bezowy - 1866 przepisów (strona:29/125)

Przekładane ciasto migdałowe z bezą 368

miała gęstą konsystencje bezy należy dodać łyżkę mąki. Formę odwrócić do góry spodem, wyłożyć papierem do pieczenia i na całej powierzchni spodu blaszki rozsmarować połowę masy bezowej. Piec 15 – 20 minut w 160 stopniach. Czynność powtórzyć z drugą częścią masy bezowej, dodatkowo posypując ją płatkami migdałowymi. Krem: Masło w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjąc(...)ciasto i podzielić na 2 części 6. Każdy kawałek ciasta rozwałkować 7. Przełożyć do formy 8. Upiec dwa kruche ciasta 9. Ubić białka na bezę 10. Wyłożyć połowę masy bezowej na odwróconą blachę 11. Upiec bezę 12. Drugą połowę bezy posypać płatkami migdałowymi i upiec 13. Utrzeć masło 14. Dodać po łyżce zimnego budyniu 15. Do masy dodać kilka kropel

KuchniaWeDwoje.pl
Szarlotka z orzechami i pianką 174

dalej w temacie jabłkowym - pyszna szarlotka :) Kruchutkie ciasto, solidna warstwa jabłkowego wnętrza i słodka bezowa pianka, która wspaniale uzupełnia się z kwaśnym smakiem jabłek. Fajnym akcentem są tu chrupiące orzechy włoskie ukryte pod jabłkowym nadzieniem. Bardzo jesienne ciasto :) Wypróbujcie :) Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 3 żółtka 200 g masła, zimnego 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru ( jeżeli posiadacie tylko(...)szarlotkowych (antonówka lub szara reneta ) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru sok z 1 cytryny 8 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanka z grubsza posiekanych orzechów włoskich Pianka bezowa: 3 białka 165 g cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej  Wykonanie :  Kruche ciasto:   Wszystkie składniki zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 części

Opowieści z piekarnika
Biszkopt z masą serową, bezą i owocami 145

Letnie pyszne ciasto z owocami. Można je zrobić z różnymi owocami. Masa bezowa – białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli podczas ubijania dodawać cukier biały i brązowy, ocet. Jeszcze chwilkę ubijać. Pieczenie masy bezowej – blaszkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć na blaszkę formując nierówną powierzchnię. Nagrzać piekarnik(...)masy i wymieszać. Dodać umyte i osuszone owoce, ponownie delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki , ale pilnować . Jak już masa zacznie gęstnieć wylać na biszkopt. Na masę serową położyć płytę bezową, lekko przygnieść. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Ciasto jest pyszne polecam

Kuchnia Pokoleń
Pavlova leśna 191

Miał być tort bezowy, ale zapomniałam o pierwotnej wizji i zamiast trzech bezowych blatów upiekłam jedną większą... Więc skończyło się pavlovą z leśnym, lekko przełamującym słodki smak, akcentem - z malin i jeżyn. Z delikatnym, puszystym kremem, niezbyt słodkim. A nad tortami bezowymi będę musiała popracować, więc może i niedługo zrealizuję tamten plan ;) Składniki Beza 170 ml białek (4 białka

Słodkie inspiracje
Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami 132

jest wyczuwalna w każdym kęsie. Schłodzony dość mocno jest jeszcze delikatniejszy w smaku. A świeże owoce sprawiają, że deser jest orzeźwiający. Kto się skusi na deserową eksplozję smaków? Bezowe gniazdka (8 szt): 6 białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% Bazyliowy puder: 2 czubate łyżki cukru pudru 10 listków Bazyli (świeżej) Krem(...)łyżka pudru bazylikowego 125 g kremowego serka (smak naturalny) Apetina Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 0,5 szklanki świeżych malin 0,5 szklanki borówek Bazylia do dekoracji Bezowe gniazdka: Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Przelewamy je do misy miksera i zaczynamy ubijać. Gdy zaczną gęstnieć stopniowo (łyżka po łyżce) wsypujemy cukier. Na końcu

