bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1448/3453)

Idealna beza pavlova 57

Rozpływająca się w ustach beza Pavlova. Chrupiąca z zewnątrz, piankowa w środku. Składniki 6 białek 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie 6 białek ubić ze szczyptą soli. Jak będą ubite dodaje po łyżce cukru – 1,5 szklanki cukru, czy dwa razy(...)woli. Na koniec dodaje 1,5 łyżki soku z cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej i szpatułką mieszam. Piec 6 minut w 150/160 stopniach, następnie godzinę w 120°C i 2h w 100°C. Udekorować owocami. Autor przepisu: Klaudia Artykuł Idealna beza pavlova pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Czosnkowa szynka z rękawa 209

Dzisiaj polecam przepis na pyszną pieczoną szynkę. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.  SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 70ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem. Czosnek przeciskam przez(...)sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. 2. Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.  3. Szynkę razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję na końcach. Mięso układam na blaszce. Szynkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułeczki przytulone nadziane porzeczką 525

fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Wyjątkowo się przy tej zabawie z innymi uczestnikami tuliłam i ściskałam, bo piekliśmy Bułeczki przytulone ! :) Wybór pomysłów i przepisów mógł tu być przeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta drożdżowego, jak i chlebowego. Bułeczki mogły służyć jako słodki dodatek do kawy, albo jako pożywne pieczywko(...)30x20cm lub lekko większą : ROZCZYN: 45g drożdży świeżych 50g masła 240 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru 1 mały cukier wanilinowy (16g) CIASTO: 600g mąki pszennej  2 łyżki oliwy szczypta soli NADZIENIE: 3/4 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty

Grunt to przepis!
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 242

dość szybko puszczą sok) . Następnie dodać ostudzoną paprykę (obraną ze skóry i pokrojoną w małą kostkę) oraz miąższ bakłażana wydrążonego łyżką. Dodać również pokrojone w drobną kosteczkę papryczki chilli bez pestek. Przyprawić solą, cząbrem, cukrem trzcinowym. Wlać olej rzepakowy. Wymieszać. Warzywa dusić około 30-40 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Gorącą Lutenicę(...)wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry i wstaw do nagrzanego pieca (aby słoiki nam nie popękały ciepłe słoiki wkładamy do nagrzanego, a zimne do zimnego pieca) . Susz w gorącym piecu przez 20 minut. Pasteryzacja przetworów w piekarniku: Napełnione i ciepłe słoiki ułóż na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego do 100°C-120°C piekarnika (jeśli

Moja Delicja
Ciasto Mleczny Wafelkowiec 217

biszkoptu oddzielała się od niego, ją również delikatnie usuwamy (ciasto będzie się ładniej prezentowało bez niej). Przykładamy do boku ciasta cwibakówkę i odkrawamy pas o jej szerokości (to będzie spód ciasta). Pozostałą, większą część biszkoptu (póki ciasto ciepłe) wkładamy do cwibakówki wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do brzegów. W razie gdyby ciasto wystawało poza formę, odkrawamy nożykiem

Smaki Na Talerzu
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 170

pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem budyniowym: 200 ml mleka z nerkowców , 100 g masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder(...)casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku.  Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami

SzczyptaSmaQ
Sposób na domowe frytki bez głębokiego oleju czy piekarnika 78

oleju a frytki z piekarnika ci nie smakują? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie — Airfryer, opisywany tez po polsku jako frytkownica beztłuszczowa! To innowacyjne urządzenie, które umożliwia przygotowanie pysznych frytek bez konieczności smażenia w głębokim oleju i całego brudu i brzydkiego zapachu z tym związanego.  Dzięki technologii opartej na gorącym powietrzu Airfryer zapewnia równomierne i szybkie smażenie, co daje(...)przygotowania soczystych skrzydełek z kurczaka, panierowanych krewetek, pieczonych warzyw i wielu innych dań, w tym nawet deserów , które wymagają pieczenia i nie są zbyt duże. Airfryyer można traktować jako połączenie grilla, piekarnika i frytkownicy oraz używać go zamiast tych urządzeń. *wpis we współpracy The post Sposób na domowe frytki bez głębokiego oleju czy piekarnika first appeared on Słodkie

