Kolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki(...)Jeśli zajdzie potrzeba, jabłka można podlać niewielką ilością wody. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałki jabłek. Bezowa pianka: 5 białek 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka
maniapieczeniaMama uwielbia tort bezowy od Sowy i czasami go przynosiła. Zrobienie go chodziło za nią już od bardzo dawna. Jednak ciągle tylko o nim wspominała. Żeby nauczyć się piec bezy miała do nas przyjść pani Kasia , jednak zachorowała jej córeczka. Mam nadzieję że umówi się z mamą po raz kolejny na wspólne pieczenie. Tak więc zrobiłyśmy tort bezowy same(...)ktoś robił ten tort to robił go z przepisu zgadnijcie kogo? Oczywiście naszej niezawodnej Margarytki . Tak więc i my skorzystałyśmy z jej przepisu, lekko go modyfikując. To najlepszy tort bezowy na świecie. Od teraz część naszych wypieków będzie prezentowana na porcelanie, szkle firmy villa Italia . Składniki: Beza: 7 białek 300 g cukru 2 łyżki
Lili w kuchnimożecie przechowywać do 3 miesięcy, w szczelnych pojemnikach – szybko chłoną wilgoć z powietrza. Jeśli pieczecie małe bezy – nie róbcie ich z więcej niż 3-4 białek na raz. Masę bezową należy użyć od razu, nie zostawiać na później bo ucieknie z niej powietrze i masa opadnie. Tym razem z pozostałych po wczorajszym kruchym cieście białek upiekłam mini torciki Pavlova(...)porcji wyszło ich 8. Masę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami. Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis
Karo in the KitchenBardzo kruchy spód, galaretka przepełniona jagodami, lekki i słodki krem, kolejna warstwa jagód i na koniec bezowe chmurki. Mówię Wam. Po prostu jagodowe niebo. Pierwotnie ciasto miało być bez bez. ;) Jednak chłopcy mnie przekonali, że niebo musi mieć chmurki. I tak każdy wyciskał swoje kształty. Jeśli nie macie ochoty bezy można pominąć. Ciasto jagodowe niebo Ciasto jest trochę czasochłonne(...)maksymalnych. Ubijać do uzyskania sztywnej piany. Zmniejszyć obroty do średnich i stopniowo, po łyżce dodawać cukier. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną. Ubita piana powinna być gęsta i błyszcząca. Masę bezową przełożyć do szprycy. Wyciskać na blachę niewielkie bezy w dowolnym kształcie (ja starałam się robić chmurki(; ). Piec w 140°C z termoobiegiem przez ok. 45-60 minut. Bezy powinny być
Pełny talerzzapisane były ptysie , ale nie byle jakie ptysie , tylko takie jakie pamiętam z dzieciństwa . Dziś już coraz trudniej je dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego mmm smak dzieciństwa :) Ja postanowiłam troszkę przełamać słodycz kremu dodając sok cytrynowy . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250ml) pół kostki masła (125g(...)szklanka mąki (170g) 4 jajka (u mnie rozmiar M) szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych jaj (L) sok z jednej cytryny 1 szklanka cukru kryształu (220g) ok 1/3 szklanki cukru pudru (50g) woda. Wykonanie: Cisto parzone: Wodę wlać do garnka , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. doprowadzić do wrzenia . W tym czasie masło się rozpuści.Dodać szczyptę
Malinowa KawiarenkaDzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa Konemann. Masa to moja własna wariacja na temat mascarpone. SKŁADNIKI NA BLATY BEZOWE
KUCHARNIAsobie wszystko to co tak bardzo lubię - jest beza, karmel, brandy, bita śmietana i oczywiście krem kasztanowy. Mont Blanc , bo tak się nazywa, zawdzięcza swą nazwę wyglądowi - na bezowym spodzie piętrzy się krem kasztanowy zwieńczony kleksem bitej śmietany. Wyglądem deser nawiązuje do ośnieżonego szczytu Mont Blanc. Nazywany we Włoszech Monte Bianco, pojawił się we włoskiej książce kucharskiej już około(...)cukierniczego. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać spiralnie koła o średnicy ok. 5cm. Na obrzeżach koła wycisnąć małe kleksy (o średnicy 1 cm), które będą stanowiły "obramowanie" bezowej podstawy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Krem kasztanowy jest dość słodki, dlatego
KUCHARNIAnich to co najlepsze. Moje kłopotki pieczone doraźnie i profilaktycznie. Dla Synka, dla Mamy i Taty, dla W. i dla mnie samej. Wgryzam się w bezowe kruchości i chłonę aromat fiołków. Ktoś mówił o smutkach i kłopotach?! Chyba mi się zdawało.... Zanurzam się w fiołkach i po kłopotach. Lubię wracać w pamięci do czasów(...)się rozpuści. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą masę białkową przekładać łyżką formując okrągłe spody o średnicy ok. 45 cm. Grubość masy bezowej na spody nie powinna być zbyt duża, maksymalnie 1 cm, gdyż w trakcie pieczenia bezy urosną. Włożyć do piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik
KUCHARNIAJuż chyba wszyscy wiedzą, że jesteśmy zapalonymi miłośnikami wszystkiego co ‚bezowe’. Praktycznie przy każdym bezowym wpisie to podkreślam Dzisiaj skromnie, bo nie bezowo – torcikowo a bardziej na spokojnie, prościej, mniej słodko ale ciągle pysznie i uroczo. Mini bezy waniliowe, lekko pastelowe powstały bardzo spontanicznie. Myślą przewodnią była chęć wykorzystania ich do przyozdobienia innego wypieku, ciasta, tortu bądź wykorzystania(...)Kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero wtedy, kiedy wcześniej dodany cukier już się rozpuścił. Na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii i barwnik spożywczy. Ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy beziki, w lekkich odstępach od siebie. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut
Made By Mom And SonPostanowiłam osłodzić sobie dzisiejszej leniwe przedpołudnie przygotowując słodkie bezowe pianki, zwane też pływającymi wyspami lub zupą nic, które dodatkowo posypałam czekoladą z chili. Zupa nic to zupa na bazie słodzonego mleka, ja tym razem wykorzystałam do jej przygotowania budyń waniliowy Winiary. Tą zupą zawsze zachwycała się moja siostra, to jej ulubiony smak z przedszkolnego dzieciństwa. Idealnie nada się na śniadanie(...)szerokim rondlu zagotowujemy 250 ml mleka, pozostałą część mieszamy z 1 łyżką budyniu waniliowego z cukrem i dodajemy do gotującego mleka. Zmniejszamy ogień. Przy pomocy dwóch łyżek kształtujemy owalne bezowe pianki, które partiami wkładamy na gotujące się mleko, gotujemy po 2,5 minuty z każdej strony, podczas odwracania pianek trzeba być ostrożnym, gdyż są one kruche i mogą nam się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam bezy i wszelkie bezowe desery, a na podium stoi niewątpliwie biała Pavlova. Tym razem przygotowana w podzielnych wersjach mini - słodka beza, aksamitny krem i przełamujący słodycz sos malinowy, przygotowany jak frużelina. Identycznie przygotowuję klasyczną dużą Pavlovą z przepisu znajdującym się na stronie Moje Wypieki - na zdjęciach pod mini wersją, z tym samym kremem i owocami. Polecam serdecznie :) Klasyczna(...)końcu dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie już szpatułką. Na blasze z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, narysować okręgi o średnicy 8-10 cm. Wyłożyć masę bezową, uformować okręgi, boki wyrównać łyżką lub szpatułką ku górze. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C, wstawić blachę z bezą, po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 o C i piec
Kocham..lubię..gotuję..context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Kokosanki kokosowe mi\u0119ciutkie ciastka do kawy","description":"Kokosanki czyli mi\u0119ciutkie bezowe ciastka kokosowe popularne we W\u0142oszech i we Francji. Z zaledwie kilku sk\u0142adnik\u00f3w upieczesz kokosanki idealne do kawy.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/miekkie-kokosanki.jpg","recipeCategory":["Desery i wypieki","Kuchnia W\u0142oska"],"recipeCuisine(...)keywords":["beza","bezowe ciasteczka","bia\u0142ko","ciastka","ciastka kokosowe","ciastka z kokosem","ciatska do kawy","kokos","kokosanki","wi\u00f3rki kokosowe","w\u0142oskie ciasta"],"datePublished":"2020-04-17T13:38:10+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"40 sztuk","calories":"415 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["4 jajka od szcz\u0119\u015bliwych kur","400 g wi\u00f3rk\u00f3w kokosowych","1 szklanka cukru
ProstePesto.plmetoda gwarantuje, że masa się nie zwarzy. Jeśli chcecie dodać mascarpone, najlepiej już na początku umieścić serek i kremówkę w jednym naczyniu, po czym ubić na sztywno. Krem bezowy. To nic innego jak ubita na sztywno beza zaparzona syropem cukrowym, w moim przypadku na bazie soku z jagód. 2 białka ubić na sztywno dodając pod koniec 20g cukru 120g cukru(...)temp. 117-120°C. Następnie wąską strużką wlewamy syrop do bezy, cały czas ubijając. Ubijamy do momentu osiągnięcia pożądanej konsystencji (takiej jak masa do ciepłych lodów) Uwagi do kremu bezowego: Zwiększa swoją objętość kilkukrotnie, z dwóch białek powstaje ilość masy wystarczająca do wypełnienia połowy ptysi z powyższego przepisu 100 ml soku nie zabarwia masy tak jak tego oczekiwałam, żeby uzyskać
Słodki Blogrobić tyle szumu... 😂😁 SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki słodzidła (erytrytolu, ksylitolu cukru - według uznania) SKŁADNIKI NA BEZOWĄ PIANKĘ: 3 białka 2,5 łyżki słodzidła (erytrytolu, ksylitolu, cukru - według uznania) DODATKOWO: 2 garści malin mrożonych lub świeżych 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki) odrobinka masła do wysmarowania(...)wyrównaj brzegi i nakłuj całość widelcem. Piecz ciasto przez 18 -20 minut do lekkiego zrumienienia. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ZMNIEJSZ temperaturę do 180 stopni C. BEZOWA PIANKA: Białka ubij na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodawaj po łyżce słodzidła, dobrze miksując po każdym dodaniu. Na podpieczonym cieście ułóż równomiernie połamaną na kostki czekoladę, rozsyp następnie maliny
Słodko-Słony Świat Ilony