne przygody
biszkopt z truskawkami i galaretką 381

składniki na biszkopt: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g budyniu waniliowego 100 g cukru pudru 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki(...)przykryć ciasto) 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawimy do wystudzenia. Truskawki myjemy, przekrawamy na pół, wzdłuż i układamy na wystudzonym biszkopcie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki

Domowy Smak Jedzenia
Deser truskawkowo - lodowe tiramisu 147

Pyszny deser, wymyślony na szybko ze składników, które miałam w domu. Biszkopty namoczone w kawie (wersja dla dorosłych), a herbacie dla dzieci, następnie obficie posypane kakao, na kakao warstwa kremu z ubitej śmietany 30% i serka mascarpone, następnie po 3 gałki lodów (miałam smak tiramisu), truskawki, kolejna warstwa kremu, kakao i wierzch przyozdobiony truskawką i listkiem bazylii. Deser pyszny(...)sobie poprawić humor :-) Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 200 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone lody u mnie tiramisu, mogą być śmietankowe lub inne  3 okrągłe biszkopty napar kawy lub herbaty (wersja dla dzieci) kakao  truskawki miód do posłodzenia kremu (niekoniecznie) 1. W misie miksera ubijamy śmietanę 30%, jak się ubije dodajemy serek mascarpone i miód

kruche babeczki
TORCIK CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ MASĄ 136

Pyszny torcik truskawkowy z delikatną masą i słodkimi,małymi bezikami. Pomysł własny. Biszkopt czekoladowy : 9 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do tortownicy(...)delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania. Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa

Niespełnione zdolności kulinarne
Tarta z budyniem i owocami 216

galaretkę na wierch. Jest tu naprawdę dużo wariacji związanych z tą tartą. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka tarta z budyniem i owocami PRZYGOTOWANIE

nietylkopasta.pl
Truskawkowe ciasto z adwokatem 522

Truskawkowe ciasto z adwokatem Przepyszne i bardzo efektowne ciasto z musem truskawkowym, kremem śmietankowym oraz polewą adwokatową. Polecam!     Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Truskawkowe nadzienie: 50g żelatyny 1 kg truskawek 100g cukru   Krem: 7 łyżeczek żelatyny 300g śmietany kremówki(...)waniliowego 4 łyżki cukru pudru   Polewa: 5 łyżeczek żelatyny 200g likieru adwokat 150ml śmietany kremówki 36%   Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji     *** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy

Blog z Apetytem
Tiramisu kawowo - truskawkowe 150

włoski deser połączony z truskawkami.    krem:  250g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1  łyżka amaretto ponadto: 1/2 szkl. mocnej kawy 8 podłużnych biszkoptów 2 łyżki amaretto  200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao do oprószenia Jaja umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek (białka można(...)połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto. Odstawić do lodówki do stężenia. Truskawki lekko zmiksować z cukrem zostawiając wyraźne kawałki. Zimną kawę wymieszać z amaretto. Przygotować 4 pucharki.  Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,następnie porcję zmiksowanych truskawek i kolejną porcję kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka

Kolorowa kuchnia Elki
TORT BECZKA Z KOSTKAMI LODU 189

przykrywają wafelki, a wierzch zdobią "kostki lodu" no i oczywiście %%%%% ;). Po prostu nie może się nie udać.    A efekt wizualny jest rewelacyjny.  SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Biszkopt idealny : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru Kostki lodu   😉 2 galaretki(...)krystaliczne Dodatkowo: 500 g  wafelków w czekoladzie małe butelki z alkoholem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać,  dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej

RAROSSA
Delikatne ciasto z mandarynkami bez pieczenia 248

ciasta bez pieczenia ,ponieważ szybko sie je robi . Oto jedno z moich ulubionych. Składniki 2 galaretki pomarańczowe 500 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru  2 puszki mandarynek  biszkopty okrągłe Sposób przygotowania przepisu: 1.  Mandarynki odsączyć na sicie . Do soku uzyskanego z mandarynek dolać wodę aby było 600 ugotować galaretkę i ostudzić aż lekko zacznie gęstnieć(...)Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru dodać partiami połowę galaretki  Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami . Na biszkopty wyłożyć połowę śmietany i troszkę mandarynek, resztę śmietany. A na górę ciasta dać pozostałe mandarynki i drugą  połowę galaretki . Ciasto schłodzić w lodówce

W królestwie smaków Beaty
TRUSKAWKOWA ZEBRA NA ZIMNO - SERNIK 114

oknem gorąco więc to ciasto jest idealne. Zimny, delikatny wierzch i puszysty biszkopt idealnie się komponują. Sernik na zimno jest prosty więc każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na ten deser sprawdzi się przy grillu aby osłodzić sobie ten czas. Spód ciasta to biszkopt na Palma firmy Bielmar . Dzięki temu ciasto jest puszyste, miękkie i ma delikatnie maślany smak. Taki(...)biszkopt przygotowywała moja mama. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Sam sernik to też wspomnienie dziecięcych letnich dni. Kiedy wracałam zmęczona po zabawie na podwórku a za oknem upał dawał w kość mama w lodówce już trzymała sernik na zimno. Raz był to klasyczny sernik a innym razem owocowy lub czekoladowy. Jako, że mamy wiosnę przygotowałam sernik na zimno, którego

Kuchnia w oparach
Rogale świętomarcińskie 110

które posiadają specjalny certyfikat. Dzięki Marcinowi Jurczykowi z Firmy Swojski Wyrób przygotowałam Rogale świętomarcińskie.   Składniki na masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki(...)się połączą, następnie dodajemy zmielony mak i smażymy (cały czas mieszając, na małym ogniu) przez ok. 10 minut. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Masę makową ucieramy dodając okruchy (zmielone biszkopty), następnie wbijamy po 1 jajku. Kolejne dodajemy, gdy poprzednie zostanie dokładnie wmieszane. Masę mamy gotową. Wieczorem wkładamy do zamrażarki 300 g masła, które dodamy do ciasta podczas wałkowania. Kolejny etap

mojewypiekiinietylko
TRUSKAWKOWA PIANKA Z CZEKOLADĄ 211

które lubią słodkości, więc jeśli lubicie słodkie desery to radzę dać więcej cukru do masy 😉 Składniki: 500 g truskawek 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietanki 30% 1 op. biszkoptów okrągłych 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru pudru Polewa: 50 g masła 100 ml śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy(...)miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami mus truskawkowy, nie przerywając miksowania. Gotową masę wylewamy do blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm. Na wierzch układamy biszkopty, jeden koło drugiego i wkładamy do lodówki, do zastygnięcia masy. Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą. Następnie zestawiamy z ognia i powoli dodajemy śmietankę, cały czas mieszając. Umyte

Kuchnia MagdaLeny
Biszkopt z truskawkami kremem i galaretką 134

proste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki! Składniki (na dużą blachę) Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki(...)biszkopta Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Odkładamy do przestudzenia i lekkiego stężenia do lodówki. Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać

Tradycyjna Kuchnia