Wspaniałe ciasto, które w internecie pojawia się jako ciasto bez pieczenia, podane na spodzie z herbatników. U mnie w wersji na biszkopcie, gdyż chciałam by ciasto było nieco bardziej podzielne. Warstwa serowa u mnie nieco niższa niż na ciastach prezentowanych na innych blogach, z uwagi na wykorzystanie większej formy, w moim odczuciu było jej jednak w sam raz. Biszkopt(...)krótko do zgęstnienia. Następnie dodajemy cukier puder oraz twaróg i krótko miksujemy, tylko do połączenia. Nie przerywając miksowania wlewamy tężejącą galaretkę. Przygotowaną piankę serową przekładamy na upieczony i wystudzony biszkopt, wyrównujemy. W garnuszku roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu, na złoty kolor. Wystudzoną posypkę kokosową wykładamy na ciasto. Źródło
Smaki Na Talerzusmaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier zastąpiłam ksylitolem i muszę stwierdzić, że biszkopt pomimo dodatku mąki orkiszowej jest po prostu rewelacyjny. Krem maślany jest oryginalny, bardzo smaczny, ale i kaloryczny. Tort idealny dla tych wszystkich, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier ze względów(...)zdrowotnych lub chcą po prosto zdrowiej żyć i nie odmawiać sobie słodkiego co nieco. Zapraszam do przepisu! Składniki na biszkopt: 5 jajek 120 g ksylitolu/cukru 120 g mąki oriszowej jasnej 30 g mączki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 4-6 łyżek ksylitolu/ cukru 2 łyżki rumu 200 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki
Trzeci talerzkrem ajerkoniakowy delecta 5 łyżek masy kajmakowej 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 ml śmietany 30 % 3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru bułka tarta do posypania tortownicy masło do wysmarowania tortownicy Wykonanie(...)biszkoptu Do miski oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijamy pianę na sztywno , do żółtek dodaję cukru i ubijam na puszystą masę , następnie kiedy mamy ubite białka i żółtka , do białek przelewamy żółtka , dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie łączymy ze sobą , następni przelewamy do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut
Mój Smakrzepakowego krem: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g masła dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 1 paczka okrągłych biszkoptów polewa czekoladowa napar: 1/2 szkl. zaparzonej mocnej kawy 1 łyżka rumu lub amaretto krokant: 1 szkl. cukru pudru 50 g masła 150 g płatków migdałowych W rondelku podgrzać i rozpuścić(...)Dodać rum lub amaretto. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia ElkiRolada którą robi się szybko, jest lekka jak puch i mocno malinowa. Polecam dla łasuchów i nie tylko. Miłośnicy malin będą zadowoleni. Moja wersja nie jest mocno słodka. biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao krem: 400 ml śmietany kremówki 30 % 350 g malin(...)jasne ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 15 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie klei się. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Maliny, przekładam do garnka, zostawiam 50 g dodaję cukier, sok z cytryny
wesoła kuchniaCiasto bardzo urokliwe i smaczne. Upiekłam go jeszcze przed moim incydentem w ogrodzie. Ręka już w lepszej kondycji wiec mogę klepać na klawiaturze. Rabarbarowy kopiec kreta 1 blat biszkoptu kakaowego kilka łodyg rabarbaru 2 jabłka cukier brązowy do smaku 2 galaretki cytrynowe 500 ml kremówki tortowej (36%) czekolada w proszku Obierz rabarbar po czym pokrój(...)mniej niż szklanka uzupełnij wodą do jej objętości. Włóż owoce do rozpuszczonej galaretki i odstaw. Drugą galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki wody i odstaw do ostudzenia. Pokrusz biszkopt . Miseczkę wyłóż folią, rozłóż cienką warstwę ciasta na misce sklajając je tężejącą masą owocową. Rozłóż całą masę równomierną warstwą na cieście. Ubij kremówkę. pod koniec ubijania dodaj
Gotuj Sam!Ciasto jest czekoladowe przełożone pysznym kremem z dodatkiem ryżem preparowanym w miodzie. Dzięki temu krem ma całkiem inny smak. Wierzch oblany czekoladą i posypany ryżem. No pycha ! SKŁADNIKI: Biszkopt: jaja 6 szt. mąka 3/4 szkl, cukier 3/4 szkl. kakao 3 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki Krem: mleko w proszku 2 szkl. mleko(...)ryż preparowany w miodzie 3 szkl. Dodatkowo: ryż preparowany w miodzie 1 szkl. mleczna czekolada 100 g. powidła śliwkowe lub truskawkowe METODA: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać szpatułką
