jesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki. Z podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować z cukrem. Obie mąki i żółtka rozprowadzić w odlanym mleku,wlać do gotującego
Kolorowa kuchnia Elkisoli, żeby lepiej się ubiły 4. Stopniowo i delikatnie dodajemy mieszaninę żółtek i mascarpone do białe delikatnie mieszamy. 5.Wymieszaj ostudzoną kawę z likierem, przełóż do płaskiego naczynia i namaczaj biszkopty. 6. Układamy biszkopty (zobacz filmik żeby zobaczyć jak je układać) na to krem znowu biszkopty i na wierzch krem, odstawiamy do lodówki na ok 3 h lub najlepiej
zdrowa vege kuchniabardzo zadowolona z efektu. Torcik, który przygotowałam wygląda na żywo rewelacyjnie :-) I smakuje świetnie. Nie jest trudny w wykonaniu. Jedyne czego będziemy potrzebować to metalowa miska do upieczenia biszkoptu potrzebnego na torcik oraz barwniki spożywcze-zielony oraz pomarańczowy :-) No ale dość pisaniny-zaczynamy SKŁADNIKI -miska metalowa o średnicy 22cm składniki na jedną miskę (do torcika potrzebujemy 2x) -5 żółtek(...)łyżek wody -6 łyżek oleju MASA -3,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka (białka do biszkoptów) -250g masła lub margaryny DODATKOWO -łyżka ciemnego kakao -barwniki spożywcze -pomarańczowy i zielony Przygotowani torcika rozpoczynamy od ugotowania bazy kremu. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka -gotujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię na nie rzuciła ale niestety, póki co mam zakazane słodkie. Ale Wam polecam, na pewno jest pyszne, potwierdziło to kilku łasuchów. *foremka 25x34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie żółtej galaretki(...)kostka masła na krem śmietanowy: 600 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny dodatkowo: 2 duże paczki kakaowych herbatników 1/2 szklanki mleka łyżka gorzkiego kakao Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 500 g malin Dodatkowo: 50 g mlecznej + 25 g gorzkiej czekolady Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić w małym garnku z połamaną na kawałki czekoladą. Kakao wymieszać ze śmietaną i mlekiem. Jajka ubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopione masło z czekoladą oraz masę
Bulliokolejny kawałek. Niby nie ma w nim nic szczególnego, bo składniki są najprostsze ale i z takich można wyczarować coś obłędnie pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę śmietankową: 1 litr śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania(...)śnieżki dodatkowo: 2 szklanki malin duża paczka herbatników kakaowych łyżka kakao Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Podczas ubijania dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masa jajeczną. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasa serowa: 400 g serka waniliowego 330 ml zimnej śmietanki 36% 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy(...)koniec dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i połową owoców . Zalewamy całość masą serową. Biszkopty mogą zacząć wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy. Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego
KuchcikoweLoveFajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)gładkiego kremu. 3. Herbatę miętową zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Ubić śmietanę, wlać tężącą galaretkę i dokładnie wymieszać. 4. Przełożyć tort (od dołu): biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową masa budyniowo-miętowa (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji) biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową pianka miętowa Boki tortu posmarować pozostałym kremem budyniowo-miętowym. Tort
Kuchnia domowa Anibiszkopt: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mączki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując Do masy(...)blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwie części. sernik gotowany: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 5 łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń
Kolorowa kuchnia ElkiKolejne letnie ciasto z owoców które przyniosłam z ogrodu biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia zmieszałam razem i przesiałam przez sito. Żółtka oddzieliłam od białek do osobnej miseczki, do białek dodałam cukier i ubiłam na sztywną pianę,po czym dodawałam po jednym żółtku cały czas(...)tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia po czym przecięłam na dwa placki. Do tego torciku użyłam tylko jeden biszkoptowy placek ,drugi wykorzystałam robiąc inne. warstwa agrestowa: 500 g bardzo dojrzałego agrestu (dałam pół
Kolorowa kuchnia Elkibiszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miseczki, do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewamy mąkę powoli(...)przelewamy do tortownicy (śred. 2 6 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej
Kolorowa kuchnia Elkibiszkopt : 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miseczki, do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewamy mąkę powoli(...)ciasto przelewamy do tortownicy (śred. 26 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa jogurtowa (różowa warstwa): 400 ml jogurtu
Kolorowa kuchnia ElkiBorówki obficie obrodziły w moim ogrodzie więc zajadamy się nimi do oporu. Nie może zabraknąć też ciasta z tymi pysznymi owocami zapraszam zatem na śmietankową chmurkę. biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia zmieszałam razem i przesiałam przez sito. Żółtka oddzieliłam od białek do osobnej(...)blaszkę o wym. 26/36 cm wyłożoną wcześniej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia. 500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka Galaretki cytrynowe rozpuściłam w 2 szklankach wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Mocno
Kolorowa kuchnia Elkitego sernika tym razem z borówkami. 400 g jogurtu greckiego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 100 g okrągłych biszkoptów 2 szklanki borówek lukier: 4 łyżki pudru cukru 1 łyżeczka masła 3-4 łyżki gorącej wody Tortownicę o średnicy 26 cm włożyć papierem do pieczenia. Na dnie(...)ułożyć biszkopty. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać olej i budyń,utrzeć na gładką masę. Następnie dodać jogurt grecki i serek waniliowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej, wsypać 1,5 szklanki borówek,delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów i wyrównać. Ciasto wstawić
Kolorowa kuchnia Elkisernik to takie jesienne słońce na talerzu a to za sprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła. biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka(...)śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt. W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg i puree,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami
Kolorowa kuchnia Elki