biszkopt - 17572 przepisów (strona:524/1172)

Rogale Marcińskie 867

włoskich  100 g migdałów  100 g suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów  3 łyżki śmietany 30 % 3 białka szczypta soli    Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka szklanka cukru pudru,  1 łyżeczka soku z cytryny,  odrobina gorącej wody(...)wrzątkiem, parzymy 30 minut, a potem odsączamy na sitku. Orzechy, figi i migdały również parzymy, a migdały dodatkowo obieramy ze skórek. Następnie wszystko to mielimy dwukrotnie, dodajemy śmietanę, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową, cukier i dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta, ale tak by można ją było rozsmarować (jeśli jest rzadka dodajemy więcej biszkoptów, jeśli bardzo gęsta odrobinę śmietany). Ciasto wyjmujemy

Cynamonowe szczęście
Jabłecznik z śmietankową pianką 177

Bardzo lubię taką wersję jabłecznika. Jest on lekki i delikatny, z widoczną strukturą jabłek zanużonych w galaretce. Polecam,bo jest naprawdę smaczny.   biszkopt:  3 jajka 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  wkładka jabłkowa:  5 jabłek (ok. 800 g) 2 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. wody pianka śmietankowa(...)puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać cukier i smażyć kilka minut uważając by jabłka za mocno się nie rozgotowały i zachowały widoczne kawałki. Galaretki rozpuścić

Kolorowa kuchnia Elki
Makowa rolada biszkoptowa 124

wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzbuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjątkowo. Dodałam sok z aronii, by nadać kremowi delikatną różową barwę. Warstwa dżemu jeżynowego pomiędzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w całym deserze. Biszopt jest stosunkowo niewysoki, dlatego spokojnie możesz podwoić składniki jeśli chcesz upiec bardziej okazała roladę. Na jednym kawałku się nie skończy(...)pewno poprosisz o dokładkę! Składniki na biszkopt: 3 jajka 75 g cukru/ksylitolu 30 g mąki pszennej 50 g maku cukier wanilowy sól Składniki na krem: 250 g serka mascarpone   250 g śmietany kremówki 35% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki rumu   2 łyżki soku z aronii dodatkowo:  dżem jeżynowy lub inny ciemny   cukier puder

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Banany w czekoladzie 232

wybór padł na banany w czekoladzie. Prosty deser, a daje świetne pole do popisu. Efekty zobaczysz na zdjęciu, a poniżej możesz obczaić przepis. Składniki (dla dwóch osób): 8 biszkoptów (takich dla dzieci z paczki) 1 banan Tabliczka gorzkiej czekolady Sok z 1 cytryny Przyrządzanie deseru zacznij od wyjęcia niedużego garnka i wlania do niego wody. Tak z połowę. Dobierz(...)postaw na garnku głęboki talerz. Będziesz robił tak zwaną kąpiel wodną.Połam czekoladę na kostki i wrzuć na talerz. Mieszaj tak długo, aż będzie bardzo płynna. Teraz weź biszkopty i na każdym z nich, na środku zrób kleksa z czekolady. Tylko nie umaziaj całego biszkopta. Niech to wygląda estetycznie . Następnie, weź plastry banana i przyklej je do piszkoptów. Musisz

manslogblog
Biszkopt kakaowy z truskawkami 184

TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS: powyżej 60 min           -PORCJE: 20   Biszkopt kakaowy z truskawkami BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao MASA ŚMIETANOWA 1/2 l śmietany kremówki 30% śmietana Śnieżka(...)śmietanki fix 3 łyżki żelatyny DODATKOWO 30 dag truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, następnie dodać żółtka. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu

Gotuję Testuję
Lamingtony vel kudłacze 187

Lamingtony są ciekawymi i pysznymi ciastkami . Podobno pochodzą z Australii gdzie początkowo robiono je z niewykorzystanego, nieco suchego biszkoptu żeby się nie zmarnował. Okazało się, że obtoczenie go w rzadkiej polewie czekoladowej, która pozwoli ciastu zwilgotnieć jest doskonałym sposobem na recykling obeschniętego ciasta. Całości dopełniają wiórki kokosowe, które sprawiają wrażenie kudłatego futerka na powierzchni ciastek. I dlatego też lamingtony mają(...)jeszcze inną, bardziej swojską nazwę - kudłacze . Ale jak zwał tak zwał, najważniejsze że są bardzo smaczne więc warto upiec specjalnie duży biszkopt i zrobić swoje własne lamingtony. Dzisiaj wersja podstawowa, ale można biszkopt przekroić na pół i przełożyć go domowym dżemem porzeczkowym albo posmarować gęstym budyniem i dopiero potem pokroić na kostki i opanierować. Zróbcie jak wolicie, my tym razem