Słodkie okruszki
Deser serowo-owocowy na zimno 133

serowo-owocowy na zimno Biały ser ma zastosowanie w sernikach zarówno na zimno jak i w tych pieczonych. Zajadamy się nim także w pierogach czy naleśnikach. Ja z racji na fakt, iż na nabiał mam nietolerancję sięgam zawsze po ser bez laktozy. Nie wiem czy już tak przyzwyczaiłam się do jego smak czy po prostu przestałam wyczuwać różnicę pomiędzy

mecooks
Mufinki z budyniem 207

pyszne były.... 25 dkg mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 13 dkg cukru 80 g masła roztopionego 1 jajko 210 ml mleka Dodatkowo: 200 ml mleka 0,5 opakowania budyniu na 0,5 litra bez cukru 1,5 łyżki cukru 50 ml zimnego mleka wymieszać z proszkiem budyniowym.Reszt(...)mleka i cukier doprowadzić do zagotowania. Wlać mleko z budyniem i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło wymieszać z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać .Do każdej papilotki na dno wyłożyć  warstwę ciasta, na środek 1 łyżeczkę budyniu

Moje domowe kucharzenie
Wątróbka w boczku 104

Jednym z nich są wątróbki drobiowe pieczone w boczku w piekarniku, które najlepiej podać na świeżej roszponce lub liściach sałaty. Warto dodać także odrobinę tymianku, który wzbogaci ich smak. Tak przygotowany obiad nie zawiera glutenu i sprawdzi się także u osób, które przestrzegają zasad diety paleo. Oczywiście w sezonie grillowym można bez problemu przygotować je na zewnątrz, gdzie smakują(...)owinięcie dwóch wątróbek). Na boczku układamy wątróbkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Całość zawijamy i przekuwamy wykałaczką, aby nasz boczek się nie odwinął. Tak postępujemy z wszystkimi wątróbkami. Pieczemy w folii aluminiowej natłuszczonej olejem kokosowym w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Upieczone wątróbki układamy na świeżej roszponce

Programista w kuchni
Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą 217

250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 pomarańczy 100g orzechów włoskich Bakalland 50g orzechów laskowych Bakalland 50g soczystej wiśni Bakalland (można dać żurawinę lub rodzynki) 50g suszonej moreli całe owoce Bakalland 2 łyżki kakao bez cukru Polewa: 150g białej czekolady 90-100ml śmietanki kremówki(...)bakalie do ozdoby cukier puder do posypania 1. Orzechy posiekać, a morele pokroić na kawałeczki. Obie mąki połączyć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Do maślanej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem

Mała Cukierenka
Wątróbka w boczku 148

Jednym z nich są wątróbki drobiowe pieczone w boczku w piekarniku, które najlepiej podać na świeżej roszponce lub liściach sałaty. Warto dodać także odrobinę tymianku, który wzbogaci ich smak. Tak przygotowany obiad nie zawiera glutenu i sprawdzi się także u osób, które przestrzegają zasad diety paleo. Oczywiście w sezonie grillowym można bez problemu przygotować je na zewnątrz, gdzie smakują(...)owinięcie dwóch wątróbek). Na boczku układamy wątróbkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Całość zawijamy i przekuwamy wykałaczką, aby nasz boczek się nie odwinął. Tak postępujemy z wszystkimi wątróbkami. Pieczemy w folii aluminiowej natłuszczonej olejem kokosowym w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Upieczone wątróbki układamy na świeżej roszponce

Programista w kuchni
Hit na Wielkanoc – Sernik w słoiku 94

Sernik w słoiku z zatopionymi malinami i pysznym herbatnikiem oblanym czekoladą. Pięknie wygląda i pysznie smakuje sam, jak również z bitą śmietaną, adwokatem i chrupiącymi, czekoladowymi

Moja Delicja
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 69

forma kwadratowa o boku 23 lub 24 cm: 1/2 szklanki mąki razowej pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczypta soli 150 gr miękkiego masła (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500-600 gr rabarbaru pokrojowego w 1 cm kostkę(...)posypania ciasta Mąki, proszek i sól umieścić wymieszać w miseczce, następnie przesiać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar, pokroić w 1 cm kostkę, oprószyć mąką i cukrem brązowym, delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. bez termoobiegu. W misie miksera umieścić masło, włączyć na niskie obroty, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ucierać

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania