Jabłuszka dostępne są przez cały rok, więc zawsze można zrobić takie ciasto. Najlepiej kupić jabłka o nazwie – Złota Reneta lub inne kwaśne. Zaczynamy od biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka będą sztywne nadal ubijać i wsypywać powoli cukier. Następnie co jakiś czas dodać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)masy jajecznej dodawać po łyżce składniki suche i mieszać już bardzo delikatnie. Blaszkę o wymiarach 22×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Pieczenie biszkoptu – Nagrzać piekarnik do 150 C i włożyć blaszkę następnie zwiększyć do 180 C. Piec 25-30 minut. Musicie sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy. Wykonanie
Kuchnia Pokoleńwykonania przepisu użyłam tylko żółtek. Białka możecie zamrozić lub użyć do zrobienia bezy. Składniki: 3 żółtka 2 serki mascarpone (Piątnica, każdy po 250 g) 2 paczki długich biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kakao 4 łyżki amaretto 2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj łyżka(...)łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki będę dobrze połączone, krem odstaw. Kawę rozpuść w 2 szklankach wody (najlepiej w płaskim naczyniu). Gdy kawa przestygnie, dodaj amaretto. Przygotuj formę. Biszkopty mocz przez chwilę z obu stron w kawie z amaretto, wyłóż nimi dno formy. Wyłóż połowę masy, rozsmaruj ją i posyp kakao. Następnie dodaj drugą warstwę nasączonych biszkoptów, resztę pasy
Moja pasja smakuSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa czekoladowa : 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 100 g gorzkiej czekolady Biała polewa: 130 g białej czekolady 55 g masła 140 g cukru pudru 3 łyżki mleka Dodatkowo(...)garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej czekolady Przygotowanie: Biszkopt kakaowy - do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem
Ciastka - domowe słodkościPuszyste ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone, które świetnie sprawdzi się na deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasto jest delikatne i umiarkowanie słodkie. Tajemnicą puszystego biszkoptu jest staranne ubicie białek z cukrem. Podczas ubijania cukier dodawać małymi partiami i powoli, aby mógł całkowicie połączyć się z ubijaną pianą. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania i nie powinno sprawić(...)ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć razem z papierem i wystudzić, następnie przekroić w poprzek na pół. Jeśli po upieczeniu ciasta na wierzchu zapiecze się cienka słodka skórka, należy ją delikatnie zdjąć ostrym nożem
Kuchcik gotujeRoku. Wierzę, że będzie lepszy od poprzedniego i tego nam wszystkim życzę! Dziś mam dla fanów czekoladowych smaków prawdziwą gratkę. Mam nadzieję, że lubicie rolady biszkoptowe. Delikatny, dosyć cienki biszkopt kawowy oraz pyszna czekoladowa pianka z dodatkiem wiśni to moja propozycja na słodkie powitanie Nowego Roku. Całość wychodzi dosyć słodka, więc wszelakie polewy wydają się już tutaj zbyteczne. Wierzch można(...)kroi, jednak trzymana poza lodówką, ogrzewa się i nabiera bardziej musowej, delikatnej konsystencji. Jeśli nie macie możliwości przechowywania jej w chłodzie, można – dla pewności- usztywnić masę śmietan-fixem. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1-2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema Masa: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady
Smaki Na Talerzuokazał się strzałem w 10! Sernik z musem adwokatowym zrobi furorę i już wiemy, że na stałe zagości w naszym menu. Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) SPÓD: * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt MASA SEROWA: * twaróg 3 x mielony ( może być wiaderkowy )– 500 g * śmietana 36% – 250 ml * jajko L – 3 szt * mąka pszenna – 3 płaskie łyżki * cukier(...)ziarna – do smaku MUS ADWOKATOWY: * ser mascarpone – 250 g * ajerkoniak / adwokat – 200 ml * żelatyna – 4 płaskie łyżeczki * śmietana 36% – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Biszkopty układamy jeden obok drugiego. MASA SEROWA: Wszystkie składniki wyciągnijcie co najmniej godzinę wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki wkładamy do misy, mieszamy kilka sekund – tylko do połączania składników. Zalewamy biszkopty, równamy. Pieczemy
Ostra na Słodkoobostrzeniami, to jednak lepiej na tą okazję się dobrze przygotować. Ze swojej strony polecam ciasto "Kora orzechowa". Zasmakuje z całą pewnością wielbicielom owoców i bakalii. Smacznego! Składniki [ BISZKOPT ORZECHOWY]: 5 białek 3 żółtka 150 g cukru 150 g zmielonych orzechów włoskich 80 g wiórek kokosowych 2 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Suche składniki(...)najmniej opadła. Surowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 23×25 cm. Pieczemy w temperaturze ok.170 C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu biszkopt orzechowo-kokosowy rzucamy na podłogę z wysokości ok. 35 cm. Studzimy go i przekrawamy na dwie równe części. Składniki [KREM BUDYNIOWY]: Sok z 1 puszki brzoskwiń 300 g kostki masła
