biszkopt - 18139 przepisów (strona:477/1210)

Tort a'la Tiramisu (bez laktozy, cukru białego, wegański) 180

był inspirowany nim ale nie ma za zadanie odwzorować tego smaku. Dla nas był wyśmienity mimo, że nie przepadamy za kawą 😏      Składniki (średnica 18 cm):  Biszkopt -200g mąki orkiszowej tortowej -100g ksylitolu -10g gorzkiego kakao -170g wody gazowanej -60g oleju rzepakowego -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody(...)mleka kokosowego (min 85% kokosa) -90g ksylitolu -ok 50-100ml gotowej kawy (tej wyżej) -2 płaskie łyżeczki agaru Dodatkowo -alkohol rum/koniak/amaretto/likier/wódka (taki jaki lubicie) BISZKOPT 1. Mąkę, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Sodę zalać octem. 3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć na niskich obrotach miksera. 4. Ciasto

Candy Pandas
Biszkopt kakaowy 1367

Przepis na puszysty i super wysoki biszkopt kakaowy bez użycia proszku do pieczenia. Składniki na ciasto (forma o średnicy 21 cm) 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szknki mąki pszennej (typ 450) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 łyżek kakao Puchatek Przygotowanie Białka ubijamy na sztywno, następnie małymi partiami dodajemy cukier i miksujemy aż nie będzie grudek. Dalej dodajemy żółtka. Mąkę(...)kakao przesiewamy i partiami dodajemy do masy cukrowo jajecznej delikatnie mieszając szpatułką do połączenia składników. Biszkopt pieczemy w temp. 175 stopni funkcja grzania góra-dół przez około 30 minut (do suchego patyczka). Autor przepisu: Małgorzata Stępień Artykuł Biszkopt kakaowy pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto Góra Lodowa 130

góra lodowa . Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości, ciasto góra lodowa będzie idealnym wyborem. Jest mega smaczne i ciekawie wygląda. PRZEPIS NA CIASTO GÓRA LODOWA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 4 jajka 80 g mąki 60 g skrobi ziemniaczanej 120 g cukru 2 łyżki wody MASA BUDYNIOWA 500 ml mleka 5 żółtek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Całość dodać do gotującego się mleka i szybko wymieszać, do połączenia składników. Gotować jeszcze ok. 1 minutę, by masa budyniowa zgęstniała. Pozostawić do wystygnięcia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. W kolejnym kroku dodać mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną oraz wodę, całość delikatnie wymieszać

Przepiski.pl
Szarlotka wyborna 137

Jabłuszka dostępne są przez cały rok, więc zawsze można zrobić takie ciasto. Najlepiej kupić jabłka o nazwie – Złota Reneta lub inne kwaśne. Zaczynamy od biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka będą sztywne nadal ubijać i wsypywać powoli cukier. Następnie co jakiś czas dodać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)masy jajecznej dodawać po łyżce składniki suche i mieszać już bardzo delikatnie. Blaszkę o wymiarach 22×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Pieczenie biszkoptu – Nagrzać piekarnik do 150 C i włożyć blaszkę następnie zwiększyć do 180 C. Piec 25-30 minut. Musicie sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń
Tiramisu. Najlepsze! 126

wykonania przepisu użyłam tylko żółtek. Białka możecie zamrozić lub użyć do zrobienia bezy.   Składniki: 3 żółtka 2 serki mascarpone (Piątnica, każdy po 250 g) 2 paczki długich biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kakao 4 łyżki amaretto 2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj łyżka(...)łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki będę dobrze połączone, krem odstaw. Kawę rozpuść w 2 szklankach wody (najlepiej w płaskim naczyniu). Gdy kawa przestygnie, dodaj amaretto. Przygotuj formę. Biszkopty mocz przez chwilę z obu stron w kawie z amaretto, wyłóż nimi dno formy. Wyłóż połowę masy, rozsmaruj ją i posyp kakao. Następnie dodaj drugą warstwę nasączonych biszkoptów, resztę pasy

Moja pasja smaku
PODWÓJNY CZEKOLADOWIEC 126

Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa czekoladowa : 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 100 g gorzkiej czekolady Biała polewa: 130 g białej czekolady 55 g masła 140 g cukru pudru 3 łyżki mleka Dodatkowo(...)garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej czekolady Przygotowanie: Biszkopt kakaowy - do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone 192

Puszyste ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone, które świetnie sprawdzi się na deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasto jest delikatne i umiarkowanie słodkie. Tajemnicą puszystego biszkoptu jest staranne ubicie białek z cukrem. Podczas ubijania cukier dodawać małymi partiami i powoli, aby mógł całkowicie połączyć się z ubijaną pianą. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania i nie powinno sprawić(...)ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć razem z papierem i wystudzić, następnie przekroić w poprzek na pół. Jeśli po upieczeniu ciasta na wierzchu zapiecze się cienka słodka skórka, należy ją delikatnie zdjąć ostrym nożem

Kuchcik gotuje
Kakaowa rolada z masą czekoladową i wiśniami 151

Roku. Wierzę, że będzie lepszy od poprzedniego i tego nam wszystkim życzę! Dziś mam dla fanów czekoladowych smaków prawdziwą gratkę. Mam nadzieję, że lubicie rolady biszkoptowe. Delikatny, dosyć cienki biszkopt kawowy oraz pyszna czekoladowa pianka z dodatkiem wiśni to moja propozycja na słodkie powitanie Nowego Roku. Całość wychodzi dosyć słodka, więc wszelakie polewy wydają się już tutaj zbyteczne. Wierzch można(...)kroi, jednak trzymana poza lodówką, ogrzewa się i nabiera bardziej musowej, delikatnej konsystencji. Jeśli nie macie możliwości przechowywania jej w chłodzie, można – dla pewności- usztywnić masę śmietan-fixem. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1-2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema Masa: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady

Smaki Na Talerzu
SERNIK Z MUSEM ADWOKATOWYM I ANANASEM 145

okazał się strzałem w 10! Sernik z musem adwokatowym zrobi furorę i już wiemy, że na stałe zagości w naszym menu. Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) SPÓD: * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt MASA SEROWA: * twaróg 3 x mielony ( może być wiaderkowy )– 500 g * śmietana 36% – 250 ml * jajko L – 3 szt * mąka pszenna – 3 płaskie łyżki * cukier(...)ziarna – do smaku MUS ADWOKATOWY: * ser mascarpone – 250 g * ajerkoniak / adwokat – 200 ml * żelatyna – 4 płaskie łyżeczki * śmietana 36% – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Biszkopty układamy jeden obok drugiego. MASA SEROWA: Wszystkie składniki wyciągnijcie co najmniej godzinę wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki wkładamy do misy, mieszamy kilka sekund – tylko do połączania składników. Zalewamy biszkopty, równamy. Pieczemy

Ostra na Słodko
Ciasto "Kora orzechowa" 185

obostrzeniami, to jednak lepiej na tą okazję się dobrze przygotować. Ze swojej strony polecam ciasto "Kora orzechowa".  Zasmakuje z całą pewnością wielbicielom owoców i bakalii. Smacznego!   Składniki [ BISZKOPT ORZECHOWY]: 5 białek 3 żółtka 150 g cukru 150 g zmielonych orzechów włoskich 80 g wiórek kokosowych 2 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Suche składniki(...)najmniej opadła. Surowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 23×25 cm. Pieczemy w temperaturze ok.170 C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu biszkopt orzechowo-kokosowy rzucamy na podłogę z wysokości ok. 35 cm. Studzimy go i przekrawamy na dwie równe części. Składniki [KREM BUDYNIOWY]: Sok z 1 puszki brzoskwiń 300 g kostki masła

psgotujemy
Piernikowa wuzetka z kremem kokosowym 123

przepyszne ciasto wuzetka o smaku piernika.  Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach. Krem wykonałam ze śmietanki z mleczka kokosowego oraz serka mascarpone. Biszkopt jest bezglutenowy, zrobiony z mąki ryżowej i oczywiście z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość wieńczy pyszne powidła firmy Łowicz z piernikową nutą, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa oraz dekoracja(...)kremu kokosowego. Z takim ciastem zdecydowanie można poczuć świąteczną atmosferę :) Składniki  (forma 25 x 21 cm): Biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki ksylitolu  3/4 szklanki mąki ryżowej  2 łyżki kakao  2 łyżeczki przyprawy do piernika  szczypta soli  Krem: 2 puszki śmietanki z mleczka kokosowego (u mnie light) 300 g serka mascarpone  7 łyżek

Healthy food explorer
INSPIRACJE NA TEGOROCZNE ŚWIĘTA – SERNIKI, MAKOWCE, PIERNIKI I INNE! 137

TARTA SEROWO-MAKOWA SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY SERNIK KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE SERNIK NA OLEJU SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE SERNIK Z JABŁKAMI SERNIK SZACHOWNICA SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI SERNIK TIRAMISU SERNIK WIEDEŃSKI MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI I MASĄ SEROWĄ SERNIK Z PALONYM MASŁEM SERNIK CASTINGOWY SERNIK KOKOSOWY(...)MAKIEM PIJAK / CYCKI MURZYNKI MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Ostra na Słodko
Tort kokosowy 107

Delikatny i subtelny tort kokosowy na bazie puszystego biszkoptu. Idealny na domowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice. Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt: 7 jajek 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru lub mniej pół szklanki bardzo gładko zmielonych migdałów lub olejek migdałowy. Z tego pieczemy biszkopt w 180° ok. 35 minut ale to zależy od piekarnika

Wasze Przepisy
Piernikowa delicja z konfiturą 147

Delicja na święta czemu nie. Mus pomarańczowo brzoskwiniowy smakuje obłędnie. Lekkie jak puch, z bezową choinką i pianką. biszkopt piernikowy: 3 jajka wielkość M 1 łyżeczka płaska przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej pianka piernikowa: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny(...)pierników mus pomarańczowo brzoskwiniowy: 240 g konfitury z brzoskwiń niskosłodzona 2 pomarańcza duże 2 łyżeczki żelatyny dekoracja bezy: 2 białka 90 g cukru 1 łyżka octu winnego Biszkopt piernikowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam. Jak cukier rozpuści się dodaję żółtka i mieszam już tylko mikserem. Mąki, kakao, przyprawę do piernika

wesoła kuchnia
Delicja pomarańczowa 143

cóż to było za ciasto - migdałowy biszkopt, galaretka pomarańczowa i do tego mus czekoladowy oblany czekoladową polewą. Istna delicja tylko dużo lepsza od tych sklepowych i odrobinę większa. Ciasto idealne na święta i specjalne okazje, a my łasuchy takie okazje potrafimy znaleźć każdego dnia. Jeśli nie macie mąki migdałowej lub uznacie, że jest dla Was za droga z powodzeniem możecie(...)zastąpić mąką pszenną.  Biszkopt: 3 jaja 1 łyżka cukru pudru 3 czubate łyżki mąki migdałowej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i i ubijamy, gdy piana zrobi się gęsta Wsypujemy cukier i dalej ubijamy przez chwile. Następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy aż połączą się z pianą, na koniec wsypujemy mąkę i całość ostrożnie

Cynamonowe szczęście