ciasto robię najczęściej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 60 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1. Biszkopt: białka(...)cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zakipi, wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. 4. Przekładamy: biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiMasa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 20 dkg margaryny 1 szklanka mleka 4 dkg żelatyny Dodatkowo: 15 dkg okrągłych biszkoptów 3 banany 1 galaretka pomarańczowa 1. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do stężenia. 2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo(...)dodajemy żółtka, następnie zmielony ser. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy do sera i lekko mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Gotowy ser wykładamy na biszkopty. 3. Banany kroimy na plasterki i układamy na serze. 4. Banany zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową i wstawiamy do lodówki Moja rada: zamiast bananów można użyć dowolnych owoców. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkitort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo! Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią nie tylko dzieciaki. Gwarantuję ! Składniki: biszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietanki Polskiej 36% MLEKOVITA cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny(...)nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) 50 dag truskawek 30 dag borówki amerykańskiej czekoladowe ołówki do obłożenia boków tortu CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy
Z Majeczką w kuchniubite jajka. Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo do przełożenia placka: brzoskwinie z puszki ananasy z puszki 2 pomarańczowe galaretki Wykonanie placka: W blaszce układamy pierwszą część biszkoptu i równo rozkładamy połowę masy. Kładziemy drugą część biszkoptu i przekładamy resztą masy. Na ciasto na rolady nakładamy równo masę, układamy wg jednego boku pasek stężałej galaretki i zwijamy. Podobnie(...)robimy z drugim ciastem na roladę. Na przełożony biszkopt układamy po bokach rolady (po jednej z każdej strony). Pomiędzy rolady układamy pokrojone brzoskwinie i ananasy. Całość zalewamy galaretką pomarańczową, dekorujemy z wierzchu i odstawiamy do całkowitego ztężenia
psgotujemyTorcik ten zrobiłam na Dzień Matki. Chciałam, żeby był oryginalny, dlatego całkowicie improwizowałam. Biszkopt orzechowy przełożyłam konfiturą z fig i bitą śmietaną z bakaliami moczonymi w rumie. A z zewnątrz obłożyłam dekoracją z czekolady na folii bąbelkowej i świeżymi kwiatami. Tort był tak smaczny, że zjedliśmy od razu. Na przyjęcia dla dorosłych będzie jak znalazł, zwłaszcza, jeśli lubicie wypieki(...)procentem. *tortownica 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki startych na drobnej tarce orzechów włoskich (nie zmielonych!) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju na przełożenie: 2 łyżki rodzynek garść suszonych śliwek 1/3 szklanki rumu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich słoiczek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaponiedziałku kuszę Was pysznym deserem z truskawkami, lodami chałwowymi, bitą śmietaną z dodatkiem kakao i na spód dałam biszkopty. Moje dziecko już nie mogło wytrzymać, bo deseru chwilę nie było i trzeba było zrobić. Wyszedł pyszny, nie za słodki. Tylko truskawki miałam mrożone, bo to z zaskoczenia, ale spokojnie można użyć świeżych. Miłego poniedziałku Wam życzę, u Was też(...)cieplutko??? Składniki: lody u mnie chałwowe Koral 250 ml śmietany 30% 2 łyżeczki kakao truskawki 3 łyżeczki ksylitolu/cukier puder/cukier biszkopty u mnie mini 1. Do misy miksera dajemy śmietanę, ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy kakao i 1 łyżeczkę ksylitolu. Truskawki blendujemy blenderem, ja dodałam też 2 łyżeczki ksylitolu, bo były kwaśne. 2. Do pucharków na spód dajemy pokruszone biszkopty
kruche babeczkiteż pysznym ciastem kokosowo-truskawkowo-makowym. Dosłownie niebo w gębie, a że pojawiły się truskawki na straganach nic tylko korzystać. Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku(...)łyżek cukru 0,5 szkl wody 2 galaretki truskawkowe 1 budyń waniliowy 0,5 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną
Cukiernia Pychotkinaprawdę warto go zrobić, a już szczególnie dla bliskiej osoby z okazji jej urodzin. Gwarantuję, że zarówno jubilat jak i goście będą zachwyceni. Smak powala 😋 Inspirowałam się tym przepisem. BISZKOPT (tortownica o średnicy 24 cm): 8 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag mąki tortowej 15 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody(...)puszki 250 ml dobrze schłodzonej kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 12 dag posiekanych orzechów włoskich 3 dag migdałów w płatkach 16 połówek orzechów włoskich do przybrania WYKONANIE: BISZKOPT: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z orzechami. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
Kuchenne zapiski Edytysię podzielić z Wami przepisem, zwłaszcza, że sezon truskawkowy się powoli rozpoczyna. Co do tortu to jest lekki, nie za słodki, truskawki idealnie się komponują z kokosem i delikatnym biszkoptem. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy(...)niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłych truskawek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Złożenie tortu: Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy blaty (jeśli tort mają jeść dzieci ja używam wody z cytryną i cukrem z wanilią). Rozsmarowujemy połowę frużeliny, a na frużelinę połowę kremu kokosowego
Cynamonowe szczęścienadania mu piękna i powabu. Pomysłem na taka dekorację zainspirowałam się na blogu Asi,która wykonała wspaniały bazyliowy torcik ozdobiony właśnie żywymi kwiatami. Składniki: tortownica 20 cm biszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 400 ml śmietanki 30% Wypasiona z MLEKOVITY szklanka serka waniliowego Mleczna Impresja z MLEKOVITY 2 łyżki(...)żelatyny cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) dodatkowo: mini beziki do dekoracji CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy
Z Majeczką w kuchnisezon truskawkowy zacznie się na dobre, polecam Wam pysznego truskawkowca z mrożonych owoców:) Jeśli więc zalega Wam na dnie zamrażalki jakaś paczka truskawek, to zróbcie go koniecznie:) Jest świetny:) Biszkopt: 3 jaja 6 łyżek cukru (100g) 6 łyżek mąki (125g) 6 łyżek oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 3 serki homogenizowane(...)Przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy. Pozostawiamy w formie (można jedynie lekko oddzielić biszkopt od papieru, by później łatwiej się kroiło) . Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Odstawiamy. Truskawki miksujemy na mus. Dodajemy do nich cukier puder, jogurt oraz serki homogenizowane, ponownie krótko
Smaki Na TalerzuCzytelnikom proste, skromne życzenia. W Nowym 2014 Roku życzę Wam, aby każdy dzień był po prostu…tym dobrym! A na deserowy talerzyk – kokosowa rolada. Gorąco polecam! Składniki: biszkopt 5 jajek 100g mąki tortowej 150g cukru pudru szczypta soli masa 1/2l śmietany 18% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki esencji waniliowej 100g wiórek kokosowych Wykonanie: Oddzielamy(...)delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Ciasto rozsmarowujemy na posmarowanej masłem blasze 33×36 i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy ciasto, pieczemy 25minut w 180C. Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt zwijamy z papierem wzdłuż dłuższego boku i zawijamy w folie aluminiową. Pozostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę moczymy w kilku łyżeczkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, dolewamy wrzątek do ok. połowy szklanki i mieszamy
Raj dla Podniebieniałyżeczka pasty waniliowej skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 limonki 6 łyżeczek żelatyny 200g białej czekolady 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 paczka biszkoptów Wykonanie: Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier, pastę i gęstą masę mleczka kokosowego. Zmiksować. Następnie zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, dodać do masy serowej. Sok z limonki(...)wodnej. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Teraz delikatnie należy wlać przestudzoną żelatynę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ciasno ułożyć biszkopty. Masę serową przełożyć na biszkopty. Umyte i przepołowione truskawki wciskać w masę. Schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną przełożyć za pomocą łyżki na zastygnięty sernik. Schłodzić
Raj dla Podniebienialukrów i niejadalnych ozdób, dlatego postawiłam na prosty, klasyczny tort ze słodką i orzeźwiającą nutą bez niepotrzebnych dodatków. I niech dalsze latka także będą radosne i słodkie! Składniki: biszkopt : 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, 1 szklanka cukru pudru, 6 jajek, 1 łyżeczka esencji waniliowej masa pomarańczowa: 200g serka mascarpone, 2 łyżki śmietanki kremówki(...)czekoladowa : 150g serka mascarpone, 4 łyżki śmietanki kremówki, 4 łyżki masy kajmakowej, 4 łyżki kakao dodatki: herbata do naponczowania biszkoptowych blatów, konfitura morelowa, kawałki pomarańczy, płatki migdałowe, krakersy Wykonanie: biszkopt : żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem odrobiny soli. Pod koniec ubijania przesiać cukier puder, zmiksować. Do piany dodawać po żółtku. Następnie wlać esencję i przesiać
Raj dla Podniebieniawarstwy „przejdą” swoimi aromatami. Gościom przypadł do gustu i jak się pojawił na stole, tak szybko z niego zniknął! A to dla mnie największa radość! Składniki: biszkopt 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny ziarenka z 1/2 laski wanilii krem(...)pomarańczy dodatkowo 4 łyżki konfitury z mirabelek sok z 1 pomarańczy do ponczowania 6-7 łyżeczek różowego wina 4 kulki Raffaello 200g wiórków kokosowych ozdoby cukrowe Wykonanie: biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać
Raj dla Podniebienia