około 2/3 podanej ilości będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki białej cebuli 2 kg ziemniaków 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno Grzyby zalewamy wodą (około 3 szklanki) dzień wcześniej. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości około 45 minut. Wywar(...)cebulką i omaszczonymi olejem lnianym. Kwas wigilijny można przechowywać w lodówce i odgrzewać. Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie znajdziecie więcej dań regionalnych w tym: Barszcz grzybowy z Cmolasu Kwaśnica z Dynowa
Trzeci talerzprawdziwego barszczu bez buraczanego zakwasu. Aczkolwiek nie tylko do tego, głównie świątecznego dania można go wykorzystać. Kiedyś był to po prostu napój, którym z powodzeniem gaszono pragnienie. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło, a przede wszystkim jest bardzo zdrowy i okropnie tani. <3 1kg czerwonych buraków 3 duże ząbki polskiego czosnku 1 stołowa łyżka soli 1 płaska(...)Potrząsamy słojem, by wszystko się wymieszało i przykrywamy go czystą, lnianą ściereczką, po czym pozostawiamy na przynajmniej tydzień w ciepłym miejscu. Po kilku dniach na powierzchni powinna pojawić się biała piana, którą zbieramy łyżką. Gotowy zakwas przelewamy do szczelnych, szklanych butelek i przechowujemy w lodówce nawet do kilku miesięcy, jednak gwarantuję, że nie wytrzyma
Kuchenna KontrrewolucyaBigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek(...)wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort
Karo in the Kitchenoczywiście pojawiają się komentarze, że babcia robi lepszy krupnik, a w przedszkolu był lepszy żurek, ale narzekać naprawdę nie mogę. Dużo robię kremów i te jedzą najchętniej. Niedawno miałam barszcz ukraiński i Franek kręcił nosem, zmiksowałam więc na drugi dzień i taki krem buraczkowy zjadł chętniej. To samo z zupą porową. O zapomnijcie, żeby w zupie pływały te porowe(...)gałka muszkatołowa sól, pieprz ew. 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% oraz posiekana nać pietruszki grzanki z czerstwego chleba Przygotowanie: Pory myjemy, ucinamy sztywne zewnętrzne liście. Białą i jasnozieloną część kroimy w plastry. W garnku topimy masło i dusimy pory przez kilka minut, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Ziemniaki, marchewkę obieramy. Podduszone pory
bistro mamaburak stanowi doskonałe żródło minerałów, bakterii i witamin. Bardzo dobrze działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki. Tym razem sok z buraków możemy również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek(...)Zalewamy buraczki. Kładziemy kromkę chleba. Całość dobrze jest obciążyć małym talerzykiem. Naczynie zakrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Na wierzchu pojawi się biały korzuszek nalezy go zdjąć ,a sok odcedzić do butelek . Trzymać w lodówce. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewydobroczynny wpływ na nasz układ trawienny. Domowa kapusta jest idealna na surówki, bigos czy kapuśniak, a jej smak jest o niebo lepszy od gotowych produktów sklepowych. Składniki: 6 kg białej kapusty 2 buraki ćwikłowe 60-70 dag cebuli 50 dag marchwi 1 jabłko, najlepiej szara reneta 4 łyżki soli gruboziarnistej 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego(...)wiosny, ale można też przełożyć ją do słoików po tygodniu kiedy minie etap najbardziej burzliwej fermentacji. Buraczki, które ukiszą się w kapuście są idealne do wykorzystania w barszczu
Apetyczna babeczkaobiad przepyszna kapusta z grzybami. Na pierwszy ogień poszła kapusta ze Spiżarnia Schronisko Smaków i powiem tak lepszej nie jadłam i kropka! Świetny skład (biała kapusta kiszona, małso, mąka, sól, przyprawy), przepyszny smak, co by tu dużo mówić większośc wyjadłam łyżką ze słoika ;) Co najważniejsze jeśli chodzi o kapustę, nie zawiera octu oraz niepotrzebnych konserwantów(...)zasązanej kapusty z grzybami, zawijamy w sakiwekę/kopertę. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju. Gotowe paszteciki podajemy w czerwonym barszczykiem. Przepis na czysty czerwony barszcz znajdziecie tutaj
Życie zaczyna się w kuchnikogo chodzi. Zoe jest jedną z mieszkanek Sesam Street i autorką przepisu na pomidorową, który znalazł się w książce kucharskiej „G jak gotowanie”. Zupa jest łatwa do przygotowania jak barszcz, bardzo smaczna i naprawdę można się nią nieźle najeść. Pływają w niej bowiem pierożki tortelini i małe pulpeciki. Zobacz przepis Lasagna z ravioli Prosty patent na lasangę nieco inne niż(...)duży garnek sosu marinara. Poszły na niego dwie butelki passaty pomidorowej, 0,7 litra każda. Gotowanie sosu marinara to czysta przyjemność. Po przelaniu passaty do garnka, wkładamy do niej białą cebulę, ze dwa ząbki czosnku, liść laurowy i solidną łyżkę masła. Wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy, obniżamy temperaturę do minimum i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 45 minut lub dłużej. Powstaje
Niedzielny kucharzbyć fajne, a nie za karę. Żeby powstał najpyszniejszy farsz, a ruskie podbiły serca jedzących, potrzebujemy: gotowane i ostudzone ziemniaki, biały ser półtłusty, przesmażoną cebulę, sól, pieprz i ciasto na pierogi. Jak z proporcjami zapytacie? 500 g sera białego półtłustego 500 g ziemniaków 4 duże cebule drobno pokrojone i przesmażone na złoto (na 5 łyżkach oleju) 2 przeciśnięte ząbki czosnku(...)zrobić jak został nam farsz? Nadzienie do ruskich jest super do zrobienia krokietów, przepis TUTAJ , można do pozostałego nadzienia dodać surowe jajko oraz mąkę i usmażyć placuszki idealne do barszczu. Ciasto Nie ważne czy to są ruskie, czy z mięsem, czy z kapustą – ja nie dodaję jajek. Jajka utwardzają ciasto i przydają się wtedy, jak farsz ma składniki, które mogą
ladykitchenchudych dni. Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki - kilka małych korniszonów - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz cytrynowy - olej rzepakowy Obie cebule kroimy w kostkę i zalewamy na sicie wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i hartujemy(...)Śledź w roli głównej – przepisy na blogu: Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem Śledzie po japońsku Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym Śledzie bazyliowo czosnkowe Śledzie w oleju Barszcz śledziowy Śledzik Wydrukuj przepis The post Śledzie z kurkami marynowanymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkochudych dni. Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki - kilka małych korniszonów - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz cytrynowy - olej rzepakowy Obie cebule kroimy w kostkę i zalewamy na sicie wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i hartujemy(...)Śledź w roli głównej – przepisy na blogu: Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem Śledzie po japońsku Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym Śledzie bazyliowo czosnkowe Śledzie w oleju Barszcz śledziowy Śledzik Wydrukuj przepis The post Śledzie z kurkami marynowanymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoKrokiety z kapustą i grzybami Krokiety z grzybami i kapustą są świetnym rozwiązaniem dla tych , którzy tak jak ja , nie mają cierpliwości do lepienia uszek . Świąteczny barszcz podany z krokietem jest wspaniały , nie ustępuje tym z uszkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , tym bardziej ,że krokiety(...)dodawać na oko , wlewając i patrząc jak gęste jest ciasto , ma być lejące – troszkę rzadsze niż na naleśniki ) olej do nacierania patelni szczypta soli Farsz : 1/2 małej główki , białej kapusty dwie garście gotowanych grzybów leśnych ( ewentualnie można zastąpić pieczarkami ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1/2 płaskiej łyżeczki cukru sól , pieprz
Ogrodnik w podróżyZazwyczaj już drugiego dnia Świąt nie mogę dłużej patrzeć na pierogi, na barszcz, na paszteciki i sernik. Wówczas przychodzi mi ochota na coś mocno wytrawnego, lekkiego i zupełnie nieprzypominającego jedną z tych świątecznych potraw, które doskonale wszyscy znamy. Pierników w Święta w ogóle nie mam ochoty jeść bo wcinam je od połowy listopada aż przez cały grudzień, zatem Wigilia(...)danie. Składniki (na 2-3 porcje): szklanka ryżu Arborio pół litra dobrego, drobiowego lub warzywnego, bulionu 50 gram masła łyżka oliwy z oliwek lampka białego wina 100 gram mleka kokosowego 100 gram parmezanu 1 szalotka szczypta szafranu sól i pieprz do smaku granat i płatki kokosa do dekoracji
Mango Papajaostatni przepis z wykorzystaniem dyni, a w kolejne dni zasypię Was przepisami na świąteczne przysmaki, między innymi na najlepsze pierogi i uszka z przepisu mojej babci Krysi, pierogi ruskie, barszcz z zakwasu, czy paszteciki z kapustą i grzybami. Jeśli tylko czas pozwoli, chciałabym podzielić się z Wami przepisami na prezenty DIY (do it yourself – zrób to sam), które robiłam(...)porcji: – 1l bulionu warzywnego (1l wody + 2 łyżki koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g piersi z kurczaka/indyka – 500g dyni – 250g kaszy gryczanej – 120ml białego, wytrawnego wina – 1 cebula – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka suszonego rozmarynu – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 50g ser Feta – 40g pestek dyni – sól, pieprz Dynię obieramy, kroimy
Be Fit Be Strongmleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Do panierowania: roztrzepane jajka i bułka tarta Nadzienie: 400 g ugotowanej białej fasoli 400 g ugotowanej ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku, najlepiej upieczone z oliwą w piekarniku 1 słoik suszonych pomidorów plus oliwa do nadania pożądanej konsystencji 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia
Czerwień i błękit