barszcz biały - 854 przepisów (strona:22/57)

Żur na domowym zakwasie 218

dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte

W SMAK
Kremowa zupa chrzanowa 222

przepada za żurkiem czy białym barszczem na Wielkanoc może przygotować taką kremową zupkę chrzanową. Zupkę można podać z ulubionymi dodatkami, u mnie jajko oraz plasterki podsmażonej dobrej wiejskiej kiełbasy. składniki: 1 l bulionu 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem 4 łyżki

Monia miesza i gotuje
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 161

chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można dodać pomarańczo, jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne: W centrum potraw oczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane  na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej

Kuchnia Beaty
Miseczki chlebowe na kefirze 167

chrupiąca. Miseczki chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka dni wcześniej i do samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach w piekarniku. Żurek, czy barszcz biały podany w talerzu, jakim są miseczki chlebowe smakuje wyśmienicie. Warto już pomyśleć o przygotowaniach do świąt, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę.   Składniki: - 700 g mąki pszennej

dom-agi.pl
Placuszki ziołowe wg Korżawskiej 175

recepturę na ziołowe placuszki i pisząc, że są zdrowe nawet dla chorych - miała na myśli te pieczone :) Można je smarować pasztetem z soczewicy , smalcem z gęsi. Smażone podałam do białego barszczu.  Jeśli ktoś oczekuje od tych placuszków, że będą kruche, takie do kawy, to powiem od razu, to są placuszki postne- przaśne :)     Przepis z "Cztery kroki

Proste Potrawy
Zakwas na żurek 187

Święta Wielkanocne kojarzą się z jajkami i z żurkiem lub barszczem białym. Wstyd się przyznać, ale do tej pory nie przyrządzałam samodzielnie zakwasu na żurek, lecz zaopatrywałam się w takowy w sklepie. Postanowiłam to zmienić i zobaczyłam jakie proste jest przygotowanie zakwasu. Wszystkie składniki są zawsze u mnie w domu, więc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam

dom-agi.pl
Proziaki - placki z Bieszczad 199

smak dzieciństwa bądź też z wakacji u babci. Jako dziecko wakacje spędzałam w Bieszczadach,  w rodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Liebster Blog Award 147

Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko

mojewypiekiinietylko
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 205

Odkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 194

zakwas na żurek to  sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego.Jakiej mąki użyć ? Dziś w telewizji usłyszałam, że do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka

Bon Appetit Małgorzaty
Chlebek do zupek 183

Kapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym chlebku. To również doskonała dekoracja stołu.Upieczemy sobie taki chlebek.   Na 5-6 chlebków potrzebujemy:-ok. 1,5 kg mąki pszennej typ 650-10 dkg drożdży-2,5 szklanki ciepłej wody-3 łyżeczki cukru-3 łyżeczki soliDrożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody, szklankę mąki, mieszamyi

Maminek kulinarny
zupy do rekomendowania z Rekomenduj.to... 168

REKOMENDUJ.TO" GROCHÓWKA: wg przepisu z opakowania, ja dodałam kiełbasę śląską podsmażoną z cebulą i łyżeczkę majeranku - zupa smaczna na szybkie zaspokojenie głodu i rozgrzanie w chłodne dni BARSZCZ BIAŁY:dodałam tylko podsmażoną białą kiełbaskę z cebulą, zupę wymieszałam z wodą i 2 łyżkami śmietany 18%, do smaku 1 łyżeczka majeranku - tak przygotowana smakuje zupa z bułką KRUPNIK: nie dodałam ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
Żytni zakwas na żur 156

Babci. Mój nastaw jest z mielonego żyta typu 2000, będzie miał specyficzny zapach i kwasowość. Jeśli zdecydujecie się na zakwas z mąki pszennej z małą ilością razowej to otrzymacie barszcz biały, znacznie delikatniejszy od żuru. Potrzebujemy 4-5 dni, aby można było go użyć. Ja zawsze dodaje kromkę czerstwego chleba, który był pieczony na zakwasie, przyspiesza to proces kiszenia żuru

Apetyczna babeczka
Zakwas na żur 188

Zbliżają się Święta Wielkanocne, z którymi związane są takie tradycyjne zupy jak żur na zakwasie czy biały barszcz. Zakwas najlepiej nastawić na tydzień przed Świętami ale teraz przed Wielkanocą można przygotować na nim żurek postny (bez mięsa) Składniki na zakwas: płatki owsiane lub mąka (ok. 200g) litr przegotowanej wody czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek Kiedyś do zakwasu używano wyłącznie

prawdziwe jedzenie
ŻUR WIELKANOCNY NA WĘDZONCE 156

której musiałam dorosnąć, a która obecnie jest jedną z moich ulubionych. Nie przygotowuję jej często, bo nie chcę, żeby nam się przejadła.  Żurek doprawiłam mieszanką przypraw do żurku i barszczu białego firmy Kamis. Bardzo fajna sprawa i rzeczywiście zupa wyszła doskonała. Nazwa "żur" pochodzi z od dawnego niemieckiego wyrazu "sūr" (obecnie "sauer"), co znaczy

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania