biszkopt - 17572 przepisów (strona:522/1172)

Biszkopty nie tylko dla maluszka 85

Dzieci uwielbiają biszkopty i w zasadzie jest to pierwsze ciasteczko jakie podaje się maluszkowi. Jednak ciężko trafić na biszkopty, które nie miałyby różnego rodzaju polepszaczy. Dlatego mojej małej od czasu do czasu piekę takie swoje domowe ciasteczka. Cukru daję tyle ile mi pasuje ale raczej niewiele, jajek jak była mniejsza dawałam mniej. I na pewno(...)nich żadnych polepszaczy, a to ważne przy maluszkach i mimo tego ciasteczka są bardzo puszyste i pyszne. Biszkopty polecam dla dzieci, które mają już za sobą swoje pierwsze urodziny, a to ze względu na większą ilość jaj i cukru, ponieważ ja robiłam je z myślą nie tylko o mojej małej niuni ale i o nastolatku, który też wciąga

Pysznie & Pięknie
Sałatka tortowa 41143

tortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku.  Choć teraz żałuję, że nie zrobiłam jej z 4 jajek i nie podzieliłam na pół, bo torcik z jeszcze jedną warstwą biszkoptu wyglądał by na pewno jeszcze lepiej.  Nie mniej sałatka była inna (niektórzy myśleli, że to ciasto 😁), smaczna i umiliła nam wieczór, który z braku prądu (w Sylwestra!) spędzaliśmy przy(...)świeczkach 😂 Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm: 3 jajka 150g świeżego szpinaku 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 1 serek jogurtowy typu Almette 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros" 2 szczypty kurkumy 2 łyżki oleju rzepakowego

Kuchnia w czekoladzie
TORT FERRERO ROCHER 123

rozpoczęcie Nowego 2017 Roku !!! Dziękuję Wam za liczne komentarze, mam nadzieję, że ten Nowy Rok będzie pełen blogowych inspiracji i nadal będziecie zaglądać na mojego bloga.    SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o średnicy 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku(...)sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy

słodki bratek
TORT MLECZNY - KINDER 140

delikatnie mieszamy szpatułką aby ciasto nie opadło. Wylewamy na wyłożoną folią tortownicę 24 cm, i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez około 35-40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy, wyciągamy z tortownicy i przecinamy na 3 równe blaty. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Bardzo zimne śmietany ubijamy mikserem z cukrami na sztywno ( aż się ubije ) następnie wlewamy(...)żelatynę i energicznie mieszamy.  Śmietanę dzielimy na pół, do jednej dodajemy nutellę i mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy zimną herbatą, smarujemy dżemem i wykładamy porcję białej śmietany, czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Na tort wykładamy śmietanę czekoladową i równo ja rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Tort chłodzimy około 1 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, kiedy ostygnie wylewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Latte macchiatto 199

serka homogenizowanego waniliowego typu Danio 3 listki żelatyny 4 łyżki cukru pudru Kawowy poncz: 300 ml mocnej zaparzonej kawy rozpuszczalnej posłodzonej 50 ml rumu 35 dag okrągłych biszkoptów Ciemne kakao do oprószenia Jak wykonać ? CIASTO:  Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.  Białka jaj ubić na sztywno dodając(...)puder oraz serki waniliowe, krótko zmiksować na wolnych obrotach dodając w  trakcie płynną żelatynę. Pierwszy blat kakaowego ciasta dobrze nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy śmietanowej , na masę ułożyć biszkopty maczane jednym zdecydowanym ruchem w ponczu z kawy, całość oprószyć gorzkim kakao, przykryć drugim blatem ciasta, skropić tak samo jak pierwszy kawowym ponczem wyłożyć resztę masy na to znów maczane

Wanilia i Kardamon
Ciasto szachownica 156

Ciasto, którego smak przypomniałam sobie na jarmarku świątecznym. Zjadłam, zachwyciłam się smakiem, dostałam przepis i czym prędzej zrobiłam u siebie w domu :) Pozmieniałam co nieco, głównie z polewą i biszkoptem, ale myślę, że wizualnie wygląda niemal identycznie ;) Biszkoptowe kratki, maślano - budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie(...)tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na jasny biszkopt: 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek oleju 6 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Biszkopt ciemny: 3 jajka

Domowa cukiernia Ewy
Śnieżny puch 216

Wspaniałe ciasto, które w internecie pojawia się jako ciasto bez pieczenia, podane na spodzie z herbatników. U mnie w wersji na biszkopcie, gdyż chciałam by ciasto było nieco bardziej podzielne. Warstwa serowa u mnie nieco niższa niż na ciastach prezentowanych na innych blogach, z uwagi na wykorzystanie większej formy, w moim odczuciu było jej jednak w sam raz. Biszkopt(...)krótko do zgęstnienia. Następnie dodajemy cukier puder oraz twaróg i krótko miksujemy, tylko do połączenia. Nie przerywając miksowania wlewamy tężejącą galaretkę. Przygotowaną piankę serową przekładamy na upieczony i wystudzony biszkopt, wyrównujemy. W garnuszku roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu, na złoty kolor. Wystudzoną posypkę kokosową wykładamy na ciasto.   Źródło

Smaki Na Talerzu
Frankfurter Kranz. Tort z Frankurtu 269

smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier zastąpiłam ksylitolem i muszę stwierdzić, że biszkopt pomimo dodatku mąki orkiszowej jest po prostu rewelacyjny. Krem maślany jest oryginalny, bardzo smaczny, ale i kaloryczny. Tort idealny dla tych wszystkich, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier ze względów(...)zdrowotnych lub chcą po prosto zdrowiej żyć i nie odmawiać sobie słodkiego co nieco. Zapraszam do przepisu! Składniki na biszkopt: 5 jajek 120 g ksylitolu/cukru 120 g mąki oriszowej jasnej 30 g mączki ziemniaczanej   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 4-6 łyżek ksylitolu/ cukru 2 łyżki rumu 200 g masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3853

Ciasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki

Trzeci talerz
Kremowa fantazja 130

krem ajerkoniakowy delecta  5 łyżek masy kajmakowej  1 tabliczka czekolady mlecznej  200 ml śmietany 30 %  3 szklanki mleka  2 łyżki żelatyny  Składniki na biszkopt  1 szklanka mąki  6 jajek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka cukru  bułka tarta do posypania tortownicy  masło do wysmarowania tortownicy  Wykonanie(...)biszkoptu Do miski oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijamy pianę na sztywno , do żółtek dodaję cukru i ubijam na puszystą masę , następnie kiedy mamy ubite białka i żółtka , do białek przelewamy żółtka , dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie łączymy ze sobą , następni przelewamy do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut

Mój Smak
Ciasto oczy carycy 354

rzepakowego krem: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g masła dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 1 paczka okrągłych biszkoptów polewa czekoladowa napar: 1/2 szkl. zaparzonej mocnej kawy 1 łyżka rumu lub amaretto krokant: 1 szkl. cukru pudru 50 g masła 150 g płatków migdałowych W rondelku podgrzać i rozpuścić(...)Dodać rum lub amaretto. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Schłodzić w lodówce

Kolorowa kuchnia Elki
Rolada malinowa łaciata 127

Rolada którą robi się szybko, jest lekka jak puch i mocno malinowa. Polecam dla łasuchów i nie tylko. Miłośnicy malin będą zadowoleni. Moja wersja nie jest mocno słodka. biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao  krem: 400 ml śmietany kremówki 30 % 350 g malin(...)jasne ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 15 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie klei się. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Maliny, przekładam do garnka, zostawiam 50 g dodaję cukier, sok z cytryny

wesoła kuchnia
Rabarbarowy kopiec kreta. 152

Ciasto bardzo urokliwe i smaczne. Upiekłam go  jeszcze przed moim incydentem w ogrodzie. Ręka już w lepszej kondycji wiec mogę klepać na klawiaturze. Rabarbarowy kopiec kreta 1 blat biszkoptu kakaowego kilka łodyg rabarbaru 2 jabłka cukier brązowy  do smaku 2 galaretki cytrynowe 500 ml kremówki tortowej (36%) czekolada w proszku Obierz rabarbar po czym pokrój(...)mniej niż szklanka uzupełnij wodą do jej objętości. Włóż  owoce do rozpuszczonej galaretki i odstaw. Drugą galaretkę rozpuść w 2/3  szklanki wody i odstaw do ostudzenia. Pokrusz biszkopt . Miseczkę wyłóż folią, rozłóż cienką warstwę ciasta na misce sklajając je  tężejącą masą owocową.  Rozłóż całą masę  równomierną warstwą na cieście. Ubij kremówkę. pod koniec ubijania dodaj

Gotuj Sam!
CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE) 151

Ciasto jest czekoladowe przełożone pysznym kremem z dodatkiem ryżem preparowanym w miodzie. Dzięki temu krem ma całkiem inny smak. Wierzch oblany czekoladą i posypany ryżem. No pycha ! SKŁADNIKI: Biszkopt: jaja 6 szt. mąka 3/4 szkl, cukier 3/4 szkl. kakao 3 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki Krem: mleko w proszku 2 szkl.  mleko(...)ryż preparowany w miodzie  3 szkl.  Dodatkowo:  ryż preparowany w miodzie 1 szkl. mleczna czekolada  100 g.  powidła śliwkowe lub truskawkowe METODA: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka,  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać szpatułką

Kuchnia Paulettes
SERNIK CHAŁWOWY 161

kuchni można spędzać przyjemnie, by zapachy unoszące się zza okna przyciągały tłumy ludzi, aby nigdy nie brakowało chętnych do wspólnego uczenia się gotowania. http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ http://www.marcoghia.pl/ SKŁADNIKI: biszkopty podłużne 1 op.  twaróg półtłusty 750 g.  mleko skondensowane niesłodzone 1 filiżanka cukier 1/4 filiżanki chałwa 300 g.  jaja 4 szt. mąka ziemniaczana 3 łyżki ekstrakt z wanilii(...)łyżeczka mleczna czekolada 200 g. olej rzepakowy 3-4 łyżki METODA: W tortownicy o wymiarach 24- 26 cm. wyłożyć biszkopty.  W malakserze z ostrymi nożami umieścić najpierw mleko skondensowane, jaja i pokruszony twaróg. Zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną chałwę,mąkę, cukier i ekstrakt. Ponownie zmiksować. Wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec

Kuchnia Paulettes