barszcz biały - 854 przepisów (strona:7/57)

Żurek na zakwasie 720

Żurek na zakwasie – i… zapachniało świętami :) U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym. A u Was? głównie króluje żurek, czy barszcz biały? Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wykonania zajmuje mniej niż 5 minut, ale jeśli nie macie możliwości, by zakwas poleżakował kilka dni, to opcjonalnie możecie użyć gotowego

Kulinarne Przeboje
Żurek na zakwasie 75

Żurek na zakwasie – i… zapachniało świętami :) U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym. A u Was? głównie króluje żurek, czy barszcz biały? Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wyko The post Żurek na zakwasie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Barszcz biały z grzybami 157

Najlepszy barszcz biały powstaje na domowym zakwasie. Podstawą takiego barszczu są suszone grzyby i czosnek, którego do tej zupy nie żałuję. Składniki: zakwas na barszcz biały 6 szklanek bulionu warzywnego po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu 3-4 liście laurowe garść suszonej włoszczyzny spora garść suszonych grzybów 1 mała cebula 1/ główki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól(...)włoszczyznę ziele, pieprz i liść laurowy. Gotować całość ok 20 minut. Do wywaru wlać przecedzony zakwas i zagotować. Dodać majeranek. Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Barszcz przelać do talerzy

Czerwień i błękit
Najprostszy domowy barszcz biały 257

Wielkanoc nie może obyć się bez barszczu białego czy żurku. Dla zabieganych proponuję prosty przepis na naturalny, domowy barszcz biały – bez zakwasu oraz sztucznych „ulepszaczy”. Z tego przepisu wychodzi dość kwaśny, taki właśnie lubię, jeśli preferujecie łagodne smaki, nie dodawajcie octu. Składniki: 150 g wędzonego boczku 400 g białej kiełbasy surowej 3 ząbki czosnku ziele angielskie 3 liście laurowe

e-PrzepisyKulinarne
BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE 156

Barszcz biały często mylony jest z żurkiem, ze względu na bardzo podobny wygląd obu zup. Jaka jest więc zasadnicza różnica między barszczem a żurem?  Zakwas na barszcz biały przygotowuje się z dodatkiem mąki pszennej, natomiast na żur - z mąki żytniej. Generalnie sposób przygotowania jest bardzo podobny, jak i podobne są dodatki z którymi podaje się obie zupy: ugotowane(...)sensu główkować, która z nich jest lepsza 😉 Składniki: kawałek boczku wędzonego lub żeberek ok. 500-600g surowej białej kiełbasy 2-3 małe surowe wędzone kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. zakwasu na barszcz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżeczki dobrego chrzanu majeranek śmietana ukwaszona 18% sól pieprz Wykonanie: Żeberka (lub boczek) zalewamy

Walijskie Pichcenie
Barszcz biały z ziemniakami 200

wiem dlaczego barszcz biały kojarzy mi się z wiejskim obiadem... ?  Może kiedyś, gdy byłem mały, gdzieś u rodziny na wsi coś takiego jadłem. Biały barszczyk z ziemniaczkami... :)     Taka prosta potrawa tak na prawdę nie kojarzę takiego zestawu by podawano w restauracjach, czy innych knajpach... Może w ramach agroturystyki by się w ofercie znalazło(...)beztroska, gdy jem czuję radość dziecka... Takie zakotwiczenie w emocjach... 😊      A Wam z czym się kojarzy biały barszczyk... ❓Co czujecie❓ Składniki: 1/3 lub 1/2 butelki barszczu białego 1,5l bulionu warzywnego lub wody 2 cebule 1 ząbek czosnku listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego ok. 100ml słodkiej śmietanki 12% masło lub olej 1 łyżka majeranku sól pieprz

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Biały barszcz na domowym zakwasie 220

Pyszny biały barszczy na domowym zakwasie. Doprawiony dużą ilością majeranku i czosnku. Barszczyk podałam z białymi kiełbaskami Degustino. Kiełbaski otrzymałam od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie mają wiele rodzajów kiełbasek. Mini kiełbaski bardzo nam się spodobały i zasmakowały. Są małe, bez żadnych osłonek a przede wszystkim zawierają od 87-93% mięsa w zależności od rodzaju. O kiełbaskach możecie poczytać

Monia miesza i gotuje
Zakwas na barszcz biały 145

moim blogu możecie znaleźć zakwas na barszcz czerwony oraz na żurek. Dziś chcę pokazać zakwas na barszcz biały, bo w wielu domach na wigilię pojawia się barszcz biały z grzybami. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżki zarodków pszennych (nie są jednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka

Czerwień i błękit
Tradycyjny zakwas z buraków 79

spożycia nie było powszechne. Dlatego robiono kiszonki i zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka (1424 – 1444). W XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko(...)królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym.  Zakwas z buraków można robić nie tylko od święta (jako podstawę do wigilijnego barszczu) i warto go pić codziennie – zalecana ilość

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 84

spożycia nie było powszechne. Dlatego robiono kiszonki i zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka (1424 – 1444). W XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko(...)królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym.  Zakwas z buraków można robić nie tylko od święta (jako podstawę do wigilijnego barszczu) i warto go pić codziennie – zalecana ilość

smakowitehistorie.com
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 97

mnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc(...)jajek ugotowanych na twardo. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik )   Więcej różnicach miedzy barszczem białym, a żurkiem już niebawem w osobnym poście

Di gotuje
Zalewajka mojej babci. 552

wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości.      Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz biały 100 ml śmietany 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula listek laurowy 1 ziele angielskie sól, pieprz Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie(...)Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą

Miksturownik
Potrawy na Wielkanoc 121

życzę zdrowych i spokojnych  Świąt Wielkanocnych,  optymizmu, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i pysznych potraw na stole. Poniżej zamieszczam kilka przepisów na Wielkanoc. Zupy: Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy

Codziennik Kuchenny
Pieczarkowa zalewajka 161

porcji ) 10 sztuk średnich pieczarek  4 białe kiełbasy  1 laska kiełbasy zwyczajnej , bądź boczku  1 duża cebula  3 łyżki śmietany do gotowania  1 torebka barszczu białego  3 łyżki majeranku  sól  pieprz  2 kostki rosołowe  10 średnich ziemniaków  Wykonanie Do dużego garnka wlewamy wodę do połowy , następnie wkładamy białą kiełbasę(...)pieczarkami , to całość dodaję do naszej gotującej się zupy i wszystko gotuję do miękkości naszych ziemniaków .  Jak nasze ziemniaki są już miękkie , to do miski wsypuję torebkę białego barszczu , dodaję śmietanę , odrobiny wody i wszystko razem mieszam , następnie odrobinę wody z gorącej zupy wlewam do naszej mieszanki śmietanowej , by zahartować śmietanę , tak aby nam się nie zważyła , kiedy mamy

Mój Smak
Barszcz biały wg Wojtka 71

choć wszędzie znane w wariancie podstawowym, lokalnie może mieć inne wykonanie, a tym samym i nieco inny smak! Tak było i tym razem. Na śniadanie wielkanocne został przygotowany barszcz biały. Jak dopytałem, tak przygotowywały go dwa nieżyjące już pokolenia kobiet w tej rodzinie. I tak przygotowywany jest obecnie. A żeńska linia tego rodu pochodziła z terenów powiatu włoszczowskiego. Jadłem, smakowało(...)language:#0400;} 2 pętka białej kiełbasy 500 g wędzonego boczku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 litr wody 500 ml zakwasu na barszcz biały 1 łyżka majeranku 200 g słoniny 1 duża cebula 1 duże pętko wędzonej kiełbasy 150 g wędzonej szynki 2 jajka ugotowane na twardo 3 kromki czerstwego pieczywa Sól, pieprz

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania