biszkopt - 17572 przepisów (strona:504/1172)

Biszkopt owsiany z pomarańczami 188

AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Zapach cytrusów bardzo kojarzy mi się z początkiem grudnia, czy Wam również? A słońce na talerzu od razu poprawia humor podczas pochmurnych dni. Biszkopt na mące owsianej z pomarańczami to idealny sposób na proste ciasto, które roztacza wspaniały cytrusowy aromat w całym domu, a jego przygotowanie trwa tyle ile ubicie jajek. W przypadku tego(...)żaden problem! Kliknij tutaj , podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Biszkopt owsiany z pomarańczami pochodzi z serwisu Ciastkowy

ciastkowylab
Przepis #95 FIT "Krówka" - bez glutenu 314

cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal w tym: B: 81,3 g; W: 17,7 g; T: 2,2 g.   Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do piecznie bezglutenowego lub sody oczyszczonej - 2-3 łyżki cukru/słodzika Masa "krówkowa" - 120 g daktyli namoczonych we wodzie Biały(...)łodzika Dodatkowo - kilka kostek startej gorzkiej czekolady Wykonanie Dzień wcześniej jogurt grecki układamy na ręczniku papierowym na sicie położonym na misce tak by odsączyła się z niego serwatka/woda.   Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia

Health-Fit-Life
Kawowo chałwowe ciasto bez pieczenia 477

100ml espresso lub mocnej kawy 15g agartyny lub ok 25g żelatyny Krem chałwowy: 250ml słodkiej śmietanki 30% 200g chałwy waniliowej 250g mascarpone Dodatkowo: ⅓ tabliczki czekolady deserowej 24 małe, okrągłe biszkopty 1 filiżanka espresso Sposób przygotowania Spód: Herbatniki pokruszyć a następnie połączyć z roztopionym masłem, masą kajmakową oraz rodzynkami. Wyłożyć na spód formy, wyrównać, schłodzić. Sernik kawowy: Ser miksujemy z cukrem(...)żelatynę zalewany mlekiem, mieszamy do napęcznienia. Powoli do substancji żelującej wlewamy mocną i gorącą kawę. Mieszamy do rozpuszczenia i lekko przestudzone łączymy z masą serową. Wylewamy na spód, układamy biszkopty moczone w espresso i ponownie chłodzimy. Krem chałwowy: Krem najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej, wieczorem. Śmietankę wraz z pokruszoną chałwą stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając, rozpuszczamy. Nie gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Torcik makowy z mascarpone bez pieczenia 2283

cukru 500ml śmietany 30 lub 36% 15g masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru 50g migdałów 100g biszkoptów (najlepiej podłużnych) 100g płatków migdałowych (do dekoracji) Wykonanie: Tortownicę wyłożyć biszkoptami i skropić delikatnie łyżką rumu. Mak zalać wrzątkiem i gotować go ok. pół godziny. Następnie odcedzić i zmielić(...)dodać do niej powoli (cienką strużką) mieszankę żelatynową (zahartowaną łyżką śmietany) cały czas miksując. Śmietanę dodać do masy maskowej miksując ją na małych obrotach. Masę nałożyć na przygotowane wcześniej biszkopty. Posypać płatkami migdałowymi (płatki można wcześniej lekko uprażyć na patelni). Odstawić całość do lodówki na co najmniej 2 godziny. Do przygotowania przepisu użyłam blendera kielichowego Amica BTK 5011 IN . Świetnie

Mania Wypiekania
Bomba galaretkowa 145

wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców) 4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa) Przygotowanie: Ciasta: (Obydwa ciasta wykonujemy identycznie): Z podanych składników pieczemy biszkopt.  Formę o wymiarach 33 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na bardzo gęstą i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kuchennej, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć wzdłuż szerszego boku. (Rolada ma mieć mała średnicę i być długa). Odłożyć do wystygnięcia. Z drugim ciastem postępujemy analogicznie. Dokładny opis przygotowania biszkoptuBiszkopt Po wystygnięciu ciasta delikatnie rozwinąć, zdjąć ze ściereczki. Każde posmarować połową słoiczka i ponownie ciasno zawinąć. Owinąć ciasno folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki

My sweet a life
Capuccino 144

przepis ewoluował i powstało niezwykłe połączenie kremu cappuccino, bitej śmietany i kokosowej bezy.  Ciasto to często gości na uroczystościach rodzinnych i zawsze szybko znika ze stoła. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na blat kokosowy: 8 białek  szczypta soli 1 i 1/4 szklanki cukru(...)śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2-2,5 łyżeczki żelatyny Na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny lub masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrami do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać na blaszkę o wymiarach

