śmietanki 30% 100 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki dżemu porzeczkowego 2 banany masło orzechowe kruszone ciastka, bezy lub tarta czekolada PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao. Całość(...)porzeczkowy. Następnie wylać masę serowo-kawową. Banany pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć plasterki bananów dookoła brzegu tarty. 4 . Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 25 minut. Upieczona tarte udekorować masłem orzechowym i kruszonymi ciastkami, bezami lub innymi dodatkami. Smacznego
kolorowotorcikowojajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy resztę składników. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski i trzymamy przez 30 min. w lodówce. Po upływie czasu wałkujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy spód(...)waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja oraz żółtka miksujemy z erytrolem na puszystą masę. Dodajemy ser i jogurt nadal miksując. W miseczce mieszamy budynie i mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Dodajemy to do masy serowej i ponownie miksujemy, na małych obrotach. Gotową masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez
Czarnawisienkastronę do połączenia składników.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w170 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy. Masa: Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.Przekładamy masą biszkopt ,posypujemy pokruszonymi bezami i borówkami z poziomkami.Przykrywamy biszkoptem i kładziemy masę
Różowa kuchniawyciagnięta wprost z piekarnika, z aromatem kuminu, czosnku, chili... Doskonała też jest sama, bez żadnych dodatków. Składniki na sałatkę podaję w przybliżeniu, bo tak na prawdę sami możecie sobie je regulować, według Waszego gustu. Myślę, że każda proporcja bedzie smakowita. Zachęcam do wypróbowania ! Sałatka z pieczonej dyni i fety Składniki dla 2 osób (podaję je w przybliżeniu): 10 kawałków
Kulinarne przygody GatityZielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Żeby było bardziej wiosennie dodaliśmy kwiatowe akcenty - syrop z kwiatów czarnego bzu i suszone płatki chabrów bławatków , zebrane już latem. Przeciwwagą dla tych słodkości są soczyste truskawki w chrupiącej gorzkiej czekoladzie i chia. Zielony mazurek na Wielkanoc, który po Świętach może być podawany jako tarta(...)zmielonych migdałów 100 g schłodzonego masła 50 g cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy 150 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady 100 ml śmietany 36% 5 0 ml syropu z kwiatów czarnego bzu sok z połowy limonki 1 łyżka herbaty matcha 1 łyżeczka agar-agar Dodatkowo 40 g gorzkiej czekolady
SzczyptaSmaQjabłkowy – 1 łyżka soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ¼ łyżeczki W większej miseczce wymieszaj dobrze wszystkie mokre składniki (z roztopionym olejem kokosowym, ale bez octu jabłkowego). Osobno w mniejszej miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki poza żelatyną. Przygotuj dwa „jajka” żelatynowe zgodnie z przepisem z Zamiast jajek – czym zastąpić jajka(...)rozgrzanie pieca. Powyższe ilości wystarczą na stosunkowo małą foremkę – ja użyłem okrągłej o średnicy około 20 cm. Na samym końcu dolej ocet jabłkowy, dobrze wymieszaj i przełóż ciasto do formy. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Oczywiście jest tyle alergii i nadwrażliwości pokarmowych, że niemożliwe jest zrobienie ciasta bez żadnych alergenów
PaleoSMAKGotowe ciasto francuskie jest super pomysłem zwłaszcza dla osób, które nie mają czasu na pieczenie skomplikowanych wypieków. A w tym wypadku rurki można upiec wcześniej i przed przyjściem gości ubić do nich tylko śmietanę. Jak się okazuje upieczone rurki bez nadzienia można przechowywać nawet i tydzień czasu i są dobre jak zaraz po upieczeniu :) Składniki: 1 opakowanie gotowego(...)pudru (lub więcej jeśli wolicie słodsze:) 1 cukier waniliowy 2 opakowania sztywnika do śmietanki np. śmietan-fixu* Z ciasta wykrawamy pasy na około 2cm szerokie, którymi owijamy wysmarowane rurki. Pieczemy na złoty kolor, po czym jeszcze ciepłe zdejmujemy delikatnie z metalowych rurek-foremek. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, do którego po krótkiej chwili dodajemy sztywnik. Na koniec
Smakowy RajSkładniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone (4 op. x 250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)Składniki na ciasto półkruche : - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: - 400g śmietany crème fraîche - 4 łyżki cukru pudru - woda różana Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie
mojewypiekiinietylkoMiękki, wyjątkowo puszysty, kakaowy wypiek. Wyrazistości dodaje mu spora dawka kakaowej zalewy, którą nasącza się wystudzone już ciasto. Prezentowany Wam egzemplarz, upieczony został nie bez okazji. Z uwagi na wciąż jeszcze obowiązującą ciszę wyborczą o jej szczegółach się nie rozpisuję. Dziś dzień, w którym ( jak się okazuje po drugiej prezentacji danych o frekwencji ) ponad połowa z nas dokonała wyboru(...)łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 200 ml oleju 1 paczuszka cukru waniliowego 2 łyżki ciemnego kakao Zalewa: 300 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego kakao Polewa: 200 ml śmietanki 30 % 150 gram czekolady deserowej z orzechami laskowymi ( lub bez ) Wykonanie: Jaja wbijamy do sporej miski, wsypujemy cukry i ubijamy
Kronika Piekarnikasłodkawa. Jestem przekonany, że ten przepis doskonale sprawdzi się w czasie zbliżającej się Wielkanocy. Sos jako dopełnienie pieczeni na świątecznym stole? Jako dodatek do białej kiełbasy? Zdecydowanie tak! Składniki: 2 średnie cebule 3 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego bez skórki 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 listek laurowy sól Wykonanie: Cebule pokroić(...)Wyjąć listek laurowy i zmiksować sos blenderem. Dosolić do smaku. Sos można odstawić do lodówki do wykorzystania na drugi dzień. Jeżeli zgęstnieje za bardzo - rozrzedzić nieco mlekiem. Doskonały do pieczonych mięs, jak również do białej kiełbasy
zadanie-gotowaniebez oleju rzepakowego, jednego z najbardziej wszechstronnych olejów kuchennych. Ma temperaturę wędzenia i słaby smak, nadaje się do smażenia ale może być również używany do pieczenia i sosów sałatkowych. Do pieczenia ciastek możesz też użyć oleju rzepakowego zamiast masła. Powstały placek będzie mniej gęsty, z miękkim miękiszem. Olej rzepakowy jest uważany za jeden ze zdrowszych (choć(...)doskonały olej do smażenia w głębokim tłuszczu. Jest mniej prawdopodobne, że wchłonie smak jedzenia w taki sam sposób, jak inne oleje, więc możesz użyć go ponownie do innych potraw bez ryzyka zrujnowania smaku. Ponieważ jest to produkt z orzeszków ziemnych, najlepiej trzymać się z daleka od tego oleju, jeśli Ty (lub ktoś z Twojego gospodarstwa domowego) jest uczulony
ProstePesto.plpodałam jej więc mój sprawdzony przepis na murzynka i... kazałam jej kilka razy otworzyć piekarnik podczas pieczenia 😈😎 Ale nie martwcie się, ten przepis jest super sprawdzony, murzynek zawsze wychodzi świetny, wystarczy cierpliwie poczekać, aż się upiecze (bez otwierania drzwiczek!). Jest wysoki i mięciutki, bardzo podzielny, przepis jest bowiem na dużą blachę 😉 Zawsze(...)mleka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 200 g masła 3,75 szklanki mąki pszennej 4 pełne łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 4 jajka 1 słoiczek powideł śliwkowych (290 g) - opcjonalnie można użyc innych powidel lub ulubionego dżemu DODATKOWO: odrobina masła
Słodko-Słony Świat Ilonyciągu, więc dzisiaj zapraszam na pyszną dyniową strucle nadzianą prażonymi jabłkami z cynamonem. Składniki: ciasto: mąka pszenna 6 szklanek, cukier 4 łyżki, drożdże suche 2 łyżeczki, pure z pieczonej dyni( przepis tutaj ) 1 szklanka, mleko 1 szklanka, jajko 1 szt, masło 150 g, nadzienie: jabłka 6 dużych szt, cukier brązowy 0,5 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, dodatkowo: jajko(...)odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rolady. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem
kulinarne odsłony patidesce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz. Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190stopni z funkcją góra-dół ok. 15 minut ( wyciągamy, gdy są zarumienione
Pudełko rozmaitościPyszne, wilgotne i pełne jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je podać również z kruszonką. Ja przyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie(...)znajdziecie na blogu. Składniki: * muffiny: - 4 jajka - 3/4 - 1 szklanka cukru - 4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cynamonu - 4 łyżki mleka - 100g miękkiego masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 średniej wielkości jabłka (2 starte na grubych oczkach tarki i 2 pokrojone w kostkę) * kruszonka: - 100g masła zimnego - 1 szklanka mąki - 4 łyżki cukru brązowego - 1 łyżeczka cynamonu
CookYourself