wielu wariacji na temat włoskiego deseru. Jeśli natomiast pominiemy dodatek owoców, otrzymamy tiramisu w klasycznej wersji. Tiramisu z jagodami Składniki (na 5-6 porcji): ok 20 podłużnych biszkoptów 3 jajka 400g sera mascarpone 4 łyżki cukru 150ml mocnej kawy 50ml wina marsala (amaretto lub madera) 2 łyżki kakao 1 szklanka owoców jagodowych: jagody, maliny, poziomki (poza sezonem mogą(...)żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z serkiem mascarpone. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy jajeczno-serowej. Alkohol wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół, żeby się zmieściły w pucharkach, namaczać w kawie i układać w pucharkach. Na biszkopty wyłożyć łyżkę kremu, posypać kakao. Wyłożyć łyżkę owoców. Warstwy powtórzyć w każdym pucharku
Obiad gotowytutaj fani tiramisu? Deser na zimno, który składa się z biszkoptów namoczonych w mocnej kawie przykrytych warstwą białej masy. 😋 Deser, który skrada serce wielbicielom kawy i kremowych słodkości. Aby deser był mniej kaloryczny to krem przygotowałam z jogurtu naturalnego i serka ricotta. Dodatkowo cukier zastąpiłam ksylitolem. Deser idealny dla kobiet w ciąży, które nie mogą jeść surowych żółtek(...)osób, które dbają o swoją sylwetkę. Polecam wypróbować poniższy przepis 😊 Składniki na 4 porcje: 250 g gęstego jogurtu naturalnego 250 g serka ricotta 150 g podłużnych biszkoptów 160 ml mocnej kawy 2 łyżki ksylitolu (do smaku) 2 łyżeczki gorzkiego kakao Zaparzyć kawę (z ekspresu lub mocną rozpuszczalną) i ją ostudzić. Jogurt wymieszać z ricottą, wsypać ksylitol i składniki bardzo dokładnie
Ugotowaćwtorkowy wieczór zapraszam na lekkie ciasto z owocami i galaretką. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Ptasie mleczko: 400ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 1 opakowanie galaretki agrestowej, Dodatkowo: 200g borówek, 1 nektarynka, 1 opakowanie(...)galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 175 stopni. 2. Ptasie mleczko: Galaretkę truskawkową rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody. Studzę. Połowę mleczka zagęszczonego miksuję razem
Tradycyjna kuchnia KasiProste w przygotowaniu i zarazem bardzo fajne w smaku (nie jest strasznie słodkie). Sprawdzi się idealnie na każdą okazję i zaskoczy nie jednego łasucha (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1/2 szklanki oleju Łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: Sok witaminka bądź Kubuś 900 ml 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru(...)śnieżki 400 ml zimnego mleka 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa 1 opakowanie herbatników w czekoladzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Biszkopt : Ubijamy białka na sztywna pianę, cały czas miksując dodajemy cukier, następnie żółtka oraz olej Do ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę z wyściełanym dnem papierem do pieczenia Ciasto pieczemy w temp
Blog kulinarny S9.PLcukru pudru · Serek śmietankowy 500 g · Opakowanie biszkoptów · Czekolada mleczna · ½ kg truskawek Sposób przygotowania: 1. Biszkopty układamy na dnie tortownicy 24/24 2. Galaretki każdy kolor w osobnym naczyniu rozpuszczamy(...)wody gorącej, studzimy i odstawiamy do lodówki. 3. Czerwoną galaretkę miksujemy z serkami homogenizowanymi, gdy masa trochę stężeje wlewamy na biszkopty. 4. Na masie układamy truskawki. 5. Po między truskawkami robimy kleksy z galaretki zielonej. 6. Serek śmietankowy miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. 7. Dodajemy pokruszoną czekoladę, delikatnie mieszamy
Kulinarna Chwilałyżki żelatyny · 1 kg serka śmietankowego naturalnego · 2 śnieżki · ½ opakowania biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuszczamy w 2 szk. gorącej wody i odstawiamy to stężenia. 2. Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki wody(...)łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie. 11. Białą masą przykrywamy owoce. 12. Na wierzch układamy biszkopty i 2 godziny chłodzimy. 13. Ciasto odwracamy tak żeby biszkopty były na spodzie. 14. Gotowe
Kulinarna ChwilaDeser przygotowany z okazji Dnia Mamy, dla dużych i małych łasuchów, w związku z tym użyłam kawę zbożową. Zamiast kawy zbożowej można zaparzyć espresso lub przygotować kawę rozpuszczalną. Kawowe biszkopty, słodki krem i warstwa kwaskowatego rabarbaru wspaniale się skomponowały i deser bardzo nam smakował. Polecam serdecznie :) Składniki: Karmelizowany rabarbar: 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam(...)kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego Dodatkowo: 1 płaska łyżka kawy zbożowej 1/2 szklanki gorącej wody 12 podłużnych lub okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia deserów Przygotowanie: Przygotować karmelizowany rabarbar: na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać
Kocham..lubię..gotuję..jaką wygląda. Korzystałam z przepisu na portalu Przyślij Przepis . Rolada wychodzi bardzo delikatna, mięciutka i wilgotna dzięki plasterkom jabłek. Bardzo smaczna i znika w tempie ekspresowym :) Polecam serdecznie :) Składniki: Biszkopt: 5 dużych jaj 80 g cukru 100 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Dodatkowo: 3-4 jabłka cynamon(...)połączenia. Masę wylać na jabłka i wyrównać szpatułką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec 20-23 minuty, do suchego patyczka. W czasie gdy biszkopt się piecze czystą ściereczkę obsypać cukrem pudrem. Gdy biszkopt się upiecze szybkim ruchem przełożyć go na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i pomagając sobie ściereczką ciasno zwinąć roladę wzdłuż
Kocham..lubię..gotuję..Masa serowa: · serek homogenizowany 500 g · śmietana kremówka 30% 200 g · biszkopty okrągłe · żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore · cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: · galaretka niebieska 2 op · pianki kaczuszki Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić(...)przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować i na koniec dodać żelatynę, wymieszać dokładnie. Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać wstawić do lodówki, Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejącą wylać na sernik, udekorować piankami
ciasta i desery czyli na słodkopyszny tort urodzinowy dla dziecka z musem jeżynowym, kremem z białą czekoladą i kremem czekoladowym. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekolady w śmietance. Dzień 2: Robimy kremy czekoladowe, mus jeżynowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). Dzień 3: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. Dzień 4: Tort urodzinowy podajemy gościom(...)Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt ‘rzucany’ (rant śr 16 cm): 4 białka + szczypta soli (rozm. ‘L’) 125 g drobnego cukru 4 żółtka 120 g mąki pszennej 40 g skrobi ziemniaczanej 1. Oddzielamy białka od żółtek
Słodki Pomysłmamy już wymieszane wszystkie składniki, wylewamy ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy po całej blaszce. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy biszkopt będzie już gotowy to wyciągamy go z blaszki i pozostawiamy do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolejnym etapem jest zrobienie kremu. W tym celu gotujemy 2 szklanki mleka z 1/2 szklanki(...)całą masę gotujemy ciągle mieszając do momentu gdy masło się całkowicie rozpuści, a masa będzie miała jednolitą konsystencje. Pozostawiamy masę do zgęstnienia i wystygnięcia. Czas złożyć całe ciasto. Biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym i na niego wykładamy naszą masę kokosową i rozprowadzamy ją po całym biszkopcie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie musimy przygotować polewę. W tym celu rozpuszczamy 3/4 kostki masła. Później
Blog kulinarny S9.PLKochani, na długi weekend upiekłam rewelacyjne ciasto, które zachwyciło swoim smakiem wiele osób. Mowa o cieście cappuccino. Jest to przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta, kremu cappuccino oraz biszkoptu z orzechami. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Ciasto przepięknie i dostojnie wygląda, jest wysokie, tortowe. Nie za słodkie, idealne, z wyczuwalnym smakiem kawy. Bardzo polecam, jest(...)posypania Ja przygotowanie tego ciasta zawsze zaczynam od zrobienia bazy kremu. Często robię to dzień wcześniej-wieczorem. Do garnka dajemy litr mleka, 2 żółtka (białka odkładamy do orzechowego biszkoptu), cukier, cukier waniliowy, mąkę i 2 budynie. Wszystko mieszamy i stawiamy na ogniu. Gotujemy do zgęstnienia i powstania budyniu, wciąż mieszając najlepiej trzepaczką by nic się nie przypaliło i nie powstały
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzybki torcik bez pieczenia - idealny na każdą okazję. Składniki: biszkopty, ½ l mleka, 4 łyżki kaszy manny, 100 g masła, op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wiórek kokosowych 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy biszkoptami. Mleko zagotowujemy z cukrami w rondlu, dodajemy kaszę mannę i wiórki kokosowe, gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy(...)formę z biszkoptami. W 1 szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę, tężejącą wylewamy na wystudzoną masę z kaszy manny
słodki bratektego bezglutenowe. Uwielbiam te czarne kuleczki duże i małe. Szkoda że sezon na nie będzie się kończyć. Taka mała kosteczka a ile radości może sprawić. Kto chętny częstować się :-) biszkopt bezglutenowy: 3 jajka wielkość M 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1/2 szklanki mąki bezglutenowej mix 1 łyżka płaska mąki kokosowej 4 łyżki cukru galaretka: 2 galaretki winogronowe(...)borówek jagodowa śmietana: 35 dkg jagód 5 łyżeczek żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżki cukru wiórki kokosowe do dekoracji mięta świeża Biszkopt bezglutenowy: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier po łyżce stopniowo i dalej ubijam, i kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka i mieszam już tylko mikserem. Mąki
wesoła kuchnia