biszkopt - 17572 przepisów (strona:509/1172)

CIASTO MILKY WAY + FILMIK 353

Milky way to ciasto czekoladowo-mleczne, zaliczane do najpyszniejszych ciast, jakie jadłam. Moje dzieci za nim przepadają. Mięciutki biszkopt przełożony masą z mleka w proszku i polane czekoladą. Myślę że tego ciasta nie trzeba nikomu polecać bo jest przepyszne. SKŁADNIKI :  3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g ) 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka z czubkiem, proszku(...)czekolady deserowej 50 ml śmietany 30 %  PRZYGOTOWANIE :   Całe jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy cukier, dalej ubijamy, następnie wlewamy olej i wsypujemy pomieszane mąki z kakao. Biszkopt delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę 25/30 , wyłożoną papierem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C. Masa-Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Margarynę ucieramy dolewając zimne

Kulinarne Fantazje Marioli
OWOCOWY ŚMIETANOWIEC "RATAFIA" 240

owoce zawierają dużo cennych witamin i mają właściwości lecznicze to chyba każdy wie. Tego smaku owoców lata nie da się zapomnieć i powracamy do niego co rok. ~~SKŁADNIKI~~ biszkopty okrągłe 1 mała paczka  śmietana kremówka 36 % 1 l. serek mascarpone 250 g. żelatyna 2 łyżki + woda do pokrycia żelatyny maliny 200 g. aronia 200 g.  brzoskwinie(...)cukier 4 łyżki + 1 łyżka te same owoce do dekoracji W tortownicy o średnicy 25-26 cm. Wykładamy biszkopty.  Aronię myjemy i wsypujemy do garnuszka. Zasypujemy cukrem ( 1 łyżka ).  Gotujemy na wolnym ogniu, aż owoc puści soki i zmięknie. Następnie miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia.  Maliny miksujemy blenderem i odstawiamy. Brzoskwinie obieramy i kroimy

Kuchnia Paulettes
Rozpływający się w ustach, sernik z owocami lata 138

się mrożą) będziemy mogli rozkoszować się jego letnim smakiem, przez cały rok. Składniki:   500 ml twarogu kremowego 350 ml śmietanki 30% pół szklanki cukru pudru paczka malutkich, okrągłych biszkoptów 2 łyżki żelatyny 3 żółtka 180 ml mleka 2 galaretki brzoskwiniowe laska wanilii 2 czubate łyżki masła owoce -morele, brzoskwinie, winogrona, borówki Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy(...)Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i studzimy. Połowę biszkoptów drobniutko rozkruszamy, dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy. Pozostałymi biszkoptami obkładamy boki foremki. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru na puszystą masę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą cześć cukru pudru oraz wanilię. Utarte żółtka delikatnie łączymy

Kasia i jej kobiecy świat
Ciasto budyniowo-gruszkowe 205

Leciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche, wilgotne, słodkie,  jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe.  Do tego ciasta użyłam rewelacyjnego musu z gruszek  w wersji domowej można gruszki przecisnąć przez wyciskarkę(...)kupić gęsty sok gruszkowy typu Kubuś. Polecam Wam to ciasto! Składniki: Kwadratowa blaszka 24/24 cm Biszkopt: 5 jaj 5 pełnych łyżek mąki tortowej 4 łyżki cukru Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła aromat śmietankowy-odrobina Mus gruszkowy: ½ litra

Wanilia i Kardamon
Winogronowiec z kremem Monte 151

ciasto z obłędnym kremem na bazie serków Monte. Do tego pyszne słodkie winogrona, kwaskowate porzeczki i ciasto do kawy jak znalazł. Rewelacyjną sprawą są nowe krystaliczne galaretki! Tortownica 22cm: Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem Monte: 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 4 serki Monte 1,5 łyżki(...)żelatyny ¼ szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 300 g winogron Garść czarnych porzeczek 1 krystaliczna galaretka o smaku winogronowym 1,5 szklanki wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest biała i lśniąca kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia. Wyłączamy mikser, wsypujemy przesiane mąki. Możemy to zrobić partiami, delikatnie mieszamy

VioletoweKucharzenie
Deser malinowo - kawowy 150

Prawie jak tiramisu ;) Biszkopty nasączone kawą, połączoną z likierem kawowym i kremówka ubita z malinami... Cudo, mówię Wam cudo <3 Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 4 małe pucharki(...)kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru 100 g malin + kilka do dekoracji biszkopty 100 ml mocnej kawy 1-2 łyżki likieru kawowego Kawę wymieszać z likierem kawowym, odłożyć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać maliny, zmiksować. Biszkopty maczać z kawie, układać je na dnie pucharków. Na biszkopciki nakładać krem, później kolejne ciasteczko i drugą warstwę kremu

Domowa cukiernia Ewy
Wuzetka - ciasto WZ 139

każdej kawiarni, a cukiernicy wymyślają co raz to inne jej wersje: z serowym kremem, z dżemem, z galaretką nawet. Najczęściej jednak spotkać ją możemy w klasycznym wydaniu – czyli czekoladowy biszkopt, posmarowany warstwą marmolady i przełożony bitą śmietaną, z wierzchu polany czekoladą i ozdobiony kleksem bitej śmietanki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)piany, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12x25cm, dno wyłożone papierem), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąc z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Śmietankę dobrze schłodzić, ubić

