bezowy - 1866 przepisów (strona:21/125)

Tort bezowy z kremem speculoos 117

stoi na przeszkodzie aby myśleć już o świątecznych wypiekach i szukać prawdziwych kulinarnych perełek. Zamiast piec makowiec, czy ucierać sernik postaw w tym roku na wyjątkowy tort –bezowy z kremem o zapachu korzennych pierniczków. Uda się na sto procent a poza suszeniem blatów wcale nie jest taki pracochłonny, a jaka pyszna J Niebanalny pomysł i zaledwie kilka chwil, eleganckie podanie(...)porcelanie   #Ambition -tyle potrzeba, żeby stworzyć prawdziwą magię świąt. Takim duetem zaskoczysz świątecznych gosci. Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm 5 białek dużych jaj 25 dag  drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem speculoos: 7 dag herbatników korzennych 4 dag mlecznej białej czekolady 1 łyżka cukru trzcinowego

Wanilia i Kardamon
Torcik bezowy z kremem śmietanowym i lemon curd 125

aromatyczną herbatą i kawałkiem  pysznego ciasta, ten duet doda energii i poprawi humor . Delikatny jak chmurka z warstwą słodko-kwaśnego kremu śmietanowego i lemon curd który doskonale równoważy bezowe   blaty, choć słodki to orzeźwiający. Taki torcik podajemy od razu po przełożeniu .  Blaty można upiec dzień wcześniej a przełożyć w dniu podania. Tak naprawdę poza suszeniem bezy wcale(...)jest pracochłonny. Idealny na wszystkie uroczystości.  Zawsze go piekę gdy zostaną mi białka   od szarlotki. Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm 5 białek dużych jaj 25 dag   drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki lemon curd 2 łyżki

Wanilia i Kardamon
Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy 170

mało słodki) 40 g migdałów 1 łyżka wody 3 łyżki cukru + cukier puder, płatki migdałowe, marcepan lub masa cukrowa na różyczkę (opcjonalnie) Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy – jak to zrobić? Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubijamy w mikserze na średnich obrotach. Dobrze spisuje się tu stojący. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier – łyżka po łyżce czekając(...)łatwiej też wycisnąć ładnie za pomocą szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Gotowy krem przechowujemy w lodówce do czasu, aż spody będą upieczone i ostudzone. Po upieczeniu spody bezowe zostawiamy do ostudzenia na kratce. Spody powinny być zupełnie zimne zanim zaczniemy dekorować je kremem, w przeciwnym razie krem zacznie się rozpuszczać. Krem przekładamy do worka cukierniczego z dużą tylką

Ciastkozercy
Tort bezowo-kawowy 137

kuchni. Bezowo-kawowy tort nie należy do trudnych w przygotowaniu, a efekt końcowy jest wyjątkowo smaczny i nie tylko kawosze nie potrafią się od niego oderwać! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA BEZOWE BLATY: 8 białek 480 g. cukru szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżka przegotowanej(...)kawę, umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy, do momentu połączenia się składników. Do uzyskanej masy wlewamy śmietanę. Ponownie miksujemy, aż masa będzie jednolita o kremowej, gęstej konsystencji. PRZEKŁADANIE TORTU: Kładziemy bezowy blat na paterze i nakładamy na niego połowę kremu. Przykrywamy bezowym blatem. Wykładamy na bezę pozostała ilość kremu… …przykrywamy ostatnim bezowym blatem… …i tort jest gotowy! Tort jest gotowy

Domowe Torty
Rolada bezowa 118

zostanie nieco białek szkoda ich wyrzucać. Często robię torty bezowe, ale tym razem postanowiłam trochę zmienić koncepcję i przygotowałam roladę bezową. Jest słodka, ale krem i kwaśna konfitura to przełamują. Dlatego rolada jest idealnym pomysłem na zrobienie czegoś innego i niepowtarzalnego, czegoś, co zaskoczy naszych gości. Składniki: 6 białek 330g drobnego cukru do wypieków 1  łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)budyń śmietankowy 2 żółtka 1 łyżka żelatyny konfitura z czarnej porzeczki Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru. Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Piekarnik nastawić na temperaturę 130 st C z funkcją grzania góra-dół i piec ok 40 minut

Słodki Zakątek
Jak upiec ciasto? 161

pieczenia około 25-30 minut, a po ostygnięciu przekładamy dowolnym kremem czy nawet bitą śmietaną. Polecam spróbować przygotować własne eklerki czy karpatkę Karpatka z owocami   Bezy lub ciasto bezowe To bardzo charakterystyczny i charakterny przy okazji rodzaj ciasta. Składa się przede wszystkim z białek i cukru no i odrobiny mąki. Jego sukces jest zależny od odpowiedniego przygotowania, czyli ubicia(...)cukrem oraz umiejętnego pieczenia, a raczej suszenia ciasta. Polega to na długim pieczeniu w niskiej temperaturze. Bezę można przygotować jako samodzielne ciasto np. bezę Pavlową wypełnioną bitą śmietaną, blaty bezowe mogą służyć do złożenia tortu bezowego lub mogą być częścią innego ciasta. I w końcu masę bezową można w małych ilościach poukładać na blaszce tworząc beziki. Przyznaję szczerze

Relaxtime
Torcik bezowy z bitą śmietaną 117

babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik bezowy z bitą śmietaną Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki(...)przygotować torciki migdałowe, wystarczy po zakończeniu ubijania dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego (możecie do tego użyć ozdobnej tylki) i wyciskać na papier lub matę formując okręgi. Bezę można też nakładać za pomocą łyżki. Wyrównać lekko górę bezy, robiąc

Cztery Fajery
Szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym 215

Dziś zapraszam Was na szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję. Dziś polecam Wam wersję z kremem borówkowo-jagodowym (na bazie mascarpone). Krem idealnie współgra ze słodką bezą. Taki torcik możecie przygotować np. na  zbliżający się Dzień Matki Polecam. Podstawę tortu stanowi dobry krem (nie może być za słodki(...)bezowe krążki. Polecam Wam krążki do tortów od MAKO. W ofercie MAKO znajdziecie również inne wyśmienite słodkości, jak dobrze znane lody na ciepło. Pamiętacie je z dzieciństwa? Teraz moje dzieci od czasu do czasu się nimi zajadają Czasem warto zaszaleć i osłodzić sobie dzień, prawda? Zachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą firmy MAKO Lubicie lody na ciepło

Słodkie okruszki
Bezowe Całuski z Likierem 271

Bezowe Całuski z Likierem – Zapraszam na pyszne, słodkie bezowe ciasteczka, które powstały przy współpracy z marką Krupnik. Bezy przełożyłam kremem z dodatkiem likieru Krupnik Słony Karmel. Powstał przepyszny, prosty w przygotowaniu, aromatyczny deser. Bezy wyglądają bardzo apetycznie, pięknie i na jednym ciasteczku nie można poprzestać :). Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bezowe(...)wlać likier Krupnik Słony Karmel, wymieszać mikserem na jednolity krem. 7. Gotowym kremem przekładać bezy, na płaskie spody nałożyć 1 kopiastą łyżeczkę kremu i nakryć wyższą, bardziej spiczastą bezą. Bezowe całuski można odstawić na około 1-3 godziny, będą wtedy smaczniejsze. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Ptasie mleczko 1505

masy i energicznie wymieszać całość. 1/2 polewy wylać na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić formę do lodówki. Bezowe pianki: Żelatynę rozpuścić w wodzie z sokiem cytrynowym i pozostawić, aby napęczniała. W garnku rozpuścić 100 g masła. W między czasie ubić na sztywno(...)Całość rozmieszać. Następnie dodać tabliczkę mlecznej czekolady i całość rozpuścić. Do masy czekoladowej dodać 1/2 ubitych białek i delikatnie połączyć składniki za pomocą łyżki. Ciemną bezową pianę przelać na blaszkę, wyrównać i schłodzić w lodówce. Zrobić białą bezową pianę, analogicznie jak ciemną: 100 g masła rozpuścić i zdjąć z palnika. Dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Najlepsza rolada bezowa z wiśniami i galaretką 187

Rolada bezowa nie jest   wypiekiem łatwym do przygotowania, zanim doszłam do wprawy, wypróbowałam mnóstwo przepisów na rolady bezowe, żadne nie były dobre, więc metodą prób i błędów doszłam do tego sama. Najtrudniejsze w tym wszystkim jest zawinięcie rolady, trzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie,   aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała   słodycz tej rolady(...)lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na drugi dzień beza już nie jest taka krucha. Ale z tym bez obaw, bo znika w zastraszającym tempie. Najlepszy przepis na roladę bezową. Beza: 1 szklanka białek  jaj kurzych 1 ¼ szklanki cukru drobnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 2 łyżki cukru pudru Nagrzać piekarnik do 140*c Schłodzone białka

Wanilia i Kardamon
Serce z sernika włoskiego 213

Sernik włoski to odmiana sernika na zimno, tylko zamiast żelatyny dodaje się agar - roślinny środek żelujący nadający specyficzny smak. Pyszny sernik bez pieczenia , na bazie kremu bezowego. Polecam! SKŁADNIKI: 350 g sera esencja pomarańczowa krem bezowy: 96 g cukru 44 g białek  45 g wody galaretka: 235 g cukru 11 g agaru 235 g wody barwnik spożywczy w kolorze(...)czerwonym Przygotować krem bezowy: Wodę zagotować z cukrem do temp. 116 st C ( tzw.próba pióra), w międzyczasie ubić białka jaj na sztywną pianę,i następnie wlać do białek gorący syrop, mieszać do schłodzenia. Ser zmielić przez maszynkę do mięsa 2-krotnie, dodać esencję pomarańczową  Przygotować galaretkę: 235 g wody zagotować z cukrem i z agarem, dodać barwnik.Galaretka musi

Z Marcepanem
Budapesttårta - rolada bezowa z mandarynkami 342

wierzchołki po wyjęciu końcówki miksera z masy. Wlać sok z cytryny lub ocet, dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować by składniki połączyły się.   Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Masę bezową wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika. Po 2 minutach posypać wierzch bezy płatkami migdałowymi. Piec bezę przez około 25 minut. Gotowa beza ma lekko beżowy kolor(...)się - to cena za kruchość ;-) Posmarować bezę ubitą śmietanką, posypać kawałkami mandarynek. Zwinąć, zaczynając od dłuższego boku pomagając sobie papierem do pieczenia, na którym leży beza. Schłodzić. Podawać! Roladę bezową najlepiej kroić bardzo ostrym nożem. Przechowywać w lodówce do 2 dni. Stopniowo masa bezowa stanie się bardziej piankowa choć nadal pyszna.   Smacznego! :-)      Budapest Roll - meringue roulade

maniapieczenia
Owocowa chmurka - kruche ciasto, galaretka, krem i beza 7496

pomocą widelca. Piec około 15-20 minut w 195 ºC  (aż do zarumienienia). Spód ostudzić. Kruche ciasto wyjąć z blaszki (nie odrywając papieru od ciasta!). Następnie przygotować bezową warstwę . Do miski wlać białka jaj i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać (stopniowo, najlepiej po łyżce) drobny cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie ze sobą zmiksować(...)rozpuszczenia cukru. Formę do pieczenia ponownie wyłożyć papierem. Na całym spodzie rozsmarować bezową masę. Piec około 60-75 minut w  140ºC  (aż do wysuszenia i lekkiego zarumienienia bezy). Ostudzić w piekarniku. Gdy beza ostygnie to spód bezowy przełożyć na blat kuchenny (nie odrywając papieru!), a do formy z powrotem przełożyć kruche ciasto.  Następnie przygotować galaretkę

Ugotować
Piętrowy tort bezowy z truskawkami 237

Pyszna, tradycyjna pavlova ze słodkimi truskawkami i kremem śmietanowym, podana w postaci tortu bezowego. Wygląda pięknie w całości, ale niestety wymaga szybkiego podania i na talerzu nie prezentuje się już tak elegancko (jak to beza...;)). Za to w smaku jest nieziemska i rozpływa się w ustach. Wersja z truskawkami jest najbardziej znaną opcją, można oczywiście użyć dowolnych owoców. Składniki Beza(...)potrzebujemy 2 takich blatów bezowych - poniżej proporcje na 1 130 ml białek (3 białka z jajek o rozmiarze L) 190 g drobnego cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego Piekarnik nagrzać do 120 st. C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy

Słodkie inspiracje

Proponowane wyszukiwania