VioletoweKucharzenie
Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami 145

masy na papier zaczynamy od środka narysowanego okręgu na zewnątrz, a następnie formujemy ścianki – na 2-3 ‘piętra’. Blaszkę z uformowanymi gniazdkami od razu wkładamy do piekarnika. Drugą część bezowej masy, tą z dodaną herbata, przekładamy do rękawa i postępujemy z nią dokładnie tak samo. Gotowe gniazdka wstawiamy do piekarnika. Bezy suszymy w 100⁰C + termoobieg przez około(...)napełniamy schłodzoną bitą śmietaną z wanilią i cukrem pudrem (dodatek glukozy ją utrwala, nie pozwala się rozwarstwić) i świeżymi sezonowymi owocami. Do momentu podania ciastka trzymamy w lodówce. Nienapełnione bezowe gniazdka spokojnie wytrzymają nawet 2 miesiące w szczelnym opakowaniu, bez dostępu powietrza, wilgoci i światła. GNIAZDKA BEZOWE – 28 sztuk o średnicy 6,5cm 6 białek jajek M 300g drobnego białego

Karo in the Kitchen
Migdałowa Księżniczka Bezowa.. 148

Migdałowa Księżniczka Bezowa.. Korona bezowa z płatkami migdałowymi i obłędnym kremem mlecznym Lusette! Tak chcę zaczynać każdy weekend! #POZWÓL SOBIE NA CHWILĘ PRZYJEMNOŚCI ;-))) Zainspirowana wafelkami Lusette, postanowiłam przygotować obłędnie smaczny deser dla mojego Lubego. Myślałam o tym deserze przez trzy dni, dobierałam pieszczotliwie wszystkie składniki w myślach, dopracowywałam szczegóły, smak i wygląd deseru. Po tych trzech dniach wyklarował się(...)masę śmietanową i syrop karmelowy, całość delikatnie wymieszaj.  Krem wyłóż obficie na bezę, którą dodatkowo udekoruj pokrojonymi w trójkąty dwoma wafelkami mlecznymi Lusette. Deser przechowujemy w lodówce. Królowa bezowa ma tylko jedną wadę, znika w oka mgnieniu, jest obłędnie dobra! Smakuje obłędnie z filiżanką espresso. Polecam Wam ją bardzo gorąco ;-))) Życzę pięknego weekendu! PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU Trzymajcie

SMYKWKUCHNI
,,Walentynkowe mini torciki bezowe’’ 92

Dziś coś dla wielbicieli słodkich deserów i bezy. Smakowite, proste w wykonaniu torciki bezowe z kremem i jagodową konfiturą. Składniki: 4 białka 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej odrobina barwnika czerwonego konfitura jagodowa 100 ml śmietany kremowej 30% 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywno(...)stopni przez około 90 minut. Po tym czasie odstawiamy bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Powinny być chrupiące, nie ciągnące. Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec cukier puder. Na krążki bezowe wykładamy łyżkę konfitury jagodowej, dekorujemy kremem i przykrywamy suchym krążkiem bezowym

Podróż w kulinaria
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 171

lodówki, ale nie jest to konieczne. Na każdym ze spodów rozsmarowujemy po połowie dżemu. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i podpiekamy ok.15 minut na termoobiegu. Masa bezowa: - 6 białek - 300g drobnego cukru  (dałam nierafinowany trzcinowy) - 1łyżka mąki ziemniaczanej W misie miksera ubić dokładnie białka, następnie po jednej łyżce dodawać cukier i cały czas ubijać. Po dodaniu(...)całego cukru ubijać jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie szklista. Na końcu dodajemy mąkę (skrobię) ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę bezową wykładamy po połowie na każdy z podpieczonych spodów. Rozsmarowujemy równomiernie, obsypujemy rozdrobnionymi orzechami i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 150*C i pieczemy ok.50 minut na termoobiegu. Po tym czasie blaszki wyjmujemy z piekarnika