Kuchnia Pauletteskuchni można spędzać przyjemnie, by zapachy unoszące się zza okna przyciągały tłumy ludzi, aby nigdy nie brakowało chętnych do wspólnego uczenia się gotowania. http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ http://www.marcoghia.pl/ SKŁADNIKI: biszkopty podłużne 1 op. twaróg półtłusty 750 g. mleko skondensowane niesłodzone 1 filiżanka cukier 1/4 filiżanki chałwa 300 g. jaja 4 szt. mąka ziemniaczana 3 łyżki ekstrakt z wanilii(...)łyżeczka mleczna czekolada 200 g. olej rzepakowy 3-4 łyżki METODA: W tortownicy o wymiarach 24- 26 cm. wyłożyć biszkopty. W malakserze z ostrymi nożami umieścić najpierw mleko skondensowane, jaja i pokruszony twaróg. Zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną chałwę,mąkę, cukier i ekstrakt. Ponownie zmiksować. Wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec
Kuchnia Paulettesłyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki (można pominąć) maliny świeże ok. 120 g. olej kokosowy lub inny olej np. rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl. METODA: Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut. Strużką wlewamy śmietanę kremówkę, dalej ubijając mikserem, aż śmietana będzie gęsta(...)jasna. Do masy z mascarpone dodajemy żółtka. Mieszamy szpatułką, aż masa będzie miała jednolity kolor. Następnie wlewamy czekoladę, dalej mieszając. Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę biszkoptów. Nasączamy je połową kawy. Wylewamy połowę kremu, układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą i wykładamy resztę kremu. Całość obsypujemy grubo kakao i wbijamy maliny. Deser wstawiamy do lodówki
Kuchnia PaulettesSkładniki: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) MASA ŚMIETANKOWA: 500 ml śmietanki 30 % 60 g żelatyny fix 820 g brzoskwiń z puszki 1/4 zalewy z brzoskwiń PONADTO: dżem brzoskwiniowy/morelowy 250 ml śmietanki 30 % BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być(...)formie) na podłogę, odstawiamy je na około 10 minut i wyciągamy na kratkę do góry nogami tak żeby odkleić papier - odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy już na wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty. MASA ŚMIETANKOWA Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku,dodajemy syrop z brzoskwiń i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Śmietankę ubijamy
Moje-pitraszenieSernik jest przepyszny, leciutki i cudownie puszysty! To niewiarygodne, iż wystarczyły tylko 3 składniki, aby móc się rozkoszować jego "nieziemskim" smakiem. W sumie swoje ciasto dodatkowo urozmaiciłam spodem z biszkoptów i uroczymi ozdobami z Cukieterii . (Tortownica o średnicy 22-23 cm) 250g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka lub serek śmietankowy) 250g białej czekolady (u mnie taka - klik(...)taka - klik ) 6 jajek Opcjonalnie: okrągłe biszkopty na spód cukier puder do posypania ozdoby z Cukieterii (cukrowe tulipany, gwiazdki i zielone wiórki czekoladowe ) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (*) i pozostawić do ostudzenia. (Nie może ponownie stężeć.) W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, a ser utrzeć z żółtkami. Następnie do masy serowej należy dodać czekoladę, a na końcu stopniowo
Di gotujeBardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i cukier, dusimy na małym ogniu przez 15 minut. garnek zdejmujemy z ognia wsypujemy suche galaretki i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt kroimy na pół, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 3) Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem
Bajeczna Kuchniaskładniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2 szt.): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka miksujemy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy do połączenia się z masą. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładka masę. dodatkowo: ok. 250 g powideł śliwkowych ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce
Domowy Smak Jedzenia