Biały barszcz"...hmmm...zdecydowanie nie tradycyjny, nie z białą kiełbasą, jajkiem... To kolejny smak dzieciństwa, który właściwie nie jest nawet przepisem. Chciałam się z wami podzielić smakiem, który zapadł mi głęboko w pamięć i do którego chętnie wracam :) Składniki: Czerstwy chleb (ok 3 kromek) cebula łyżka śmietany szklanka wrzątku sól i pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i solimy. Wrzucamy
ChilliJemyteścia a Poniedziałek u moich rodziców. Już nie mogę się doczekać kiedy zjem maminą sałatkę warzywną czy napije się barszczyku. Mąż mówi, że gdyby był konkurs kto najczęściej je barszcz biały to byłabym to ja. Nie przepadam jednak za barszczem czerwonym czy ukraińskim. A i u nas taka tradycja, że w Wielkanoc pije się "grzankę" czyli czekolada z alkoholem
Kuchnia w oparachPrzewodnią, czyli na pierwszą niedzielę po Wielkanocy. A historia jego była taka... Odkąd ja pamiętam, to zawsze był u nas taki barszcz. Ale podobno kiedyś był inny. Babcia gotowała biały barszcz, na wędzonce, z dużym dodatkkiem chrzanu, z dużą ilością pachnącej kiełbasy, szynki i jajek. Potem taki barszcz gotowała mama. Ale tego barszczu nigdy nie chciała jeść jedna z moich
bistro mamaserem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki niej znam niejedną sztuczkę
SMYKWKUCHNIpiwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować białą kiełbasę - najlepszą, bo domową
Moja Książka KucharskaWielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy ..... ........bo bez żurku lub białego barszczu sie nie obejdzie. Składniki: pęczek włoszczyzny ok. 400 g białej kiełbasy ok. 500 ml zakwasu na żurek 2-3 suszone grzybki 150 g wędzonki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka tartego chrzanu 1/2 szklanki słodkiej śmietany sól
Zakamarki mojej kuchniAlternatywa dla żurku i białego barszczu. Składniki 1 duża porcja włoszczyzny 450 g wędzonego boczku dwie białe kiełbasy ziele angielskie liść laurowy 300 ml serwatki 1 korzeń chrzanu 4 jajka ugotowane na twardo pieprz sól majeranek Przygotowanie Z oczyszczonej włoszczyzny ugotowałem litr wywaru. Wyjąłem warzywa, dodałem boczek, białą kiełbasę i przyprawy. Gotowałem ok. 30 minut. Wyjąłem kiełbasę
R'n'G KitchenWielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten, z dużą ilością dodatków Do świąt pozostał już tylko tydzień, zatem czas najwyższy nastawić zakwas na żur (który znajdziecie klikając ten link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą
PatiGotujeBiały barszcz lub żurek to w większości domów podstawa świąt wielkanocnych. Podobnie jak biała kiełbasa. O jajku nie wspominam, bo jest przecież najważniejsze. Te trzy produkty można jednak połączyć w jedno oryginalne danie, czyli zapiec razem. Taką zapiekankę można także przygotować na świąteczny obiad z kiełbasy, która pozostała po śniadaniu. Z jednej strony stworzymy coś innego niż standardowo
Codzienna kuchnia niecodziennajadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi, tym jest ostrzejszy w smaku i pyszniejszy. Przygotowuje się go w dużym(...)tego przepisu, miała za mały garnek. Wracając do żurku, to jest najlepszy jeśli zrobimy go 2 dni przed świętami i przetrzymamy go w chłodzie np. na balkonie (bez białej kiełbasy). Przy okazji nie kumulujemy sobie pracy na ostatnią chwilę, tylko mamy już gotowe danie wcześniej. Składniki na 12 porcji: wywar z żeberek: kilo żeberek (wędzonych) gotowanych
Ugotowane pozamiataneTradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBiała kiełbasa na wielkanocnym stole króluje, i swoje zaszczytne miejsce w żurku, czy barszczu białym zajmuje. Jest na przeróżne sposoby podawana, na ciepło czy zimno zjadana. Ja ciasto chlebowe z dodatkiem musztardy ostrej przygotowałam, do którego kiełbasę schowałam. Takie inne jej podanie, będzie idealne na wielkanocne śniadanie. Jeśli dobrze kiełbasy rozmieścicie, to mojego błędu nie popełnicie
Moniki Smakołykiulubionych przypraw, ja użyłem sól, pieprz, majeranek i czosnek ale czasem też dodaję kolendry. Taka biała kiełbasa z powodzeniem zastąpi wieprzową i jest bardzo smaczna. Pasuje jako dodatek do białego barszczu czy żurku ale też doskonale smakuje podpieczona w piekarniku. Smacznego ! Artykuł KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakalbo się lubi, albo nie. Wybór zależy od Was. 'zalewajka' Składniki (na 5 porcji): - 3 białe kiełbaski - 1 laska dobrej kiełbasy - 1 duża cebula - 1 szklanka zakwasu na barszcz biały/żurek - 2 ząbki czosnku - majeranek suszony - śmietana - 3 l wody - S&P Do garnka z wodą wrzucić białą kiełbasę i gotować ją do miękkości. Kiełbasę wyjąć. Wrzucić pokrojone
CookYourselfWiem, bo posiadam takie, ale kiedyś nie było innych możliwości i tak się utarło stalowy garnek z aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz biały i do północy musiałam studzić go na balkonie, zanim włożyłam gar z barszczem do lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu
Blondynka Gotuje