Czeko - ciacho to nic innego jak czekoladowy biszkopt z kremem kakaowym i polewą z ... czekolady! Ciasto pieczone w keksówce - idealna porcja na spotkanie w gronie najbliższych. Polecam dla miłośników czekolady a dzisiaj upieczone z okazji Walentynek 💕 Składniki (forma 11x30): - biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao(...)wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywną masę - pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, cukier puder i kakao i ubijamy (na małych obrotach) do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały krem kładziemy między biszkoptami. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę, na garnek położyłam małe okrągłe naczynie żaroodporne (tak, żeby nie dotykało wody), następnie wlałam 3 łyżki śmietanki i włożyłam pokruszoną
Alutka-Gotujesingle z wyboru, Wy kobiety i Wy mężczyźni, Wy małżonkowie i Wy młodzi kochankowie... Składniki: 500 ml mleka 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki cukru 100 g biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym ) 330 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie(...)sztywno z cukrem pudrem. Zimny budyń zmiksować, dodając do niego ziarenka z laski wanilii. Do zmiksowanego budyniu ( budyń się nieco rozrzedzi ) dodać ubitą śmietankę i delikatnie całość połączyć. Biszkopty namoczyć w kawowej esencji. W pucharkach, szklankach lub kieliszkach układać warstwę z namoczonych w kawie biszkoptów, następnie warstwę kremu budyniowego, posypać kakao. Czynność powtórzyć, ukłądając kolejną warstwę deseru kawowego. Budyniowe tiramisu
kolorowotorcikowonajśmielsze oczekiwania. Dzieci z wielką ochotą jadły tort, a nawet prosiły o dokładkę, również solenizantowi smakowało, a i z motywu tortu był przeszczęśliwy ... czyli realizacja zamówienia powiodła się :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, 1 cytryna, Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 śmietanfix, cukier puder do smaku, nasionka z 3/4 laski(...)wanilii, Poncz: woda, sok z cytryny, cukier, 3 łyżeczki likieru limonczello (można dodać inny likier cytrynowy). Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując, po jajkach dodajemy skórkę otarta z 3/4 cytryny oraz sok z 1 cytryny. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy
Państwo Wojtczuk gotująKolejny tegoroczny listopadowo grudniowy tort. Na życzenie solenizanta z truskawkami. Przydały się zamrożone latem truskawki :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, aromat waniliowy w buteleczce Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 śmietanfix, cukier puder do smaku (u mnie 1/3 szklanki), nasiona z 1 laski wanilii(...)truskawek, cukier do smaku Poncz: herbata, sok z cytryny, cukier, sok z wygotowanych truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. W między czasie wlewamy kilka kropli aromatu waniliowego. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy
Państwo Wojtczuk gotująOstatnio testowałam nowy przepis, oczywiście jak to ja trochę pozmieniałam i zrobiłam po swojemu :) Ciasto wyszło przepyszne, więc postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na nie :) Prince polo składniki: biszkopt z 4 jajek - przepis znajdziecie tutaj , 500 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 4 wafelki prince polo - xxl, tabliczka czekolady - 100 g., 4 brzoskwinie, jeśli dodamy z puszki ciasto będzie(...)słodsze. Ja dałam świeże. 2 galaretki brzoskwiniowe. Prince polo sposób przygotowania. Biszkopt pieczemy według przepisu. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 1/4 wody. Do tak przygotowanej śmietany dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinię, pokrojone batoniki oraz startą czekoladę. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na ostudzony biszkopt. Masę
Pani domowapuszcze,które dłuższy czas stały w szafce.Ciasto jest niezwykle lekkie,słoneczne i niezbyt przesłodzone.Polecam,gdyż szybko się robi i szybko znika. Składniki: opakowanie podłużnych bądź okrągłych biszkoptów ( u mnie podłużne) puszka brzoskwiń 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 25 dag serka mascarpone 2 brzoskwiniowe galaretki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 7 łyżeczek żelatyny cukier puder(...)odstawić do wystygnięcia. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone,posłodzić do smaku cukrem pudrem ( wg uznania). Podzielić na dwie w miarę równe części. Tortownicę posmarować masłem,na dnie poukładać biszkopty,które można lekko nasączyć ( nie jest to konieczne). 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody (może być trochę mniej) - gdy przestygnie dodać do jednej części masy
Niespełnione zdolności kulinarnetego dość wysokie ciacho, miękkie, lekkie i niezamulające. Na przyjęciu wszystkim smakowało, więc Wam też polecam. *foremka 24*24 ale można zrobić też w standardowej blaszce Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 750 ml soku marchewkowego z brzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru(...)cukru pudru duża paczka ciastek typu delicje o smaku brzoskwiniowym na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu wiórki z czekolady Upiec biszkopt: białka ubić, następnie ubijając dodawać po trochę cukru a później żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaamatorką :) Składniki: * 800ml śmietany do ubicia * 5 łyżek cukru pudru * dwa słoiczki domowych dżemów truskawkowych * opakowanie płatków migdałowych * gorzka herbata * łyżeczka rumu lub sok z cytryny (opcjonalnie) Przepis na biszkopt znajdziecie w poprzednim przepisie tutaj: Biszkopt na tort poziom trudności: łatwa kaloryczność: bardzo wysoka porcja: 12 osób czas przygotowania: 2 godziny (plus chłodzenie przez całą noc) Przygotowany dzień wcześniej(...)biszkopt przekrajamy na 3 równe części. Na podstawce na tort układamy pierwszy blat i lekko nasączamy go gorzką herbatą z cytryną lub gorzką herbatą z rumem (wersja dla dorosłych). Uwaga, ważne jest aby nie nasączyć zbyt dużo, wtedy tort będzie za bardzo mokry. Śmietanę ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. Na pierwszym blacie wykładamy pierwszą warstwę dżemu a na to ubita
