Taki barszcz z różnościami, to zupełnie inna zupa niż barszcz czysty. Naprawdę trudno powiedzieć, który jest lepszy. Inna kategoria. Inne zawody. Barszcz zabielany z warzywami za każdym razem robię trochę inaczej. Zawsze jednak wychodzi mi smakowity obiad. Nie chwaląc się (zbytnio). Czasami nawet nazywam go ukraińskim, ale nie tym razem - zaraz znalazłby się pewnie jakiś lepszy ode mnie Ukrainiec(...)wolno odebrać sobie swobody! Składniki: 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków 700 g ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 por 1-2 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka (z górką) koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny listek laurowy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
zadanie-gotowaniefarsz :) Już się uśmiecham mniam :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 200 ml gorącej wody sól 1 łyżeczka Dodatkowo: koźlaki suszone 100 g pieprz biały mielony pół łyżeczki sól morska do smaku por 200 g ( bardzo drobno posiekana i zeszklona na oleju Wykonanie ciasta na pierogi : Do misy wsypujemy przesianą mąkę(...)grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do miękkości . Podajemy z barszczem czerwonym
Różowa kuchniabyło częstsze pisanie do Was na blogu o moich "odkryciach domowych" nie tylko kulinarnych, ale i ogrodowych. W poprzednim poście opisałam przepyszny serniczek opisany przez Marzynię w Kuchni Pachnącej Barszczem . Piekłam go po raz drugi na ciasteczkach kakaowych, tym razem już z pełnej porcji na urodziny MG na uroczyste spotkanie naszej grupy Nordic-owej i powiem szczerze, że bardzo smakował(...)przygotowałam pastę do chleba zamiast słodkiego dżemu lub innego smarowidełka. Pasta z pieczonych batatów z sezamem. 2 niewielkie bataty 2 łyżki sezamowej Tahini 2 łyżki sezamu czarnego lub białego sok z połówki cytryny szczypta soli olej rzepakowy do skropienia. Upiekłam na blaszce bataty (pokrojone w grubą kostkę, skropione olejem i oprószone solą) w piekarniku (u mnie 180 st.C
Gotuj Sam!ostatnią niedzielę wyczyniałam barszcz ukraiński . Jednym z jego składników była kapusta włoska, której dość spora część została mi po skompletowaniu zupy. Chodził mi po głowie pomysł zapieczenia jej (kapusty znaczy), niekoniecznie pod beszamelem. Jak widzicie, na beszamelu się skończyło. I całe szczęście. Proste i genialne. Składniki: pół główki kapusty włoskiej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml mleka(...)wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy zasmażkę, po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą (można dodać także odrobinę białego pieprzu – ja go nie dodaję). Trzeba pamiętać żeby sos cały czas mieszać, aż do zagotowania i zgęstnienia. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy plastry kapusty, polewamy sosem, przykrywamy
Kardamonovyprzepis na rzecz fajną, a mianowicie na tytułowy zakwas buraczany. Dzięki niemu będziecie mogli się cieszyć smakiem pysznego barszczu, do którego gotowania go wykorzystacie. A przepis na barszcz z użyciem owego zakwasu już niebawem... Wraz z pysznymi, obiecanymi już jakiś czas temu, pasztecikami z kiszoną kapustą, która właśnie się ukisiła :) Ale zanim będziemy cieszyć nasze kubki smakowe tymi dobrociami trzeba(...)kamionki, dodajemy przyprawy i sól i zalewamy wodą tak, by wszystko było przykryte. Przykrywamy gazą, nakładamy gumkę i odstawiamy aż się ukisi. Jeżeli na powierzchni pojawi się piana lub biały osad to delikatnie zdejmujemy go łyżką, to normalne zjawisko, to nie pleśń. Po 5-7 dniach przelewamy przez gęste sitko i zlewamy do szczelnie zamykanych butelek. Trzymamy w chłodnym miejscu
Marder&Marder Manufactureubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach.Składniki:pęczki ładnej botwinkisólwodasok z cytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście kroimy(...)octem do smaku. Gorącą botwinkę przelewamy do słoików i pasteryzujemy ok 15-20 minut.Zimą taką botwinkę przelewamy do wywaru warzywnego lub mięsnego, doprawiamy do smaku, dodajemy np. białą fasolkę z puszki czy inne warzywa i mamy naprawdę świetną zupkę z botwinką :) Polecam
Kuchnia domowa Anibiałej kapusty i pieczarek. Składniki: Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli Farsz: 1,2 główki białej kapusty 0,5 kilograma pieczarek 2 cebule sól,pieprz olej do smażenia jajka i bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Składniki ciasta naleśnikowego łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Smażymy(...)doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce farszu i zwijamy krokiety.Panierujemy w jajku i bułce,smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Krokiety możemy podać z barszczem czerwonym
Bajeczna Kuchniaulepszaczy, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia. Znajdziecie w nich wyłącznie naturalne składniki, warzywa, przyprawy i zioła. W ofercie zup jest m.in. tradycyjna pomidorowa oraz ogórkowa, barszcz ukraiński, grzybowa, czy też szczawiowa oraz połączenie brokułu i szpinaku. Zdecydowałam się na tę ostatnią i muszę przyznać, że Pan Brokuł smakował mi bardziej niż wcześniej wspomniana zupa(...)powinna wystarczyć na 2 lekkie lunche w pracy. Skład: woda, brokuł 33%, cebula, ziemniaki, szpinak 4%, pietruszka, seler, por, zagęszczony sok z limonki, czosnek, masło, olej roślinny rzepakowy, pieprz biały, sól. Vitte żytnie Crownfield 100 g - 1,99 PLN Crownfield to marka Lidla, która wcześniej nie rzuciła mi się w oczy. Tym razem przyciągnęły mnie jednak ziarna, do złudzenia
Bez Cebuliłączyć kasze z innymi składnikami. Polecamy nasze placki ziemniaczane z kaszą orkiszową , albo pyzy z kaszy jęczmiennej , albo kluski śląskie z pęczaku Kasza jest zdrowa, pyszna i tania jak barszcz. W przepisie na racuchy z ziemniaków też się znalazła – kasza gryczana niepalona. Dlaczego? Bo jest zdrowa:) To jasne, już powiedzieliśmy. Drugi powód jest taki, że często używamy kaszy zamiast(...)przepisie na stir fry z indykiem, kaszą i kapustą i postanowiliśmy je wykorzystać również w charakterze farszu. Jeśli nie masz w lodówce kapusty, może z niej zrezygnować, aczkolwiek słodka biała kapusta dodaje smaku i chrupkości nadzieniu. Racuchy z ziemniaków i kaszy są bardziej soczyste. Teraz ważna uwaga: jeśli masa ziemniaczano-gryczana po wbiciu jajka będzie zbyt luźna, wstaw
Niedzielny kucharzsię gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan rzeczy ponosi moje lenistwo, ponieważ zupę lubię zjadać szybko, kiedy jest jeszcze ciepła, a szybko stygnie, i nigdy nie mam czasu ani chęci żeby(...)całego serca tym, którzy lubią od czasu do czasu pożywić się samymi warzywami. W tak rewelacyjnym zestawieniu nawet mój mięsożerny M. skusił się i polubił. Soupe au pistou fasola biała i czerwona (2 puszki) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cayenne
Przepysznik - BLW i nie tylkowlewam do słoików. Tym sposobem jeśli mu przyjdzie ochota na ulubioną zupę wystarczy otworzyć słoik, do tego jakie to jest oszczędne! Na zdjęciu ulubiony barszcz ukraiński Piotra, który ja zapakowałam do słoików. „Wekowanie zup” jest łatwe i szybkie. Zawsze mam pod ręką w szafce kilka zakręcanych słoików. Napełniam je gotującą, gorącą zupą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Przykrywam ściereczką(...)potrawa jedzona dzień po dniu może się znudzić i przestanie nam w końcu smakować, ja osobiście nie cierpię jeść tego samego dwa razy pod rząd, no chyba że domową białą kiełbasę The post Wekowanie zupy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie przekąski na święta i nie tylko Święta już za pasem. Co na wigilię to raczej wiadomo, tradycja: śledzik, karp smażony, barszcz czerwony czy pierogi z kapustą i grzybami. Gorzej z 1 i 2 dniem świąt. Wpada rodzina i co wtedy? Na pewno dobrym pomysłem jest pieczyste(...)moje szybkie przekąski na święta i nie tylko: Pierwsza przekąska to Wrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli . Zamiast przygotowywać smarowidło do tortilli, użyłem pasty z białej fasoli z dodatkiem suszonej śliwki (link) . To produkt z bez konserwantów, bez glutenowy
kuron.com.ploleju Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni, tworząc średniej wielkości naleśniki. FARSZ - 350 g sera białego - 150 g boczku - 3 duże ziemniaki - 2 duże cebule - ząbek czosnku - szczypta kminku - sól i pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i ugniatamy razem(...)jajku, bułce tartej i smażymy na patelni. Czas przygotowania : 1 godz 30 min. Porcje: 13 sztuk W zależności od upodobania podawać z kwaśną śmietaną lub czerwonym barszczem. SMACZNEGO
Związek na patelnidobrze zrobionej , pysznie ugotowanej angielskiej kuchni. Tak samo jest z rodzimą kuchnia... Kupując pierogi z marketu nie ma czym się zachwycać ...czy barszcz proszku....ale babcine pierożki czy naleśniki z twarogiem, warte są każdych pieniędzy. Jak już pisałam, nie raz miałam okazje pracować(...)razem mrożone płaty -cod (dorsz)) około 350 - 400 g ugotowanych ziemniaków -zmielonych lub przeciśniętych przez praskę mały pęczek natki pietruszki mały pęczek szczypiorku (siekamy białe części cebulki z kawałkiem zielonego szczypiorku) jajko, sól, pieprz, i co kto lubi Płaty rybne króciutko gotuje w mleku, odcedzam i drobie na niewielkie kawałki, wybierając
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do zezłocenia. Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej zupy grzybowej. Te paszteciki idealnie się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też od razu zrobić je z kilograma mąki i zamrozić(...)czarnuszka, sezam lub kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej kapusty kiszonej 350g pieczarek (waga po oczyszczeniu) 20g suszonych podgrzybków 20g suszonych prawdziwków 2 duże szalotki albo 1 spora biała cebula ½ łyżeczki mielonego kminku do gotowania +do przyprawienia 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchen