bezowy - 1866 przepisów (strona:28/125)

Ciasto "Fuga" 162

Ciasto o bardzo (nie)wdzięcznej nazwie- Pleśniak, a także Fuga to kruchy przekładaniec z bezową pianką, pod którą ukryła się gruba warstwa powideł śliwkowych. Zapewne zawdzięcza swoje "imię"  ciekawej fakturze, której nie będę określać nazwą powszechnego grzyba:))ze względu na szacunek do wypieku  J Bo jest naprawdę dobre! Rzadko robię tego typu kruche przekładańce, ale ten, ze względu(...)części( jasne: 1 duże druga mała, ciemna: dodajemy kakao) .  Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. + dodatkowo : 2 spore słoiki powideł śliwkowych( ok 350-400 g) Składniki na bezową piankę: 6-7 białek szklanka cukru cukier waniliowy Białka miksujemy stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę.   WYKONANIE: większa część ciasta kruchego białego powidła= zapiekamy 15 minut bezowa pianka ciasto

Domowe ciasta
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 185

Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszysta piane. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Dodać sok z cytryny, ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę. Masę bezową wyłożyć na narysowane okręgi, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150C. A po chwili zmniejszyć temperaturę do około 120-130C. Bezy pieczemy około 1 godziny. Kiedy beza będzie lekko popękana(...)Wykonanie tortu; Odkładamy około 5 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu.  Na podkładce układamy kolejno;  Blat biszkoptu, poncz, powidło, krem kawowo makowy (1 część), blat bezowy, krem kawowo makowy (2 część), blat biszkoptu, poncz, powidło, krem kawowo makowy (3 część), blat bezowy, krem makowo kawowy (4częsc), blat biszkoptu, poncz.  Odłożoną masą smarujemy tort, nast ępnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Beza z owocami – Tort Pavlova 287

Uwielbiam torty bezowe, choć są słodkie tak że zjadam ich jedynie kawałek. Ale i tak robię od czasu do czasu pavlovą bo jest genialna i prosta. Do tej bezy musicie dodać nieco mąki ziemniaczanej oraz ostu balsamico, to dzięki tym dodatkom wychodzi idealna i leciutko ciągnąca. Polecam Wam także przepisy: – tort wiśniowy – tort z nutellą i truskawkami – tort bezowy(...)malinami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami beza z owocami – pavlova Przygotowanie : ok 4-5 h Składniki: – 5 białek z jajek w rozmiarze M lub 4 z rozmiaru L – 250 g drobnego cukru do wypieków + 3 łyżki – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżka octu balsamico lub octu winnego – 200 g śmietany

nietylkopasta.pl
SERNIK SZEFOWEJ 232

pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy drugą połową masy serowej. Wygładzamy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i podpiekamy ok.40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa bezowa: - 3 białka - szczypta soli - 150g cukru trzcinowego ( lub zwykłego) - 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej Ok.10-15 przed końcem podpiekania sernika przygotowujemy masę bezową. W tym celu w misie miksera ubijamy białka(...)ubite dodajemy po 1 łyżce cukier. Po każdym dodaniu ubijamy dalej.  Masa musi być gładka i lśniąca. Na samym końcu dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Całość delikatnie mieszamy. Masę bezową rozsmarowujemy na wyjętym z piekarnika podpieczonym serniku, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok.15 minut w temp.160*C na termoobiegu.  Następnie temperaturę zmniejszamy

Smaczne Zdrowe
Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą 174

Kruche leciutkie jak puch blaty bezowe przełożone słodką puszystą masą śmietanową. Całą słodycz przełamują wiśnie i tarta gorzka czekolada. Do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. Klasyka która zwsze się sprawdza! Składniki: Na dwa bezowe blaty o śr 23 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 1   łyżeczka mąki(...)uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję. Płaską   blachę-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, rysuję dwa okręgi o śr 23   cm. Masę bezową dzielę na 2 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło. Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam

Wanilia i Kardamon
Kokosanki 151

trudności. Polecam – wielbicielom kokosów… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie bezy z kremem kiwi Bezy z kremem limonkowo bananowym Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Zielona Pavlova A jeśli specjalnie zrobicie te ciasteczka i zostaną Wam żółtka, skorzystajcie z poniższych przepisów: Faworki na piwie N ajlepsze ciastka z dziurką

mojewypiekiinietylko
Tort bezowo- kawowy 188

Pani beza się poleca! :) Składniki na blaty bezowe: 6 białek szczypta soli 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). W misie miksera ubić(...)szczyptą soli, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.  Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. Składniki na krem

Smaki Natalii
LODY BEZOWE Z ORZECHAMI / JAK ZROBIĆ IDEALNĄ BEZĘ WŁOSKĄ? 180

wiele wiele innych moich przepisów zawiera ją w swoim składzie. Jak zrobić tę idealną? Co zrobić, żeby zawsze się udawała? Jaki jest jej sekret? I jak zrobić fantastyczne lody bezowe z orzechami, które zachwycą każdego wielbiciela słodkości ? O tym dziś! CO TO JEST BEZA WŁOSKA? BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim(...)sprzęt do bezy ( żeby nie było! ;) ). Stylowy wygląd, perfekcyjne działanie i możliwość dopięcia dedykowanych przystawek – do mielenia, robienia makaronu itd. sprawiają, ze jest on idealnym pomocnikiem w kuchni! LODY BEZOWE Z ORZECHAMI: SKŁADNIKI: * białko – 150 g * cukier – 300 g * śmietana 36% – tyle ile wyjdzie gotowej masy bezowej ( przygotujcie ok. 400 ml ) * orzechy włoskie, laskowe, nerkowce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
KRUSZON, SKUBANIEC Z AGRESTEM I PORZECZKAMI 224