Smaczne Zdrowe
Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi 126

www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do niego świąteczne owoce leśne w żelu (o tej porze używam mrożonych), które zagotowuje w naparze herbacianym właśnie z owoców leśnych. Dzięki temu w sposób naturalny wzmacniam smak samych owoców. Owoce aromatyzuję ciemnym rumem, cynamonem(...)przyprawą piernikową. Pychotka! The post Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Torcik bezowy z kremem kawowym 158

Delikatny torcik bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone z owocami leśnymi. Idealny na lato, elegancki i przepyszny. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 350 g śmietanki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 4 łyżki(...)sztywnego białka bardzo powoli dodawaj po 1 łyżce cukru. Następnie wlej sok z cytryny i nadal ubijaj. Na końcu dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszaj. Masę bezową wyłóż równomiernie na narysowane koła. Piecz  1 godzinę w temperaturze 140ºC.  Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wszystkie składniki

Kuchnia bezglutenowa
Szarlotka z bezową pianką i malinami 269

Uwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale. Patera…. Właśnie ! Która kobieta nie kocha prezentów ? Chyba nie znam takiej, zawsze chciałam mieć taką z wygrawerowanym własnym imieniem i dzięki firmie My Gift(...)pieczenia Warstwa jabłkowa: 1 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 1 kisiel  słodka chwila rozgrzewjąca Dr.Oetker 2-3 łyżki brązowego cukru z cynamonem 2 łyżki wody Bezowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru waniliowego 1 duży  budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki oleju Dodatkowo: ½ litra świeżych malin Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem

Wanilia i Kardamon
Placek z porzeczkami i bezą 269

cieście. Ciasto, owoce i beza. To połączenie ostatnio pojawia się u mnie bardzo często, w różnych konfiguracjach i wariacjach. Tym razem są to czerwone porzeczki na cieście ucieranym, przykryte bezową pierzynką. Nie sądzę, żeby trzeba było Was przekonywać, że połączenie kwaśnych porzeczek i bezy, to połączenie doskonałe, więc po prostu zapraszam po przepis. :) Składniki na formę 25x35 cm: Ciasto(...)cytryny. Ubijać dalej, aż piana będzie sztywna. Następnie cały czas ubijając dodawać partiami cukier. Po ostatnim dodaniu miksować jeszcze minutę, zmniejszyć obroty na minimalne i dodać skrobię. Masa bezowa powinna być gęsta i błyszcząca. Na podpieczonym spodzie rozsypać porzeczki. Na owocach rozprowadzić masę bezową. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130°C i piec ok. 1 godzinę 20 minut

Pełny talerz
Rolada bezowa z jagodami 198

być dobrze wysuszona wręcz tutaj może być wilgotna i miękka aby dobrze się zwijała, dlatego osobą, którym bezy się nie udawały tutaj wyjdzie wszystko idealnie.   Składniki na ciasto bezowe: 6 białek 330 g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywną pianę(...)temperaturę 130 C z funkcją grzania termoobieg. Blachę wyłożyć papierem. (Ja użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 31 x 36 cm – standardowej blachy w którą wyposażone są piekarniki.) Masę bezową rozłożyć równo na  przygotowanej formie i piec 40 min.  Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek

Kubki smaku
Torciki bezowe z sosem truskawkowym 164

Słodkie bezowe torciki z bitą śmietaną polane sosem z truskawek . Pięknie się prezentują a smakują jeszcze lepiej , kwaskowaty smak sosu równoważy słodycz bezy .   Szybki ale bardzo efektowny deser.  Składniki na bezy - 4 białka ( 150 ml   ) - 300 ml cukru ( powinno być drugie tyle co białek w mililitrach )  - szczypta soli Do przełożenia(...)dodajemy sól i cukier (300ml) i ubijamy jeszcze ok 5 minut , Na dużej blaszce układamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy ok 8 cm i wykładamy łyżką masę bezową , raczej płaskie żeby ładnie wyglądały po złożeniu.  Wkładamy do piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni ,po godzinie zmniejszamy na 100 stopni i trzymamy jeszcze godzinę .Po upieczeniu wyciągamy

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania