Wielkanocnych spotkań przy stole, tyle pytań...żurek czy biały barszcz? U mnie zawsze gości ten pierwszy i nigdy nie narzekam. Jest bardziej aromatyczny i kwaśny, a to nam bardzo odpowiada. Dzięki uprzejmości Firmy HAŃDEREK , mogłam go przygotować z Ich pyszną kiełbasą wiejską tradycyjną, na wywarze z mojej domowej białej. Składniki: około 250 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej
Gosia gotujebarszcz biały chrzanowy je się tylko w Wielkanoc? a kto tak powiedział? on jest smaczny o każdej porze roku i smakuje obłędnie. Dziś wersja na własnym zakwasie, zrobicie go sami bo to rzecz prosta. Potem będziecie delektować się wspaniałą zupą przez cały rok. Barszcz chrzanowy na zakwasie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemenu przyrządza się go na wywarze mięsnym. Najczęściej na żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie - do żurku zakwas musi być żytni, a do barszczu pszenny, przez co żurek ma wyraźniejszy
Pełny talerzBiała kiełbasa to jedna z moich ulubionych. Najbardziej oczywiście lubię tę przygotowaną w domu, gdyż zawsze jest idealna smakowo czyli taka jaką lubię :) Jednak są dni kiedy skusze się i nabędę takowy 'rarytas(...)sprawdzonym sklepie gdzie wiem, że mnie nie zawiadom i zawsze jest świeżo i smacznie. Ta kiełbasa kojarzy mi się również z domowymi świętami Wielkanocnymi, gdzie tuż obok jajek, barszczu białego, sera, chrzanu, sałatki ziemniaczanej, ćwikły i babki znajdowała się pieczona biała kiełbasa. Dzisiaj dla Was właśnie taki domowy przepis, który zawsze się sprawdza. Lubię podawać ją również na kolację
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCudownie kwaśny, bogaty w wędzonkę i białą kiełbasę, podany z jajkami, z doskonale wyczuwalnym aromatem czosnku i majeranku. Sekret udanego żurku tkwi w dobrej jakości zakwasie. Jeśli chcielibyście sami go przygotować, odsyłam Was do poprzedniego postu (klik) . My, nasz(...)wielkanocny żurek gotujemy w Poniedziałek Wielkanocny i wykorzystujemy do niego kiełbasę i wędliny, które zostały nam po śniadaniu wielkanocnym. A jak jest u Was? Na wielkanocnym stole króluje żurek, barszcz biały czy może inna zupa? Składniki: 2,5 litra wody 0,5 litra zakwasu na żurek 500 g białej kiełbasy parzonej 300 g wędzonego boczku 500 g wędzonych żeberek
Smakowity Blog Kulinarnykiełbasy ile osób będzie jadło barszczyk ;) warzywko majeranek sól, pieprz do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/2 cytryny 3 łyżki mleka + 4 łyżki śmietany 30 % 1 płaska łyżka barszczu białego w proszku ja daje Winiary 1. Buraczki obieramy i kroimy na plastry. skrapiamy plastry sokiem z cytryny ( nie musi to być sok z całej połówki ) 2. Wstawiamy wodę(...)dodajemy buraczki, warzywko, solimy, i gotujemy całość nie dłużej niż 15-20 minut. 3. W tym czasie gdy buraczki się gotują rozrabiamy w mleku i śmietance, mąkę wraz z barszczem (całość jest bardzo gęsta więc od razu pomagam sobie niezaprawionym gotującym się barszczem -hartuje całość ) Wyjmujemy kiełbaskę na czas zagęszczania sosu. 4. Tak zahartowaną i rozrzedzoną zawiesinę, wlewamy przez sitko
Gotowanie...to proste !inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu(...)Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu wigilijnego ; blog Barbara Maria w kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Śledzie z koperkiem
Weekendy w domu i ogrodzieWiększość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub białego barszczu. Co oczywiście nie oznacza, że jadany jest tylko wtedy. Żurek to w istocie dość popularna potrawa, zwłaszcza w niektórych regionach. Chociaż posiada on różne odmiany zależnie od takich właśnie czynników jak regionalność czy po prostu indywidualne upodobania, to jego podstawą zawsze jest zakwas. Można go albo kupić, albo(...)łatwością przygotować samemu . Najprostszym sposobem ugotowania żurku jest użycie jakiegokolwiek bulionu, choćby z kostki, dodania do niego włoszczyzny i np. białej kiełbasy, a na koniec doprawienie zakwasem i majerankiem. Ja jednak zalecam poświęcić na przygotowanie żurku nieco więcej czasu, ponieważ efekty będą wówczas dużo lepsze. Przede wszystkim wywar na żurek nie powinien być „jakikolwiek” – jak się zapewne domyślacie
Kulinarna Pokusawiele mniej i żurek nie będzie odpowiednio gęsty. Od razu zaznaczam, nie zagęszczam dodatkowo żuru mąką - jedyną mąką jest ta z zakwasu. Prosty przepis na żurek na białej kiełbasie. Wielkanocny żurek. Zbliżają się święta wielkanocne. Przy okazji tego przepisu, już teraz podpowiadam Wam - nie kupujcie gotowych zakwasów na żurek- no chyba, że ktoś ma już swój wypróbowany zakwas(...)mieć własny, prawdziwy zakwas na żurek, a co ważne, o niebo lepszy od tego ze sklepowej półki :) Jeżeli nie chcecie bawić się z własnym zakwasem, to proponuję już barszcz biały w butelce, też na zakwasie, ale bardzo często jest delikatniejszy w smaku - trzeba poszukać i popróbować..eh Oto mój wypróbowany, najlepszy przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Korzystajcie
Moja Książka Kucharskablaszkę pokrytą papierem pergaminowym. Piec ok. 40 minut w 175 stopniach, aż do jasnobrązowej barwy i twardej konsystencji. Udekorować według własnego uznania - na przykład owocami lub bakaliami. 4. BARSZCZ BIAŁY - WERSJA LIGHT Kolejna potrawa, bez której w Wielkanoc nie możemy się obejść. Musimy jednak pamiętać o jakości składników. Zamiast dodawać kiełbasę, boczek i śmietanę, które podwyższają wartość kaloryczną(...)litry wody do garnka, wrzucić do niego ziele angielskie, liście laurowe. Lekko osolić wodę, doprowadzić ją do wrzenia. Obrać cebulę, seler i pietruszkę i wrzucić je do garnka. Gotować barszcz na mniejszym ogniu przez ok. 25 minut. Dodać bulion. Zupę zabielić możemy jogurtem naturalnym - należy go najpierw wymieszać z niewielką ilością ostudzonego barszczu. Na koniec posypać koperkiem i natką pietruszki
Katsuumidomowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu (oba przepisy znajdziecie tutaj ). A przepis na najlepszą domową białą kiełbasę do żurku znajdziecie tutaj lub jej lżejszą drobiową wersję tutaj . Taka forma podania żurku w chlebie staje się coraz bardziej popularna, gdyż trzeba przyznać, że taki chleb jest jadalną(...)zawartość może wypłynąć na świąteczny stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu upiec wielkanocny chleb do żurku, barszczu białego? A może do flaków? Chleb na żurek – składniki na 4 bochenki: 1 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży 600 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakwasy, bez nich te pyszne zupki nie mają smaku. Wystarczy kilka dni czekania, mąka żytnia na żur ( razowa ) oraz pszenna razowa aby stworzyć aromatyczne zakwasy. Zakwas na barszcz biały przygotowuje się na bazie mąki pszennej razowej, wody, czosnki i majeranku, który doda charakterystycznego zapachu. SKŁADNIKI : 1 szklanka mąki pszennej, razowej ( 100-120 g ) typu(...)PRZYGOTOWANIE : Do słoików wsypujemy mąki, każdą osobno. Do zakwasu na barszcz dodajemy wszystkie składniki z majerankiem, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy łyżką drewnianą. Z żurem robimy tak samo. Słoiki przykrywamy gazą lub leciutko zakręcamy, pozwalając gazą uciekać. Odkładamy na kilka dni w ciepłe miejsce, może to być parapet i czekamy. Każdego dnia zakwasy należy przemieszać drewnianą łyżką tak aby mąka
Kulinarne Fantazje MarioliZupa chrzanowa na Wielkanoc Podajecie zupę na Wielkanocne śniadanie? Moja Babcia i Mama robiła żurek, albo biały barszcz, chociaż nie zawsze. Moja Teściowa przygotowuje zawsze barszcz, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu... czerwony... Gotowany tylko na kiszonych burakach (zakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak(...)kiedy zakwas nie będzie taki jak trzeba, albo zapomnimy go kupić/nastawić... Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 200 g wędzonego boczku 1/2 selera 1 duży por (tylko biała część) 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki chrzanu może być mniej lub więcej wg smaku 150 ml śmietanki 5 szklanek bulionu warzywnego
Pełny talerzgrzybków mielonych kawałek kiełbaski lub/i boczku wędzonego 1 ząbek czosnku szczypta majeranku warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków ) 5 łyżek śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary ) 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje(...)delikatny brzuch więc takie małe co nieco gotowego produktu nie powinno zaszkodzić. 3. Gdy ziemniaki będą już miękkie to w kubku mieszamy śmietanę z 1 dużą łyżką tego gotowego barszczu z 1 płaską łyżką mąki z kilkoma łyżkami wody z gotującej się zupy aby zahartować ( czyli żeby śmietana się nie zważyła nam w zupie :) Wlewamy całość przez siteczko i mieszamy
Gotowanie...to proste !Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony(...)barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny
Kulinarne przygody Gatity