Smaczna Pyza
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 178

bułki kajzerki są składnikiem masy! Każdy dziwi się, kiedy to słyszy a potem już tylko oblizuje się ze smakiem. Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 cm ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA: * bułki kajzerki – 2 szt * mleko – 3 szkl * cukier(...)dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik KRUSZONKA KOKOSOWA: * masło – 2 łyżki * kokos – 100 g * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Wrzucamy po 1 żółtku, a następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie

Ostra na Słodko
CIASTO BARBÓRKOWE 596

Anastazji i kolejne udane.Ma w sobie to wszystko co lubi mój mąż : galaretkę i masę czekoladową. Muszę przyznać,ze to połączenie jest ciekawe i bardzo smaczne.Serdecznie Wam polecam. Biszkopt ciemny:   6 jajek 3\4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2- 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka. Następnie dodać mąkę(...)zmieszaną z proszkiem do pieczenia,na końcu kakao - całość lekko wymieszać.Na  przygotowaną dużą blaszkę (  34 x 24 cm ) wylać biszkopt i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa czekoladowa:   1 l śmietany kremówki 5 -6 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżeczki kakao Galaretki: 4 zielone galaretki ( u mnie agrestowe) 6 szklanek wrzącej wody

Niespełnione zdolności kulinarne
Szmaragdowy tort z kremem maślanym 109

biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru (użyłam cukru pudru) – 5 białek – 2 łyżki ekstraktu(...)mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić. Biszkopt wyrównać z góry i przeciąć na dwie części. Przełożyć kremem. Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać na krem – kostkę masła (temperatura pokojowa) – 220 g cukru pudru Masło

Szybko Tanio Smacznie
Kubanka 361

które za pewne większość zna - Kubankę. Ja miałam okazję próbować u znajomych w lecie i tak mi posmakowało, że  po prostu musiałam zrobić.  Przepis zaczerpnęłam od Beaty Biszkopt: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy z solą, wsypując stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna(...)mleka słoik dżemu (u mnie malinowy) herbatniki (użyłam kakaowych) 1/2 szklanki naparu kawy 2-3 łyżki amaretto 1/2 tabliczki czekolady Ostudzoną kawę mieszamy z alkoholem i nasączamy tą mieszanką biszkopt. Na biszkopt wykładamy masę z nutellą, a na niej układamy warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli

Cynamonowe szczęście
Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową 164

Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki mocnej słodzonej kawy (czarnej) Masa i dekoracja: 750 ml mleka 5 00 g masła (2,5 kostki) 1 i 1/3 szklanki cukru(...)zimny budyń, ucierając na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. 1/3 kremu odłożyć. Do pozostałego kremu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę z bakaliami, a masą bez dodatków posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować i schłodzić do stężenia kremu

Czerwień i błękit
Łącki przekładaniec 156

sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt ciemny Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Ciasto orzechowe Składniki(...)zostały nam z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 370g masła Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Biszkopt lekko nasączyć pozostałym płynem, w którym moczyły się śliwki. Posmarować cienko kremem, przyłożyć   placek orzechowy, znów posmarować kremem na to wyłożyć śliwki i reszta kremu. U mnie na górze

W garach u Gosi
Cappuccino z wiśniami 137

sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt ciemny Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Do nasączenia u mnie likier amaretto Z podanych składników upiec biszkopt(...)cynamon wyjąć z soku. Przygotować mąkę ziemniaczaną wlać do soku i zagotować. Dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego wystudzenia, po czym wyłożyć masę wiśniową na nasączony wcześniej biszkopt. Masa serowa   Wykonanie: Śmietanę ubić dodając do niej obie kawy. Przygotować żelatynę. Ser zmiksować z cukrami do którego wlać powoli jeszcze ciepłą żelatynę. Zazwyczaj przed wlaniem żelatyny hartuję

W garach u Gosi
Cytrynowiec 117

sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt jasny Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Kolejne składniki: 2szt(...)górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre   maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą. Warstwy:   biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier

W garach u Gosi
Brzdąc na krupczatce 118

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Upiec jasny biszkopt 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 30x25cm Składniki(...)mleka dodać cukier, rozmieszaną mąkę z resztą mleka. Masło utrzeć z jajkiem na puszystą masę, dodawać stopniowo masę z krupczatką i kakao. Dokładnie wszystko połączyć. Wyłożyć przygotowany krem na biszkopt, dowolnie dekorować. U mnie praliny waflowe z kremem mleczno-orzechowym. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą

W garach u Gosi