Klasyka GotowaniaTrufle kakaowe z biszkoptami i mascarpone to wyjątkowy deser dla wszystkich słodyczomaniaków. Ten pyszny smakołyk bez pieczenia, można przygotować w zaledwie kilkanaście minut w prosty sposób, bez posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. składniki na około 15 sztuk 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki kakao 200 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Do szklanki wsypujemy kawę(...)rozpuszczalną, zalewamy ją gorącą wodą w ilości około 50 ml, słodzimy cukrem pudrem i mieszamy, następnie odstawiamy do wystudzenia. Ciastka biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej, możemy je również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zmiksowane ciastka wsypujemy do miski, zalewamy kawą, dodajemy do nich serek mascarpone i całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę wstawiamy
Smakowite Daniałyżka cukru 1 op. bitej śmietany w proszku masa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady 1/4 szkl śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego dekoracja: kuleczki cukrowe tortownica śr. 28 Przygotowanie: Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy(...)wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni- na złoty kolor. Po tym czasie studzimy biszkopt i zimny przekrawamy na trzy części. Masa 1: 1 szkl mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy budyń do gotującego się mleka i mieszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneMamy niedziele, a wiadomo że przy niedzieli robimy różne smakołyki by dogodzić rodzinie.Więc i ja poszłam do kuchni popatrzyłam co mam w lodówce i zabrałam się za robienie biszkoptu i potem moje myśli zaczęły buzować i powstał pyszny tort z przełamaniem nuty kwaskowej. Składniki na biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 5 czubatych łyżek mąki pszennej(...)jagody 500 g( miałam zamrożone) cukier żelujący na 500 g owoców wiórka żółte z czekolady wiórka różowe z czekolady- znajdziecie je na Wykonanie Więc moi drodzy zaczynamy od biszkoptu.Ten biszkopt zawsze wychodzi, nazwałam go łapu capu . Do misy wbijamy jaja- ważne temp pokojowa.Wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż uznamy że odpowiada nam konsystencja oraz puszystość ubitych jaj.Mąkę przesiewamy
Różowa kuchniaczekać aż do grudnia i dzielę się przepisem z Wami już (sic) dziś. Być może komuś z Was przyda się na przypadające niebawem urodziny/imieniny czy inne uroczystości. Jest przepyszny:) Biszkopt: 6 dużych jajek 160 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 150 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku Krem: 500 ml kremówki(...)cynamonem, proszkiem do pieczenia i migdałami. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt po wyjeciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości około 60 cm. Przekrawamy na 3 blaty po całkowitym wystudzeniu. Konfiturę i amaretto umieszczamy w blenderze i miksujemy. Żelatynę zalewamy około
Smaki Na Talerzusernik. Czy można to jakoś pogodzić? Myślę, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Ciasto jest delikatne, puszyste i wspaniale orzeźwia - niemal rozpuszcza się w ustach. Jednocześnie dzięki biszkoptowi i prawdziwemu serowi możemy odszukać nutę tradycyjnego sernika :) Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1,5 łyżki kakao - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa(...)małą kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z cukrem pudrem, serem i chłodną galaretką. Całość dokładnie wymieszać, wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Pozostawione brzoskwinie pokroić w plasterki, udekorować wierzch ciasta, całość zalać galaretką, wstawić do lodówki
Świat Smakuśmietany 30% 8 jajek 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie o smaku toffi 1,5 szklanki cukru łyżka masła sól puszka kajmaku – ok. 400g paczka biszkoptów garść orzechów włoskich Delikatny sernik toffi – przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną(...)pianę. Budynie rozpuszczamy w mleku. Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę biszkoptów. Na biszkopty wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Jak sernik odrobinę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto o wspaniałym korzennym aromacie. Dodatek przyprawy do piernika do biszkoptu to zdecydowanie dobry pomysł, zwłaszcza w okresie zimowym;) Bardzo fajnie grają tutaj również masy – jedna śmietanowa, a druga przygotowana na bazie serka śmietankowego. Wszystko zaś przełamane kwasowością dżemu z czarnych porzeczek. Esy-floresy na cieście są dziełem mojego dziecka, które ostatnio bardzo garnie się do „tworzenia(...)czegoś w kuchni, po czym z pełną powagą oświadcza: „Jeszcze tylko zrobię zdjęcie”;) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody szczypta soli Krem serowy: 150 g masła 400 g serka śmietankowego np. Phildalphia lub Twój smak 3 pełne łyżki
Smaki Na Talerzu