ostania chwile”. Sernik pięknie się piecze i jego wielka zaleta jest to, ze nie opada. SKŁADNIKI: 1 KG SERA Z WIADERKA PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO, SŁODZONEGO DWA BUDYNIE ŚMIETANKOWE BEZ CUKRU 5 JAJEK SZCZYPTA SOLI ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: ŻÓŁTKA ODDZIELIĆ OD BIAŁEK I UBIĆ BIAŁKA NA SZTYWNA PIANĘ Z DODATKIEM SZCZYPTY SOLI. W OSOBNEJ MISCE UTRZEĆ ŻÓŁTKA(...)TARTA. DO TORTOWNICY PRZELAC MASE SEROWA. SERNIK PIEC W TEMPERATURZE 170 – 180 ST. C. PRZEZ OKOŁO GODZINĘ. PROSZĘ PAMIĘTAĆ, ZE KAŻDY PIEKARNIK PIECZE INACZEJ. W NIEKTÓRYCH PRZYPADKACH. PO GODZINIE SERNIK MOŻE BYĆ JESZCZE PŁYNNY. MOŻNA TO SPRAWDZIĆ PRZEZ DELIKATNE DOTKNIECIE WIERZCHU SERNIKA, JEŚLI WYDAJE SIĘ ON ZBYT PŁYNNY, NALEŻY PRZEDŁUŻYĆ CZAS PIECZENIA. SERNIK MOŻNA WTEDY ZABEZPIECZYĆ PRZED ZBYT
Pani M - kuchnia smakowitaBezy są bardzo smaczne ale ciężkie w przygotowaniu. Wystarczy źle ubita piana bądź zła temperatura ich suszenia i już nie wyjdą takie jakie powinny. Ale warto próbować, w końcu się uda ;) Do przygotowania swoich bezów użyłam 5 białek i niepełne 2 szklanki cukru pudru. Białka należy ubić na sztywna pianę ze szczypta soli, następnie po trochu wsypywać(...)być gładka i lśniąca. Kolejno masę przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie beziki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100'C i suszyć około godziny. Długość suszenia zależy tylko od Was, czy lubicie bezy zupełnie wysuszone czy klejące w środku
Zrób to smacznienasze wakacje i sprawimy, by w środku mroźnej zimy nasz stół zapełnił się smakiem lata. Zafundujmy sobie takie nieustające wakacje ! Dzisiaj proponuję przygotować domową Lutenicę , czyli pikantny sos z pieczonej papryki, bakłażana z dodatkiem pomidorów . Lutenica (lub ljutenica) to danie pochodzące z kuchni bałkańskiej, w szczególności popularne w Bułgarii. Mnie Bułgaria zawsze kojarzyła się z papryką i słodziutkimi brzoskwiniami. Jako(...)dużych oczkach marchewki. Gotować całość ok. 60 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok) . Następnie dodać ostudzoną paprykę (obraną ze skóry i pokrojoną w małą kostkę) oraz miąższ bakłażana wydrążonego łyżką. Dodać również pokrojone w drobną kosteczkę papryczki chilli bez pestek. Przyprawić solą, cząbrem, cukrem trzcinowym. Wlać olej rzepakowy. Wymieszać. Warzywa dusić
Moja Delicjaprzygotuj keksówkę – wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść w niej przygotowaną masę na pasztet. Wyrównaj wierzch i posyp wiórkami zimnego masła. Tak przygotowany pasztet z jajek wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Pasztet jajeczny z tego przepisu to idealny dodatek do kanapek, choć smakuje też wyśmienicie bez pieczywa, jedynie w towarzystwie świeżych warzyw(...)podsmażonego pora, bułkę tartą i 2 surowe jajka. Opcjonalnie dodaj też groszek konserwowy. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą. Pasztet z jajek przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i umieść w nim formę z pasztetem – piecz przez 40-45 minut. Pasztet z jajek i pieczarek Jajka
RozdomowionaDodatek do obiadu nie musi być nudy i ograniczyć się do gotowanych ziemniaków, ryżu czy kaszy… Ziemniaki Masło Czosnek Gałka muszkatołowa Sól Biały pieprz Zioła
MarcinChefdługie marynowanie ( pamiętajcie, że im dłużej marynujemy mięso, tym jest ono bardziej przesycone smakiem i bardziej soczyste) i pieczenie w odpowiedni sposób. Składnikami mojej marynaty jest musztarda sarepska, miód prawdziwy z pasieki moich znajomych i ziarnisty, kolorowy pieprz, bez którego marynata nie może się obyć! Cała ta kompozycja po zapieczeniu tworzy na mięsie niesamowicie chrupiącą skórkę, dzięki której(...)podczas gotowania. Więcej o Brytfannie możecie poczytać ( ale i kupić ją!) TUTAJ. Brytfanna owalna Taurus 38 x 26 cm AMBITION Pieczemy ok.15 minut, a następnie zmniejszamy do 165C i pieczemy do miękkości ( mniej więcej 1 godzina pieczenia na 1 kg schabu ). Po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączony, uchylonym piekarniku. Kroimy. Pamiętajcie, żeby kroić schab dopiero
Ostra na SłodkoIlość: 8 sztuk Czas przygotowania: 10 min + 20 min pieczenia Składniki: – 1 op. ciasta francuskiego – 1 op. serka kremowego Arla Apetina MUSZTRADA I MIÓD – szynka drobiowa – pieczarki – cukinia Przygotowanie: 1. Szynkę, cukinię i pieczarki pokroić w cienkie plasterki. 2. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w pasy o szerokości ok. 4cm, krojąc wzdłuż krótszego(...)boku ułożyć szynkę i pieczarki/cukinię zostawiając dolną połowę ciasta bez dodatków. 4. Ciasto złożyć na pół (zakryć dolną częścią ciasta bez dodatków górną – z ułożonymi dodatkami – tworząc kieszonkę), a następnie zwinąć w rulon, tak aby otrzymać różyczki jak na zdjęciu. Ułożyć w formie do pieczenia muffinek 5. Piec ok. 20 min w temp
Podwójnaporcjanaprawdę broni się smakiem. Rolada jest obłożona szynką włoską, dzięki czemu jest bardzo krucha i nie wysycha podczas pieczenia. Pasują do niej delikatne dodatki takie jak kasza jaglana i lekka sałatka lub mizeria. Zapraszam :) Składniki: duży filet z indyka bez polędwiczki 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 opakowania sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki(...)spiąć wykałaczkami. Dla pewności można owinąć mięso ciasno nitką. Odstawić mięso na 2 godziny. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem z pomidorów. Ułożyć mięso, podlać winem. Mięso posmarować po wierzchu zalewą. Piec 30 minut w 200*C, a potem kolejne 30 minut w 180*C. Wyjąć mięso i odstawić na 10 minut. Podczas krojenia wyciągać wykałaczki i nitkę. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmnie najistotniejszą kwestią jest to, co patelnię wyróżnia, a mianowicie możliwość pieczenia potrawy na patelni w piekarniku! Już od dawna chciałam mieć patelnię o takiej funkcji, bo naprawdę wiele pysznych mięsnych potraw i zapiekanek wymaga wcześniejszego podsmażenia mięsa na patelni, a dopiero później pieczenia. Dzięki odpinanej rączce i funkcji click-by-click staje się to o wiele(...)pokrywka, której również możecie używać do pieczenia. Ważne, że odpinana rączka została tak zaprojektowana, by była w 100% bezpieczna i nie odpinała się podczas wpinania chłodnej rączki i przenoszenia patelni z pieca (została zarejestrowana w niemieckim Biurze Patentów, więc nie ma obaw, że zdarzy się przykra niespodzianka!) Patelnię możecie wstawić do pieca nagrzanego nawet do 250C - robi wrażenie
Lekcje w kuchniwięcej niż 500, a waga podana po obraniu ze skóry i bez zbędnych farfocli 200 ml mleka roślinnego/najlepiej sojowego sok z połowy cytryny (do zakwaszenia mleka) 400 g mąki pszennej, z czego połowa to może być pełnoziarnista i np. orkiszowa łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru łyżeczka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru (lub 1 cm świeżego, startego(...)cukier, dodaj dynię i przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko i dodaj zakwaszone mleko. Na rozgrzany olej kładź masę (mniej więcej 3 duże łyżki) i smaż na małym ogniu za złoto. Prawda, że łatwizna? Podawaj polane słodkim syropem i z orzeszkami, luz wcinaj tak jak są bez niczego. Smacznego! Artykuł Dyniowe wegańskie racuchy pochodzi
greenscarfjednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta, z kakaem. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. U mnie część z kakaem tworzyła spód. Drugą część, bez kakaa upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp
nietadietamąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 płaska łyżeczka kurkumy 50g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżka kakao bez cukru 1 łyżka wody Na początek zaczynamy od roztopienia czekolady na parze(...)180C na funkcji góra – dół. Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać.Do mokrych składników powoli dodawać suche składniki i wszystko razem wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę
Aromatyczne Podróżeszkl cukru 6 łyżek wody 1 i 3/4 szkl maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na marmurek: 600 gr jogurtu owocowego ( u mnie malina z truskawką ) 4 łyżki oleju 3 całe jajka 2 łyżki cukru pudru 1 cały budyń np. waniliowy bez cukru + 1 czubata łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka czubata mąki pszennej garść owoców(...)wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. 3. Teraz miksujemy żółtka do przestudzonej masy kakaowej, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Na konie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość już nie robotem ! 4. Jogurty przelewamy do miski i miksujemy z całymi jajkami, dodajemy następnie budyń, mąkę oraz cukier
Gotowanie...to proste !jajka, sezam, proszek do pieczenia i ekstrakt. Na koniec dodajemy komosę i mieszamy. Formę natłuszczamy masłem lub innym tłuszczem i przekładamy do niej przygotowaną masę. Wyrównujemy i na wierzchu delikatnie wbijamy borówki. Pieczemy 25 minut w 160 stopniach, całkowicie studzimy i posypujemy wiórkami. Smacznego! Artykuł Ciasto z komosy i twarogu z orzechami FIT bez mąki, cukru i tłuszczu
Be Fit Be Strong