bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1456/3453)

SZARLOTKA DYNIOWA 171

lodówki. Pozostałą częścią wyłożyć wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą tortownicę. "Podziubać" widelcem i piec w 200 stopniach 20 min.  Dynię przekroić na pół, oddzielić pestki i miąższ od twardej części przy samej skórce, którą kroimy w kostkę ( bez skóry oczywiście). Jabłka obrać również pokroić w kostkę i razem z dynią prażyć z odrobiną wody(...)Białka roztrzepać ( nie ubija) dodać 2 łyżki budyniu .  Na podpieczone ciasto położyć mus dyniowo-jabłkowy, porwać ciasto, które nam zostało i zalać jajkami z budyniem.  Piec ok 40 min aż będzie rumiane

pieprzny smaczek
Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką 3091

smacznie i szybko. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny pół łyżki proszku do pieczenia 5 żółtek 4 łyżki cukru pudru budyniowa pianka: 5 białek pół szklanki cukru pudru pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru 120 ml oleju dodatkowo: około 700 g śliwek Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić(...)spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. Blaszkę o wymiarach 25x25 wysmarować margaryną i obsypać mąką. Wyjąć większą część ciasta, zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać na blaszce. Piec przez około 20 min w 180 stopniach, aż wierzch ciasta lekko się przyrumieni. Placek wystudzić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier puder i cukier waniliowy

na moim stole...
Jabłecznik pod pierzynką 149

inni go nazywają szarlotka na kruchym cieście z duszonymi jabłkami ,bezą i delikatną kruszonką. Składniki - mąka pszenna 300 g (ja użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 %  2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka 1 kg ( najlepsze są twarde(...)masło 1 duża łyżka - cynamon 2 małe łyżeczki - cukier lub miód w zależności od upodobań 2 duże łyżki opcjonalnie sok z pół cytryny ale to zależy od "kwaśności jabłek" Beza - białka 3 szt - cukier 125g ( ok pół szklanki ) jak ktoś lubi można użyć więcej białek ale należy proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść ,można ręcznie ale najlepiej

Wypieki Rene
„Mózg zombie” wg Jamiego Olivera, czyli pieczony seler z pęczakiem i sosem grzybowym 223

Olivera, prędzej czy później musiałam wypróbować ten przepis. Chociaż przyznam szczerze, że nie jestem miłośnikiem selera. Ciekawość jednak zwyciężyła :) Pieczony seler sam w sobie, nie wyszedł jakiś oszołamiająco pyszny. Danie nam smakowało, ale jednak dobrze dobrane dodatki zrobiły swoje. Bez kaszy i sosu grzybowego danie byłoby nudne, a tak wszystko fajnie ze sobą współgrało. Jamie podał selera z sosem(...)oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem, listkami laurowymi i rozgniecionym czosnkiem. Układamy go na folii aluminiowej korzeniami do góry, układamy na wierzchu masło i ciasno owijamy, zostawiając maleńki otwór u góry. Pieczemy 2 godziny aż zmięknie. Pęczak gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. […] Artykuł „Mózg zombie” wg Jamiego Olivera, czyli pieczony seler z pęczakiem i sosem grzybowym pochodzi

Mienta blog
Ciastka musli 136

zwiedzałam Bydgoszcz i byłam na koncercie "Braci") wczoraj, po powrocie zabrałam się za sprzątanie i pieczenie, dobrze wyszło;) ciasteczka chrupkie i smaczne ;) Co tu by jeszcze powiedzieć? nienawidzę poniedziałków! ;p Składniki (około 13 ciastek): 2 szklanki musli (najlepiej domowe lub sklepowe bez dodatku cukru) 2 białka jajek 1 żółtko jajka 2 łyżki odżywki białkowej waniliowej  KULTURYSTA.COM(...)pianę do musli dodajemy odżywkę, żółtko, ubite białka, mieszamy odstawiamy ciasto na kilka minut (około 5), aż płatki napęcznieją przy pomocy łyżki wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (uprzedzam, że to wymaga cierpliwości bo masa słabo się lepi i ciastka się rozklejają, jednak po upieczeniu będą trzymać się kupy:)) pieczemy w temp. około 180 stopni (pewności

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pyzie 181

ciastożercom:D Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka zielona 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru Masa jogurtowa: 2 duże pojemniki jogurtu truskawkowego bez cząstek owoców 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Bita śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki(...)pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatek: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Żółtka mieszam z octem i proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitych białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam

Ciasteczkowy Potwór
Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem 140

Chrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona granola (obok granoli z patelni ). Córeczka uwielbia wcinać ją bez żadnych dodatków, tak prosto z talerzyka. Granolę jadamy z owocami , jogurtem lub mlekiem (ja polubiłam ostatnio z mlekiem owsianym lub sojowym). Używamy jako

Moja Delicja
Szybkie pierniczki świąteczne 95

Święta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które

Moja Delicja
Focaccia na zakwasie 96

Jedną z zalet całego zamieszania z koronawirusem jest fakt, że powróciłam do regularnego pieczenia chleba i produktów chlebopodobnych. Reaktywowałam trochę śpiący już zakwas żytni i pokusiłam się o przygotowanie zakwasu pszennego. Dlatego też przyjemnością dołączyłam do wspólnego wypiekania focacci na zakwasie w Piekarni Amber Powiem Wam, że świadomość takiego wspólnego wypiekania bardzo mi się spodobała. Przeliczyłam się jednak(...)kuchni pieczywo, chleb, zakwas Pieczywo, Pieczywo na zakwasie włoska Ilość: 1 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Focaccia na zakwasie Przepis orginalny pochodzi z bloga Thefreshloaf.com przygotowany w ramach Majowej Piekarni Amber przygotowanie: 30 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 25 min czas całkowity: 14 h Składniki: Zaczyn 195 g płynnego zakwasu 125 g ciepłej wody

Pełny talerz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 215

zapach świeżo pieczonego ciasta. Niestety nie mam tak dużej rodziny, która poradziłaby sobie z rozpracowaniem całej blaszki ciasta, dlatego piekę tylko okazjonalnie- najczęściej w weekend. Latem stawiam na lekkie ciasta-  serniki na zimno , lub inne ciasta, które można zrobić bez użycia piekarnika. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki(...)wystygnięcia. Dokładamy surowe jajko. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną, dokładamy do masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy je pestek. Wykładamy na ciasto skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. Ilość porcji: ok. 8 porcji

Pobite gary Barbary
Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 140

Udało mi się kupić piękny udziec z indyka więc znowu zrobiłam pieczeń na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam suszonymi pomidorkami a fajnego posmaku nadał czosnek niedźwiedzi. składniki: 1 udziec z indyka ze skórą bez kości ( mój miał ok 1,1 kg ) 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sól,pieprz Mięso(...)bardzo się spieką. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut aż wierzch się dobrze przyrumieni, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z foremki, przed krojeniem schłodzić w lodówce. * Mięsko można zmielić na małych oczkach wtedy pieczeń nie będzie mała dziurek

Monia miesza i gotuje
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 203

smaczny i piękny. Przygotowanie tortu nie jest trudne, a samodzielne przygotowanie sprawi Ci wiele satysfakcji. Nie masz pomysłu na tort? Może mój przepis Ci się spodoba? Klasyczny biszkopt upieczony bez udziału tłuszczu, po nasączeniu jest pyszny i wilgotny. Blaty porzełożyłam mocno owocowym kremem na bazie serka mascarpone i musu jeżynowego. Krem z serkiem mascarpone to krem, który zawsze(...)obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Test patelni Woll 91

mnie bardzo pozytywnie. Smażone na niej, praktycznie bez tłuszczu, jajka sadzone nie przywarły do dna, a po przechyleniu patelni przesuwały się po jej powierzchni. D o powierzchni patelni nic się nie przykleiło, patelnia pozostała praktycznie czysta, a jajko było naprawdę smaczne!   Podobnie jajecznica czy omlet - smażyły się szybko i bez najmniejszych problemów.   Drożdżowe racuchy z jabłkami(...)wstawiłam do piekarnika.  Moja patelnia z systemem click-by-click okazała się fantastycznym rozwiązaniem. Mogłam wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie chłodnym uchwytem wyciągnąć gorące ciasto z piekarnika. Ciasto pięknie wyrosło, a dzięki powłoce non-stick bez problemu wyjmowałam je z patelni.   Z patelni WOLL Diamond korzystam krótko, to dopiero trzy tygodnie, ale już dzisiaj

babka w formie
Naleśniki Z Twarogiem Pod Pierzynką Budyniową Z Sosem Pomarańczowym 107

rączką i z możliwością pieczenia w piekarniku do  temp. 250 ℃ razem z pokrywką ! Uwielbiam takie naczynia które mają wiele zastosowań i oszczędzają w ten sposób miejsce w mojej małej kuchni. Dzięki firmie  WOLL  zostałam posiadaczką tej niezwykłej, solidnej i funkcjonalnej patelni i cieszę się ogromnie bo jak na razie sprawuje się bez zarzutów i myślę(...)rozgrzaną patelnię dałam ociupinkę oleju i go roztarłam. 6. Następnie wylewam porcje ciasta i smażę naleśniki. 7. Jak widać bez problemu (klątwy pierwszego naleśnika który musi się popsuć) pierwszy naleśnik idealnie przerzucony na drugą stronę, bez jakiegokolwiek przyklejania :) Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas usmażenia wszystkich naleśników. 8.  Gotowe naleśniki smarujemy twarogiem

Gotowanie...to proste !
Bezy z galaretką czekoladową 217

ostatnie moje odkrycie do bezów to galaretka czekoladowa, którą przygotowałam  z Likieru Chocotella Dalkovski . Mówię Wam, sam likier pyszny a galaretka czekoladowa uwiodła moje kubki smakowe.  Składniki: Bezy: 150 ml białek(zimnych) szczypta soli 220 g cukru  1 łyżeczka octu  Galaretka czekoladowa: 150 ml likieru Chocotella Dalkovski 30 ml ciepłej wody 2 łyżeczki żelatyny(...)wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rozprowadzać ubite białka na około formując coś w rodzaju "gniazdka". Włożyć do piekarnika nagrzanego na 110 stopni z termoobiegiem na 5 min, później zmniejszyć temperaturę na 90 stopni i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezy w piekarniku najlepiej przez

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania