Wiosenna Pavlowa, w nowej odsłonie. Zawsze przygotowywałam ją z dwóch blatów bezowych, tak się u nas przyjęło i było dobrze. Ostatnio zauroczyła mnie gdzieś na zdjęciu właśnie w takiej postaci i choć przepis jak się niespodziewanie pojawił, tak i zniknął, to bazując na moich innych tortach bezowych, powstało takie oto cudo... Co tu dużo mówić... wygląda imponująco, smakuje również, chyba(...)nawet bardziej niż poprzednie wersje. Zachęcam do przetestowania przepisu, u nas torty bezowe cieszą się niesłabnącym powodzeniem i to od lat... :-) A beza nie taka trudna, jakby się mogło wydawać. Warunkiem jest dokładne oddzielenie białek od żółtek i mocne ubicie piany. Moja wyszła mega chrupiąca, zabrakło mi co prawda trochę ciągnącej warstwy wewnątrz (taką lubimy najbardziej), była za to cała
Smaczne ZdroweChciałam powiedzieć, że beza jest idealna na każdą okazję! Torcik bezowy znakomicie sprawdzi się przy rodzinnych uroczystościach, jak i na kameralnych przyjacielskich spotkaniach. Idealny poprawiacz nastroju i rozwiązywacz problemów. Prezentowany egzemplarz zyskał uznanie na rodzinnym spotkaniu świątecznym. Dzięki niemu łatwo uniknąć sprzeczek w gronie najbliższych, bo każdemu poziom serotoniny podnosi się na sam jego widok. A jak wiadomo, jak człowiek(...)szczęśliwy, to i milszy dla siebie nawzajem. A Ty komu poprawisz humor przy najbliższej okazji? Blaty bezowe można upiec o wiele wcześniej, schować w szafce i użyć gdy kryzys pojawia się na horyzoncie. Składniki na blaty bezowe: 6 - 8 białek 350 g cukru pudru 100 g cukru do wypieków 3 porcje pistacji Galaretka malinowa: 500 g mrożonych malin
Karczma HonoriettyDelikatny i bardzo kremowy sernik na kruchym cieście, z grubą warstwą bezowej pianki :) Rozpływa się w ustach, dosłownie! Jeden z najbardziej popularnych serników, często spotykany i chyba lubiany :) Pięknie się prezentuje, a to głównie za sprawą złotych kropelek, które tworzą się na wierzchu bezowej piany podczas studzenia. Polecam bardzo, wypróbujcie koniecznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)minut przed końcem pieczenia, białka ubić na sztywno, cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową, piec kolejne 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik, studzić w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans. Wyjąć, wystudzić (po około 45 minutach na piance bezowej zaczną pojawiać się złote kropelki). Zimny sernik
Domowa cukiernia EwyDzisiaj świętujemy 2 urodziny Bon appetit mon amie, kolejne wspólnie spędzone 365 dni i ponad 100 000 kolejnych odsłon. Z tej okazji coś wyjątkowego. Tort bezowy. Jedyny tort, za którym szaleję (inne mogą nie istnieć) i gdyby nie był taki słodki nie umiałabym się opamiętać i jadła całymi masami. Tort bezowy jest kruchy na zewnątrz i bardzo puszysty(...)świetnie równoważy słodki smak bezy. Całość wieńczą owoce. Przy okazji mojego małego święta dziękuję Wam drodzy czytelnicy za to, że kolejny rok byliście ze mną. Zapraszam ponownie. TORTY BEZOWY z MASĄ CYTRYNOWĄ Składniki: beza: 6 białek 300 g cukru 2 łyżeczki soku cytrynowego masa: 250 g serka mascarpone 150 g śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Białka
Bon appetit mon amienajlepiej przez całą noc). Śmietankę z chałwą przełożyć do dzieży z miksera. Dodać schłodzony serek mascarpone i krótko ubijać w mikserze na delikatny gęsty krem. Na jeden krążek bezowy nakładamy cały krem chałwowy, przykrywamy drugim krążkiem i delikatnie dociskamy. Górny krążek bezowy posypujemy startą gorzką czekoladą Wedel. pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie. Do bezy możemy podać(...)bezy), jeśli używasz rozdrobnionych nasion kakaowca posyp nimi górny krążek. Piecz przez ok. 60 minut w 150'C . Upieczone bezy ostudź. Przechowuj w suchym miejscu. Na dolny krążek bezowy nałóż cały krem chałwowy, na krem owoce, przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij. Górny krążek bezowy posyp startą gorzką czekoladą Wedel. Pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie
SzczyptaSmaQKiedyś ktoś mnie zapytał: "Jakie ciasto podałabyś do pysznego Espresso?". Nie musiałam się długo zastanawiać nad odpowiedzią. Torcik bezowy z kremem czekoladowym o lekkim smaku alkoholu! Ale nie byle jaki tort. To musi być tort z domowej bezy, z takiej która tylko na zewnątrz jest chrupiąca a w środku białko pozostaje w formie lekko ciągnącej. Do tego pyszne ganache czekoladowe(...)zaprojektowane zamykanie, kawa zachowuje bardzo długo świeżość. Za każdym razem pachnie tak, jakby była dopiero co palona i zmielona. Kawę Illy kupisz w sklepie www.konesso.pl Składniki na blaty bezowe: 4 białka 200 g drobnego cukru płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka octu spożywczego 10% szczypta soli Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 15 cm każdy. Można
Poezja Smaków - blog kulinarnymojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na spód: 100 gr orzechów 50 gr masła 50 gr kruchych ciasteczek Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystko składniki zmielić, ale tak aby były widoczne kawałki orzechów, wyłożyć spód tortownicy, wyłożonej papierem(...)Jeżeli puree ma dużo wody warto przełożyć je na sito, wyłożone potrójną warstwą gazy i pozostawić na noc w lodówce, tak aby dobrze woda odciekła. Smacznego! Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki
moj przepis nasklepach i na bazarkach pojawił się już rabarbar. Bardzo lubię słodko-kwaśny smak tych łodyg, dlatego prócz pysznego kompotu postanowiłam wyczarować z niego coś jeszcze… Padło na tort bezowy przekładany bitą śmietaną i rabarbarowym curdem z dodatkiem malin. Curd to rodzaj dość gęstego kremu przygotowanego z jajek, cukru i masła z dodatkiem owoców (najbardziej znany jest cytrynowy), który nadaje się(...)delikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale przełamuje słodycz bezy. Przygotowanie tortu rozłożyłam na 2 dni. Pierwszego dnia zagotowałam rabarbar i odstawiłam do odcieknięcia z nadmiaru soku oraz upiekłam bezowe blaty. Drugiego dnia dokończyłam przygotowanie rabarbarowego curdu i tuż przed podaniem przełożyłam nim bezy wraz z bitą śmietaną. Zbyt długie przechowywanie tortu (już złożonego) w lodówce niestety nie służy bezie
MyCookBook.plzajadać kalorie to na całego;-) Będzie więc i słodka beza i śmietana kremówka! A co?! I wcale nie było trudno, mimo,że to mój pierwszy tort ... Składniki: Blaty bezowe 5 białek 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Krem 250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczone(...)Dwie okrągłe blachy (26 cm) posmarowałam masłem. Można wyłożyć je papierem do pieczenia. Masę można nałożyć na formę w kształcie i wielkości jaki chcemy osiągnąć. Nałożyłam na nie masę bezową. Oczywiście możecie zrobić zamiast dwóch - trzy blaty. Piekłam godzinę w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu zostawiłam je w uchylonym piekarniku aż ostygły. Czym dłużej schną tym lepiej. Możecie upiec
potrawyregionalnelunch, spotkania z przyjaciółką czy romantyczne kolacje. W środku między innymi gorące pieczywo wypiekane na miejscu, duży wybór śniadań, pyszne zupy, rozmaite kawy i herbaty oraz specjalność Soffi - torty bezowe. Menu przejrzyste, zazwyczaj po parę dań z każdej kategorii. Dzięki temu jedzenie jest świeżo przygotowywane a w kuchni wykorzystywane są sezonowe warzywa i owoce. Wszystkie dania są pięknie przybrane(...)imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja 15,90 zł ) - krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem z nutą brandy i likieru pomarańczowego, kwaśne truskawki podany z musem truskawkowym Tort Bezowy TIFFANY Tort Bezowy
Atlas Smakówruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny pieczony rabarbar , z nutką wody różanej dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej(...)mięty ogrodowej . Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze jak smakowało? ;) Blaty bezowe (na 4 sztuki o średnicy ok. 20 cm) : 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając
Food Squarewyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około 3/4 szklanki) 200 g mąki(...)gotujemy przez około 10-15 min w rondelku, aż dobrze rozmiękną i napęcznieją wodą. Po tym czasie odstawiamy je do lekkiego przestygnięcia i w tym czasie możemy przygotować duszki bezowe z przepisu poniżej. Jak już duszki będą się piekły i susz lekko przestygnie to blendujemy go dokładnie i przelewamy do miski, w której będziemy już mieszać ciasto. Do suszu dodajemy
Jedzeniomaniasztywna i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie łączymy. Dużą blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i odrysowujemy 2 koła o średnicy 20 cm. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na blaszkę po narysowanym okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka bezowe na każdy okrąg kładziemy po 3 warstwy. Wstawiamy do nagrzanego(...)wystudzenia najlepiej na całą noc. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki. Pierwszy wieniec bezowy który będzie naszym spodem, kładziemy na paterę, smarujemy 3/4 części masy śmietanowej przykrywamy drugim wieńcem bezowym. Pozostałą masą śmietanową, którą przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy górną cześć bezy
kgwjanczewopiekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku. Masa budyniowa: 1litr mleka 3 budynie waniliowe ¾ szklanki cukru żółtka (pozostałe z masy bezowej) 200g masła (82%) Część mleka odlewamy do średniej wielkości słoiczka, do którego następnie dodajemy żółtka i wsypujemy budynie. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim kilka razy, by zawartość się dobrze zmieszała(...)minut, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy do blaszki (tej samej wielkości, w której piekliśmy masę bezową) wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, to samo robimy z wystudzoną masą bezową, (przy czym uwaga, by się nie złamała
Smakowy Rajnowej wersji pięknego tanga Fogga, w myślach tęsknię za tym spalonym słońcem powietrzem, a Wam zostawiam ostatnie maliny, z tej ostatniej letniej niedzieli. I piosenkę, na koniec. DESER BEZOWY Z CZEKOLADOWYM GANACHE, BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Na blaty bezowe 3 białka 175 g cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej 25 startej czekolady deserowej Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni(...)podgrzewać w naczyniu ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić, a następnie rozsmarować na dwóch upieczonych blatach bezowych. oraz 200 g śmietany kremówki ubitej ok. 350 g malin do przybrania (mogą być mrożone) Na wysmarowane ganache blaty bezowe nałożyć ubitą kremówkę oraz udekorować malinami - mogą być
KUCHARNIA