wyłożoną papierem do pieczenia warstwami: warstwa ciasta jasnego, następnie ciasto ciemne i ciasto jasne. Na ostatniej warstwie kruchego ciasta rozkładamy odsączone kulki agrestu oraz świeże lub mrożone porzeczki. Masa bezowa: - 5 białek - 250g cukru trzcinowego lub zwykłego W misie miksera ubijamy na półsztywno białka, następnie po łyżce dodajemy cukier (na ksylitolu masa bezowa jest lekko gumiasta, dlatego daję cukier trzcinowy(...)dokładnie ubijamy. Masa powinna gładka i szklista. Gotową, sztywną masę bezową wykładamy, przykrywamy nią owoce. Na bezie rozsypujemy schłodzoną kruszonkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.35 bez termoobiegu, na programie góra-dół lub ok.25-30 z termoobiegiem. Blaszkę wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po schłodzeniu ciasto polewam delikatnie lukrem. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru

Smaczne Zdrowe
BEZA Z OWOCAMI 148

owoce wrzućmy na pyszną bezę i masę kremówki ;) To nic, że ma milion kalorii. Pyszne jest :) W niedzielę można  Dziś szybka wersja torcika powstałego z gotowych spodów bezowych. Robi się kilka minut ;) Składniki:   2 spody bezowe 23 cm 1 litr śmietany 30% cukier puder wg uznania do smaku 3 łyżki soku z cytryny czereśnie lub wiśnie borówki amerykańskie(...)maliny listki mięty Wykonanie: *Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i sok z cytryny. *Na jeden spód bezowy wykładamy 2/3 kremu śmietanowego, przykrywamy kolejnym spodem. Na wierzch wykładamy resztę kremu, na który wykładamy owoce. Schładzamy w lodówce, co sprawi że beza zmięknie, będzie się lepiej kroiła

Z Majeczką w kuchni
Jeżynowa babka z melisą 251

łyżki cukru trzcinowego mus jeżynowy: 40 dkg jeżyn mrożonych 1 pęczek melisy świeżej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka jeżynowa: 1/2 porcji musu jeżynowego 2 płaskie łyżeczki żelatyny pianka bezowa: 2 białka 70 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny płaskie 1/4 musu jeżynowego krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 musu jeżynowego 2 łyżeczki płaskie żelatyny Biszkopt: Jajka wyjmuję(...)pianki i kremu. Formę keksowkę wykładam folią spożywczą. Odlewam z  1 /2 porcji musu 1/3 szklanki musu, a resztę wylewam do keksówki. Wstawiam do lodówki do stężenia. Pianka bezowa: Białka przekładam do miski, dodaję cukier i ubijam na parze około trzy minuty. Zdejmuję miskę z pary i ubijam dalej dwie minuty. Żelatynę namaczam w musie jeżynowym i rozpuszczam

wesoła kuchnia
Mazurek bezowy napakowany bakaliami 147

Mazurek bezowy napakowany bakaliami został zainspirowany przepisem ze strony Moje Wypieki i mieszanką keksową od firmy Helio . Głównym składnikiem jest beza naszpikowana bakaliami, które możemy mieszać w dowolny sposób. Użyjcie orzechów, suszonych owoców lub tak jak ja gotowej mieszanki Taki mazurek na pewno zaskoczy Waszych gości Dzięki niemu możecie wykorzystać pozostałe z innego przepisu białka. Mazurek bezowy napakowany bakaliami Składniki(...)taką dużą standardową z piekarnika). Pieczemy (a właściwie suszymy) w dobrze nagrzanym do 140°C piekarniku przez co najmniej godzinę. Gotowy studzimy i kroimy w kostkę. Smacznego Artykuł Mazurek bezowy napakowany bakaliami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Dacquoise tort bezowy 898

Dacquoise -tort bezowy z dodatkiem daktyli. Rozkosz podniebienia. Uwielbiam to ciasto i zawsze, kiedy tylko mam białka do wykorzystania to moje myśli krążą wokół niego. Wiem, wiem, że to wielka ilość kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję(...)Blaty bezowe 6 białek 300 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej 10 suszonych daktyli Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.Piana musi być sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Daktyle drobno posiekać i i delikatnie wymieszać z białkami. Na dużej blaszce wyłożonej

O kuchni z uczuciem
CIASTO CZEKOLADOWO DYNIOWE 136

rondla wlewamy śmietankę, podgrzewamy , gdy jest gorąca ściągamy z   gazu i wkładamy posiekaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa czekoladowa, odstawiamy do ostudzenia. Bezowe duszki: 3 białka szczypta soli 140g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie bezowych duszków: białka ubijamy ze szczyptą soli,   następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier , miksujemy, aż powstanie(...)piekarniku nagrzanym do170°C   do suchego patyczka. gotowe studzimy i ścinamy czubek ciasta który posłuży nam jako ziemia na ciasto wylewamy polewę, kruszymy na nią ciasto i układamy bezowe duszki i gotowe :o Inspiracja: https://malacukierenka.pl/ciasto-mega-czekoladowe-z-dynia.html

Słodkie zapomnienie

Proponowane wyszukiwania