łączyć kasze z innymi składnikami. Polecamy nasze placki ziemniaczane z kaszą orkiszową , albo pyzy z kaszy jęczmiennej , albo kluski śląskie z pęczaku Kasza jest zdrowa, pyszna i tania jak barszcz. W przepisie na racuchy z ziemniaków też się znalazła – kasza gryczana niepalona. Dlaczego? Bo jest zdrowa:) To jasne, już powiedzieliśmy. Drugi powód jest taki, że często używamy kaszy zamiast(...)przepisie na stir fry z indykiem, kaszą i kapustą i postanowiliśmy je wykorzystać również w charakterze farszu. Jeśli nie masz w lodówce kapusty, może z niej zrezygnować, aczkolwiek słodka biała kapusta dodaje smaku i chrupkości nadzieniu. Racuchy z ziemniaków i kaszy są bardziej soczyste. Teraz ważna uwaga: jeśli masa ziemniaczano-gryczana po wbiciu jajka będzie zbyt luźna, wstaw
Niedzielny kucharzsię gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan rzeczy ponosi moje lenistwo, ponieważ zupę lubię zjadać szybko, kiedy jest jeszcze ciepła, a szybko stygnie, i nigdy nie mam czasu ani chęci żeby(...)całego serca tym, którzy lubią od czasu do czasu pożywić się samymi warzywami. W tak rewelacyjnym zestawieniu nawet mój mięsożerny M. skusił się i polubił. Soupe au pistou fasola biała i czerwona (2 puszki) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cayenne
Przepysznik - BLW i nie tylkowlewam do słoików. Tym sposobem jeśli mu przyjdzie ochota na ulubioną zupę wystarczy otworzyć słoik, do tego jakie to jest oszczędne! Na zdjęciu ulubiony barszcz ukraiński Piotra, który ja zapakowałam do słoików. „Wekowanie zup” jest łatwe i szybkie. Zawsze mam pod ręką w szafce kilka zakręcanych słoików. Napełniam je gotującą, gorącą zupą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Przykrywam ściereczką(...)potrawa jedzona dzień po dniu może się znudzić i przestanie nam w końcu smakować, ja osobiście nie cierpię jeść tego samego dwa razy pod rząd, no chyba że domową białą kiełbasę The post Wekowanie zupy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie przekąski na święta i nie tylko Święta już za pasem. Co na wigilię to raczej wiadomo, tradycja: śledzik, karp smażony, barszcz czerwony czy pierogi z kapustą i grzybami. Gorzej z 1 i 2 dniem świąt. Wpada rodzina i co wtedy? Na pewno dobrym pomysłem jest pieczyste(...)moje szybkie przekąski na święta i nie tylko: Pierwsza przekąska to Wrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli . Zamiast przygotowywać smarowidło do tortilli, użyłem pasty z białej fasoli z dodatkiem suszonej śliwki (link) . To produkt z bez konserwantów, bez glutenowy
kuron.com.ploleju Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni, tworząc średniej wielkości naleśniki. FARSZ - 350 g sera białego - 150 g boczku - 3 duże ziemniaki - 2 duże cebule - ząbek czosnku - szczypta kminku - sól i pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i ugniatamy razem(...)jajku, bułce tartej i smażymy na patelni. Czas przygotowania : 1 godz 30 min. Porcje: 13 sztuk W zależności od upodobania podawać z kwaśną śmietaną lub czerwonym barszczem. SMACZNEGO
Związek na patelnidobrze zrobionej , pysznie ugotowanej angielskiej kuchni. Tak samo jest z rodzimą kuchnia... Kupując pierogi z marketu nie ma czym się zachwycać ...czy barszcz proszku....ale babcine pierożki czy naleśniki z twarogiem, warte są każdych pieniędzy. Jak już pisałam, nie raz miałam okazje pracować(...)razem mrożone płaty -cod (dorsz)) około 350 - 400 g ugotowanych ziemniaków -zmielonych lub przeciśniętych przez praskę mały pęczek natki pietruszki mały pęczek szczypiorku (siekamy białe części cebulki z kawałkiem zielonego szczypiorku) jajko, sól, pieprz, i co kto lubi Płaty rybne króciutko gotuje w mleku, odcedzam i drobie na niewielkie kawałki, wybierając
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do zezłocenia. Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej zupy grzybowej. Te paszteciki idealnie się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też od razu zrobić je z kilograma mąki i zamrozić(...)czarnuszka, sezam lub kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej kapusty kiszonej 350g pieczarek (waga po oczyszczeniu) 20g suszonych podgrzybków 20g suszonych prawdziwków 2 duże szalotki albo 1 spora biała cebula ½ łyżeczki mielonego kminku do gotowania +do przyprawienia 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenchłodnik ruski, karasie po węgiersku, a na deser jabłka sposobem portugalskim. Wśród tych dań ze starego kontynentu nie brak również specjałów określonych dopiskiem „polski”. Mamy więc przepis na barszcz polski klarowny, na kapuśniak polski, polski chłodnik i sos polski pospolity. Jest też receptura na sałatę polską, która bynajmniej nie ma nic wspólnego z klasyczną sałatką warzywną, która współcześnie jest najpopularniejsza(...)talerzykami. Ja wolę jabłko krojone w kostkę, stąd ta drobna zmiana. Współcześnie trudno też kupić rzodkiew zimową, o której mowa w oryginalnym przepisie, dlatego proponuję ją zastąpić rzodkiewką lub białą rzodkwią. Sądzę, że te niewielkie zmiany nie wpływają w znaczący sposób na smak sałaty polskiej, jednak tych, którzy lubią odtwarzać przepisy z wszystkim detalami odsyłam do oryginału. Sałata polska – kuchnia
Trzeci talerzRozgrzewający, sycący barszcz czerwony z dużą ilością korzeniowych warzyw, pieczonymi burakami oraz soczewicą z puszki. Ugotowałam go na bulionie warzywnym ( jeśli nie mamy domowego bulionu, można się wspomóc 2-3 łyżkami bulionu ze słoiczka ), ale sprawdzi się też bulion drobiowy. Jeśli lubimy, możemy zacząć przygotowanie zupy od ugotowania wywaru mięsnego, gotując w wodzie, przez około 45-60 minut, porcję(...)tydzień. SKŁADNIKI / 8 PORCJI 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 3 ząbki czosnku 2 średnie pieczone buraki * 3 średnie ziemniaki kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) 1/4 małej główki czerwonej kapusty 1/2 puszki soczewicy 1/4 szklanki czerwonego lub białego wytrawnego wina 2 l bulionu 4 łyżki soku z cytryny lub zakwasu z buraków
cool and mintykojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii , chyba groźniejsze i bardziej przerażające niż czerwony barszcz i Święty Mikołaj ! No ale ten stresujący i ciężki okres dzieciństwa mam już niewątpliwe- na szczęście , za sobą , no i jak każda matka , chcę przekazać nieco tradycji moim dzieciom . Tradycji(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 por – gruby , tylko jasna część 6-7 dużych ziemniaków 3 łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek koperku Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki
Ogrodnik w podróżySkładniki na ciasto : 20 dag tłustego, dobrego białego sera 20 dag mąki 1 żółtko sól, łyżka miękkiego masła Składniki na farsz : 20 dag mrożonego szpinaku - ja
Proste PotrawyPaluszki z kminkiem - kuchnia podkarpacka Niektórych dawnych przepisów nie da się dokładnie odtworzyć. Czasem brak jest składników, bo skąd na przykład wziąć makuchy lniane. Nawet zakup zwykłej białej rzepy czy topinamburu też może stanowić wyzwanie. Innym razem na przeszkodzie stają braki w wyposażeniu kuchennym. I tu na pierwszym miejscu z pewnością trzeba wymienić piec kaflowy, jako „sprzęt” bez którego trudno(...)się nie przekonamy, ponieważ owa tajemnicza maszynka przepadła gdzieś bezpowrotnie. Pozostał jednak stary przepis i doskonały smak paluszków, które mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do czerwonego barszczu. Paluszki piecze się z bardzo popularnego na Podkarpaciu ciasta krucho-drożdżowego, dzięki czemu zachowują świeżość przez kilka dni. Z podanej proporcji wychodzi 2-3 razy więcej paluszków niż na zdjęciach. Paluszki
Trzeci talerzprzekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby, barszcz, śledzie). Ponieważ to mój ostatni wpis przed Świętami to życzę Wam wszystkich spokojnych, rodzinnych i smacznych Świąt! Oczywiście jeżeli nie chcecie się bawić w wycinanie rybek(...)mins Servings: 6 osól Author: Cooking for Emily Ingredients CIASTO 300 g masła 400 g mąki pszennej 4 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli FARSZ 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości) 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny sól, pieprz POZA TYM 1 żółtko 1 łyżka mleka Instructions
Cooking for Emilyciekawego farszu, jednak w tym przypadku powodów jest więcej – począwszy od ciasta, przez lepienie pierogów, farsz, kończąc na maszczeniu pierogów. Pierogi pieczone z Milczy to pierogi z kapustą i białym serem. Zwykle farsz z kapusty przygotowuje się gotując ją lub smażąc, albo kolejno – gotując i smażąc. Farsz w tradycyjnych pierogach z Milczy to surowa kapusta, która poddana odpowiednim zabiegom mięknie(...)biała kapusta 3 cebule 200 g słoniny 250 g białego sera sól, pieprz Dodatkowo 3 łyżki roztopionego masła Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą (1-2 łyżki) i zagniatamy. Odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie słoninę kroimy w kosteczkę i wytapiamy skwarki, do których dorzucamy pokrojone w kosteczkę cebule. Kapustę dobrze odciskamy i dodajemy do niej skwarki z cebulą oraz biały
Trzeci talerzciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz. 1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz(...)gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca. Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temp. 190*C. Podawać na ciepło z filiżanką czerwonego barszczu
Kolorowa kuchnia Elkisię okazało, burak burakowi nie równy ... Kupiłam dwa rodzaje buraków. Zwykłe, powszechnie dostępne buraki, z jakich zwykle gotuję barszcz oraz buraki podłużne, których nie można dostać w każdym narożnym warzywniaku. Upiekłam oba rodzaje zawijając je w folię aluminiową. Porównałam oba rodzaje. Odkryłam, że buraki podłużne są o słodsze w smaku od tradycyjnych. Świetnie smakują jako buraczki zasmażane albo pokrojone(...)słoiczków i zapasteryzować. Ćwikła z chrzanem 500 g buraków (zwykłych lub lepiej - podłużnych) - około trzech sztuk około 4 łyżek tartego chrzanu sok z połowy cytryny 1 łyżka octu z białego wina ewentualnie cukier do smaku Buraki umyć, każdy zawinąć osobno w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C . Piec 50-60 minut. Wystudzić, obrać ze skórki
Posadzone i zjedzone