barszcz biały - 854 przepisów (strona:43/57)

Barszcz ukraiński 107

Kolejna potrawa do zakładki "kuchnia z kresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej

Gosia gotuje
Jak przygotować kutię? 165

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz ukraiński 175

Chętnie podejmuję nowe wyzwania. Równie chętnie uczę się nowych rzeczy. Kiedy zobaczyłam, że Sylwia prowadząca blog  Mała Łyżeczka proponuje malutkie wyzwanie na najbliższy.. rok

Kolizje Smaków
Przaśna kapusta z fasolą i grzybami wg Aleex 154

Wigilia w moim domu, bez względu na to, w jaki dzień tygodnia wypada, zawsze jest postna. Na stole ze śnieżnobiałym obrusem pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Na półmisku leżą pierogi i smażone porcje pysznego karpia. Wśród innych tradycyjnych dań jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda(...)znacie, koniecznie sięgnijcie po ten przepis. A jak u Was przygotowania do świąt? Menu już ustalone? Składniki: • 1,2 kg kiszonej kapusty • 2 cebule • 200 g suchej białej fasoli lub 2 puszki fasoli • 3 garście suszonych grzybów • olej • sól • pieprz czarny • ostra papryka • majeranek • 2 liście laurowe • 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Wieczorem, poprzedniego dnia przed przygotowaniem dania

W mojej kuchni
Zupa kremowa z białych warzyw 121

talerzu dary lata czyli zupa krem z białych warzyw z burakowym i rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła(...)parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego   Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować

To co kocham
Krem ukraiński 237

zupę robiłam już wiele razy ale nigdy jej w ten sposób nie podawałam. Zaryzykowałam do zdjęcia i… okazało się że to był strzał w dziesiątkę. Uwielbiany przez nas barszcz ukraiński podany jako zupa krem smakuje równie rewelacyjnie, a może nawet i lepiej, a wygląda obłędnie. Dlatego zachęcam do wyopróbowania przy najbliższej okazji. Składniki: pasek żeberek (u mnie(...)marchewki 1 cebula 1/4 selera 1 pietruszka 2-3 ziemniaki 1 nieduży por łyżka cytryny 2-3 łyżki koncentratu buraczanego (można pominąć ale wtedy kolor jest słabszy) puszka fasolki białej (można też dodać wymoczoną i obgotowaną samodzielnie jak się ma czas) liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, majeranek pół szklanki mocnego bulionu lub 2 kostki rosołowe

Mama z miasta
Zachwytu Ukrainą c.d. (3) 189

przekąski, w ogóle nie dostępne w polskich sklepach. Z przekąsek moimi faworytami są sucharki w przeróżnych smakach - od śmietankowych i serowych po grzybowe i smak galarety z chrzanem lub barszczu!!! Są naprawdę pyszne i do tego kosztują grosze. Słodycze natomiast to najpyszniejsze na świecie babeczki Bonjour! Ta ich cudowna nazwa - ach... jakby witała mnie codziennie rano taka babeczka...poniedziałek - wanilia(...)chciało by się wstawać! Również nieznane w Polsce a pyszne są Ukraińskie ,,zefirki" jest to coś zbliżonego - aczkolwiek nie to samo - do polskich ciepłych lodów. Zefirki są różowe albo białe, składają się z dwóch połączonych ze sobą babeczek. Jest to rozpływająca się w ustach pianka. Naprawdę pycha!!! Zdjęcia jednak nie mam, gdyż w podróży troszeczkę mi się moje zapasy tych

sierotka maRysia w kuchni
Barszcz ukraiński 136

Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup. Niestety nie gości w moim domu zbyt często, ponieważ mój mąż nie lubi buraków. A mi jakoś nigdy nie chce się   gotować   dwóch obiadów jednego dnia. Mimo tego, że uwielbiam gotować. Ale ostatnio nie wytrzymałam i dla siebie zrobiłam barszczyk, a dla męża ogórkową. Zupka wyszła bardzo pyszna,   treściwa(...)pożywna. Czyli taka jak lubię ;-). Jest to idealna zupa na jesienne dni. Zapraszam!!! Składniki: dowolne mięso, 6 dużych buraków, 1 puszka białej fasoli, ¼ główki białej kapusty ( małej), 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 ziemniaki ( duże), 0,5 cebuli, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 3 liście laurowe, 0,5 łyżeczki ziela angielskiego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, śmietana

Passion of Cooking
Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem 59

Uwielbiam wszelaką zieleninę. Przy okazji pieczenia buraków do barszczu, dorzuciłam do piekarnika dodatkowego buraka, z myślą właśnie o jakiejś zieleninie. Powoli sezon cytrusowy się kończy, więc postanowiłam dorzucić do niej także mandarynki. Wyszło ekstra. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 1 upieczony burak 1 mandarynka 1 czerwona cebula 1 camembert 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 2 łyżki(...)virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje)   Umyte sałaty kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Mandarynki dokładnie obieramy (tak żeby pozostało na nich jak najmniej białej błony). Do sałat dodajemy obranego i pokrojonego w cienkie plasterki buraka, a także pokrojoną cienko mandarynkę i cebulę. Dorzucamy do tego pokrojonego w trójkąty camemberta.Wszystko polewamy oliwą i sokiem

Kardamonovy
Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem 85

Uwielbiam wszelaką zieleninę. Przy okazji pieczenia buraków do barszczu, dorzuciłam do piekarnika dodatkowego buraka, z myślą właśnie o jakiejś zieleninie. Powoli sezon cytrusowy się kończy, więc postanowiłam dorzucić do niej także mandarynki. Wyszło ekstra. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 1 upieczony burak 1 mandarynka 1 czerwona cebula 1 camembert 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 2 łyżki(...)extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umyte sałaty kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.  Mandarynki dokładnie obieramy (tak żeby pozostało na nich jak najmniej białej błony). Do sałat d odajemy obranego i pokrojonego w cienkie plasterki buraka, a także pokrojoną cienko mandarynkę i cebulę. Dorzucamy do tego pokrojonego w trójkąty camemberta.Wszystko polewamy oliwą i sokiem

Kardamonovy
Zimowa zupa krem z pieczonego kalafiora 160

jest zupie do niczego potrzebne. Smaku nadadzą jej odpowiednio dobrane zioła - podstawowe jak ziele angielskie i liść laurowy oraz te odpowiednio dobrane do rodzaju zupy: majeranek np. w barszczu czy zupie fasolowej, tymianek w zupie cebulowej czy pomidorowej czy koperek w ogórkowej i kalafiorowej. Ale to tylko przykłady. Z ziołami w zupie (i nie tylko) można i należy eksperymentować(...)kalafiora.  Gęsta zupa krem z pieczonego kalafiora Składniki: 1 duży kalafior, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki płatków drożdżowych, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki białego pieprzu. Potrzebne będą: papier do pieczenia i blacha, blender, głębokie naczynie i garnek. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni w trybie termoobiegu. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć

Pełna Lodówka
Jadalny prezent od serca – domowe kokosowe kuleczki a la rafaello 120

Święta już tuż tuż. Mam czasem wrażenie, że czas biegnie jak szalony. Dopiero co było lato, a tu już za moment Święta i Nowy Rok. Zostało

Słodkie okruszki
Zupa migdałowa ze Zgody – kuchnia podkarpacka 121

Zupa migdałowa ze Zgody - kuchnia podkarpacka Wśród tradycyjnych wigilijnych zup na Podkarpaciu prym wiodą wszelkiego rodzaju zupy grzybowe oraz barszcz czerwony. Jednakże niegdyś na Kresach Wschodnich wśród wigilijnych dań nie mogło zabraknąć przede wszystkim zupy migdałowej. Na pańskich stołach była ona symbolem i wróżbą bogactwa oraz obfitości, co podkreślały niepospolite składniki, z których przygotowywano zupę. Zwyczaj podawania zupy migdałowej(...)Jarosławia, na wschodzie Podkarpacia. Tamtejsze panie domu zaparzają gorącym mlekiem zmielone migdały i laskę cynamonu, a na koniec do polewki dodają rodzynki. Zupa migdałowa podawana jest tam z ugotowanym białym ryżem. Danie jest delikatne, aromatyczne i lekko słodkie. Przywodzi na myśl dzieciństwo i ciepły, bezpieczny dom. Jestem pewna, że dzisiaj, podobnie jak 100 lat temu, za zupą migdałową dzieci przepadają

Trzeci talerz
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 129

przyprawami. Orzechy kroimy na drobno i prażymy na suchej patelni, aż się ładnie zrumienią. Można też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma(...)indywidualna sprawa, jak tam kto woli. Pieczemy w 180 stopniach, około 40 minut, aż się ładnie zrumienią.  Dzięki krupczatce, paszteciki są bardzo kruche i delikatne. Podawane z czerwonym barszczem  tworzą znakomity duet, którym się nie powstydzi żaden  wigilijny stół

Dieta moja pasja
Zupa z suszonych borowików 191

Zupa z suszonych borowików – niezwykle aromatyczna i treściwa. Idealnie nadaje się na wigilijny stół, ponieważ jest wyjątkowo dobra. Nigdy nie przepadałam za grzybową – zawsze wolałam barszcz. Jednak tę zjadam z dokładką. Przyprawiona nietypowo – octem winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza(...)ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mąki z lekkim czubem 125 ml śmietanki kremówki 30% (pół szklanki) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej 164

miłośników tradycyjnego barszczu ukraińskiego, ta odmiana może nie być do "pokonania", ale zapewniam, że młoda fasolka i buraczki, to nie tylko mniej czasu gotowania, ale i rozkosz dla podniebienia. Wielokrotnie pisałam na blogu, że w sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw(...)kochać  ? :) Składniki: 2  udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie  młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora  100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego  koperku 2  ząbki czosnku sól i pieprz do smaku

Gosia gotuje