biszkopt - 18139 przepisów (strona:509/1210)

Cytrynowiec 207

pianką. Przepis zaczerpnięty ze strony Żródło Przygotowałam dwie blaszki ciasta, dla mnie i znajomej. Jedna blaszka z białymi herbatnikami, druga z kakaowymi i białymi. Z białymi wygląda tak. Składniki : Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: sok z cytryny  3 łyżki 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody Masa(...)łyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: 210 g   herbatników kakaowych 140 g herbatników białych wiórki białej czekolady Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu

Kuchnia Danusi
Wiśniowy sernik na zimno z czekoladową skorupką 248

Składniki: 1 biszkopt ( PRZEPIS ) Do nasączenia: 1/2 szklanki wrzątku + 1/2 małej cytryny + 1 łyżka alkoholu (np. wódka) + 1 łyżka cukru 4-pak serków homogenizowanych (naturalne/waniliowe/wiśniowe) 2 galaretki wiśniowe 2 tabliczki czekolady (1 mleczna, 1 gorzka) 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Upieczony według wcześniej podanego przepisu biszkopt nasączyć. 2. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody(...)pozostawić do wystygnięcia. 3. Gdy galaretki zaczną tężeć, dokładnie połączyć z serkami. Wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając razem z masłem. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Rozsmarować na masie serkowej. Pozostawić w lodówce

A Ty Smakuj Mnie
Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone 288

Pierwszy zrobiony przeze mnie tory w najprostszej wersji "dla początkujących".  Nie wymaga zdolności kulinarnych. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne. W smaku pyszny :)! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe(...)szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki - sok wyciśnięty z połowy cytryny * szklanka ma 250 ml * moja tortownica 25 cm ( składniki na biszkopt pasują na tortownicę 22-26 cm) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę.  Dodawać partiami cukier cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać przesianą mąkę i całość

Kulinarne przygody
TORT MILKY WAY + FILMIK 500

DEKORACJA : 100 g czekolady deserowej + 3 łyżki mleka 5 batoników milky way czekoladki gwiazdki - milky way 2 batoniki crispy rolls PRZYGOTOWANIE :   BISZKOPT - Całe jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy cukier, dalej ubijamy, następnie wlewamy olej i wsypujemy pomieszane mąki z kakao. Biszkopt delikatnie mieszamy, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 ( może być również mniejsza ), wyłożoną folią(...)roztarte. Następnie wlewamy ostudzone mleko z cukrem, po chwili wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Masa stanie się gęsta i gładka. Po chwili zacznie gęstnieć. Biszkopt przecinamy na 3 równe połówki. Pierwszy blat, umieszczamy na talerzu, nasączamy go słodką herbatą, wykładamy część masy, przykrywamy następnym blatem ciasta, nasączamy i masa, znowu ciasto, nasączamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Przepis #132 Mleczna kanapka FIT (bez glutenu) 252

kcal w tym: B: 7,6 g; W: 12,8 g; T: 10,2 g.  Składniki Użyłam formy do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm Biszkopt - 4 jajka - 20 g mąki kukurydzianej - 20 g mąki kokosowej - 2-3 łyżki cukru kokosowego lub dowolnego innego słodzidła - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1-2 łyżki kakao  Nadzienie - duże opakowanie jogurtu(...)greckiego - 15 g wiórek kokosowych - 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę a pod koniec dodajemy słodzidło. Wsypujemy mąki oraz sodę oczyszczoną i kakao. Całość miksujemy dość szybko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut

Health-Fit-Life
Ciasto cappuccino + film 196

Ciasto cappuccino to wyśmienity deser na bazie biszkoptu przełożony pyszną pianką, który będzie smakowitym, słodkim poczęstunkiem, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta.     składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka(...)pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, budyń, kawę cappuccino oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy

Smakowite Dania
Idealny biszkopt do tortów! - jasny 311

Sukcesem idealnego tortu jest dobrze zrobiony biszkopt. Czasem może sprawiać nie małe kłopoty, bo np. nie wyrośnie, lub opadnie i wtedy mogą pojawić się nie potrzebne nerwy! A więc przedstawiam mój przepis na biszkopt, który zawsze pięknie wyrasta i nigdy nie opada, dodatkowo wychodzi idealnie równy!  Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki(...)minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy ciasto na blat mniej więcej z 40 cm. Wówczas jeśli powstały jakieś wybrzuszenia na wierzchu od powietrza to one znikną, a biszkopt idealnie się wyrówna. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia.  Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami "500 przepisów domowe przysmaki". Zapraszam

Gotuj z Mąką
Domowy jabłecznik 236

Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SERNIK AMARETTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ – BEZ PIECZENIA! 186

płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA klasyczna do nasączenia ciastek – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inka zalewamy wrzątkiem, moczymy biszkopty, wykładamy dno tortownicy. Żelatynę(...)wszystko razem dokładnie miksujemy dolewający przy tym olejek migdałowy. Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę oraz połowę płatków migdałowych i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy delikatnie nasączonymi w reszcie kawy amaretkami i posypujemy płatami migdałów. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zajadamy w towarzystwie Inki! Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką INKA

Ostra na Słodko
Cytrynowa pychotka 1154

deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 50g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Masa budyniowo-cytrynowa: 3 budynie śmietankowe bez cukru 750 mleka 100ml(...)śmietany 36% 2 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20sztuk herbatników 1 galaretka cytrynowa Dekoracja: 200ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 cytryna listki mięty Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami + film 230

Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami to p rzepyszny, delikatny i aksamitny deser na spodzie z biszkoptów dla wszystkich amatorów słodkości. Sernik gotowany to propozycja, którą można podać nawet na specjalne okazje, znakomicie sprawdzi się również na świątecznym stole.     składniki na tortownicę 23 cm 1 kg twarogu z wiaderka 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 200 g masła(...)łyżki mąki ziemniaczanej 14-15 sztuk okrągłch biszkoptów 25 g rodzynek 25 g pokrojonych suszonych moreli 25 g skórki pomarańczowej 2 galaretki pomarańczowe brzoskwinie z puszki ( ok 8-10 połówek brzoskwiń ) przepis Masło rozpuszczamy w garnku na małym płomieniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy twaróg oraz

Smakowite Dania
Wesołych Świąt i tort czekoladowy z wiśniami. 171

również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie. Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :) Składniki: I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 25 g kakao II. Masa czekoladowa: 75 g mleka(...)cukrowe kratka czekoladowa Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy ok. 20 minut w 210 °C  Odstawiamy do ostygnięcia. Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem

DominikaDolci
Mój tort urodzinowy (orzechowo-jagodowy). 230

przepis tylko na ciasto i kremy. Jeszcze nie czuję się na siłach, aby umieszczać tu instrukcje dotyczące dekoracji, gdyż jest to mój początek i się uczę! Składniki: I. Biszkopt (obręcz o średnicy 18 cm): 5 całych jaj 100 g cukru kryształu 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej II. Nasącz: syrop 30 °  ( zagotować 100 ml wody(...)być zupełnie sztywna. Dodajemy ją do ostudzonej masy orzechowej. Mieszamy.  Jagody podsmażamy na wolnym ogniu, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4 blaty. Przechodzimy do składania naszego tortu.  Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą kawą z rumem

DominikaDolci
Tort waniliowo-jabłkowy. 218

się opisać tego w zrozumiały sposób. Od razu zaznaczam, że osobom robiącym torty od przypadku, do przypadku nie będzie opłacała się inwestycja w potrzebne do tego przybory. Składniki: I. Biszkopt jasny (obręcz o średnicy 18 cm): 5 całych jaj 100 g cukru kryształu 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej II. Nasącz: syrop 30 °  (zagotować 100 ml wody(...)masy waniliowej. Mieszamy.  Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu. Dodajemy cukier i przyprawę. Podgrzewamy, aż owoce zmiękną. Miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4 blaty. Przechodzimy do składania naszego tortu.  Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą herbatą

DominikaDolci
Tort panna cotta 236

Bardzo elegancki i zaskakujący tort. Możemy go udekorować go na wiele sposobów. Przygotowuje się go bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną

AleTorcik