Zupa chrzanowa Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu. Zupę możemy podać w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik) Składniki: 10 dkg wędzonej szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu
Blog z Apetytemzapachami, ze musiałam już ugotować żurek. Delikatny, na wędzonym boczku i pysznej białej kiełbasie z dodatkiem jajka i łyżką gęstej, wiejskiej śmietany. Nie wyobrażam sobie świat bez żurku czy białego barszczu, a Wy? Składniki :* domowy zakwas na żurek* włoszczyzna* 4 jajka ugotowane na twardo* 4 białe kiełbasy surowe* plaster wędzonego boczku * śmietana wiejska* majeranek* pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Zagotować
Magiczne Życie MartySzaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim – to super pomysł na prosty dodatek, np. do wielkanocnego żurku lub barszczu białego. U nas sprawdza się także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza w towarzystwie sosu chrzanowego na bazie majone The post Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojespecjalnie. Największym powodzeniem ciszył się mój sernik szafranowy z bezą, no i oczywiście barszcz czerwony z uszkami. Zostało go jeszcze na dzisiaj. Zabielę go i zjemy z fasolą. Po białym barszczu z grzybami zostały tylko wspomnienia. Na wywarze z borowików i czosnku smakował wspaniale. A dzisiaj na blogu propozycja na kolejne świętowanie, bo już w niedzielę Sylwester, a w poniedziałek
Czerwień i błękitSmakach Ziemi Brzozowskiej”. Chrzanica - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 l wywaru z kości lub wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 ziemniaki 1/2 l zakwasu na żur (biały barszcz) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula mały słoik chrzanu (około 180 g) 1/2 l śmietany 500 g białej kiełbasy (użyłam cienkiej) ugotowane jajka koperek sól i pieprz Umyte
Trzeci talerzŻurek to jedna z mich ulubionych zup...których jak już wielokrotnie wspominałam jest niewiele. Zdecydowanie bardziej wolę go od białego barszczu, bo jest bardzie kwaśny i aromatyczny. 30 minut i mamy gotowe, pyszne danie...polecam. Składniki: 500 g białej surowej kiełbasy 1/2 l zakwasu 2 suszone prawdziwki 1 nieduża cebula 1 mała marchewka 1 duży ziemniak 2 ząbki czosnku
Gosia gotujeśrednia porcja rosołowa ) 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 2 parówki 10 sztuk średnich ziemniaków 100 ml śmietany do gotowania 1 torebka barszczu białego 2 łyżki warzywka 2 łyżki majeranku Wykonanie Na wstępne do garnka zalanego wodą dodaję mięso bądź kiełbasę białą , warzywko oraz majeranek i gotujemy około(...)się wszystko przesmaży przekładam do naszego garnka z mięsem , i gotujemy wszystko do momentu kiedy nasze ziemniaki będą miękkie . Kiedy ziemniaki mamy już ugotowane , do miski przesypuję nasz barszcz bały , dolewam szklankę wody oraz naszą śmietanę,mieszam bardzo dokładnie i przelewam do naszej zupki , na końcu doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i gotowa zupka do podania , na chłodne
Mój SmakWielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować je na każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy
Rozpustne gotowanieBarszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Drohobyczka, gmina Dubiecko Podkarpackie gospodynie gotują zupy, o jakich nie śnili nawet najbardziej kreatywni profesjonalni kucharze. Tym razem zapraszam na barszcz ogórkowy z bobem – zupę ugotowaną na wodzie z ogórków kiszonych, podbitą mąką i śmietaną, podawaną z ugotowanym bobem. O ile biały barszcz na ogórczance w naszym regionie jest dobrze znany, o tyle
Trzeci talerzkażdym warzywniaku, a w postaci proszku możemy mieć zawsze w szufladzie pod ręką. W niektórych regionach Polski żurek jest zakwaszany kwasem po ogórkach, po kapuście.... wówczas jest nazywany białym barszczem, który też przepysznie smakuje. Skład: 4 litry wody, 0,5 kg włoszczyzny, 1 kg ziemniaków, boczek 200 g,kiełbasa 300 g, biała kiełbasa..., cebula3 szt., czosnek5 ząbków, 4liście
chleba naszegoBiała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym Na Wielkanoc biała kiełbasa musi pojawić się na stole. Najczęściej podczas śniadania, w żurku lub białym barszczu. Ja proponuję dzisiaj prostą i niezbyt wyszukaną wersję obiadową, ale na pewno smaczną. A smak tego dania jest zależny od jakości białej kiełbasy. Jeżeli kiełbasa będzie prawdziwa, doprawiona majerankiem i świeża, to już
Pełny talerzchudej kiełbasy (użyłam również domowej, ale gdybym jej nie miała była by to Brocka) 3-4 plastry boczku z przyprawami 1 spora cebula 2-3 ząbki czosnku 2 torebki barszczu białego 2-3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy (po 2 szt) majeranek Przygotowanie: Kiełbasę wrzuciłam na wrzątek. Zebrałam szumowinę zanim kiełbasa się zagotowała. Następnie wrzuciłam pokrojoną(...)czym ją wyjęłam. Kawałek zwykłej kiełbasy pokroiłam w kostkę i wraz z pokrojonym tak samo boczkiem przysmażyłam porządnie z solą i pieprzem na patelni. Dorzuciłam do wywaru. Rozrobiłam barszcz z wodą (tak, żeby powstała gęsta jednolita masa). Wlałam do wywaru energicznie mieszając. Gotowałam przez ok 10 minut często mieszając (barszczyk lubi się przypalać). Teraz wystarczy zaprawić 2-3 łyżkami osolonej
Kuchnia po mojemuBarszcz z kwaśnych jabłek. Regionalna zupa z jabłek z okolic Grójca. Barszcz z kwaśnych jabłek jest prostą i szybką do przygotowania zupą, którą podawano w okresie żniw. Dobra i tania zupa z papierówek z ziemniakami i koperkiem, okraszona boczkiem przyjemnie orzeźwiała i dodawała sił do pracy w polu. Przepis na barszcz z kwaśnych jabłek pochodzi z biednej kuchni chłopskiej(...)okolic Grójca, ale bardzo podobna zupa jabłkowa popularna była także w świętokrzyskim. Smakiem przypomina nieco biały barszcz, stąd zapewne pochodzi jej nazwa. Żeby przygotować zupę z kwaśnych jabłek będziesz potrzebowała kilka jabłek, odrobinę masła, mąki i śmietany, kilka ziemniaków oraz boczek i koperek. Nie mam niestety dostępu do papierówek, więc do przygotowania tej zupy użyłam najlepszych, moim zdaniem, Jabłek Grójeckich
Cztery Fajerynadzieję, że Konrad nie obrazi się ;) Wyszła pysznie i wiem, że podam ją na wielkanocny stół. Wam też polecam, bo pewnie w niewielu domach pojawia się tak zupa. Królują białe barszcze i żurki, czasem z niewielkim dodatkiem chrzanu. W tej zupie to własnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek
Codzienna kuchnia niecodzienna