barszcz biały - 854 przepisów (strona:41/57)

Zupa botwinkowa z fasolą, śmietaną i jajkiem! 186

pęczki młodej botwinki - wywar z mięsa np. kury, indyka lub wołowy (jeśli nie masz użyj 3 kostek: 2 rosół z kury i 1 szt rosół wołowy) - puszka fasoli białej konserwowej drobnej - jajka na twardo - 250 ml śmietany 12% Buraki obieramy, kroimy na plasterki- ćwiartki. Botwinkę siekamy w około 0,5 cm paski. Całość zalewamy wywarem mięsnym około 4 litry. Dodajemy(...)łyżeczki płaskie cukru, i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy, ale tak aby bezpośrednio zupy nie gotować, tylko aby delikatnie wrzała (wtedy ma ładny kolor, jak zagotujemy będzie nie barszcz czerwony a brunatny, ot cały sekret z kolorem barszczu ;-) heheh). Gotujemy aż buraki będą miękkie. Pod koniec dodajemy fasolę, zagotowujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną. Gorącą zupę

SMYKWKUCHNI
Krokiety z mięsem kurczaka i serem 176

także grzyby lub kapusta. Kapusta czy grzyby bez dodatku mięsa, są także częstym nadzieniem krokietów. Krokiety można oczywiście jeść same, polane np. ketchupem jednak bardzo często podawane są z barszczem czerwonym. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)naleśnikowe: 200 ml mleka 200 ml zimnej wody 1 jajko 18 dkg mąki pszennej szczypta soli szczypta cukru olej słonecznikowy do smażenia Nadzienie: 2 duże piersi kurczaka 2 duże białe cebule 1 łyżka masła 15 dkg tartego sera Gouda 1 łyżeczka soli 1/6 łyżeczka pieprzu olej słonecznikowy do smażenia Panierka: 2 jajka 1/2 kubka bułki tartej Jak przygotować krokiety

mecooks
Barszcz czerwony 130

kostkę 1/3 szkl. korzenia pietruszki pokrojonego w drobniutką kosteczkę 1/2 szkl. marchewki pokrojonej w drobniutką kosteczkę 2/3 szkl. korzenia selera pokrojonego w drobniutką kosteczkę 1/3 szkl. posiekanego pora (biała i zielona część) 200 g. kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny nieduża garść listków świeżego majeranku czarny pieprz 1 łyżka cukru Fasolę zalej zimną wodą(...)majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut, ale nie doprowadzaj barszczu do zagotowania. Do niedużego naczynia przełóż śmietanę, dodaj do niej małą chochelkę gorącego płynu z zupy i dokładnie wymieszaj. Dolej kolejną chochelkę zupy i potem jeszcze jedną. Gdy śmietana dokładnie

Delicious Place
Karp w galarecie 1082

kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczubarszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik – kruche świąteczne ciasteczka Przygotowanie : 50 minut Składniki: – 800 g – 1 kg filetów z karpia lub nieco więcej karpia w całości(...)łyżki żelatyny sól i pieprz – sok z połowy cytryny – 1 -2 jajka ugotowane na twardo – natka pietruszki – 1 białko – 1 łyżeczka octu z białego wina Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Jeśli masz rybę w całości staraj się odciąć filety tak, aby miały jak najmniej ości. Łuski

nietylkopasta.pl
Domowy zakwas buraczany do barszczu i do picia 98

wyrazisty smak i krwistoczerwony odcień. Kwaszony sok z buraków posłuży do ugotowania najlepszego, prawdziwego barszczu. Podstawa tradycyjnego wigilijnego barszczu, który zyskuje wyrazisty smak i głęboki odcień. Zakwas przygotuj koniecznie tydzień przed okresem świąt Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowy zakwas z buraków do barszczu i do picia 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność(...)Łatwe Ilość 2.5 litra Przygotowanie 30 min. Leżakowanie 3 godz.  20 min. Kalorie 50 kcal Domowy zakwas buraczany do przygotowania tradycyjnego barszczu. Zakwas buraczany można pić samodzielnie, na wzmocnienie zdrowia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków najlepiej podłużnych kształtem 2 litry wody przegotowanej i ostudzonej 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku ekologicznego 1 płaska łyżeczka

ProstePesto.pl
Tradycyjny barszcz ukraińśki 221

Barszcz ukraiński zawsze robił mój Tato kiedy byłam mała. Nie jadłam go od kilku lat, od kiedy Taty już z nami nie ma. Pozostał sentyment do tej zupy i ten obłędny smak, który nie pozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże(...)buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczka majeranku sól i pieprz 3 liście laurowe  łyżka masła ząbek czosnku ok 2 litrów bulionu warzywnego   Przygotowanie:  W garnku rozpuszczamy masło. Pokrojoną drobno

ChilliJemy
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 110

nawet ktoś zdaje się być zwolennikiem zupy grzybowej, to jednak kwaśno-słodkiego barszczu nigdy nie może zabraknąć wśród 12 tradycyjnych potraw. Barszcz czerwony Przygotowanie barszczu idealnego to nie lada wyzwanie. Musi on smakować tak, by można było za nim zatęsknić w oczekiwaniu na kolejne Święta. Doskonały wigilijny barszcz wymaga dobrego zakwasu, wysokiej jakości słodkich buraków i wprawy przy gotowaniu(...)malin, jabłek, wędzonych śliwek i z sokiem cytrynowym. Barszcz czerwony ze Spiżarni Schroniska Smaków to świetny przykład tego, jak różnorodna jest kuchnia polska. Przygotowany na tradycyjnym warzywnym wywarze z dodatkiem octu z czerwonego wina ma niepowtarzalny, esencjonalny smak i głęboki czerwony kolor. To coś, co zaskoczy i zachwyci wszystkich gości. Barszcz czerwony ze Spiżarni Schroniska Smaków Tradycyjny karp? A może

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet pod pierzynką 212

podobny pasztecik.  Wygląda efektownie, a jego warstwy przypominają jak nic jakieś fajne ciacho, co tylko kusi potencjalnych Konsumentów do sięgnięcia po kawałek. Doskonale smakuje zwłaszcza z filiżanką czerwonego barszczu! Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i posmakuje. Smacznego! Składniki na blaszkę 28x19cm: Warstwa mięsna: 1 kg mięsa rosołowego 3 ugotowane marchewki (u mnie też z rosołu(...)papryka czerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Masa serowa: 250g mascarpone 300g białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso rosołowe wraz z marchewkami

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe babeczki z kiełbasą i kapustą 203

smakowały. Można je na ciepło podawać, na zimno zjadać, bo i tak rozgrzewają, gdyż ostrość fajną w sobie mają. Taką babeczką można uatrakcyjnić inne danie, gdy np. z barszczem podana zostanie. Kiełbasa tutaj sprawdziła się znakomicie i to jest takie moje inne jej odkrycie. Składniki na ok. 15 babeczek: ciasto: 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 1 płaska(...)suszonej natki pietruszki, 250 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli (do smaku), ponadto: 3   kiełbasy śląskie Morliny https://morliny.pl , 1 średniej wielkości biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g kiszonej kapusty (bez marchewki), 1 łyżeczka mielonego kminku, sól do smaku, dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, mąka do podsypania. Przygotowanie: Foremki, najlepiej sylikonowe

Moniki Smakołyki
paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami 199

Odkąd sięgam pamięcią paszteciki z ciasta krucho - drożdżowego miały swoje stałe miejsce na naszym świątecznym, wigilijnym stole. Do dziś podajemy je do barszczu, zamiast uszek. W zestawie z barszczem świetnie sprawdzają się również w sylwestrową noc. Ciasto jest łatwe do wykonania, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Nieco więcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie farszu ale zapewniam was, że warto. składniki(...)żółtka 1 jajko 140 g masła 3 - 4 łyżki gęstej śmietany 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli do dekoracji: kminek, sezam, siemię lniane 700 g białej kapusty 500 g pieczarek 1 duża cebula 3 jajka ugotowane na twardo 2 - 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz wykonanie: Kapustę dzielę na 3 - 4 kawałki, wrzucam do osolonego wrzątku

babka w formie
Sałatka z buraków czerwonych z dodatkiem czosnku i ogórków. 88

Wiosna w pełni! Jednak nie do końca możemy z niej w pełni korzystać. Niektórym przybyło nieco kilogramów, czas je zrzucić! ale jak? ja biały chleb zastąpiłam waflami ryżowymi... no i więcej gimnastyki wdrożyłam do naszego domu ;-) A Wy,  jakie macie sposoby? Składniki; 2 buraki czerwone ugotowane 2 ogórki kiszone 2 łyżki czosnku marynowanego 1 mała czerwona cebula sól, pieprz(...)łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego Do podania; wafle Kupiec Przygotowanie; Buraki ugotować do miękkości, ja użyłam buraków z których wcześniej ugotowałam barszcz. Pokroić w kostkę. Dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone ogórki. Czosnek odsączyć, dodać do sałatki. Doprawić do smaku. Dodać wszystkie składniki sosu, wymieszać. Posypać szczypiorkiem. Idealna na kolację. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Gołąbki z modrej kapusty 137

bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały na talerzu. Aby kolor kapusty zachować trzeba podczas gotowania kapusty zakwasić wodę, tak samo jak z barszczem. Gołąbki z modrej kapusty z ryżem i kurkami, czy jak kto woli gołąbki z czerwonej kapusty  są bardzo smaczne, polecam! SKŁADNIKI: 1 mała główka modrej kapusty 25 dag kurek(...)pieprz do smaku 1łyżka oleju do smażenia 25 ml octu jabłkowego 25 ml octu winnego na sos: 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku natka pietruszki Sos  przygotujemy zalewając podsmażoną na maśle cebulkę, wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową, doprawiamy solą i pieprzem, możemy zagęścić sos również niewielką ilością

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz ukraiński 232

Klasyka rzadko pojawia się na blogu, bo rzadko występuje w mojej kuchni, co nie oznacza, że jej tam nie ma w ogóle. Tym razem sięgnęłam po

Fabryka pomysłów
Krokiety z mięsem po rosole 194

Krokiety są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu Wystarczy je jedynie zemleć z podsmażoną cebulką i gotowy farsz zawinąć w naleśniki. Najczęściej bywają podawane do barszczu czerwonego. Będą też smakowały podane z sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym), surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest też upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam(...)rosołu i pasztet drobiowy z rosołu .   Dodatki do krokietów… ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju   700-800 g mięsa z rosołu 2 cebule przyprawy (doprawiłam sosem

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania