jeszcze bardziej owocowego, zamieńcie lody waniliowy/śmietankowe na lody owocowe. Z kolei, jeśli jesteście fanami mocnych smaków, tort przełóżcie lodami czekoladowymi. PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT Z LODAMI Składniki: Czekoladowy biszkopt: 6 jajek 100 g czekolady deserowej 70 g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Dodatkowo: 1,5 litra lodów waniliowych(...)przekroić na 3 równej wielkości blaty. 2. Lody wyjąć z zamrażarki, na około 10-15 minut przed przekładaniem tortu. Batony pokroić w nieduże kawałki. 3. Pierwszy z blatów czekoladowego biszkoptu umieścić w zamkniętej tortownicy. Na biszkopt wyłożyć połowę lodów, polać sosem czekoladowym i posypać częścią pokrojonych Snickersów. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, wyłożyć pozostałe lody, polać sosem czekoladowym, posypać kawałkami batonów
kolorowotorcikowoArbuz jeden z moich ulubionych owoców - w tym cieście smakuje rewelacyjnie :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT CIEMNY: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem(...)galaretki truskawkowe WYKONANIE: Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondelka. Gotować około 15 min. dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić aby delikatnie ostygło po czym zblendować. BISZKOPT BIAŁY Z MAKEM: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku WYKONANIE: Białka ubić ze szczyptą
Dziś Ja gotujejogurtu naturalnego -250 g twarogu chudego+5 łyżek słodzika -20 g żelatyny -2 banany -50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: 1. Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 30 min 170 stopni. Po upieczeniu biszkopta ostudzamy go. 2. Jeśli daliście mniejszą formę wydrążcie środek lub tak jak ja dałam(...)większą, wystarczy nie wielką ilość wyszarpać z górnej części ciasta, aby było czym posypać górę. 3. Banany kroimy w plastry i układamy na biszkopt jedno koło drugiego. (kopiec to do środka, placek po całości) 4. Twaróg, jogurt, słodzik wstępnie zmiksować. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do masy i dokładnie miksujemy. Wylewamy na biszkopt. (kopiec to do środka, placek
Zdrowie i pysznie na talerzuDzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy Krem: syrop z brzoskwiń mleko(...)utartego na puch masła po łyżce budyniu. Masę podzielić na na dwie porcje. Do 2/3 masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki. Masę z owocami wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch i boki udekorować resztą kremu. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i plastrami brzoskwiń na brzegu tortu
Czerwień i błękitktóre bardziej odpowiadają moim domownikom. Można go robić cały rok, bo wystarczy mieć mrożone porzeczki, a smak lata bezcenny. Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm. Biszkopt kokosowy: - 3 białka, najlepiej z wiejskich jaj - 3/4 szklanki wiórków kokosowych - 10 dag cukru Jeśli nie lubicie kokosu przygotujcie zwykły jasny biszkopt. Masa maślano - kokosowa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń(...)mrożonej porzeczki - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 C. 2. Budyń przygotowujemy wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy
Apetyczna babeczkamusicie taki upiec. Świetnie się nada nie tylko na rodzinne spotkania lub urodziny , ale ze względu na smak rewelacyjnie sprawdzi się również na święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Na krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)białej czekoladzie Kopernik (z serca fabryki) Na nasączenie: 2 łyżeczki kawy zbożowej 2 łyżeczki cukru Na dekorację: 1 opakowanie pierników serca w deserowej czekoladzie Kopernik (z serca fabryki) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli stopniowo
Passions hobbies lifePuszysty, delikatny serniczek na zimno z kwaskowatym musem owocowym, na spodzie z biszkoptów. Dobrze się kroi, pięknie wygląda i genialnie smakuje. Dodatkowo nie wymaga zbyt wielkiej wprawy w kuchni, poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik :). W sezonie letnim przygotowuję go z różnymi owocami, zarówno w postaci musów (niżej truskawkowy, ale polecam również malinowy, jeżynowy oraz jagodowy), jak i całych(...)ułożonych na masie serowej i zalanych galaretką. Składniki Masa serowa opakowanie okrągłych biszkoptów 250 ml mleka 2 łyżki żelatyny 4 serki homogenizowane waniliowe (łącznie 600 g) w temp. pokojowej 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) w temp. pokojowej pół szklanki cukru pudru Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim (nie zużyjemy
Słodkie inspiracjewłaśnie takie połączenie smaków wybiorę. To byl strzał w dziesiątkę, bo tort wyszedł przepyszny! I Was zachęcam, do wymyślenia dania z piernikami i udziału w konkursie #przepisnakopernik na konkurs.kopernik.com.pl :) biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody masa: 200 g śmietanki(...)miodu dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 3-4 śliwki łyżeczka miodu opakowanie pierników Katarzynki w czekoladzie (60g) Do nasączania: 100 ml czarnej herbaty opcjonalnie puder owocowy do ozdoby Przygotowujemy biszkopt. Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy
Mienta blogPrzepyszne połączenie smaków: słodki kajmak, banan, herbatniki i bita śmietana. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20x26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki, 150 g serka typu Danio, 2 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. wrzątku Krem toffi: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki(...)wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek a następnie żelatynę. Krem toffi: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy krówkę, a następnie żelatynę. Przełożenie ciasta : Biszkopt smarujemy kajmakiem, układamy pokrojonego w plastry banana, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy kremem śmietanowym, układamy warstwę biszkoptów, które można lekko nasączyć, smarujemy kremem tofii, posypujemy wiórkami z czekolady. Wstawiamy do lodówki
słodki bratekfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: okrągłe biszkopty 1,2 kg arbuza 30 g żelatyny w proszku 100 ml zimnej wody 250 g jogurtu naturalnego 70 g cukru pudru 1 galaretka wiśniowa 250 ml wody Tortownicę wyłożyć(...)papierem do pieczenia, samo dno, na spodzie poukładać biszkopty. Arbuza obrać ze skórki, odpestkować, zmiksować na gładkie pure. Pure podzielić na 2 równe części. Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, następnie podgrzać do rozpuszczenia, nie gotować. Pierwszą porcję pure zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem i połową żelatyny. Lekko tężejącą masę wylać na biszkopty, wstawić do lodówki
kulinarnyswiatdomibył nie tylko wyjątkowy ze względu na smak, również dla wyjątkowych gości - mojej rodziny. Tak zwieńczyliśmy nasze leniwe niedzielne spotkanie! Składniki na tort śmietankowy z powidłami śliwkowymi Składniki na biszkopt do tortownicy 23 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić(...)Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na blat do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem śmietankowy z nutą cytrynową: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru
Zasmakuj Kuchniwielu marketach, dlatego śmiało można powiedzieć, że to ciasto całoroczne. Jednak nie ma to jak świeże owoce, więc póki trwa jeszcze sezon na śliwki, zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki ) 30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku(...)likier czekoladowy lub kawowy; w wersji bezalkoholowej - mocna herbata, osłodzona, z dodatkiem soku z cytryny ) 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka
Opowieści z piekarnikapudru 30 g żelatyny ( 3 łyżki ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) Ponadto: 1 galaretka o dowolnym smaku około 500 g owoców okrągłe biszkopty ( u mnie opakowanie 150 g , z czego kil k a bi szkoptów zostało ) Wykonanie: Spód tortownicy o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć biszkoptami. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa(...)temperatury masy serowej, w przeciwnym razie żelatyna w masie zbije się w grudki. Należy również pilnować aby żelatyna dodawana do masy była płynna. Gotową masę serową przelać do wyłożonej biszkoptami tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie na wierzchu ułożyć owoce - większe pokrojone na mniejsze części, np. truskawki w plasterki, brzoskwinie w półksiężyce. Zalać lekko tężejącą
Opowieści z piekarnikamojej rodzinie ( najczęściej przez moją Mamę ) i bardzo przez nas lubiane :) W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie taką kropką nad "i". Cóż(...)mnie Krówka jest tylko jedna.. ;) Zachęcam do zapoznania się z przepisem :) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej Blat kokosowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Krem budyniowo - maślany: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Opowieści z piekarnikaCiasto na spodzie z biszkoptów, z galaretką i owocami, czekoladową masą, oblane gorzką czekoladą. Inspiracją były ciasteczka Delicje - ale w wersji ulepszonej!:) Składniki: ok 200 g biszkoptów, 2 łyżki masła (w temp. pokojowej) 600 g malin, 3 galaretki malinowe, 800 g śmietany 30%, 300 g czekolady gorzkiej, łyżka żelatyny, 2 łyżki cukru, ok 2 łyżek kakao, Przygotowanie: Biszkopty kruszmy bardzo
Lena Gotuje