Słodkie blaty bezowe przełożone lodami śmietankowymi i orzeźwiającą, truskawkową granitą. Pomiędzy warstwami przeplata się chrupiąca, gorzka czekolada. Wszystko tworzy przepyszny, chłodzący deser w formie tortu. Z chęcią sięga się po kolejną porcję ;) Ten deser nie może udać się bez cukru, który towarzyszy nam w codziennym życiu. Więcej na temat cukru i słodzenia, można dowiedzieć się na stronie www.uczymyjakslodzic.pl 1 litr(...)lodów śmietankowych 300 g truskawek 2 łyżki nalewki truskawkowej 100 g czekolady gorzkiej BLATY BEZOWE: 1 szklanka białek szczypta soli 1 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Oczyszczone truskawki włożyć do blendera, wlać nalewkę i zmiksować.Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Co około godziny przemieszać truskawki widelcem, aż powstaną rozdrobnione kryształki lodu
https:KKuchniaMniamwykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. Deser nad deserami, na paterze prezentuje się przepięknie, wbrew pozorom przygotowanie wcale nie jest trudne! Składniki: 3 blaty bezowe o śr 20 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli ½ litra ulubionych lodów np. czekoladowych kupnych lub domowych ½ litra bitej(...)cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję. Dwie duże płaskie blachy-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, na jednej rysuję dwa okręgi o śr 20 cm na drugiej jeden, masę bezową dzielę na 3 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło. Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam
Wanilia i KardamonUwielbiamy bezy i bardzo często je robimy dlatego też kolejna nasza propozycja musiała zagościć na naszym blogu. Tym razem to torcik bezowy czarny las, którego smak nawiązuje do klasyka :) Składniki na torcik bezowy: Blaty bezowe: – 4 białka L – 260g cukru kryształ – 1 łyżeczka soku z cytryny – 10g kakao Masa śmietanowa
Kuchenne Wariacjedosuszamy je w piekarniku. Bezy kawowe robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Dodatek kawy sprawia, że są mniej słodkie. Dzięki nakładaniu łyżką otrzymujemy sporej wielkości ciastka bezowe – chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące wewnątrz. Przepis jest idealny, pochodzi od Olgi Smile . Gorąco polecam do kawy, herbaty… i nie tylko. :) Polecam również inne przepisy na wykorzystanie białek znajdujace(...)się na blogu: Bezy z kremem limonkowo bananowym Włoskie bezy z kremem kiwi Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Ciepłe lody cytrynowe Zielona Pavlova Wydrukuj przepis The post Bezy kawowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoPavlovą uwielbiam, szczególnie z orzeźwiającym kremem cytrynowym i owocami sezonowymi, ach…tęsknię za latem! Moja propozycja którą widzicie na zdjęciach to tort bezowy z miękkim piankowym wnętrzem, kremem z gorzkiej czekolady i pokruszonymi wafelkami Lusette , wyborny, dla wielbicieli czekoladowych smaków , obłędnie słodki, wbrew pozorom wcale nie trudny do wykonania, można torcik jeszcze polać sosem karmelowym ale uznałam(...)dość słodyczy! Składniki: 3 blaty bezowe o śr 20 cm: 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli Krem: 1 tabliczka gorzkiej czekolady ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 wafelki mleczne Lusette 1 wafelek czekoladowy Lusette Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały
Wanilia i KardamonBezowe ciasteczka orzechowo-owsiane Bezowe ciasteczka orzechowo-owsiane to odpowiedź na pytanie co zrobić z białkami, które zostają po przygotowaniu kruchego ciasta, albo kwasówki. Za pomocą 3 dodatkowych składników i szczypty cynamonu można ten problem zamienić w kruche, pachnące orzechami i cynamonem chmurki. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. A potem już tylko pozostaje wstawić je do piekarnika, a następnie(...)schrupać ;) Bezowe ciasteczka orzechowo-owsiane Składniki na około 30 sztuk: 3 białka 2/3 szklanki drobnego cukru 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich ½ szklanki otrąb owsianych duża szczypta cynamonu mała szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy piana staje się zwarta dodajemy po 1 łyżce cukru i nadal miksujemy. Z ostatnią łyżką cukru dodajemy też cynamon. Do ubitej masy z białek
Trzeci talerzBEZOWA ROLADA KOKOSOWO - JAGODOWA W Nowym Roku witam Was z przytupem i pysznym ciastem. Roladą kokosowo-jagodową. Pewnie część z Was pije zielone koktajle i jest już na diecie po Świętach, a u mnie takie słodkości heheheh. Ale muszę Wam powiedzieć, że już tak długo chodziło za mną takie ciasto. Rozmyślałam właśnie o bezie, a dokładnie bezie w formie rolady(...)jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania potrzebuje czterech składników: białek, cukru, kokosa -wiórek kokosowych i skrobi ziemniaczanej. Tyle! W gruncie rzeczy zazwyczaj wszystkie składniki mamy w domu, więc
SMYKWKUCHNIbeza jest krucha i chrupiąca na zewnątrz, w środku natomiast miękka i ciągnąca, ale przede wszystkim bardzo słodka. Takie też były moje blaty bezowe w tym torcie. Słodycz bezy została zneutralizowana truskawkami i mało słodkim kremem. Tort urodzinowy dla Moniki! Składniki: Blaty bezowe • 8 białek z dużych jajek(...)cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu Krem • 500 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1/2 kg truskawek Wykonanie: Blaty bezowe • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki. • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
To co kochamTort bezowy jest ponadsezonowy. Nieważne czy to lato czy zima, smakuje tak samo dobrze. Zimą najlepszy jest z kremem lemon curd, a latem z owocami. Beza smakuje ze wszystkimi owocami, ale dobrze, jak są kwaskowe, bo neutralizują jej słodycz. Beza Pavlova to jeden blat bezowy z bitą śmietaną i owocami(...)tort to już 2-3 blaty bezowe z cięższym kremem, np. na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone. Mój tort ma delikatny smak kawy dzięki smakowej masie kajmakowej, i delikatną dekorację z borówki amerykańskiej. Dla mnie zawsze wszystkie ciasta są zbyt słodkie, ale słodycz bezy nigdy mi nie przeszkadza, a nawet
To co kochamDziś na blogu gości niezwykły mus kawowy z bezowymi duchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser. A gdy z bezików stworzymy duchy malując oczy, a z resztek wiśniowej frużeliny nakapiemy przerażające krwiste wzory, otrzymamy prosty i niezwykle smaczny deser na Halloween . Dzieciaki uwielbiają takie zabawy! A deserem z duszkiem(...)połączeniu z frużeliną jest po prostu obłędny. Konsumowanie tego upiornego deseru jest tak samo przyjemne jak jego przygotowywanie : ) To co moi Drodzy? Trick or treat? Mus kawowy z bezowymi duchami: 250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mrożonych wiśni 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka 5 łyżek cukru
Poezja smakurosnącym przy ziemi.” Autor: Stanisław Jachowicz Zbieranie grzybów jest prawdziwą przyjemnością dla wytrawnych grzybiarzy, ale co zrobić, gdy tych grzybów brak? Jako Ciasto na niedzielę , dla przyjemności zrobić… Pieczarki bezowe. Składniki: - 240 ml białek (muszą być o temperaturze pokojowej) - 400g drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - ½ płaskiej łyżeczki cream(...)kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów. Historia powstania sięga 7000 lat. Ślady osadu „winnego kamienia” stwierdzono w słojach używanych do produkcji wina, odkrytych w ruinach wsi w północnym Iranie. Nowoczesny proces produkcji Cream
mojewypiekiinietylkodeser łączy w sobie przynajmniej dwie z wyżej wymienionych rzeczy - jest słodki i pachnie kwiatami. Właśnie tak! Sformułowanie bukiet smaków w tym wypadku nabiera dużo bardziej dosłownego znaczenia ;) Szukaliście bezowego torciku pełnego stokrotek? - To dobry adres! :D Tym razem bezowe podstawy zrobiłam inną metodą, niż zwykle. Ubijanie białek od razu z cukrem podpatrzyłam u ulubionego Donala Skehana i postanowiłam(...)wmieszaj w masę. 5. Podziel masę na pół. 6. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia z każdej połowy uformuj okrąg o średnicy ok. 25cm. 7. Obie blachy z bezowymi podstawami piecz 45min w 150*C. 8. Gotowe bezy wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Sos rabarbarowy: 1. Rabarbar umyj i obierz. 2. Pokrój na mniejsze kawałki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBiszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa(...)można ozdobić wzorem z czekolady. To jest pierwszy sposób podania. Drugi – wstawiamy roladę do zamrażarki na kilka godzin. Wyjmujemy deser mrożony. Podajemy ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Rolada bezowa z truskawkami – na dwa sposoby – na upały… i nie tylko. Połączenie bezy, masy z serka mascarpone i truskawek zawsze się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy
mojewypiekiinietylkopieczenia. Spróbujcie! Makaroniki to nie tylko słodkie kolorowe ciasteczka przełożone fikuśnymi masami. Makaronik to ogólnie przyjęty termin określający ciasteczka powstałe na bazie ubitych białek i cukru, czyli masy bezowej. Kokosanki to masa bezowa i kokosowe wiórki. Zrobicie je szybko i prosto – pod warunkiem świadomości składników, których używamy. Rozgrzewamy piekarnik do 165-170⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Blachę(...)szczytach ubijaczki zaczną się formować miękkie wierzchołki piany. Dalej ubijając dodajemy po 1/3 porcji cukru, ubijamy do całkowitego wymieszania, dodajemy kolejną, ubijamy, dodajemy ostatnią – ubijamy. Wsypujemy do piany bezowej wiórki kokosowe, mąkę, wlewamy wybrany aromat i mieszamy. I teraz najważniejsze – dalej postępujemy z masą dwojako, w zależności od tego jak świeże są Wasze wiórki. Im świeższe wiórki – tym bardziej
Karo in the Kitchen