psgotujemyprzepyszne ciasto wuzetka o smaku piernika. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach. Krem wykonałam ze śmietanki z mleczka kokosowego oraz serka mascarpone. Biszkopt jest bezglutenowy, zrobiony z mąki ryżowej i oczywiście z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość wieńczy pyszne powidła firmy Łowicz z piernikową nutą, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa oraz dekoracja(...)kremu kokosowego. Z takim ciastem zdecydowanie można poczuć świąteczną atmosferę :) Składniki (forma 25 x 21 cm): Biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem: 2 puszki śmietanki z mleczka kokosowego (u mnie light) 300 g serka mascarpone 7 łyżek
Healthy food explorerTARTA SEROWO-MAKOWA SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY SERNIK KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE SERNIK NA OLEJU SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE SERNIK Z JABŁKAMI SERNIK SZACHOWNICA SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI SERNIK TIRAMISU SERNIK WIEDEŃSKI MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI I MASĄ SEROWĄ SERNIK Z PALONYM MASŁEM SERNIK CASTINGOWY SERNIK KOKOSOWY(...)MAKIEM PIJAK / CYCKI MURZYNKI MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
Ostra na SłodkoDelikatny i subtelny tort kokosowy na bazie puszystego biszkoptu. Idealny na domowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice. Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt: 7 jajek 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru lub mniej pół szklanki bardzo gładko zmielonych migdałów lub olejek migdałowy. Z tego pieczemy biszkopt w 180° ok. 35 minut ale to zależy od piekarnika
Wasze PrzepisyDelicja na święta czemu nie. Mus pomarańczowo brzoskwiniowy smakuje obłędnie. Lekkie jak puch, z bezową choinką i pianką. biszkopt piernikowy: 3 jajka wielkość M 1 łyżeczka płaska przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej pianka piernikowa: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny(...)pierników mus pomarańczowo brzoskwiniowy: 240 g konfitury z brzoskwiń niskosłodzona 2 pomarańcza duże 2 łyżeczki żelatyny dekoracja bezy: 2 białka 90 g cukru 1 łyżka octu winnego Biszkopt piernikowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam. Jak cukier rozpuści się dodaję żółtka i mieszam już tylko mikserem. Mąki, kakao, przyprawę do piernika
wesoła kuchniacóż to było za ciasto - migdałowy biszkopt, galaretka pomarańczowa i do tego mus czekoladowy oblany czekoladową polewą. Istna delicja tylko dużo lepsza od tych sklepowych i odrobinę większa. Ciasto idealne na święta i specjalne okazje, a my łasuchy takie okazje potrafimy znaleźć każdego dnia. Jeśli nie macie mąki migdałowej lub uznacie, że jest dla Was za droga z powodzeniem możecie(...)zastąpić mąką pszenną. Biszkopt: 3 jaja 1 łyżka cukru pudru 3 czubate łyżki mąki migdałowej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i i ubijamy, gdy piana zrobi się gęsta Wsypujemy cukier i dalej ubijamy przez chwile. Następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy aż połączą się z pianą, na koniec wsypujemy mąkę i całość ostrożnie
Cynamonowe szczęściekrólewska bez pieczenia to smakowity i prosty w przygotowaniu deser idealny na świąteczny stół. Takie ciasto będzie świetną propozycją dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników, wystarczy przygotować szybki spód z biszkoptów, krótko podgrzć jabłka prażone z galaretką, ciasto wyłożyć delicjami i bitą śmietaną a na końcu posypać startą czekoladą, polecam do wypróbowania. składniki na tortownicę(...)biszkoptów 130 g rozpuszczonego masła 1 l prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej 300 g ciastek typu delicje 500 ml śmietany 36 % 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej, po czym przekładamy do miski, wlewamy
Smakowite Daniaciast! I Ona ma do tego zapał, i ja! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest! Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko orzeźwiającym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu(...)swoich kulinarnych poczynań. Pyszne ciasto! Spróbujcie i Wy! Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych! Działajcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń czekoladowy – 5 op ( 5 x 45 g bez cukru ) * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA WINOGORONOWA: * serek
Ostra na SłodkoPyszne ciasto szczególnie dla tych co kochają czekoladę. Jest ono po prostu czekoladowe. Ciasto czekoladowe z krówką czekoladową z migdałami. Można je również podawać jako tort. Biszkopt czekoladowy : 120 g miękkiego masła, 6 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 200 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 1 łyżka ciemnego kakao (ja dodałam czarne kakao), 120 g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)słodzonego mleka, 200 g czekolady deserowej, 100 g posiekanych migdałów, do nasączenia : 120 ml mocnego naparu z herbaty, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki brandy (opcjonalnie) Biszkopt : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miseczki ustawionej na garnku z wrzącą wodą wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewać aż czekolada się rozpuści). Masło utrzeć z 40 g cukru
królestwo garów