barszcz biały - 854 przepisów (strona:49/57)

Zakwas buraczany (na barszcz czerwony) 335

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowego zakwasu buraczanego.  Mocno czerwonego, lekko winnego, a zarazem słodkiego w smaku. Idealnego do picia jak i przygotowania czerwonego barszczu.  Wbrew pozorom przygotowanie domowego zakwasu buraczanego jest bardzo proste. Jedyną jego wadą jest  czas - zakwas potrzebuje co najmniej 7 dni na ukiszenie się. Pomimo tego - smak i aromat domowego zakwasu wszystko wynagradza(...)docisnąć, np. szklanką, talerzykiem. Przygotowaną kamionkę należy przykryć, np. gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni. Codziennie zakwas lekko przemieszać i sprawdzić, czy nie pojawia się biała pleśń. Czas kiszenia jest zależny od temperatury otoczenia oraz użytego naczynia. W kamionce zakwas o wiele szybciej się zakisi (sprawdzone!). Ukiszony zakwas odcedzić (buraki można wykorzystać, np. do sałatki), przelać

Ugotować
Kurczak w cieście francuskim 180

ciasta, ja zrobiłam z dwóch.  Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych  (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem(...)uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.Upieczonego kurczaka w cieście francuskim podałam z sałatką. Danie sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można dopasować dowolnie, według gustu i smaków. Kurczaka można zastąpić łososiem, zmienić warzywa na swoje ulubione itp., itd. Wystarczy popuścić wodze wyobraźni

mojewypiekiinietylko
Zamiast barszczu 187

okresem tracą swoją magię, powszednieją, nie urzekają... Dlatego gdy na blogu Posadzone i zjedzone znalazłam przepis na krem z buraczków, stwierdziłam, że będzie on świetną alternatywą dla barszczu, którego zrobić po prostu nie potrafię. A ostatnio przygotowałam najlepsze pierogi świąteczne (o nich już niebawem) i jakoś tak nie mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień(...)całość na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.Smacznego!Śnieg oczywiście stopniał, ale zrobiło się naprawdę zimno, jest więc szansa, że jednak doczekam się białych Świąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z botwinki z jajkami i ziemniakami 78

jednak szczerze, że nigdy jej z jajkiem nie robiłam. Nie wiem czemu, nie pytajcie. Mam świadomość tego, że barszcz i jajka bardzo się lubią. Zrobiłam więc zupełnie zwyczajną zupę, bez mięsa, dodałam do niej ocet i czosnek, które w barszczu są dla mnie niezbędne, na końcu dogotowałam jajka. I już. Wyszła z tego bardzo przyjemna, wiosenna zupa. Na blogu(...)wrzucę. Dobra, kończę pisać posta i uciekam. Do jutra. Jutro też napiszę. Składniki: 1,5 l wody 2 małe marchewki 2 małe korzenie pietruszki mały kawałek selera mały por (biała część) 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 2 małe pęczki botwinki 3 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego pół pęczka natki pietruszki

Kardamonovy
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 157

fasolą w walentynkowej odsłonie Składnikina ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 15 dag drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży(...)wałeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami kminku lub sezamu: i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 (mają być zrumienione). Najlepiej smakują gorące, w towarzystwie czerwonego barszczu i ukochanych osób

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 119

soliło. Za okupacji nie było masła to się nie dawało, ale teraz się trochę daje. Myśmy to przeważnie jedli z ziemniakami. Do tego chleb. Na wsi to jedli z białym serem, bo jednak mleka było więcej. U nas mleko było na kartki, ale takiej jakości, że było koloru szarego. Czasami, żeby sobie urozmaicić trochę to jedzenie, to się kroiło skibkę(...)były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce.  Czasem był barszcz czerwony, ale nie z uszkami tylko z makaronem, bo to było najprostsze do zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już tym bardziej w czasie wojny

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 147

mieszankę śmietanową i drożdże. Wyrabiany, aż powstanie gładkie ciasto. Przykrywamy – i tu u w a g a - odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce . Tymczasem zaczynamy robić farsz. Białą kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, solimy i gotujemy razem około godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od chwili(...)kapustą i grzybami są zupełnie inne i naprawdę godne polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane z filiżanką barszczu czerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego.   Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 161

mieszankę śmietanową i drożdże. Wyrabiany, aż powstanie gładkie ciasto. Przykrywamy – i tu u w a g a - odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce . Tymczasem zaczynamy robić farsz. Białą kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, solimy i gotujemy razem około godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od chwili(...)kapustą i grzybami są zupełnie inne i naprawdę godne polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane z filiżanką barszczu czerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego.   Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu

mojewypiekiinietylko
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 181

wigilijnych warsztatach w studiu kulinarnym The Plate. Po raz kolejny warsztaty w tym miejscu skończyły się bardzo smacznie, a to wszystko dzięki Sławkowi i jego ekipie. Oprócz pierogów przygotowywaliśmy barszcz ze złotych buraków, bułeczki na parze z portobello i kozim serem oraz strudel z mango z tajską bazylią, który na pewno przygotuję i podzielę się z Wami przepisem Przepis(...)łyżki Yuzu ponzu, 1 łyżeczka chilli, skórka otarta z limonki SOS: 3 szalotki, 4 ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki kurkumy, 200 ml białego, wytrawnego wina, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g masła, 150 g szyjek rakowych, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku Przepis 1 CIASTO: mąkę przesiewamy do miski

Kuchnia Bazylii
Świąteczne ciasta – 12 przepisów 79

Boże Narodzenie w moim domu jest raczej tradycyjne. Na stole królują sprawdzone, świąteczne potrawy takie jak zupa grzybowa, barszcz, krokiety, ryby i kapusta na wiele sposobów. Z drugiej strony świąteczne ciasta są doskonałą okazją, aby nieco poeksperymentować i puścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego(...)leżakować, tym lepiej. Z tego względu za jego zrobienie warto zabrać się już w ostatnich tygodniach listopada. Gwarantuję, że cierpliwość będzie nagrodzona. 4. Świąteczne ciasta bez pieczenia – Biały lion Biały lion bez pieczenia – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Kto powiedział, że przygotowywanie wypieków na święta musi być bardzo praco i czasochłonne? Jeśli wybierzesz przepis, który nie wymaga

okolicepalnika.pl
Bruschetta z mozzarellą 229

Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czwartek: Marokańska zupa z pieczonych warzyw 149

Marokańska zupa z pieczonych warzyw – pachnie orientem, jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica jej niepowtarzalnego aromatu tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw. Od dłuższego czasu próbujemy różnych potraw kuchni lewantyńskiej (czyli basenu Morza Śródziemnego), które łączą posmak podróży i przygody, magię orientu i prostotę wykonania. Taka dokładnie jest marokańska zupa z pieczonych warzyw(...)hanout: 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki nasion kolendry – mielonej lub utartej w moździerzu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ziela angielskiego – mielonego lub utartego w moździerzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania