Przedstawiam dziś pomysł na pyszną, bardzo sezonową zupę. Młodych warzyw mamy teraz zatrzęsienie, warto skorzystać z tej dobroci Ja proponuję wariację barszczu ukraińskiego, takiego jakiego robiło się u mnie w domu, tylko z wykorzystaniem tych wszystkich młodych pyszności. Dodałam wszystkie młode warzywa jakie miałam akurat w mieszkaniu, czyli botwinkę, młodą kapustę i młode ziemniaki i zupa wyszła przepyszna! Dodałam jeszcze(...)kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 szklanki śmietanki 36 % posiekany świeży koperek, do podania cukier, sól, pieprz i ocet z białego wina do doprawienia 4-5 szklanek bulionu drobiowego, lub więcej jeżeli lubisz rzadsze zupy Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż wieprzowinę, cebulę i czosnek i podsmaż do zarumienienia. Dodaj
karmelowyświeże zioła Jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na czerwony barszcz, to polecam Wam spróbować ten Pyszny świąteczny barszcz na pieczonych buraczkach z dodatkiem świeżych ziół. Pamiętajcie, że barszcz najlepiej smakuje następnego dnia Składniki: 1 opakowanie suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki lub mieszanka) (40 g) 2 szklanki wody 4 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka listków(...)garść natki pietruszki por (biała część) kawałek selera garść świeżego lubczyku Baziółka Przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy na sitku, następnie przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami wody, zostawiamy do namoczenia (najlepiej na całą noc, minimum na 2-3 godziny). Po tym czasie grzyby gotujemy około 15-20 minut w wodzie, w której się moczyły. Do barszczu wykorzystamy
Słodkie okruszkiZupa chrzanowa to świąteczna propozycja zamiast żurku czy barszczu . Lubię ją podawać z posiekanym szczypiorkiem . Jest dużo prostsza, bo nie trzeba dodawać zakwasu. Robi się ją błyskawicznie. Składniki: 1 i 3/4 l bulionu drobiowego ( u mnie rosół) 200 g wędzonego boczku 3 białe kiełbasy 4 ziemniaki 1 cebula 5-6 łyżek chrzanu 3 - 4 ząbki czosnku
Niespełnione zdolności kulinarnerazu nie jadłam tej zupy. W wielu śląskich rodzinach jadłam zupy, ale nikt nigdy nie zaproponował mi barszczu ukraińskiego. Ostatnio dość często robię zakwas z buraków. Postanowiłam go wykorzystać w końcu do czegoś innego, niż tylko do picia. Barszcz wyszedł przegenialny. Jeżeli nie mieliście okazji go zjeść, polecam. Przepis na zakwas z buraków podrzucę tutaj za jakieś 2 tygodnie, przy(...)okazji robienia następnej partii. Składniki: 2 l bulionu drobiowego 1 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 upieczone lub ugotowane buraki 1/4 główki białej kapusty (małej) 1 szklanka fasoli Jaś 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego jogurt naturalny sól pieprz olej rzepakowy natka pietruszki Fasolę namaczamy
Kardamonovyktórych w oryginale podobno nie ma. Istotną cechą wyróżniającą barszcz ukraiński jest również czosnek, który nadaje zupie specyficzny aromat. Muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup, do której często wracam. Jestem pewna, że też ją polubicie. Polecam Składniki:kawałek żeberka wieprzowego2,5 l wody1/4 główki małej białej kapusty3 średnie ziemniaki1 marchewka1 malutka pietruszka3 buraczki1 cebula4 ząbki czosnku2(...)łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość patelni, pokrojone mięsko i sok z cytryny. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować!) Doprawić solą i pieprzem. Barszcz ukraiński podawać z kleksem śmietany i pampuszkami. Udekorować posiekaną natką pietruszki.Smacznego
Oryginalny smakWielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu... Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;) Składniki: 1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu 2 marchwie Korzeń pietruszki ½ selera 4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu) 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól 8 ziaren
Pyry na GazNajstarszy, podobnie jak reszta rodziny, uwielbia zajadać się fasolą z kiszonym barszczem czerwonym według tego przepisu . A wszyscy domownicy i nawet nasi wszystkożerni krewni uwielbiają wegański smalczyk z fasoli (przepis tutaj ). Jednym słowem, ugotowana fasola nigdy się u nas w domu nie marnuje Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 1/2 szklanki
Lamarida.plBarszcz ukraiński jest pyszną i sycącą zupą. Polska wersja nie jest tak tłusta jak prawdziwy barszcz z Ukrainy. Choć to i tak więcej niż zupa, niemal danie jednogarnkowe. W zimowe, ponure dni jest ona jak balsam dla ciała, aromatyczna, gęsta i pożywna. Moja wersja jest mniej tłusta ponieważ zupę ugotowałam na mięsie kury(...)SKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi
Kulinarne Fantazje MarioliAromatyczny barszcz czerwony...Czysty, klarowy, o bogatym kolorze i aromacie.Pachnący czosnkiem i majerankiem.Przygotowany na bazie buraków, cebuli i czosnku.Intensywnie buraczany, po prostu pyszny.Idealny z krokietami, pasztecikami czy uszkami.Polecam! Składniki:1 kg czerwonych buraków;1 kg cebuli;Główka czosnku;1 łyżka majeranku;3 łyżki octu spirytusowego;1 łyżeczka soli;1 łyżka białego cukru;Szczypta pieprzu;1,5 l bulionu(...)przyprawami dodać bulion. Zupę (gotując na małym ogniu, bez przykrycia) doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Nie gotować. Odstawić na kolejne 24 godziny.Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito. Podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Doprawić cukrem, solą , pieprzem i ewentualnie octem do smaku.Barszcz podawać ciepły z uszkami, krokietami czy pasztecikami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanego
Gospodyni Miejskajecie na wielkanocne śniadanie? Gotujecie żurek, barszcz, a może jeszcze inne ciekawe potrawy? Z chęcią poczytam! Ps. A może jeszcze w ogóle o Wielkanocy nie myślicie...? Wydaje się, że to jeszcze mnóstwo czasu, ale patrząc na kalendarz, to zaledwie 3 tygodnie ;) Składniki: 6 sztuk białej kiełbasy 4 duże pieczarki 12 długich i cienkich plastrów boczku wędzonego 2 duże cebule Sól
Kuchnia w czekoladziewspólnego. Podobnie jak Ukraińcy dziwią się zapytani o „barszcz ukraiński”, tak samo Grecy nie znają naszej „ryby po grecku”. Nie mniej jednak potrawa jest przepyszna i jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnym wigilijnym karpiem, może wybrać taką wersję ryby. Rybę po grecku można przygotować z filetów białej ryby np. dorsza, morszczuka czy sandacza – wymienione przeze
Dietologprzez dzieci. Najpierw dzielono się opłatkiem .W tej wzruszającej chwili wybaczano sobie wzajemnie wszelkie urazy ,pieczętując zgodę pocałunkiem. Staropolskie opłatki były różnokolorowe i bardzo ozdobne. Dziś wypieka się białe, ozdobnie wytłaczane. Dla dzieci jest to chyba najpiękniejszy wieczór w roku ,w którym atmosfera baśni urzeczywistnia się na parę godzin. Rozświetlona choinka ,a pod nią dary ,dla wszystkich(...)zupa rybna i barszcz z uszkami. Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka z serwatki i białego sera. Pod Tatrami
Kulinarny karnet ChristopheraBarszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5
Kuchnia z widokiem na ogródczerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową. Dlaczego nie mieć ich dwóch? 2 litry wywaru warzywnego, 20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych, por kawałek selera korzeniowego marchew liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, biała cebula, olej rzepakowy, sól do smaku, Przygotowanie: Grzyby wypłucz
AZgotuj!bardzo efektowne, smaczne i pożywne danie : krokieciki idealne do barszczu czy żurku. To świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, jeśli zostaną z obiadu. Najlepiej nadają się wąziutkie kiełbaski (przypominające parówki); jeśli mamy tradycyjne laski należy je przekroić wzdłuż. Polecam serdecznie; życzę smacznego i lecę do mazurków :) składniki: ok 300 g białej kiełbasy parzonej ok 500 g ugotowanych ziemniaków żółtko łyżka mąki
6niebopróbował, temu gorąco polecam taki barszczyk :) Fasolę do barszczu można oczywiście namoczyć wcześniej (najlepiej na całą noc) i następnie ugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 1/2 puszki fasoli 500 g buraków 100 g marchewki 150 g ziemniaków 75 dag białej kapusty 50 g selera 50 g pora 50 g pietruszki
My simple kitchen