tymianku. Dusimy wszystko do momentu kiedy kapusta będzie idealnie miękka. Jeśli macie kapustę od razu miękką, to potrwa to chwilę. My kupujemy kapustę w Lidlu w puszce robioną na białym winie. Jest idealna, ale ostatnio trudno dostępna z niewiadomych przyczyn. Chyba wystosujemy petycję do Lidla o przywrócenie kapusty hehehehe. Wracając do przepisu :) Farsz mamy przygotowany, więc go odstawiamy(...)klasyczne krokiety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy na patelnię lekko zwilżoną oliwą i opiekamy z każdej strony. Krokiety są gotowe :) Klasycznie podaje się je z barszczem, ale nie jest to konieczne, a może nie wszyscy lubią barszcz. Możecie podać np. z jakimś fajnym sosem czy nawet z ketchupem. Mogą być dobrym uzupełnieniem na najbliższe święta. Pozdrawiamy
vegetanieLepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi.Pierogi z mięsem, cebulą i marchewkąSkładniki:na ciasto2 szklanki mąki pszennej1 jajko2 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka ciepłej wodyszczypta solimąka do posypania blatuna farsz500 g wołowiny1 cebulasol do smakuoliwa z oliwekponadtoczerwona cebulabiała cebula1(...)między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski obranej marchewki. Odcedzamy gotowe pierogi, przekładamy na talerz, podajemy z ziołowymi warzywami. Smakują wybornie z kubeczkiem barszczu
Moja smaczna kuchniaCałość zalewamy bulionem z musztardą i przyprawami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, odkrywamy folię i podlewamy białym winem. Pieczemy kolejne 30 min. już bez przykrycia. Rada: Przed podlaniem dania winem ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż po dodaniu wina, w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się(...)konsumentów. Gdy odwiedza nas liczna rodzina i przyjaciele, nie ma czasu na kuchenne wpadki i lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy
Kuchnia MagdaLenymojej wersji jest po prostu boska! Delikatna, z nutką przypraw wyczuwalną na końcu języka. Gęsta i kremowa, po prostu zachwycająca! Jeśli chcecie spróbować czegoś innego od tradycyjnego barszczu - polecam ten krem z pełną odpowiedzialnością.I oczywiście dziękuję Maggie za przygarnięcie mnie do wspólnego gotowania - jak zawsze miło jest się z Tobą spotkać w wirtualnej kuchni, a efekty tym razem przeszły(...)cebula1 marchewka60 g selera2 łyżki masła2 gwiazdki anyżu1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka tartego chrzanu1 l bulionu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka białego octu winnego1 łyżka Akvavitusólpieprzdodatkowo:4 łyżki creme fraiche (18%)szczypiorekBuraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę.W garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż
Pożeraczka, czyli raz adobrzePRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ŻURY Przedstawiam Wam moi drodzy przepisy na barszcze i żury jakie zebrałam na przestrzeni lat w mojej książce kucharskiej. Większość z nich wypróbowałam i zmodyfikowałam według "własnych smaków" i Was również zachęcam do eksperymentowania. Dzielę się dzisiaj z Wami tymi przepisami i mam nadzieję, że spodobają się Wam . Polecam ! 1) WIELKANOCNY ŻUREK(...)kawałek pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 50g wędzonego boczku 50dag białej kiełbasy 200ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku dodatkowo: jajka ugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru
Moja Książka KucharskaPrzepis obliczony na wykorzystanie resztek buraczków z, a jakże, wigilijnego barszczu. Ponieważ nie cierpię wyrzucania ugotowanych, po-zupowych resztek stawiam raczej na zupy kremy, jak kokosowa , pomarańczowa , czy z ziemniakami . Ale tym razem nie ja decydowałam [ ;) ] i na stole pojawił się czysty barszczyk, dobrze przyprawiony pieprzem i ziołami. Pyszny! A bonusem okazały się ugotowane buraczki... Składniki: (blaszka okolice 20/25cm(...)wielkości 1 spory ugotowany lub upieczony buraczek, pokrojony na cienkie plasterki 8-9 jajek 2 łyżki drobniutko startego Parmezanu niewielka kostka żółtego sera, u mnie cheddar, startego sól i biały pieprz Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę, lub naczynie żaroodporne - ja swoje wykładam papierem do pieczenia, bo oszczędza to potem odmaczania podpieczonego jajka. Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź
Lejdi of the housekuchni nie może się nic marnować- tak mówiła moja babcia.Kolejny raz kisiłam buraki na zakwas do barszczu. O dobroczynnych wartościach zakwasu buraczanego pisałam już przy okazji przepisu na sam zakwas Tutaj link do przepis na zakwas https://krylowakuchnia.blogspot.com/2017/12/zakwas-buraczany-na-barszcz.html Aby nie wyrzucać kiszonych buraków zrobiłam z nich sałatkę. Sałatka wyszła naprawdę pyszna-wyrazista w smaku. Czuć w niej(...)mamy kolację, drugie śniadanie, lub poczęstunek dla gości.Myślę, że sałatka na zawsze już zagości w moim domu. 2 kiszone buraki w plasterkach 4 jajka 2 małe ogórki kiszone biała część pora 1/2 kwaśnego jabłka 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz Buraczki,jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Pora umyć i oczyścić, pokroić w cieniutkie paseczki, dodać
Krylowa Kuchniajuż ostatni moment na przygotowanie domowego zakwasu buraczanego na wigilijny barszcz. Składniki: 1,5 kilograma niedużych buraków czerwonych ok. 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca kromka razowego chleba na zakwasie żytnim Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym(...)której rozpuściła się sól. Na wierzchu położyć kromkę chleba na zakwasie. Przykryć naczynie gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Jeśli w trakcie powstanie na wierzchu biała piana, należy starannie ją zdjąć. Po 5 dniach przelać zakwas przez sito wyłożone gazą do wyparzonych butelek, na wierzchu wlać łyżkę oleju, zakręcić butelki i odstawić do lodówki lub chłodnej spiżarni
Czerwień i błękitBretanię (która jest krainą historyczną oraz regionem w północno-zachodniej Francji), fasolka po Bretońsku nie ma nic wspólnego z Francją. Jest to potrawa typowa dla kuchni polskiej, podobnie jak barszcz ukraiński czy ryba po grecku. Nie wiem skąd naleciałości obcych krajów w nazwach naszych rodzimych potraw, ale być może na przestrzeni wieków staraliśmy się, aby nasza kuchnia była bardziej “światowa(...)danie to przywodzi na myśl smaki dzieciństwa: obiad u babci czy mamy, do których w dorosłym życiu wracamy z utęsknieniem. SKŁADNIKI: Dla około 4 - 6 osób. 500 g białej fasoli Piękny Jaś (duże ziarna) 200 g boczku wędzonego 500 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Toruńska) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 - 2 łyżki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka
W kuchni Katiesól, pieprz czarny i czerwony kulki 4 łyżeczki żelatyny pełne 450 g jogurtu greckiego Sześć jajek gotuję na twardo 3 minuty. Studzę i obieram ze skórki. Do miski wlewam barszcz, ocet winny i wkładam jajka ugotowane. Miskę wstawiam do lodówki na noc. Jogurt grecki mieszam z serkiem, dodaje sól, pieprz czarny, chrzan. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach jogurtu a potem(...)małą aluminiową o wymiarach 8 cm na 21 wykładam na dnie plastrami ogórka sześć sztuk. Foremkę przechylam po skosie w drugiej metalowej formie, układam coś do podtrzymania. Wylewam masę białą, i układam wzdłuż jajka przepiórcze fioletowe. Wciskam je w masę. Wstawiam do lodówki do stężenia na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki układam wzdłuż plastry ogórka na które wyleje masę
wesoła kuchniaPonadto ma negatywny wpływ na odczucie owocowości i słodyczy w winie. Nie ma więc co ukrywać, że świąteczny stół jest istnym polem minowym dla wina: pierogi z kapustą, kulebiaki, barszcz z grzybowymi uszkami (a trzeba wiedzieć, że grzyby to istna kopalnia umami), grzybki marynowane. A do tego oczywiście król karp! Co więc z tym zrobić? Musimy znać dwie prawidłowości(...)barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu Nahe, który na naszym rynku jeszcze nie jest zbyt popularny, choć szybko zyskuje nowych fanów. BARSZCZ
Kate's KitchenPonadto ma negatywny wpływ na odczucie owocowości i słodyczy w winie. Nie ma więc co ukrywać, że świąteczny stół jest istnym polem minowym dla wina: pierogi z kapustą, kulebiaki, barszcz z grzybowymi uszkami (a trzeba wiedzieć, że grzyby to istna kopalnia umami), grzybki marynowane. A do tego oczywiście król karp! Co więc z tym zrobić? Musimy znać dwie prawidłowości(...)barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu Nahe, który na naszym rynku jeszcze nie jest zbyt popularny, choć szybko zyskuje nowych fanów. BARSZCZ
Kate's KitchenPonadto ma negatywny wpływ na odczucie owocowości i słodyczy w winie. Nie ma więc co ukrywać, że świąteczny stół jest istnym polem minowym dla wina: pierogi z kapustą, kulebiaki, barszcz z grzybowymi uszkami (a trzeba wiedzieć, że grzyby to istna kopalnia umami), grzybki marynowane. A do tego oczywiście król karp! Co więc z tym zrobić? Musimy znać dwie prawidłowości(...)barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu Nahe, który na naszym rynku jeszcze nie jest zbyt popularny, choć szybko zyskuje nowych fanów. BARSZCZ
Kate's KitchenŚwietnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu Nahe, który na naszym rynku jeszcze nie jest zbyt popularny, choć szybko zyskuje nowych fanów. BARSZCZ Z USZKAMI I tu zapewne niektórzy zastygną… jak to? Wino do zupy? I zapewne już w ogóle skamienieją na widok dobranego wina, a jest nim różowy szampan z domu(...)niekorzystnego działania umami z grzybowych uszek. Trust me! KARP K tóż nie zna słynnego fragmentu libretta do operetki „Gasparone“ Karla Millöckera? “ Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze. Frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie, A szampany wie i kiep można podczas, po i przed”. No właśnie
Kate's KitchenSkładniki: - 1 udko z kurczaka - 3-4 pętka białej kiełbasy - 3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (ok 30g) - 2 łyżki siekanego pora - 200-250ml śmietany 18% - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu(...)włożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, lekko studzimy, obieramy, kroimy w pół plastry i dodajemy do zupy. Smietanę hartujemy i zabielamy nią barszcz. Dodajemy chrzan i czosnek. Zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki i gotujemy. Doprawiamy do smaku
Kulinarne blogowaniesię te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów(...)cytryny 1,5 l bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (miałam swój) 1 łyżka octu białego winnego duża szczypta
Kuchnia Prezydentowej