barszcz biały - 854 przepisów (strona:28/57)

Biała kiełbasa pieczona z młodą kapustą. 286

produkt tradycyjnie pojawiający się na wielkanocnym stole. Najczęściej podajemy ją w żurku lub pieczoną na wiele sposobów. Już kilkakrotnie pokazywałam Wam jak można wykorzystać białą kiełbasę:  jako dodatek do żurku staropolskiego,   klopsiki do barszczu wielkanocnego , nadzienie do pieczeni, pieczoną w cydrze , w pieczonych pierożkach, jako nadzienie z młodą kapustą. I ta ostatnia potrawa była inspiracją do przygotowania dzisiejszego

Codziennik Kuchenny
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 369

dawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem  lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm  grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz

Gosia gotuje
Buraczki z czosnkiem 133

śmietaną i czosnkiem? Smakowite, proste i zdrowe – w sam raz do ryb, mięs lub dań obiadowych. Do przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu.   Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone

Kulinarne S.O.S.
Buraczki z czosnkiem 133

śmietaną i czosnkiem? Smakowite, proste i zdrowe – w sam raz do ryb, mięs lub dań obiadowych. Do przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu.   Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone

Kulinarny S.O.S.
zakwas na barszczyk/ właściwości zdrowotne i przepis 227

kminek. Zalać wodą. Na wierzch ułożyć chleb (wówczas zakwas utworzy się szybciej). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4-7 dni. Na wierzchu utworzy się biały kożuszek, należy go zdjąć przed zlewaniem barszczu. Przygotowany w ten sposób zakwas można przelać do czystych, wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Pić na surowo lub wykorzystać do ugotowania barszczu

6niebo
Barszcz czerwony czysty inaczej 215

uszkami, krokietami czy samymi ziemniakami.Polecam! Składniki:Zakwas/sok buraczany:2,5 kg czerwonych buraków;100 ml octu spirytusowego 10%;2 łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz(...)jarzyn dodać buraki wraz z sokiem, który puściły (tj. przygotowany poprzedniego dnia zakwas/sok buraczany), zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę majeranku i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia (aby barszcz nie stracił koloru), aż do zagotowania.Zestawić z ognia i pozostawić na całą noc, aby buraki puściły smak i kolor.Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować

Gospodyni Miejska
Barszcz wielkanocny 156

zawsze kojarzy nam się ze świętami. A po świętach jeszcze przez kilka dni zjadamy go ze smakiem, jeśli oczywiście zostało nam trochę zakwasu. Do barszczu wrzucamy wszystkie rodzaje mięsa jakie mamy (gotowane, pieczone, wędzone), ser biały, jajko i chrzan - obowiązkowo skrobany z korzenia, nie ze słoiczka. Jak dla mnie innych potraw na Wielkanoc może nie być, ale barszcz obowiązkowo! szynka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Barszcz ukraiński 127

Barszcz ukraiński to kolejna zupa, którą znają wszyscy i na którą istnieje nieskończenie wiele sposobów przygotowania :) Ja ugotowałam barszcz z dodatkiem wołowiny, ziemniaków, fasoli i buraków oczywiście. Można dodać też kawałeczek drobno poszatkowanej białej kapusty. Aby przyspieszyć proces gotowania zupy, zamiast namaczać i osobno gotować fasolę, użyłam białej fasolki z puszki, którą dodałam pod sam koniec gotowania. Barszczyk podałam(...)posiekaną natką pietruszki. Moja wersja barszczu ma słono-słodko-kwaśny smak. Dla mnie bomba! Tak lubimy najbardziej :) Bardzo treściwa i pożywna zupa. Jeszcze lepsza jest na drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego

MyCookBook.pl
Porcja zdrowia czyli domowy zakwas na barszcz świąteczny 129

domu. Przygotowanie zajmie nam tyle czasu co obranie buraków, a potem tylko musimy od czasu do czasu cały zakwas zamieszać i ściągnąć białą pianę, która czasem może tworzyć się na jego powierzchni. U mnie w domu, barszcz kisiło się bardzo często, a już od chwili gdy moja mama wyleczyła anemię pijąc go codziennie, zostałam jego prawdziwą fanką. Ponownie o zaletach(...)ściągamy łyżką pojawiającą się czasem białą pianę. Po kilku dniach przecedzamy zakwas, wlewamy do butelek, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Jeżeli barszczyk wypijamy dla zdrowia, po małej szklance dziennie, zakwasu nie wystarcza na długo i szybko trzeba nastawiać następny. Barszczyk szczelnie zakręcony może leżeć w lodówce nawet ponad miesiąc. Jeżeli gotujemy barszcz czerwony np. na Święta, zakwas dodajemy

Moja Mama Gotuje
Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków 83

zakwasu z buraków? Zmiana planów, miał być krupnik… szybki przegląd spiżarni, wszystkie składniki się zgadzają, w takim razie startujemy z czerwonym barszczem… ukraińskim. Na Ukrainie zwanym “barszczem czernihowskim” ( борщ чернігівський)* i podawany jest z pampuszkami Pampuszków nie mamy Składniki na garnek 5 – 6l WYWAR gicz cielęca z kością – 2 sztuki – około 800g(...)buraki 300g ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 3 listki laurowe 3 ziarna ziele angielskie 10 ziaren pieprz czarny 3 suszone grzyby KAPUSTA 250g szatkowanej białej kapusty 1 łyżka masła 100ml czerwone wino wytrawne BARSZCZ 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentrat pomidorowy 1l zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku 1 – 2 łyżki ocet balsamiczny 100ml śmietany 18% sól

Tajemnice Smaku
Barszcz Ukraiński 201

główki kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 6 liści laurowych 10 ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białej fasoli 2 łyżki czerwonego octu winnego 4 suszone grzyby Barszcz Ukraiński wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około

Delusional Trine
Jajka w sosie tatarskim 336

jajka . Składniki: • 6 jajek • 1 słoiczek pieczarek konserwowych • 1 puszka groszku zielonego • 5 ogórków konserwowych • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 3/4 szklanki majonezu • sól, pieprz biały • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • 1/2 szklanki koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: • Jajka gotować 10 minut i obrać. • Koncentrat barszczu wymieszać z 3/4 litra gorącej wody i wrzucić na kilka minut jajka

To co kocham
Barszcz Ukraiński 169

Moja, wegańska wersja barszczu ukraińskiego Nie wiem jaka pogoda w Polsce, ale w Danii zrobiło się jesiennie, dlatego to najlepsza pora na sycące, ciepłe i pożywne zupy, barszcz ukraiński na pewno do takich należy. Gęsta zupa z dodatkiem fasoli ''piękny jaś'' napełni wszystkich głodomorków. :) U mnie w sklepie nie mogę dostać suchej fasoli ''piękny jaś'' dlatego kupuję ekologiczną fasolę(...)duży gar zupy. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli

Mój pomysł na
Doniczka i zioła to zupa wesoła - podsumowanie akcji 219

pieczonego drobiu autorka:  MAgda  | blog:  Silver Teaspoon Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Żurek z białą kiełbasą i jajkiem autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Zupa rybna autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Zupa klopsikowa autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia(...)autorka:  Badylarka  | blog:  Weekendy w domu i ogrodzie Na www.zmiksowani.pl Zupa jarzynowa Zupa paprykowa Zupa klopsikowa Zupa rybna Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki Barszcz czerwony na sposób azjatycki Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Niezwykły rosół z pieczonego drobiu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 234

cukier, dodajemy koncentrat barszczu (do smaku, może być i tak że wystarczy 6-7 łyżek, próbujcie). Próbujemy zupy, ewentualnie dosalamy i wsypujemy wypłukaną fasolę. Podgrzewamy ją w zupie i barszcz podajemy od razu. Prosty, czysty, rubinowy. Lekka zupa o niesamowitym aromacie. Pełna chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem(...)kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak lub 2 mniejsze) 1 mała marchewka, ok.150g 1 mała pietruszka, ok.150g 1 puszka białej fasoli 1 duży ząbek czosnku 8-10 łyżek koncentratu barszczu Krakus 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 2 duże liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 3-4 kulki jałowca 1 pełna łyżeczka

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania