spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę(...)żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń. Budyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty krem. Blachę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka
Kolorowa kuchnia Elkimleka w proszku (niegranulowanego) Polewa i dekoracje: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła kilka łyżek mleka zmielone orzechy włoskie złote kuleczki do dekoracji Najpierw należy upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przestając miksować dodawać powoli cukier, gdy się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku(...)składników. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić odkryte, masę przelać do blachy i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Bardzo powoli studzić upieczony biszkopt. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i obrać ze skórek. 50 g orzechów zmielić lub zblendować tak mocno, aż zaczną wydzielać płyn. 100 g orzechów zblendować na dość drobne
Simply FoodSKŁADNIKI: Do wykonania ciasta potrzebujemy jeden biszkopt przekrojony na pół. Przepis TU Masa śmietanowa 500 ml śmietanki kremówki (30 – 36%) 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo kakao 25 ml spirytusu 1 szklanka mocnej kawy- słodkiej dżem porzeczkowy lub inny kwaśny PRZYGOTOWANIE Śmietanę ubijamy na krem, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Do kremu dodajemy(...)łyżce mascarpone. Mieszamy, by masa mascarpone łączyła się ze śmietanką. Biszkopt kroimy na trzy części. Każdą warstwę nasączamy kawą wymieszaną ze spirytusem. Na pierwszą warstwę nakładamy 1/3 masy, posypujemy kakao. Na to kładziemy następny blat biszkoptowy i smarujemy sporą warstwą dżemu. Na dżem nakładamy kolejną warstwę kremy i posypujemy kakao.Kolejna warstwa to biszkopt, na który wykładamy
W kuchennym oknie Ewyróżowych ścian, sukienek i tiulów nie mogło też zabraknąć deseru godnego małej księżniczki. I tak oto powstał sernik inspirowany różową sukienką Śpiącej Królewny. Mój niezawodny sernik gotowany osadziłam na biszkopcie (oczywiście różowym) i zalałam galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym przyjęciu nie postoi długo na stole. Zachwyt małych księżniczek murowany! *foremka(...)Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina różowego barwnika na masę serową: 1 kg sera truskawkowego (z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 2 opakowania różowej galaretki 20 ciastek typu delicje z malinowym nadzieniem bita śmietana
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakubeczek śmietany 30 % 1 kubeczek serka mascarpone 2 galaretki ( smak według uznania ) 3 łyżeczki żelatyny 1 czekolada mleczna 3 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów 2 krople zapachu śmietankowego Wykonanie Na początku gotujemy wodę i rozpuszczamy nasze dwie galaretki , po dokładnym wymieszaniu , odstawiam galaretkę do wystygnięcia. Kiedy galaretka(...)wystygnie odlewam do miski 1 łyżkę wazową galaretki i wstawiam do lodówki , do tortownicy wykładam biszkopty i zalewam resztą wystudzonej galaretki i wstawiam do lodówki do zastygnięcia . Kiedy nasza galaretka się zastygnie , zabieram się za masę śmietanową , gotujemy wodę i rozpuszczamy żelatynę i odstawiam do wystudzenia , następnie śmietanę ubijam na sztywno , po ubiciu dodaję serek mascarpone
Mój SmakKochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo łatwy i przepyszny tort z kremem jagodowym. Tort zrobiłam z okazji urodzin mojego brata :-) Jest przepyszny, zrobiony jest na mięciutkim biszkopcie kakaowym nasączonym ponczem z soku z cytryny, alkoholu. Oczywiście podstawą tortu jest rewelacyjny krem jagodowy :-) Ale dość wstępu -zaczynamy :) SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 20-22cm BISZKOPT -5 jajek(...)cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -sok z połowy cytryny -0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 22x38 cm wykładamy(...)czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy
słodki bratekurodziny, padło na tort gruszkowo- czekoladowy. Zdecydowanie dobry wybór. Fantastycznie delikatny, wcale nie jest słodki. W sam raz na spotkania rodzinne, z przyjaciółmi czy nawet na własne urodziny ;) Biszkopt: 8 jaj 1 szkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Krem(...)cukru pudru 1 puszka kajmaku 1 puszka gruszek w zalewie 1 tabliczka gorzkiej czekolady- zimnej Polewa: 250g cukru 3 łyzki kakao 250ml śmietany 30% 250 ml wody łyżka żelatyny Biszkopt: Żółtka rozdzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, dodać wodę- ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku ubić na sztywno. Dodawać stopniowo przesianą mąkę, sodę
Garnkowe fanaberieTorcik winogronowy Składniki: Biszkopt jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao- 4 łyżeczki ocet- 1 łyżeczka olej - 3 łyżeczki sól tłuszcz do formy Masa owocowa winogrona ciemne - 800 g maliny - 1,5 szkl cukier - 3/4 szkl mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l żelatyna - 10 płaskich łyżeczek woda do żelatyny - 6 łyżek Dodatkowo(...)krokant z orzecha laskowego - CUKIETERIA czekoladowe rurki pokruszone - CUKIETERIA mięta do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku, ocet i olej, dobrze ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej
Kuchnia DanusiCiasto w sam raz na weekendowy podwieczorek przy kawie. Placki miodowe, połączone z biszkoptem i masą budyniową. Doskonała rozkosz dla naszego podniebienia. Polecam. SKŁADNIKI Placki miodowe 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 15 dag rozpuszczonego, ciepłego masła Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)się gotować, polewę zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia składników. Wykończenie ciasta: Jedną część ciasta miodowego układamy na blaszkę. Ciasto smaruje połową masy budyniowej. Na to układamy biszkopt. Możemy go posmarował dżemem jak chcemy złagodzić słodycz. Na wierzch biszkoptu wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywam drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta oblewamy polewą czekoladową. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto
W kuchennym oknie Ewyblogu. Z pewnością przyda się w przyszłym roku, ale można również wykorzystać do niego inne sezonowe owoce lub owoce z puszki na przykład mandarynki lub brzoskwinie. Składniki: okrągłe biszkopty 1 kg sera twarogowego chudego Emilki 9 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml kremówki 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa maliny(...)jeżyny Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkoptami. Do misy z miksera przełożyć ser, dodać esencję waniliową, cukier puder i zmiksować na jednolitą masę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodawać porcjami do sera i miksować na najwolniejszych obrotach lub mieszać silikonową łopatką. W ciepłym ale nie gorącym mleku rozmieszać żelatynę. Wlewać powoli do masy serowo śmietanowej
Ala piecze i gotujeDziś Światowy Dzień Jabłka więc polecam szarlotkę z polewą czekoladową. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 13 dag cukru 30 g margaryny Masa jabłkowa: 2,5 kg obranych jabłek 2 galaretki truskawkowe cukier do smaku Masa budyniowa: 2 żółtka 150 g mąki 4 szklanki mleka 100 g cukru 200 g margaryny Polewa(...)łyżki mleka 3 łyżki masła roślinnego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao Biszkopt: Margarynę rozpuścić. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodać cukier, chwilę miksować. Następnie dodawać po żółtku. Delikatnie połączyć. Potem dodać przesiane mąki i wymieszać. Na koniec połączyć z margaryną. Wylać na blaszkę 23x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut
Ewusiowe Smakisuper deser na nadchodzący weekend ? Mam dla Was coś pysznego: obłędne ciasto kakaowe z kajmakiem, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo: 400g masy krówkowej(...)temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części (ja robię to za pomocą nitki :) Śmietanę ubijamy na sztywno. Dolną część biszkoptu smarujemy kremówką, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy kajmak. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i prażymy słonecznik - ok. 5 min. Uprażony słonecznik rozkładamy na kajmaku. Ciasto chłodzimy w lodówce
Alutka-Gotuje