wody 2 szklanki mleka 2 śmietany śnieżki (w torebce) DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa 1 szkl gorącej wody ananas z puszki (u mnie niepełna puszka weszła) 50-60g okrągłych biszkoptów WYKONANIE: 1. Na spód blaszki układamy biszkopty. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Śmietanę wlewamy do formy typu mono(...)porcje ewentualnie możemy wykorzystać formę do muffinek. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 3. Gdy pianka śmietankowa jest już sztywna przekładamy ją na biszkopty, i zabieramy się za przygotowanie pianki wiśniowej. 4. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do schłodzenia. 5. Do miski wlewamy mleko dodajemy śmietanę śnieżkę z torebki, ubijamy, pod koniec dodajemy ostudzoną galaretkę. Masę delikatnie wylewamy na kulki
Dziś Ja gotujejajek 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki suchego maku 50 dag margaryny - masła 2 płaskie łyżki kakao 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia duża paczka biszkoptów słoik powideł śliwkowych ok 250-300g Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do utartej masy razem(...)białek. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą,do drugiej dodać suchy mak, do trzeciej kakao. Na blachę wyłożyć białe ciasto, rozmarować cienką warstwę powideł, poukładać pół paczki biszkoptów. Następnie masa z makiem, powidła, biszkopty i ciasto kakaowe. Piec w 150 st. C ok 1 godzinę. Ostudzone ciasto polać polewą . Ciasto pochodzi ze zbiorów s Anastazji
Niespełnione zdolności kulinarnewiększej formie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego w kartoniku 140g serka waniliowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 1 galaretka truskawkowa kilkanaście okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Formę w kształcie serca o średnicy ok. 22cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią spożywczą przezroczystą, żeby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie formy(...)ułożyłam biszkopty. Galaretkę cytrynową oraz żelatynę rozpuściłam w 3/4szkl. gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia. Mleczko skondensowane przelałam do miski. Mikserem na najwyższych obrotach ubijałam mleczko aż zrobiło się puszyste, bardziej gęste i mniej więcej potroiło swoją objętość. Do ubitego mleczka dodałam serek waniliowy i zmiksowałam do połączenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie do masy dodałam przestudzoną galaretkę i wymieszałam łyżką
Waniliowe Improwizacjeśrodku krem stracciatella i galaretka z wiśniami. Warstwy układane są po skosie, dlatego można wybierać smak, który ma być dominujący. To w sumie daje dwa torciki Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki sproszkowanych czerwonych owoców lub buraków Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję(...)stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz sproszkowane owoce lub buraki mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa blaty. Składniki na krem stracciatella: 300 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mascarpone 2 łyżeczki
Słodki sentymentSkładniki/ ok. 4 porcje: – 120 g biszkoptów (okrągłych) – 250 g mascarpone – 130 g borówek amerykańskich – ok. 130 g świeżych lub mrożonych malin – 300 masy kajmakowej – gorzkie kakao do posypania – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – 1 szklanka mocnej ostudzonej kawy – mięta lub truskawki do dekoracji Przygotowanie: Zaparz kawę, ostudź i dodaj(...)amaretto lub likier kawowy. Mascarpone ubijaj przez chwilę a następnie dodaj masę krówkową i ubijaj chwilę na pulchną masę. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na dnie małych pucharków (u mnie kieliszki na wino), przełóż masą kajmakową i borówkami amerykańskimi. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż masę kajmakową i ułóż maliny. Posyp gorzkim kakao
I LOVE LIFEowocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli macie w planach imprezę i nie wiecie, jaki tort zrobić, to podsyłam świetny pomysł Składniki na biszkopt (tortownica 24 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty. Składniki na warstwę bezy orzechowej: 2 białka 6 łyżek cukru 1 szklanka
Słodki sentymentPyszne ciasto ŁĄCKI PRZEKŁADANIEC ze śliwkami nasączonymi alkoholem💝 BISZKOPT CIEMNY: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki krupczatki 2-3 łyżki naturalnego kakao Białka ubijamy na puszystą masę, partiami dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Pod koniec ubijania delikatnie dodajemy żółtka i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy rózgą(...)puszystą masę. Orzechy siekamy na grubsze kawałki, dodajemy do piany wraz z mąką, proszkiem oraz miodem. Żółtka zostawiamy do kremu! Delikatnie mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt ok 160* 20 min. KREM: 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 5 żółtek, które zostały z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej
Moje Słodkie PiekiełkoDelicja bez pieczenia Wykorzystałam do tego ciasta jabłka, które przesmażyłam i włożyłam do słoików na zimę. Ciasto przygotowałam bez pieczenia z herbatnikami i biszkoptami, które przełożyłam serem i jabłkami. Polecam ciasto, bo jest przepyszne. Składniki : Masa serowa : 600 g sera białego w kostce 2 jajka 1 i 1/2 szkl mleka 1 budyń śmietankowy duży(...)masła 125 g cukru Masa jabłkowa: 600 g przesmażonych jabłek ze słoika 2 galaretki cytrynowe 1/2 l wody Dodatkowo : 36 szt herbatników 21 szt biszkoptów okrągłych kakao do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić
Kuchnia DanusiTruskawkowe niebo To ciasto wprost rozpływa się w ustach! Świetne połączenie delikatnego kakaowego biszkoptu oraz pysznej masy truskawkowej i śmietankowej. Do wykonania ciasta używamy mrożonych truskawek, więc jest to spokojnie wypiek całoroczny. Polecam! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Masa truskawkowa(...)szklanki cukru Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone herbatniki – około 20 sztuk Polewa: 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksując dokładamy po kolei po jednym żółtku *** *** W osobnym naczyniu mieszamy mąki z kakao. Suche składniki
Blog z ApetytemSkładniki: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżka proszku do pieczenia Masa budyniowa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 0,5 słoika powideł że śliwki(...)kostek czekolady gorzkiej mini perełki srebrne i perłowe Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościCzas na rozpustę, czyli ciacho BANANOWA KRÓWKA. Kilka różnych warstw, które łączą się w idealną całość. Sami się przekonajcie ciasto jest naprawdę genialne, zapraszam :) Składniki (blaszka 23/33 cm): biszkopt: jajka 4 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt, cukier 2 łyżki(...)masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie nasączamy go połową naparu z herbaty i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Banany przekrawamy wzdłuż i układamy na biszkopcie. 300 ml mleka wlewamy do garnka
kulinarne odsłony patiSkładniki/ ok. 4 porcje: – 120 g biszkoptów (okrągłych) – 250 g mascarpone – ok. 200 g jagód świeżych lub mrożonych – 4 łyżki cukru pudru – 4 żółtka – gorzkie kakao do posypania – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – 1 szklanka mocnej ostudzonej kawy Przygotowanie: Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Następnie żółtka utrzyj(...)cukrem na pulchna białą masę. Dodaj mascarpone i wymieszaj delikatnie mikserem. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na dnie małych pucharków ( u mnie kieliszki na wino), przełóż masą mascarpone i jagodami. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż serek mascarpone i jagody. Na koniec ułóż ostatnią warstwę i udekoruj wierzch kilkoma jagodami.Wierzch tiramisu posyp gorzkim kakao
I LOVE LIFECiasto kokosowe jesrt wyjatkowo smaczne, ciemny biszkopt i masa kokosowa na wierzchu. Idealne na słodką przekąske. SKŁADNIKI : 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 120 g 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili wlewamy żółtka, miksujemy, następnie olej. Mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę 25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 % C, termoobieg, przez około 35 minut. Po wyjęciu studzimy. Masa - Do garnuszka wlewamy mleko, ( trochę zostawiamy do wymieszania mąki ziemniaczanej ) oraz wsypujemy cukry. Kiedy
Kulinarne Fantazje Marioli