biszkopt - 17572 przepisów (strona:477/1172)

Lekki sernik z rodzynkami 71

szklanki mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 5 łyżek rodzynek Polewa: 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 75 g margaryny Dodatkowo: biszkopty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Masa serowa: Ser twarogowy zemleć 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Do sera dodać żółtka, mleko, połowę cukru pudru oraz aromat, zmiksować na jednolitą masę(...)umieścić śmietanę, margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników – nie gotować. Odstawić do wystygnięcia. Wykonanie Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć biszkopty. Na nie wylać masę serową, a na jej powierzchni rozsypać łyżkę rodzynek. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut. Na ostatnie 10-15 minut

niecodziennikpary
Truskawkowy sernik na zimno 82

truskawek 4 schłodzone serki homogenizowane (500 g) 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (36%) 4 łyżki cukru pudru 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 / 2 szklanki gorącej wody 150 g podłużnych biszkoptów Dodatkowo: bita śmietana do dekoracji truskawki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki opłukać, odszypułkować. 1 / 3 z nich zblendować. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietankę kremówkę(...)połączyć z cukrem pudrem. Dodać serki homogenizowane oraz zblendowane truskawki, zmiksować. Następnie, miksując na niewielkich obrotach, dolewać powoli przestudzoną żelatynę. Dno okrągłej formy do pieczenia wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć biszkopty, na nich rozłożyć przecięte na pół truskawki. Ostrożnie wlać masę serkową, tak aby truskawki i biszkopty nie poprzesuwały się. Truskawkowy sernik na zimno wstawić na noc do lodówki, aby stężał

niecodziennikpary
Ananasowiec 86

piekła zazwyczaj Agata i to właśnie Ona podrzuciła nam pomysł, aby przepis na to ciasto z ananasem i kokosem zamieścić na naszym blogu. Przygotowanie i złożenie trzech warstw – biszkoptu, masy budyniowej i bezy kokosowej – wymagało poświęcenia sporej ilości pracy i czasu, a tego ostatniego przez mijające tygodnie mieliśmy bardzo mało. Tym bardziej z wielką przyjemnością w czwartkowy wieczór(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypywać cukier i miksować, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać łyżką. Na formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papier do pieczenia, na nim rozsmarować pianę kokosową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C ( z termoobiegiem ), piec przez 50 minut , po czym zmniejszyć temperaturę

niecodziennikpary
Ananasowiec na czekoladowym spodzie 89

Ciasto wylać na blachę (25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C . Piec z termoobiegiem przez 20-25 minut , do suchego patyczka. Biszkopt czekoladowy zostawić w lekko uchylonym piekarniku przez 15 minut, po czym wyjąć go i pozostawić w formie do wystygnięcia. Kokosowa posypka: Na suchą patelnię wsypać cukier, wiórki kokosowe i dodać(...)się rozpuściła. Odstawić do lekkiego stężenia. Ananasy pokroić na małe cząstki. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kawałki ananasów. Wykonanie Na czekoladowy biszkopt wyłożyć równomiernie krem ananasowy, posypać z wierzchu kokosową posypką, którą lekko docisnąć do poprzedniej warstwy ciasta. Ananasowiec na czekoladowym spodzie wstawić do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

niecodziennikpary
Tort truskawkowy 68

specjalnej okazji, choć mamy nadzieję, że nasi Czytelnicy zainspirowani tym przepisem podadzą tort z truskawkami na urodziny, imieniny lub zbliżający się Dzień Ojca. Udostępnij Składniki na tort truskawkowy Biszkopt: 4 jajka wielkości L 110 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 100 g drobnego cukru 1 szczypta soli Krem truskawkowy: 500 g truskawek 3 łyżki cukru 500 ml schłodzonej śmietanki(...)kremówki 30% 7 lekko czubatych łyżeczek żelatyny Dodatkowo: tortenguss (do polania owoców) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka wlać do miski i wraz ze szczyptą soli ubić je na sztywno, po czym, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Gdy piana z białek będzie sztywna i błyszcząca, wmiksowywać po żółtku. Wsypać część przesianej przez

niecodziennikpary
Ciasto Melba 87

mnie przepis na biszkoptowe, kremowe ciacho – słodkie i orzeźwiające, nasączone syropem z brzoskwiń i odrobiny alkoholu. Smacznego i duuuuużo zdrowia!  *blaszka 22 x 25 cm Składniki na biszkopt z 4 jaj: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno(...)budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe WYKONANIE: biszkopt   nasączenie +  ½ kremu biszkopt + nasączenie ½ kremu brzoskwinie zalewamy tężejącą galaretką Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego

Domowe ciasta
Grillowane brzoskwinie z brandy 91

Czas całkowity 16 min   Ilość porcji: 4 Składniki 6 dojrzałych brzoskwiń 50 ml brendy ½ pomarańczy laska wanilii 3 łyżki cukru 2 świeże liście laurowe kilka biszkoptów Wykonanie Rozgrzej piekarnik z opcją grilla 240 stopni. Przekrój brzoskwinie na pół i umieść je w miseczce. Brzoskwinie skrop brandy, zetrzyj odrobinę skórki pomarańczowej i wyciśnij trochę soku pomarańczowego na brzoskwinie. Pomieszaj(...)następnie połóż liście laurowe i puste laski wanili. Umieść brzoskwinie w piekarniku na 5 do 6 minut lub do momentu, aż owoc będzie złoty i soki będą bulgotać. Rozłóż biszkopty, możesz kilka biszkoptów skruszyć i posypać

Apetyt na Zielone
BAKALIOWIEC 74

Składniki: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżka proszku do pieczenia Masa budyniowa śmietankowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka Masa kokosowa: 75 g wiórków kokosowych 100 ml mleka 0,5 masy śmietankowej Masa rodzynkowa(...)rodzynek sułtańskich 1 olejek arakowy 0,5 masy śmietankowej Dodatkowo: posypka dekoracyjna - karmel posypka dekoracyjna - kamyczki czekoladowe posypka dekoracyjna - maczek smak owocowy tutti frutti Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne

Ciastka - domowe słodkości
LAMBADA 101

Lambada to bardzo orzeźwiające i uzależniające ciasto. Sprawdzi się na imprezę rodzinną, święta ale też jako weekendowe ciasto. Z czystym sumieniem go polecam bo znika w tempie ekspresowym. Biszkopt : ( blacha 20 x 30) 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodając cukier i żółtka. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem(...)pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do dużej prostokątnej foremki. Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa pomarańczowa: 4 szklanki soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe  1-2 łyżki cukru wielka paczka delicji pomarańczowych 3 szklanki soku zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki rozpuścić budynie,wlać na gotujący się sok.Chwilę pogotować i ciepłą

Niespełnione zdolności kulinarne
Bakaliowy Torcik 121

moje urodziny, więc spieszę do Was z kawałkiem pysznego ciacha :) A skoro dzisiaj również święto wszystkich fajnych babek, to życzę nam zdrówka, cierpliwości i uśmiechu na każdy dzień :) Składniki: biszkopt orzechowy - 6 jajek - 6 łyżek cukru - 250 g mielonych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 i 1/2 łyżki bułki tartej - 1 i 1/2 łyżki mąki krupczatki masa bakaliowa(...)następnie odcedzamy (herbaty nie wylewamy posłuży nam do napączowania ciasta) i te większe bakalie typu morela lub suszona śliwka kroimy na mniejsze kawałki. Gdy to mamy gotowe może upiec biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie porcjami dodajemy cukrem. Gdy już cukier się rozpuści porcjami dodajemy żółtka oraz wszystkie wymieszane razem suche składniki. Ciasto przekładamy

Zainspirowana w kuchni
Delikatne Ciasto Wiśniowo - Ananasowe 82

wody 2 szklanki mleka 2 śmietany śnieżki (w torebce) DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa 1 szkl gorącej wody ananas z puszki (u mnie niepełna puszka weszła) 50-60g okrągłych biszkoptów WYKONANIE: 1. Na spód blaszki układamy biszkopty. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Śmietanę wlewamy do formy typu mono(...)porcje ewentualnie możemy wykorzystać formę do muffinek. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 3. Gdy pianka śmietankowa jest już sztywna przekładamy ją na biszkopty, i zabieramy się za przygotowanie pianki wiśniowej. 4. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do schłodzenia. 5. Do miski wlewamy mleko dodajemy śmietanę śnieżkę z torebki, ubijamy, pod koniec dodajemy ostudzoną galaretkę. Masę delikatnie wylewamy na kulki

Dziś Ja gotuje
KATARZYNKA 130

jajek 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki suchego maku 50 dag margaryny - masła 2 płaskie łyżki kakao 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia duża paczka biszkoptów słoik powideł śliwkowych ok 250-300g Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do utartej masy razem(...)białek. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą,do drugiej dodać suchy mak, do trzeciej kakao. Na blachę wyłożyć białe ciasto, rozmarować cienką warstwę powideł, poukładać pół paczki biszkoptów. Następnie masa z makiem, powidła, biszkopty i ciasto kakaowe.  Piec w 150 st. C ok 1 godzinę.  Ostudzone ciasto polać polewą .  Ciasto pochodzi ze zbiorów s Anastazji

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto puszek z galaretką 127

większej formie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego w kartoniku 140g serka waniliowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 1 galaretka truskawkowa kilkanaście okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Formę w kształcie serca o średnicy ok. 22cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią spożywczą przezroczystą, żeby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie formy(...)ułożyłam biszkopty. Galaretkę cytrynową oraz żelatynę rozpuściłam w 3/4szkl. gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia. Mleczko skondensowane przelałam do miski. Mikserem na najwyższych obrotach ubijałam mleczko aż zrobiło się puszyste, bardziej gęste i mniej więcej potroiło swoją objętość. Do ubitego mleczka dodałam serek waniliowy i zmiksowałam do połączenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie do masy dodałam przestudzoną galaretkę i wymieszałam łyżką

Waniliowe Improwizacje