Bardzo delikatne ciasto na biszkopcie w połączeniu z krakersami i słodkim karmelem daje niezwykły efekt. Dodatkowo wygląd ciasta w przekroju też wygląda apetycznie i bardzo reprezentacyjnie. Robiłam to ciasto po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Składniki: na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy(...)mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na upieczony biszkopt rozsmarować krem budyniowy. Na budyń wyłożyć herbatniki. Rozsmarować masę kajmakową. Ułożyć warstwę krakersów. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać śmietan fix lub serek mascarpone. Ubitą śmietanę wyłożyć
Pysznie & Piękniedługo. Zabieramy się za pieczenie! Najpierw rolada, później krem, a na końcu polewa- choć sam cukier puder w zupełności wystarczy ;) Kto robi ze mną? Składniki na biszkopt (blaszka z wyposażenia piekarnika): 4 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 200ml słodkiej(...)ewentualnie 30) śmietanki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200g zmiksowanych malin Dodatkowo: ½ tabliczki czekolady deserowej Cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukry, następnie żółtka i przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i wyrównujemy. Pieczemy
Kuchnia w czekoladziecukierniczych, okrągłych foremkach z pomocą taśmy rantowej do utrzymania odpowiedniego kształtu deseru. Wybór talerza, ozdób, owocowych dekoracji był według naszej inwencji twórczej. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) okrągłe biszkopty 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady gładka pulpa z 1/2 mango 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja owoce / pokruszone orzechy, migdały, herbatniki owsiane / pulpa(...)przygotować w ładnych pucharkach. Ja podam wykonanie w foremkach. Ścianki foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane musy umieszczamy w lodówce
Raj dla PodniebieniaYogurt Cake, without baking SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów 0,5l jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny (48g) owoce (np. truskawki, borówki, winogrono) 3 galaretki 1/4 szklanki cukru (50g) INGREDIENTS: 2 servings 1 pack sponge biscuits 0.5 l natural yoghurt 6 teaspoons granulated gelatin (48g) fruits (eg. strawberries, blueberries, grapes) 3 jellies 1/4 cup sugar (50g) PRZYGOTOWANIE Galaretki przygotuj według przepisu(...)Jedną wlej na płaski talerz (foremkę) i odstaw do lodówki. Dwie zostaw do wystudzenia w kubku (poza lodówką). Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Spód foremki wyłóż biszkoptami (1). Zastygniętą na talerzu galaretkę pokrój w kostkę. Pokrój na połówki owoce które mają być na wierzchu ciasta (2). Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej (powinna
Better Life By Auntie Juwygląd😀 Nie trzeba być wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarczą chęci a z pewnością każdy je wykona bez problemu i będzie mógł się rozkoszować smakiem z rodziną👌 Składniki: biszkopt: -2 szklanki mąki (ja dałam ryżowej) -3 jajka -3 łyżki słodzika -1 łyżka kakao -szklanka maślanki -pół szklanki oleju -1 łyżeczka octu winnego -1 łyżeczka sody masa: -2 budynie waniliowe(...)śmietanka 30% -saszetka śmietan fix Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy ze słodzikiem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Formę (22 cm) wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy biszkopt 40 min 180 stopni i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W między czasie przygotowujemy budyń wedle przepisu i również odstawiamy do ostygnięcia. 3. Biszkopt kroimy na 3 części (górną możecie wyrównać
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: 1 biszkopt 1 kg twarogu w wiaderku 1 kg truskawek cukier 5 łyżeczek żelatyny 5 bananów 3 galaretki (użyłam 2 cytrynowe i 1 pomarańczową) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt przygotować według wcześniej podanego PRZEPISU 2. Umyte truskawki dokładnie zblędować. Dodać cukier do smaku. 3. Twaróg przełożyć do dużej miski, miksować dodając stopniowo truskawki (jeśli masa będzie zbyt mało(...)słodka dodać więcej cukru). 4. Do masy twarogowej dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić ciasto do lodówki. 5. Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wrzątku. Gdy już będzie tężeć na sernik wyłożyć pokrojone banany (można skropić sokiem z cytryny - ja zapomniałam i trochę zmieniły kolor) i zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin
A Ty Smakuj Mniekońcu moje upragnione maliny. Dziś obowiązkowo na śniadanie kefir z malinami, a na deser lekkie tiramisu malinowe. Smakuj obłędnie mimo, że w smaku różni się prawdziwego. Składniki: opakowanie biszkoptów długich ok 140 g 1 galaretka malinowa 0,5 szklanki wrzątku szklanka świeżych malin + do dekoracji 400 ml śmietany 30% 2 śmietanfix szklanka cukru wiórki czekolady(...)ostudź, wymieszaj razem ze zmiksowanymi malinami. Śmietanę ubij na sztywną pianę razem z cukrem, na sam koniec dodaj śmietanfix. W formie 18 cm x 18 cm umieść biszkopty namoczone w malinach, następnie wyłóż bitą śmietaną i powtórz czynność, tak aby były dwie warstwy biszkoptów. Górę ciasta udekoruj wiórkami czekoladowymi i świeżymi malinami. Tiramisu umieść w lodówce
Niezły Młynekprzy okazji wykorzystałam. Składniki: -60 g herbatników (ja dałam pół kakaowych, pół zwykłych)* -750 g twarogu chudego* -50 g czekolady gorzkiej -200 g śmietanki 30% -8 szt biszkoptów -1 galaretka truskawkowa -2 łyżki żelatyny/agar-agar -filiżanka zaparzonej ulubionej kawy *możecie dać gotowy twaróg sernikowy *herbatniki możecie zastąpić biszkoptami bez glutenu, które są dostępne np w Biedronce. Przygotowanie: 1. Jeśli(...)wedle uznania 7. Do zmielonego sera dodajemy ubitą śmietankę, żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy. Powstałą masę wylewamy na spód i wyrównujemy. 8. Biszkopty moczymy w kawie i układamy na wierzch naszego sernika. Wszystko zalewamy galaretką i do lodówki najlepiej na noc . Wartości odżywcze: 1900 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuobraniem go ale myślę, że po kilku razach dojdę do wprawy. Bo mam na mango już milion pomysłów. *foremka 23*23 cm (16 porcji) Składniki: 16 okrągłych biszkoptów na warstwę serowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru na piankę: galaretka o smaku tropikalnym 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego(...)lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe mango galaretka o smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać serki homogenizowane i żelatynę. Zmiksować. Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki do stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapotraw wytrawnych do słodkich. Po namoczeniu mają fajną galaretkowatą konsystencje i np. w serniku świetnie wyglądają takie mini kropeczki. Sernik brzoskwiniowy to doskonały deser na upalne lato. Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru Sweet Family ½ szklanki mąki 2 płaskie łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa z chia: 4 łyżki nasion chia 1 szklanka(...)Galaretka brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 1/2 szklanka wody Pszczółki: kilka nektarynek kilka płatków migdałów 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą
Jadło i czytadłoskrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne aby nie upchać w siebie na raz pół ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁 Składniki: Biszkopt: - 3 szklanki mąki ryżowej - 2 szklanki maślanki - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżko kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka przyprawy do piernika - słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu ) Masa: - 2 opakowania(...)śmietankowego - mleko do ugotowania budyniu Krem: - 1 śmietanka 30% - 1 saszetka fix śmietany - dodatki na wierzch wedle uznania (u mnie orzechy włoskie, polewa kakaowa) Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na biszkopt miksujemy do połączenia składników (maślanka musi być w temp. pokojowej). Tortownicę ( 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni. 2. Budynie gotujemy według przepisu
Zdrowie i pysznie na talerzuczasu, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia Składniki: Spód: około 120g biszkoptów (użyłam podłużonych) około 100-120ml mocnej, zaparzonej, ostygniętej kawy Wierzch: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 350g gotowego sera(...)czekolady 1. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładać biszkopty i nasączyć je ostygniętą kawą ( patrz FILM ). 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z wanilią. 3. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na małym ogniu, czasy czas mieszając, że się rozpuści (potraw
Mała Cukierenkałasuchy i czekoladoholicy - zbiórka ! Ten przepis jest dla Was ! Łatwa tarta czekoladowa , którą przygotujecie naprawdę szybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie(...)rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne
kolorowotorcikowoprzychodzę do Was z prostym przepisem na rewelacyjny sernik na zimno z musem jogurtowo-truskawkowym. Ciasto jest niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI Przepis na tortownicę 24cm BISZKOPT -3 jajka -3 łyżki cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl cukru(...)cukier waniliowy -175 ml mleka MASA JOGURTOWO-TRUSKAWKOWA -100g truskawek (mogą być mrożone) -jogurt naturalny 200g -2 łyżki cukru pudru -łyżka żelatyny -125 ml wrzątku BISZKOPT Białka ubijamy na sztywno,dodajmy cukier miksując,potem żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę,proszek kakao i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy około 15 minut w temp
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepyszne tiramisu, orzeźwiające, lekkie, że aż chce się wziąć dokładkę :) Składniki na formę 23 x 19 cm: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów "lady fingers" (200gr) 250 gr mascarpone 200 ml śmietanki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru Diamant <--Klik 200 gr truskawek + 1 płaska łyżeczka żelatyny 200 gr brzoskwiń + 1 płaska łyżeczka żelatyny brzoskwinia i truskawki do dekoracji(...)odstawiamy. Tak samo postępujemy z brzoskwiniami. 2. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz partiami mascarpone. 3. Zaczynamy od musu brzoskwiniowego. Maczamy w nim biszkopty i układamy na dnie naczynia. Puste przestrzenie, delikatnie tylko zalewamy musem. Następnie wykładamy połowę masy z mascarpone. 4. Teraz maczamy biszkopty w musie truskawkowym i układamy na masie, puste przestrzenie
Gotowanie...to proste !