My sweet a life
Malinowo - Śmietankowa Rozkosz 106

pochłoną, co do ostatniego kawałka  i będą ubolewać nad brakiem dokładki. Połączenie malin i masy ze śmietany i mascarpone,  okazało się istną rozkoszą dla podniebienia. Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem śmietanowy: 330 ml śmietanki(...)jeśli chcemy, by masa szybciej stężała, np. kiedy chcemy podać ciasto za 2-3 godz. W innym wypadku jest on zbędny, gdyż mascarpone powinno wystarczająco usztywnić masę.  Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie

My sweet a life
Cytrynowiec 255

Cytrynowiec Ciasto orzeźwiające w smaku i mocno cytrynowe. Zdecydowanie dla wielbicieli kwaśnych smaków. Nieco czasochłonne w wykonaniu, ale przynajmniej  w mojej rodzinie jedno z ulubionych ciast. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe(...)śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30

My sweet a life
Ciasto Advokacik 228

Ciasto Advokacik Ciasto zdecydowanie spełni swoje zadanie  na imprezach dla dorosłych.  U mnie wzbudziło zachwyt gości. Ciemny biszkopt, wysoko procentowa masa advocaatowa, łagodna masa śmietanowa, a wszystko zwięczone galaretką advocaatową.  Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao(...)łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3-4 łyżki cukru pudru Na galaretkę: 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 100 ml likieru advocaat Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36

My sweet a life
Ciasto Kubuś 704

Ciasto Kubuś Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Nie za słodkie, idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego(...)cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36

My sweet a life
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 136

dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem) Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem do góry, przykrywamy ścierką i zwijamy. Zostawiamy do wystygnięcia.  Konfiturę podgrzewamy w garnku dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie tężeć rozprowadzamy na biszkopcie(...)zwijamy ponownie biszkopt w roladę. Dostawiamy aż zastygnie. krem: Żelatyną rozrabiamy w ciepłej wodzie (ilość taka, aby pokryła żelatynę) i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Mascarpone miksujemy, a kiedy zrobi się puszyste łączymy partiami z ubitą śmietaną.  Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy Wykonanie: Roladę kroimy w plastry

Bon appetit mon amie
Tiramisu w kieliszkach 163

małych pucharkach. Tak podanym tiramisu z pewnością zaskoczycie swoich gości. Składniki: 500 g mascarpone 4 żółtka 100 g cukru 20-30 ml amaretto 2 białka około 15-20 podłużnych biszkoptów około 300 ml espresso * kakao do oprószenia  Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy espresso i schładzamy. Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem. Żółtka z cukrem ucieramy na puszysto tak by cukier się rozpuścił(...)samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy by masa się połączyła i była jednolita i puszysta. W kieliszkach na dnie układamy połamane na mniejsze kawałki biszkopty nasączone espresso, wykładamy warstwę masy i oprószamy kakao. Robimy kolejną warstwę i tak do wyczerpania masy. Kończymy masą i oprószamy sporą ilością kakao. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy bezpośrednio

Ala piecze i gotuje
Tort makowo -orzechowy z wiśniami 124

Firmy Helio  i wiecie co, to był świetny pomysł. Masa jest bardzo smaczna, świetnie zmielona i do tego jeszcze ma w sobie bakalie. Gorąco polecam.   Składniki na biszkopt: 1 puszka masy makowej  Helio 1/2 szklanki zmielonych orzechów  laskowych i włoskich 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)pieczenia  formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nastawionym na 170 stopni na około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z formy i  przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części. : Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać

Gosia gotuje
Czekoladowy sernik z bananami i gruszką 151

Serniczek mocno czekoladowy z dodatkiem bananów i zatopionych w nim gruszek. Obłędny w smaku, aksamitny. Zrobiłam go na spodzie z biszkoptów. Gruszki użyłam nie za duże. Udekorowałam rurkami i daktylami. Dla miłośników czekolady i nie tylko. 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych 70 dkg sera twarogowego 3 banany duże 6 gruszek 200 g czekolady gorzkiej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka(...)kardamon, gruszki i gotuję aż będą miękkie, ale nie rozgotowane około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę. Dno tortownicy o wymiarach 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam 1/2 masy serowej, układam gruszki wciskam je w masę. Wylewam resztę sera. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni termoobieg. Wstawiam miskę z wrzącą wodą. Wstawiam sernik i piekę

wesoła kuchnia
Ciasto Ferrero Rocher 2545

posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na funkcji góra-dół przez 35 – 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, wyrównać górę i przekroić na 4 równe części. Masa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem. Serek(...)łyżki. Odłożyć do lodówki 1/3 masy, będzie ona potrzebna do dekoracji tortu. Do pozostałej masy dodać pokruszone wafle orzechowe oraz zmielone orzechy. Całość delikatnie wymieszać. Biszkopty przełożyć równomiernie masą. Z odłożonej masy 2 – 3 łyżki przełożyć do rękawa papierniczego, a resztą wysmarować wierzch tortu. Boki i brzegi ciasta posypać zmielonymi orzechami

KuchniaWeDwoje.pl