Obiad gotowy
Piłka 122

wyszła tak jak planowałam, ponieważ mieszkam w niewielkim miasteczku i dostanie tutaj czegokolwiek fajnego czasem graniczy z cudem ale widok jego zadowolonej i zaskoczonej minki był bezcenny :). Tort piłka Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa 0,5 l śmietany 30% 2 galaretki wiśniowe czereśnie Oddzielić(...)wzór w misce wyłożonej folią spożywczą. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, odstawić do ostudzenia i lekkiego/średniego stężenia (nie może być za mało ścięta, bo wówczas biszkopt nasiąknie, nie może być też za mocno ścięta, bo wówczas zrobią się grudki) i połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Masą napełnić miskę wyłożoną biszkoptami. Zostawiłam nieco, żeby przykryć jeszcze

Pieguskowa Kuchnia
Sernik na zimno z malinami 190

cudownie popatrzeć na szczęśliwe minki domowników zajadających z apetytem to co się z miłości do nich przygotowało. Sernik na zimno z malinami 3 duże 400 g waniliowe serki homogenizowane biszkopty 2 galaretki cytrynowe maliny 2 galaretki malinowe Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szkl wody. Ostudzić, namoczyć w nich po kolei przez chwilkę biszkopty aby zmiękly i ułozyć je na spodzie(...)blaszki. Pozostałą galaretkę ostudzić do momentu kiedy będzie już gęstnieć. Połączyć ją mikserem z serkami i wylać na biszkopty. Wstawić na chwilkę do lodówki aby stężało. Na wierzch poukładać malinki i zalać je gęstniejącą galaretką malinową. Odstawić ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! Artykuł Sernik na zimno z malinami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO AMBASADOR 279

upieczcie ciacho ambasador. Takie ciasta wilgotne, z kremem i nafaszerowane bakaliami i owocami wprost uwielbiam. Ciasto nie jest za słodkie, a pracy przy nim jest niewiele. Jeżeli upieczecie wieczorem biszkopt i ugotujecie budyń to na drugi dzień roboty zostanie odrobina. Wypatrzone na blogu Marty upiekę jeszcze nie raz CIASTO AMBASADOR /blaszka 24×36 mierzona na górze/ BISZKOPT 4 jajka(...)jednej części dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) brzoskwinie. Wymieszać. Do drugiej części dodać nutellę, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki polewy podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO CHAŁWOWE 762

może zabraknąć oczywiście miodownika , makowca czy sernika ale na pyszne ciasto chałwowe również znajdzie się miejsce. Jeżeli układacie już świąteczne menu to weźcie to ciasto pod uwagę :). CIASTO CHAŁWOWE BISZKOPT 6 jajek 3 budynie czekoladowe 2 łyżki mąki tortowej 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM CHAŁWOWY 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 szkl mleka(...)się połączą wsypać wszystkie sypkie składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z mleka , budyniu i maki ugotować budyń i do gorącej masy dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło

Pieguskowa Kuchnia
Przepis #60 Domowe FIT ciastka Delicje 139

ciasteczek (blacha 24 na 24 cm). Jedno ciastko to:  31,4 kcal w tym: W: 2,2  g; B: 1,46 g; T: 1,73 g. Składniki Biszkopt - 40 g mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 g cukru/słodzika Nadzienie - 150-200 g truskawek ( u mnie mrożone) - 4,5 g żelatyny(...)zimnej wody Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Energicznym i szybkim ruchem dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Przekładamy na blachę i pieczemy w temp 170 stopni przez

Health-Fit-Life
Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. 139

tego typu ciasto bez pieczenia i mam nadzieję, że spodoba się Wam równie mocno, jak poprzednia szarlotka z mascarpone .  Idealna do mocnej, esencjonalnej kawy. Na nasączonych kawą biszkoptach i masie karmelowej znajdziemy kwaskowe jabłka i galaretkę, które fajnie kontrastują smakiem. Dopełnieniem całości jest tutaj pianka z bitej śmietany, która fenomenalnie podnosi smak całości. Ci, którzy liczą kalorie, mogą użyć(...)jogurtu zamiast pełnej śmietany, co sprawi, że ciasto będzie troszkę lżejsze.  Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. Składniki na tortownice 24 cm: 100 g biszkoptów okrągłych 100 ml espresso lub dobrej kawy rozpuszczalnej 200 g masy kajmakowej 1 galaretka zielona np. agrestowa 5 dużych kwaskowych jabłek 250 ml śmietany 36% cukier puder według uznania 3 łyżeczki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Deser z serkiem mascarpone 106

SKŁADNIKI: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - około 200g biszkoptów - 250g serka mascarpone - 1/4 szkl. likieru jajecznego - około pół szkl mocnej kawy - kakao gorzkie do posypania WYKONANIE: 1. Zaparzyć kawę, wystudzić, odcedzić od fusów i dodać do kawy likier 2. Białka oddzielić od żółtek. 3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą(...)masę najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. 4. Do masy z żółtek stopniowo dodawać serek mascarpone, dokładnie wymieszać, na koniec dodać ubite białka. 5. Biszkopty moczymy w kawie układamy do szklanek albo pucharków, na biszkopty nakładamy masę , i tak na przemian. 6. Na kilka godzin wkładamy do lodówki 7. Przed podaniem posypujemy gorzkie kakao. Smacznego

Dziś Ja gotuje
Sernik na zimno " Stracciatella " 175

cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (dodałam 6 łyżeczek , jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek) cukier wanilinowy ( 16 g ) 1 gorzka czekolady 1/2 szkl. wody Biszkopt : 6 jaj 1 szkl. cukru 2 budynie czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej(...)Sposób przygotowania : Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy . Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok.20- 30 minut . Masa serowo - śmietankowa : Ubijamy zimną śmietankę . Ser mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym

Różne smaki w kuchni